Last news in Fakti

30 Юни, 2023 16:10 8 475 69

Климатичен апокалипсис: Светът е пред точка без връщане назад

  • климат-
  • глобално затопляне-
  • наводнения

Страните не успяват да си поставят по-амбициозни цели въпреки месеците на рекордни горещини

Климатичен апокалипсис: Светът е пред точка без връщане назад - 1
Снимка: Shutterstock

Целта за поддържане на дългосрочното глобално затопляне в рамките на 1,5°C ни се изплъзва, съобщава "Ройтерс".

Страните не успяват да си поставят по-амбициозни цели въпреки месеците на рекордни горещини.

На фона на срещата в Бон в началото на юни за подготовка на тазгодишните преговори за климата през ноември, средните температури на въздуха в световен мащаб бяха повече от 1,5 °C над прединдустриалните нива в продължение на няколко дни, посочва Европейската служба за изменение на климата "Коперник".

Въпреки че средните температури временно са надхвърляли прага от 1,5°C и преди, това беше първият път, когато го направиха през лятото в северното полукълбо, което започва на 1 юни. Морските температури също счупиха рекордите за април и май.

"Времето ни изтече, защото промяната отнема време", заяви Сара Пъркинс-Къркпатрик, климатолог от австралийския университет в Нов Южен Уелс.

Докато пратениците по въпросите на изменението на климата от двата най-големи източника на парникови газове се подготвят да се срещнат следващия месец, температурите счупиха рекордите през юни в китайската столица Пекин, а екстремни горещи вълни застигнаха Съединените щати.

В части от Северна Америка бяха достигнати температури с около 10°C над средната за сезона този месец, а димът от горските пожари обгърна Канада и източното крайбрежие на САЩ в опасна мъгла, като въглеродните емисии се изчисляват на рекордните 160 милиона метрични тона.

В Индия - един от най-уязвимите региони в климатично отношение, се съобщава за скок на смъртните случаи в резултат на продължителни високи температури. Екстремни горещини са регистрирани също в Испания, Иран и Виетнам. Това поражда опасения, че миналогодишното смъртоносно лято може да се превърне в нещо обичайно.

През 2015 г. страните се споразумяха в Париж да се опитат да задържат дългосрочните средни покачвания на температурата в рамките на 1,5°C. Световната метеорологичната организация обаче прогнозира през ма, че сега има 66% вероятност средната годишна стойност да надхвърли този праг за поне една цяла година между настоящия момент и 2027 г.

ЧЕТВОРЕН УДАР

Високите температури на сушата са съпоставени с тези в морето, като затоплянето се засилва от климатичния феномен Ел Ниньо и други фактори.

Средните глобални температури на морската повърхност достигнаха 21°C в края на март и през април и май останаха на рекордни нива за този период от годината. Метеорологичната служба на Австралия предупреди, че морските температури в Тихия и Индийския океан може да са с 3°C по-високи от нормалното до октомври.

Глобалното затопляне е основният фактор, но Ел Ниньо, намаляването на сахарския прах, който се разнася над океана, и използването на горива с ниско съдържание на сяра също са виновни за това, обясни Пиърс Форстър, професор по физика на климата в университета в Лийдс.

"Така че, като цяло на океаните е нанесен четворен удар", обобщи той.

Хиляди мъртви риби са били изхвърлени на тексаските плажове, а предизвиканият от топлото време цъфтеж на водорасли е причинил смъртта на морски лъвове и делфини в Калифорния.

Освен това по-топлите морета могат да означават по-малко вятър и дъжд. Това създава един порочен кръг, който води до още повече горещина, отбеляза Аналиса Брако, климатолог от Технологичния институт на Джорджия.

Въпреки че тазгодишните високи температури на морето са причинени от "перфектна комбинация" от обстоятелства, това екологично въздействие може да продължи, предупреди тя.

