Last news in Fakti

8 Юли, 2023 16:50 1 016 0

Журналист или шпионин? Няма яснота около размяната на задържания Евън Гершкович

  • уолстрийт джърнъл-
  • евън гершкович-
  • русия-
  • журналист

По-рано тази седмица Москва разкри, че има "определени контакти" със САЩ относно Гершкович, но отказа да разкрие подробности

Журналист или шпионин? Няма яснота около размяната на задържания Евън Гершкович - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан потвърди в петък, че е имало дискусии около перспективата за размяна на затворници за репортера на Wall Street Journal Евън Гершкович, "но тези дискусии не са довели до ясен път към решение", съобщава CNN.

"Вярно е и ние казахме, че оставаме в контакт с руските власти на високо ниво по тези случаи, за да се опитаме да измислим начин да върнем несправедливо задържаните американци у дома, включително Евън", каза Съливан пред репортери по време на брифинга в Белия дом в петък. Също така изяснихме от месеци, дори преди Евън да бъде задържан, докато се занимавахме с Пол Уилън, че сме готови да направим трудни неща, за да върнем нашите граждани у дома. Не искам да давам фалшива надежда - казаното от Кремъл по-рано тази седмица е правилно, имаше дискусии, но тези дискусии не доведоха до ясен път към решение и затова не мога да стоя тук днес и да ви кажа, че имаме ясен отговор за това как ще върнем Евън у дома", каза той.

Съливан каза също пред репортери, че се е срещнал по-рано в петък с представители на Wall Street Journal и семейството му, "за да обсъдят най-новото състояние на неговия случай и нашите усилия да върнем Евън у дома".

И той отказа да каже дали администрацията възприема някакви промени в желанието на Русия да преговаря за освобождаването на Гершкович след краткотрайния преврат на Вагнер миналия месец.

Припомняме, че по-рано тази седмица Русия разкри, че има "определени контакти" със САЩ относно Гершкович, но отказа да разкрие подробности.

Тази изява на Кремъл дойде след като посолството на САЩ разреши на американския посланик Лин Трейси да посети Гершкович в московския затвор втори път. Следващият ден, руското посолство в САЩ съобщи, че неговите служители са посетили руски гражданин на име Владимир Дунаев, който се намира в предварителен арест в Охайо по обвинения в киберпрестъпления.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл, беше попитан по време на брифинга дали тези посещения указват на наличие на преговорен процес.

"Казахме, че има определени контакти по този въпрос, но не искаме да ги оповестяваме, те трябва да се извършват и да продължават в пълно мълчание. Що се отнася до законовото право на консулски контакти, това право, разбира се, трябва да бъде осигурени и от двете страни", каза той.

Русия обвинява Гершкович в шпионаж, докато той твърди, че е невинен. В миналото Русия вече е се съгласила на размяна на затворници на високо ниво със САЩ, последният случай беше миналата година, когато американската баскетболна звезда Бритни Грийнър беше разменена за Виктор Бут, руски трафикант на оръжие, осъден в САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания