Last news in Fakti

27 Юли, 2023 20:08 3 102 48

Частната онлайн армия на Евгений Пригожин тръпне в очакване на новия си главнокомандващ

  • русия-
  • вагнер-
  • евгений пригожин-
  • кремъл-
  • тролове-
  • владимир путин

Дмитрий Медведев заяви, че от началото на "специалната военна операция" в киберпространството срещу Руска федерация се е отприщила истинска война и са наложителни активни усилия за защита на критичната информационна инфраструктура

Частната онлайн армия на Евгений Пригожин тръпне в очакване на новия си главнокомандващ - 1
Снимка: DW

След 36-часовия неуспешен бунт на частната военна компания „Вагнер“ на Евгений Пригожин онлайн наемниците му не заминаха с него за Беларус. А на 2 юли, седмица след края на бунта срещу висшето военно ръководство на Русия директорът на едно от изданията в медийната холдингова група на Пригожин „Патриот“, съобщи, че тя ще бъде закрита.

"Патриот медия", чието най-известно издание е новинарският сайт РИА ФАН, следваше силно националистическа, прокремълска редакционна линия като същевременно отразяваше положително "Вагнер" и самия Пригожин, отбелязва Ройтерс.

Два дни по-рано в. "Комерсант" съобщи, че руският медиен регулатор Роскомнадзор е блокирал медиите, свързани с Пригожин. Руските медии информираха също, че е била разформирована "фабриката за тролове", за която се смята, че е използвана за оказване на влияние върху общественото мнение и в чужди държави, включително в САЩ.

Както писа още на 4 юли в. "Монд", Пригожин беше изоставен от троловете си. Платени коментатори и ботове не подкрепиха Пригожин, а изтъкваха мъдростта на руския президент Владимир Путин. Това са изводи от анализ на трима специалисти по онлайн мрежите на Пригожин, цитиран на 1 юли от разследващата медия "Агентство", която работи от чужбина.

Както посочват експертите, някои от троловете от т.нар. "Агенция за проучване на интернет" – организацията "шапка", са започнали да нападат своя бос още през май, осъждайки атаките му срещу министерството на отбраната като "истерични".

Завоят предполага, че Пригожин всъщност е започнал да губи контрол върху интернет армията си повече от месец преди бунта. Независимо от съобщенията за преустановяване или пълно прекратяване на дейността им, тролове и ботове, които действат в "Туитър" и във ВКонткте (руският еквивалент на "Фейсбук"), продължават да работят и до днес, съобщава "Агентство".

Но бъдещето на тази дейност на Пригожин, свързана с упражняване на голямо влияние, е не по-малко стратегическа от тази на неговите въоръжени наемници, посочва "Монд".

Медийната група "Патриот" прекратява дейността си и напуска руското информационно пространство, обяви на 29 юни Евгений Зубарев – генерален мениджър на РИА ФАН – най-изявената електронна медия в тази група, създадена официално през 2019 г. Тя включва десетки сайтове и стотици медийни партньори. Дори вече да не достига общо 300 милиона посещения на ден, с които се хвалеше "Патриот", тази мрежа все още е „тежка артилерия“ на руската медийна сцена и е пословична със скандалното отразяване на актуалните събития и със забележителната си, лишена от задръжки връзка с фалшива информация.

РИА ФАН, която се представя като новинарска агенция, публикуваше по 800-900 статии на ден, подчертава "Монд".

Любопитното прераждане на империята от фалшиви медии на Пригожин е прозорец към по-голямото предизвикателство за Путинова Русия, коментира в. "Файненшъл таймс": режимът продължава да се мъчи да се отвърже от заплетените връзки с лидера на ЧВК "Вагнер", дори и след като той за малко не го свали.

Роскомнадзор забрани сайтовете, подчинени на Пригожин, а някои тролове дори започнаха да си позволяват да го критикуват. Но като цяло, след бунта огромното медийно предприятие продължава да се намира в състояние на несигурност. Явно Пригожин дотолкова се е враснал в потайния живот на Кремъл – от тайни военни приключения до ферми за тролове, че изтръгването му се оказва трудно, отбелязват представители на руския елит, познавачи на медийния бизнес и западни експерти.

