Last news in Fakti

17 Юли, 2023 14:54 1 237 11

Рекордни температури по целия свят, какво е влиянието на Западните Балкани за климатичните промени?

  • балкани-
  • климат-
  • жега-
  • климатични промени-
  • глобално затопляне

Въглищата, петролът и газът са допринесли най-много за климатичните промени, тъй като са отговорни за над 75 процента от емисиите на парникови газове и за близо 90% от общите въглеродни емисии по света

Рекордни температури по целия свят, какво е влиянието на Западните Балкани за климатичните промени? - 1
Снимка: Shutterstock

Макар и да не са сред най-големите замърсители с въглероден диоксид, страните от Западните Балкани са повлияли за влошаването на климатичната ситуация през годините, отбелязва Радио Свободна Европа. Сред причините, които водят до рекордно високите температури, е голямото количество въглероден диоксид в атмосферата, за което допринасят и страните от Западните Балкани.

Според данни на Global Carbon Project на първо място на местно ниво се нарежда Сърбия, която отделя чувствително по-голямо количество въглероден диоксид за година от всички страни в региона, следвана от Босна и Херцеговина и Република Северна Македония. На четвърто, пето и шесто място са Албания, Косово и Черна гора.

Косово и Република Северна Македония оспорват третото място по въглеродни емисии, но след началото на пандемията от коронавирус, Република Северна Македония надминава Косово.

Данни на международната търговска администрация на САЩ (ITA), цитирани от изданието, сочат, че 70 процента от енергията в Сърбия се произвежда от въглища. Основен проблем е отоплителната система в Сърбия, чието обновяване би елиминирало близо 252 270 тона въглероден диоксид, изпуснати в последните 30 години.

Въпреки това въглеродните емисии на Сърбия не са много на фона на най-големите замърсители на атмосферата в световен план – Китай, САЩ, Индия и Русия. Сърбия се нарежда на 56-то място от общо 197 позиции в световната класация на Global Carbon Project.

Според данните на ООН въглищата, петролът и газът са допринесли най-много за климатичните промени, тъй като „са отговорни за над 75 процента от емисиите на парникови газове и за близо 90 процента от общите въглеродни емисии“ по света.

В Косово близо 95 процента от електроенергията се произвежда от въглища. Тази зависимост остава проблематична, тъй като Косово цели да се декарбонизира (т.е. да сведе до нула въглеродните емисии в атмосферата – бел. ред.) до 2050 г., а до 2031 г. възнамерява да увеличи капацитета си на енергия от възобновяеми източници с 35 на сто.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТрампЛин

    2 10 Отговор
    Ако питаш някой русофил, човека няма влияние върху климата на Земята, освен Америка! Ама те не са хора а кравари, та все същото. Краварите ни пръскат с Кемитрейлс, с КОВИД, чипират ни, крадат ни златото и нефта, дупчейки земята от другия край на България!

    Коментиран от #4

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 1 Отговор
    😀😀😀😀😀😀
    КОСОВО- основен замърсител на Земята
    😀😀😀😀😀😀
  • 3 честен ционист

    3 9 Отговор
    Гачно скапа климъта на половин континент, като гори буклуците на цял свят.

    Коментиран от #5, #7

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "ТрампЛин":

    НЕ е нужно да си русофил - стига да знаеше :
    ....Краварите ни пръскат с

    Кемитрейлс- САЩ официално призна за Кемтрейлс❗
    с КОВИД- появата след учение на САЩ в района на Ухан ❗
    чипират ни- лично признаха за начало на разработката върху хора ❗
    крадат ни златото- Дънди оставя 1% комисионна ❗
    .........
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Никакво

    9 0 Отговор
    В БГ е най-голямата АЕЦ на Балканите. Изнася е ток като за световно. Това винаги е било трън в очите на Запада. Още Кунева навремето затвори с лека ръка няколко реактора, които спокойно можеше да произвеждат още 30 години поне ток за десетки милиарди. Продажници те в България са десетки хиляди. Ощетени са милиони и милиони съдби са затрити.
  • 7 Хората по Битоля?

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Всички са болни от централата за въглища! Там да кажеш нещо?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Артилерист

    4 1 Отговор
    Американците си направиха Косово и си разположиха там най-голямата военна база на Балканите. Аз не вярвам, че хората са виновни за "промените" в климата, но когато става дума за американци, това със сигурност е така.
  • 10 Умен по цялата глава

    0 0 Отговор
    Климатичните промени се дължат на Безпрецедентна Активност на Слънцето..Тия Фейкове ,че човека с някакви Емисии повишава температурата го измисли Маргарет Тачър и се продължава по инерция от тогава...В момента учените са свидетели на чудовищно изригване на слънцето с придружаващи Магнитни бури и Слънчев вятър издухващ Космическите лъчения образуващи Облаци...А като няма облаци има Слънце...Като има Слънце се затопля Планетата....А няма Нито едно доказателство,че Въглеродните емисии са причина за Глобалното Затопляне....
  • 11 Ти си

    0 0 Отговор
    Бля ,бля , бля ..