"Океанът ще реагира много бавно, тъй като натрупва топлина постепенно, но също така я задържа много дълго".

ПЪТЯТ КЪМ ДУБАЙ

Експерти по климата твърдят, че екстремните метеорологични условия се обострят и зачестяват. Тази година отново имаше тежки суши по света, както и рядък и смъртоносен циклон в Африка.

Световният фонд за природата обаче предупреди за "тревожна липса на импулс" по време на преговорите за климата в Бон този месец, с малък напредък по ключови въпроси, като изкопаемите горива и финансирането, преди ноемврийските преговори за климата COP28 в Дубай.

"Ние наистина стигаме до момента на истината. Надявам се, че чистата реалност ще ни помогне да променим действията на хората и политиката", заяви Ли Шуо, старши съветник по климата на Грийнпийс в Пекин.

Преговорите между Съединените щати и Китай може да бъдат подновени следващата седмица. Очаква се пратеникът на САЩ по въпросите на климата Джон Кери да посети Пекин. Малцина обаче очакват това да даде тласък на преговорите за климата.

"Това е по-скоро упражнение за изграждане на доверие", обясни Ли. "Не мисля, че която и да е страна ще може да накара другата да каже много повече, отколкото е готова да направи - политиката няма да позволи това".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СИНЬОТО

    46 9 Отговор
    Само един Велик СВЕТОВЕН морски потоп или ЦУНАМИ ,и жив боклук няма да остане на тая ппанета

    Коментиран от #13, #26

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мухаа,хаа!

    62 3 Отговор
    Вие продължавайте с бясната лакомия за милиардни печалби, да източвате кръвта на Планетата- петрол и газ, думкайте в атмосферата милиони снаряди,и очаквайте да стане по добро.Земната ос вече се е изместила с няколко градуса.Защо ли,а? Отговора се крие пак там- милиарди и милиарди източени петрол.Е,като източваш,не нарушаваш ли баланса на това кълбо? Убеден съм,че и преди нас са съществували същите формени д,,били,като цивилизации.Не една и две от По същия д,билски начин са се самоунищожили.Или с оружия за масово умищожение,или пак с дива лакомия.

    Коментиран от #6, #59

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    52 1 Отговор
    Съсипахте Природата исякохте Горите който са Белите Дробове на Планетата нереглементирани сметища убивате Пчелите с Пестициди и Резултатите са Факт
  • 6 Българин

    6 33 Отговор

    До коментар #3 от "Мухаа,хаа!":

    обиждате Грета Тумберг а тя е Права

    Коментиран от #57

  • 7 Деций

    55 13 Отговор
    Стига с тези глупости бе.Това са цикли,и понеже човешкият живот е един миг,и вече пишем простотии.Кой предизвика ледниковият период,пак ли човека?Това са процеси които са се повтаряли многократно.Има цикличност и " големите" учени и изследователи го знаят.Платовете го показват.

    Коментиран от #29, #36

  • 8 Адам Хилтън

    46 5 Отговор
    На Грета Тунберг датата за "края на света" мина преди седмица - и още сме живи.
  • 9 гого

    58 4 Отговор
    болни мозъци първо на планетата земя има цикли ,втори ЕС ще забранява 8к телевизори защото видете ли много ел енергия харчат ,но в това време ни се налага и се говори всеки ден колко екологично е да имаш ел автомобил който за да се зареди един път се равнява на електричеството което се консумира за година от един 8к телевизор !! е няма толкова болни хора

    Коментиран от #51

  • 10 Мишел

    26 3 Отговор
    Светът множество пъти е преминавал Голямата Платонова година, променял се е, но е оцелявал.
    Човечеството е преминавало хиляди пъти, променяло се е и е оцелявало.
    Какво е ставало с човешката цивилизация при преминаването ще видят бъдещи поколения.
  • 11 Спиране на печките с колела

    14 9 Отговор
    И самолетите
  • 12 Уса

    28 4 Отговор
    Как няма,като всичко е в ниви и трапища.Без горите ще загинем а никой не сади дървета всеки иска да сече.И кому е нужно толкова ниви и заводи,като се произвежда повече от колкото може да се консумира а някъде ходят гладни и боси
  • 13 Дааа

    44 2 Отговор

    До коментар #1 от "СИНЬОТО":

    Господ Бог поразил безпътните жители на градовете Содом и Гомор заради греховете им!
    Припомням на незнаещите, че всички те са били ЛГБТ и са живеели в един постоянен прайд!
    Същото ще се случи и сега!