Тъй като медийният бизнес на Пригожин в момента се намира "в ничия земя", други членове на елита обмислят да запълнят огромната оформена от Пригожин ниша в руската политическа система. А по този начин да придобият и милиардите за нейното финансиране под масата, което върви заедно с нея.

"Системата е престъпна организация. Пригожин е част от това", заяви санкциониран руски олигарх. "Хората правят пари от войната, а богатството е в процес на преразпределяне. Тази вътрешна корупция е системна специфика", допълва олигархът.

Вместо да изчака, за да започне евентуално да обслужва нов, близък до Кремъл собственик, "Патриот" обяви в социалните медии че спира да работи. Но окончателната му съдба предстои да бъде решена.

"Наясно съм как работи "Патриот", каза Александър Йонов, който е санкциониран и обвинен от САЩ заради работата си с Пригожин и руските служби за сигурност за подриване на американските избори през 2016 г. "Групата беше оставена на пауза, не беше затворена, защото в момента има по-належащи неща", казва Йонов. Той добавя, че търговските купувачи може да се заинтересуват от "силно патриотичната аудитория" на холдинга.

Александър Краснобаев – ръководител на "Нева нюз" – сайт, собственост на "Патриот", каза за "Файненшъл таймс", че за момента е спрял редакционната работа, но се надява да я възобнови. След това изведнъж премина на украински, пише ФТ, после пак се върна на руски, за да каже "Слава на Русия!" и "Америка, изгний в ада!".

Запитан защо в акаунтите на сайта се твърди, че той вече е затворен, Краснобаев предположи, че това е, "за да се поддържа интригата". Към тази мистерия се прибавя и легионът от анонимни тролове, които продължават да пишат постове както преди, свидетелстват две анонимни групи на доброволци, които следят онлайн дейността на Пригожин.

"Бунтът и за секунда не разстрои работата на троловете", каза активист, нарекъл се Антибот. "Фермата е рядка стока…, ако Пригожин накрая загуби контрол върху нея, тя бързо ще бъде прехвърлена към друга структура, близка до Кремъл", смята той.

Бивш високопоставен служител на Кремъл казва за ФТ, че Пригожин се е спогаждал с абсолютно всички, "а от Кремъл искаха от почти всеки да му дава пари".

Чак след бунта Кремъл за пръв път разкри огромните суми, с които са били финансирани фирмите на Готвача на Путин. Сега тези пари вероятно ще отидат другаде. Невероятното разкритие на това, което беше строго пазена и яростно отричана тайна, целеше да изтъкне статута на Пригожин като доставчик, а не като независим политически играч.

Според руски медии общото финансиране на Пригожин за последното десетилетие е било на стойност 18,8 милиарда долара. През 2013 г. независимият в. "Новая газета" за пръв път съобщава, че сенчеста фирма, наречена "Агенция за изследване на интернет", наема руснаци, които да славословят Кремъл и да дискредитират опозицията онлайн, припомня изданието "Политико". Базирани в Санкт Петербург, те създават сайтове и платформи в социалните медии, като фабрикуват дискусии и обратна връзка, "сипят" лайкове, туитове и ретуитове.

Година преди това в Русия има масови протести срещу преизбирането на Путин, припомня "Политико", и Кремъл усеща, че макар да контролира телевизията, "е оставил интернет да му се изплъзне между пръстите", обобщава Николай Петров – гостуващ изследовател в германския Институт за международни отношения и въпроси на сигурността.