    Коментиран от #16, #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Груйчо

    11 30 Отговор
    Българските идиоти все още не са разбрали,че Мариците трябва час по скоро да бъдат затворени,а на тяхно място да започнат да действат нови енергийни технологии.
    Но,как това да стане,когато там работната сила е с коефициент на интелигентност равен на този на старозагорската къдрава овца?!

    Коментиран от #33, #37

  • 16 Лом

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Дааа":

    СИНЬОТОе отЛом Това е СТАМАТ Камен

    Коментиран от #19

  • 17 СИНЬОТО

    25 3 Отговор

    До коментар #13 от "Дааа":

    Прайда и копейкин ,злепостави такива като тебе пред цял свят ,аз може и да нямам път в живота ,но тия от лгбт прайда са най голямата грешка ,няма да умирам заради някакви болни нещастници




    Бог е с мене ,дори и Дявола е бил някога Ангел
  • 18 Стига с тези лъжи!

    29 5 Отговор
    Тази Грета, плашилото и всичките зелени, тука в Европа и в Северна Америка само ни баламосват. Такива климатични изменения винаги е имало на земята и ще има. Дали има хора или не, е без значение. Просто някои използват това за да ни натикат пак в някаква диктатура!
    Аман от психопати, алчни за пари и власт!
  • 19 СИНЬОТО

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Лом":

    Познавах и една Лореда ,навремето

    Коментиран от #30

  • 20 Мхм

    10 3 Отговор
    Климатичните дрън дрън са феноменал и най-важното недоказуема прозтутия.
  • 21 хаха

    13 2 Отговор
    Да започва този апокалипсис климатичен и да направи от Запада пустиня, в която да се сушат труповете на тази сатанинска орда.
  • 22 Европа

    9 1 Отговор
    вече се излага и в Кения с политиките си
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мхм

    16 0 Отговор

    До коментар #14 от "Груйчо":

    По официални данни Мариците осигуряват 36% от електроенергията на България.Оди ги затваряй

    Коментиран от #27

  • 25 Цецо

    15 2 Отговор
    Климатичните промени-Глобалното затопляне ===== Глобалната Измама във която ни карат да вярваме тези които ги създават.
    Няма такива неща.
  • 26 МАКЕДОНЕЦ

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "СИНЬОТО":

    Единствения замърсител основен са големите конгломерати с техните предприятия и милярдерите, които пътуват в частните си самолети и карат 12 цилиндровите си супер коли. Само че за тях господ се е обърнал на страни :)
  • 27 Остави Мариците!

    21 3 Отговор

    До коментар #24 от "Мхм":

    Психоболните искат даже да затворят и АЕЦа. Е, тогава ще купуваме ток от Турция на 5-ни цени от техните АЕЦ-ове, които Русия сега нови им строи!
    Акъл в този дебилен ЕС, мноооого! Ама ние сами сме си виновни! Да се махаме от идиотите и да живеем, както ние сами решаваме!
  • 28 Бивш канадец

    15 3 Отговор
    Потърсете в Тубата "The Great Global Warming Swindle" - по разбираеми причини забранен за показване в САЩ и Британия. Ще разберете каква люта далавера се върти около мита за човешкия фактор за затоплянето!
  • 29 Ако се замислим

    14 3 Отговор

    До коментар #7 от "Деций":