Подобно на наемническата му армия "Вагнер", киберсилите на Пригожин преминаваха национални граници и действаха на няколко фронта. Скоро се разпростряха в медийната сфера, стартирайки редица онлайн издания с безобидни имена: "Федерална информационна агенция"(РИА ФАН), "Политиката днес" и "Икономиката днес". Всяка имаше различно лого и се твърдеше, че са различни медии, казва Лев Гершензон – бивш ръководител на най-големия новинарски агрегатор Яндекс. Нюз. Но всъщност те бяха едно и също нещо: мрежа от пропагандни онлайн медии, тролове и ботове (специализиран софтуер, който изпълнява самостоятелна задача, бел. ред). Целта, изтъква Гершензон, беше „да се създаде илюзия за плурализъм и да се имитира обществено мнение", а реално ставаше дума за "ехо камера (ситуация, при която определени идеи, убеждения или данни се подсилват чрез повторение на затворена система, която не позволява свободното движение на алтернативни или конкурентни идеи или концепции, бел. ред. ) и бял шум".

Гершензон е изчислил, че около 90% от консумираните от руснаците онлайн новини идват от агрегатори (компютърни програми, които интегрират новините от множество новинарски източници в интернет и ги групират тематично, бел. ред), но почти не се обръща внимание на първоначалния източник на информация.

Онлайн структурите на Пригожин се възползват от това и наводняват търсачки като Яндекс и в по-малка степен Гугъл нюз със собствено съдържание, а препратки допълнително усилват присъствието им онлайн. Една от главните задачи на фабриката за тролове е да взима на прицел враговете: зад граница, например в САЩ; там обвиниха Пригожин в намеса в изборите през 2016 г., спечелени от Доналд Тръмп, и у дома, където опозиционерът Алексей Навални беше постоянна мишена, отбелязва "Политико".

Изданието припомня как през 2019 г., малко след като ветеранът опозиционер Борис Вишневски обявява, че смята да се кандидатира за губернатор на Санкт Петербург, медиите на Пригожин, някои от които обединени в медийния холдинг "Патриот", започват да го наричат "педофил" и "сексуален терорист". Вишневски завежда дело срещу "Патриот" за клевета и каза по този повод за "Политико", че за него е било важно да се стигне до прецедент, така че тези структури да бъдат наказани. Властите обаче отхвърлят многократните му искания за разследване и калната кампания продължава. През 2021 г. Пригожин е цитиран от близък до него "Телеграм" канал, че "ще направи дисекция" на Вишневски "като на насекомо".

Медийната армия действа огледално на "Вагнер" и по други начини. Тя е същество, подобно на хидра, като една от главите му прокарва интересите а Кремъл, а другата – тези на самия Пригожин. Понякога това води до конфузни ситуации: Пригожин насъсква армията от тролове срещу губернатора на Санкт Петербург Александър Беглов – дългогодишен съюзник Путин, като генерална репетиция на враждата му с руския военен министър Сергей Шойгу. Междувременно, също както с "Вагнер", Кремъл отрича всякаква връзка с фермата за тролове. Същото прави и Пригожин, дори и след като името му се появява в състава на настоятелството на "Патриот".

Когато Русия започва пълномащабната война в Украйна многостранният бизнес на Пригожин обхваща десетки медийни сайтове, ботове, социалната медийна платформа YaRus (АзсъмРуснак) и легиони акаунти. Някои са фокусирани върху разпространяването на руския наратив за войната. Десетки канали в "Телеграм" следят всяко движение на Пригожин на бойното поле. Смята се, че на военните кореспонденти се е плащало за положително отразяване на "Вагнер" и лично на Пригожин, според разследване, публикувано от Център "Досие", основан от Михаил Ходорковски, обобщава "Политико".

През февруари т.г. Пригожин най-сетне излезе от сенките и разпространи съобщение, че никога не е бил само човек, който финансира "Агенция за проучване на интернет", след като вече се беше обявил за бос на "Вагнер". „Това беше моя идея, аз я създадох и я управлявах дълго време", настоя Пригожин.

На 24 юни, докато частната му армия напредваше към Москва, бойците му на информационния фронт бяха напълно объркани. Лишени от централни напътствия, някои онлайн медии съобщаваха събитията така както се случваха, придържайки се към фактическата обстановка, а други замлъкнаха. Настана пълна дезориентация, разказа за "Политико" 25-годишният Владимир Ягудаев, работил за Пригожин три години и половина като мениджър на социални медии. Хората се страхуваха за себе си, за близките си, не беше ясно как ще се развият нещата, разказва Ягудаев.