    Така де, да ги питам тия умници, как се е борило човечеството с глобалното застудяване? Въобще ... няма база за разговор с невменяеми. Навили са си напръста една дъвка и си я дъвчат и си изкарват пари от албалистики - ти ако искаш от тевет дерета вода им носи, те не желаят да чуят, да видят, да прочетат, да проумеят действителността. Щели да се борят с глобалното затопляне - дали с ел ниньо ще се преборят или със слънчевата активност или с това, че земната ос прецесира – върти се под наклон около оста на еклиптиката в посока, обратна на посоката на движение на Земята около Слънцето, с период приблизително 25 800 години. Но с безмозъчни същества няма разговор.

    Коментиран от #34

  • 30 Лом

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "СИНЬОТО":

    а защо Вие и СТАМАТ се Присмивате над Козлодуйския Ник
  • 31 констипация

    15 0 Отговор
    Водата не става за пиене, почвата умира, нещо вънка взима да става много топло, но пък дишам безплатно - засега

    Коментиран от #47

  • 32 Както винаги е било

    9 1 Отговор
    Природата винаги намира начин да се отърве от инвазивните същества. Суша , потопи след това глад .
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Най-гадното е, че

    8 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ако се замислим":

    такива "безмозъчни" са или на власт или са ушенца на другите "хитреци", зад завесата, които ни правят на маймуни!
    И хайде, всичките в кюпа да се "намалява населението", да се спре всичко, за да остане за тези свръхбогати фамилии, печатарите на долара!
    Останалото "простолюдие" ще се елеминира, за да се "спаси планетата" за тях да е "чиста и зелена"!
  • 35 Дрън дрън

    10 1 Отговор
    Стига с тия измислени изисквания към населението да плаща по- скъпи услуги, като ток от въглища. Който е по скъп заради такси, такси които изчезват в джобовете на "бизнесмени" и управляващите политици. Ето един пример с пожарите в Канада. Те нанесоха щети все едно един месец в света, тока се произвежда само от въглища. Къде са им самолетите, кой ще понесе отговорност за това бедствие кой, кой КОЙ??? Къде са им държавниците, а да с дженъpи се занимават и конференции за налагани на удобния бизнес за новите им начини за ток, от които само те да печелят
  • 36 В цикъл съм

    8 4 Отговор

    До коментар #7 от "Деций":

    Ти цикъл наясно ли си какво значи в геологичен мащаб..значи хиляди години може и милиони..ние освободихме карбона за 100 години..това е вместо да вървиш по стълбите от 10 етаж направо да скочиш..въобще не си наясно
    Ледниковия период се дължи на изменение на ъгала оста на земята при което някой райони от планетата стават слабо осветени от слънцето поради което замръзват и когато оста се върне те се размразяват..няма нищо общо с въглерода който е улавян от растенията и складиран в земната кора за милиарди години

    Коментиран от #39, #48

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Да питам

    7 3 Отговор

    До коментар #36 от "В цикъл съм":

    В кое независимо научно издание могат да бъдат намерени неопровержими научни доказателства за твърдения, които правите и на бъзъта на какви научни доказателства правите тези твърдения или това са само научно подобни и политически удобни хипотези.

    Коментиран от #40, #41

  • 40 Отговори си сам

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Да питам":

    Според тебе колко хиляди години се е размразявала планетата след последният ледников период?май 40 50 хиляди години

    Коментиран от #42

  • 41 Числата са много големи

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "Да питам":

    Има компютърни модели които вече са изчислили какво ще се случи в следващите 100..1000 години не вярвам прогнозата да е добра..чакай само да се срине хранителната пирамида в океана и да се обърнат океанските течения
    тая работа в никакъв случай няма да свърши добре и хората го знаят

    Коментиран от #43, #44, #45, #46, #52

  • 42 Логично

    10 0 Отговор

    До коментар #40 от "Отговори си сам":

    Следователно ще дойде горещ период, който никой и нищо не може да спре, също както е било с ледниковия такъв, след това ще започне период на захлаждане .... ще премине през умерен пак толкова 40-50 хил години и после пак ще започне ледников период и всичко това, което се случва и ще се случва човечеството е безсилно да го промени. Всичко останало е ала бала - дай едни пари.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Шшш...тттт, по тихо!

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "констипация":

    Да не са чули хазарите, че ще ти вържат на врата един въздухомер и това да им плащаш!
  • 48 Деций

    9 3 Отговор

    До коментар #36 от "В цикъл съм":

    Не е лошо да почетеш малко,и да спреш да гледаш телевизия.Има подобни периоди и на 400 г,или и тогава е било в резултат на карбона?Ясно ли ти е ,че Сахара е била плодородна и покрита с гори,или пак карбона в резултат на човешката дейност е виновен?Хайде да мислим малко?Това са удобни твърдения с които ще те доограбят!
  • 49 Деций

    10 0 Отговор
    И да знаете,че тези шимпанзета които растат и идват след нас,бедна им е фантазията,на какви схеми ще ги ловят.Не четат,не знаят, не се интересуват от нищо ,освен от лесен път(живот) и пари.Нито живота им ще е лесен и достоен,нито пари ще имат!

    Коментиран от #55

  • 50 няма как

    4 1 Отговор
    да се докаже, в каква степен човешката дейност се явява катализатор на промените.
    Намесата ни не може да се оцени, поради липса на достатъчно данни от предходните цикли в климата.
    Някои явления може да са страшно бавни във времето, но са неотменни и ще се случат с или без намесата на човека.
    Дали наистина нашата дейност е някакъв вид катализатор или просто се използва за поредното лобистко наливане на финанси в определени сектори, няма как да проверим. Това в известна степен може и да се разбере след 100-150 години, а може и да не се разбере въобще.

    ОК, няма лошо да се стремим по-малко да замърсяваме, но не бива и да се вманиачаваме и изпадаме в болезнена фиксация. Ще пропуснем красотата на живота докато "гоним Михаля".

    Коментиран от #67

  • 51 болни хора

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "гого":

    може и да няма, ама има интереси. Нали помниш, кой клати феса!
    Ще ти казват какво можеш и какво не можеш да правиш, а дори няма да се обосновават - всичко ще е, за да пазим природата и земята.
    Чудя се как не се бяха сетили по-рано за тази манипулация! А да, преди имахме права, с които трябваше да се съобразяват. Сега те се борят за нещо по-възвишено (и по-доходоносно) и ние трябва да се съобразяваме. Свиквай, това е новия прочит на демокрацията. Посмей да не си съгласен с тях, и ще бъдеш обвинен във всички злини
  • 52 факуса

    5 0 Отговор

    До коментар #41 от "Числата са много големи":

    ами дошло е време да се случи,а кат спрем да ползваме всичко обявено за вредно кво става,направо в пещерите да се върнем,скоро писаха,че вятърните турбини много дефекти,колекторите как ще се резиклират,а милионите батерии как,а лития с какво ще се замени,щот за него колкото вода се ползва и то чиста,2миолиона литра за тон,а всичко е скъпо,кой е купува тез непокупаеми коли,а и работа се по няма да има,изобщо много сложни стават нещата,при таз система,тя трябва да се промени,това с произодсто цел печалби до това доведе

    Коментиран от #53, #68

  • 53 Деций

    6 1 Отговор

    До коментар #52 от "факуса":

    Човешката дейност оказва влияние но то не е водещо.Тук нещата се преекспонират и в тях има много повече политика от колкото безпристрастна наука!Някой печелят много добре от тази теория!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Оня от село

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Деций":

    Аз от живота едно разбрах, нищо лесно и нищо евтино няма...
  • 56 Вирус

    6 0 Отговор
    Дали пак не ни пързалят все изказвания от англосаксите няма ли други учени