Същата сутрин служители на силите за сигурност обискират централата на "Патриот" и "Вагнер център" в Санкт Петербург и конфискуват сървъри и друго оборудване.

Според независимата медия "Камбана" същата вечер Пригожин свиква съвещание на топ мениджърите в Петербург и им казва да преустановят работа.

Любопитно е, че един от резултатите от разпускането на медийната империя на Пригожин е безсрамната откровеност на дотогавашните му служители, отбелязва "Политико". В прощалното си видеообръщение топмениджърът Зубарев казва, че "Патриот" е започнал да работи през 2009 г., когато коментаторите му са действали срещу Навални, "който сериозно се опитваше да разруши страната". "Работата за правителството" продължава и през 2011 г., когато "беше стратегически важно да бъде посято съмнение за опозиционни журналисти, които клатеха лодката". По това време се присъединиха и първите международни коментатори, разкрива Зубарев.

Вече има признаци, че медийната империя на Пригожин няма да е бездиханна задълго. Редица видни фигури в прокремълската журналистика публично призоваха колегите си да наемат останалите без работа служители на Пригожин. „Трябва да ги подкрепим“, написа в „Телеграм“ главната редакторка на телевизия АрТи Маргарита Симонян. Според Гершензон, както беше надут преди, така сега медийният балон ще спадне. Но едва ли медийната империя ще се срине окончателно.

Наблюдения на "Агентство" стигат до извода, че дейността на троловете като цяло не е намаляла. Изглежда хиляди тролове са преминали на другата страна още през май и са започнали да публикуват постове срещу боса на "Вагнер" – явна индикация за промяна по върховете още преди бунта.

Пригожин беше просто номиналният собственик на тези активи, казва аналитикът Николай Петров. Каквото и да се случва днес, то трябва да бъде разглеждано като процес на ребрандиране и смяна на ръководството, цитира го "Политико". Петров мята, че падането на Пригожин дава на Кремъл възможност да рационализира и адаптира фермата за тролове към настоящите нужди.

Според "Камбана" кандидат за придобиване на медийната империя е "Национална "Патриот медия", чието най-известно издание е новинарският сайт РИА ФАН, следваше силно националистическа, прокремълска редакционна линия като същевременно отразяваше положително "Вагнер" и самия Пригожин, отбелязва Ройтерс.медийна група" (НМГ) – собственост на един от най-близките съюзници на Путин и негов "личен банкер" Юрий Ковалчук. Председателка на НМГ е бившата състезателка по художествена гимнастика Алина Кабаева, за която се твърди, че е приятелка на руския президент, пише "Дойче веле". В обзорния си материал по темата ДВ цитира говорителя на Европейската комисия Петер Стано, че ЕС не вижда причина да празнува победа над фалшивите новини и интернет троловете. "Прекалено рано е да се правят окончателни оценки за развитието в руската екосистема за дезинформация след предполагаемото прекратяване на дезинформационната дейност на Пригожин", посочва Стано. Той подчертава, че е ясно, че дейностите по дезинформация не започват и не свършат с начинанието на Пригожин. Кремъл ще продължи да се опитва да използва дезинформация и манипулирана информация чрез всевъзможни тактики и разнообразни изпълнители и средства, както го е правил от години, заключава говорителят на ЕК, цитиран от ДВ.

А вчера заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви, цитиран от ТАСС, че от началото на "специалната военна операция" в киберпространството срещу Руска федерация се е отприщила истинска война и са наложителни активни усилия за защита на критичната информационна инфраструктура.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🤍💚❤️+🤍💙❤️

    27 20 Отговор
    Обичам Русия и руския народ защото винаги е помагал на българите и мразя западните импералисти защото винаги са крали и унищожавали България и българския народ

    Коментиран от #24

  • 2 Българин

    14 22 Отговор
    ще занулим БГ копейките
  • 3 Българин

    17 26 Отговор
    много от пишещите тук са платени рубладжии

    Коментиран от #38

  • 4 Реалист

    21 10 Отговор
    Чичо Сорос оставя без поминък българската онлайн сорос.ня
  • 5 Българин