    Коментиран от #66

  • 57 Грета

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Тя по принцип си е права, ама иди обяснявай на хората да не ползват коли, самолети, яхти кораби и т.н. Ако намалеят полетите, авиокомпаниите ще реват, ако намалеят круизите, круизните компании ще реват, ако забранят риболов в даден регион за 6 месеца да речем, риболовците ще реват...Всеки иска да консумира и да не му пипат кефа.Затова решението на елита е намаляване на човешката популация, защото няма човек, на който ако кажеш "недей да си живуркаш много ларж", той да каже " а да, разбирам, вече на хляб и сол ще карам, и бос"...

    Коментиран от #64

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 АБВ

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мухаа,хаа!":

    При изпомпване на газ и нефт се нагнетява вода. Така по- лесно ги вадят на повърхността. За оста причината е друга....
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ........

    1 0 Отговор
    Пак почнаха...Никакво глобално затопляне няма.Едно време примерно пустините не са били пустини и там където сега има ледове преди не е имало.Това си е естествен цикъл на планетата.
    А относно Тексас...там Господ ги наказва,защото са правили сатанински ритуали.Имат си библейски предупреждения както едно време Египет,т.е.умряла риба,нашествие на скакалци,бури и т.н.Още не е късно да поискат прошка от Господ.
  • 63 Ббб2

    1 0 Отговор
    Ройтерс,кой друг..хазарска медия
  • 64 Да, Грета!

    0 1 Отговор

    До коментар #57 от "Грета":

    Не е лесно. Даже е много тудно да накараш някого да се ограничи. Но има такива хора които са разбрали,че с известни ограничения можем да дадем шанс на Земята да продължи да живее в симбиоза с човечеството, без да се налага да го унищожи! За съжаление тези хора са твърде малко и чудовищно недостатъчни за да се обърне тренда. Виждаш, че тук има хора които се изказват, че това е измама на англосаксонците. С такива хора как се разговаря? Камо ли да го накараш да иде пеша до парка, вместо да се изтупа с колата.
  • 65 В унищожаването на планетата

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "Хорейшо2377":

    ...невинни няма. Има такива които имат по-голям принос.
  • 66 Съмненията за пързаляне са обясними...

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Вирус":

    ...сред българското население. Наистина през последните 80 години населението беше нон стоп пързаляно. А защо екологичното движение идва от англосаксонския свят? Защото през последните 200 години всичко каквото идва, идва от англосаксонския свят. А в последните 2200 общо от Европейския континент. Затова, не е чудно, че екологичните организации съществуват само, с малки изключения, в англосаксонския и европейския свят.
  • 67 Е...няма как, разбира се!

    0 1 Отговор

    До коментар #50 от "няма как":

    Надявам се да си жив след 30 години и когато твоите внуци те попитат защо нашето поколение не е спасило Земята, когато сме имали възможност и ти да им отговориш: Нямаше как!
  • 68 Фикуса

    0 1 Отговор

    До коментар #52 от "факуса":

    Факуса винаги прави впечатление на много информиран и безмилостно точен в анализите. Само малко въпроси имам към него. Долавям, че факуса е фен на изкопаемите горива
    Аз също съм фен на изкопаемите горива. Те дадоха невероятен тласък на развитие на човешката цивилизация и направиха живота ни лесен. Искам да уточним обаче някои особености на тези източници на енергия. Първо бих попитал факуса: Факус, като източници на енергя които се добиват от земната кора, изкопаемите горива имат ли лимит или са с безкрайна наличност? Ако е да, както аз си мисля - те са в ограничен ресурс, къде ще се озовем в момента когато наличието на тези ресурси са близо до нулата, без да сме си осигурили други източници на енергия и технологии за използването им? Благодаря!

    Коментиран от #69

  • 69 Фокуса

    0 0 Отговор

    До коментар #68 от "Фикуса":

    За момента са без алтернатива.