    15 24 Отговор
    никой не обича Русия
  • 6 Българин

    23 14 Отговор
    Да живее Русия
  • 7 Българин

    18 17 Отговор
    Окрайна умре
  • 8 Българин

    15 18 Отговор
    ушанките свършиха парите и тук пишещите копейки намаляха драстично

    Коментиран от #20

  • 9 В полза на Русия

    12 5 Отговор
    Армията в Нигер извърши преврат в полза на Русия
    Военните предупредиха да не се предприемат никакви чуждестранни интервенции и добавиха, че ще гарантират личната сигурност на арестувания досегашен ПРОЗАПАДЕН президент на Нигер Мохамед Базум.
    „Базум беше единствената надежда на Запада в региона на Сахел. Голяма част от отделения от Франция, САЩ и ЕС ресурс за региона, отиде именно за Нигер и укрепването на силите му за сигурност“, каза пред Ройтерс Улф Лесинг, ръководител фондация „Конрад Аденауер“. Той заяви, че всеки преврат открива възможност за Русия и други играчи да разширят влиянието си в Нигер.
    „По-рано днес Гутериш проведе телефонен разговор с Мохамед Базум. В него той му изрази пълната си подкрепа и солидарност с президента на Нигер“, заявиха канцеларията на генералния секретар.
    Твърдата си подкрепа за Базум и демокрацията в Нигер обяви и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който настоя за незабавното освобождаване на президента, след като също е разговарял с него по телефона. Американският дипломат номер едно посочи, че бъдещето на партньорството между Вашингтон и Ниамей в сферата на сигурността ще зависи от това дали Нигер ще продължи да се управлява демократично.
    Великобритания осъди всякакви опити за подкопаване на стабилността и демокрацията в Нигер и добави, че внимателно следи събитията в столицата на западноафриканската държава.
    Метежа на военните в Нигер осъдиха още Великобритания, Франция и ЕС.
  • 10 Сатана Z

    15 15 Отговор
    Козяшката измет какво чака,да се нарежда на опашката или чака опорките от пазача на Бункета в Южния парк?

    Z
  • 11 Българин

    14 17 Отговор
    Русия приключи

    Коментиран от #33

  • 12 Копанарка

    13 15 Отговор
    Украйна загази.
  • 13 Aлфа Bълкът

    13 5 Отговор
    Дано сложат някого със скубани вежди за шеф на троловете - ще им мяза!
  • 14 Западняците сънуват

    14 8 Отговор
    Пригожин едва не свалил Путин?
    Каза го Прогони..Никога няма да тръгнем срещу Путин.
    Путин и Пригожин шах и мат на петата колона която веднага се изяви.
    Сега Вагнер ще превземе Сувалскивт провлак между Полша и Латвия ако те наложат морска блокада на Калининград.
    Гащите им треперят.
  • 15 Копанарка

    14 13 Отговор
    Украйна приключи
  • 16 Анонимен

    11 9 Отговор
    Ръководителят на Вагнер се казва Владимир Путин. И "бунта е организиран от него за да се объркат западняците . Въпрос на време е Вагнер да тръгне към Киев .
  • 17 Симптоматично

    7 5 Отговор
    Забележителна, лишена от задръжки връзка с фалшива информация.
  • 18 реру

    15 4 Отговор
    "... Вече има признаци, че медийната империя на Пригожин няма да е бездиханна задълго..."


    Наближава и 2024 год... Някои явно имат планове...

  • 19 Българин

    8 16 Отговор
    Аз съм трол ,жълтопаветен лумпен.
    Русия ще победи.
  • 20 Копанарка

    5 17 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    вушанките свършиха парите и тук пишещите центаджии намаляха драстично. Сорос ги отряза. Съкращение голямо сделал.
  • 21 Българин

    13 13 Отговор
    Слава на Руската армия —Освободителка!
  • 22 Гориил

    15 12 Отговор
    Тълпи от хора в Нигер развяват руски знамена и скандират Русия! Путин!

    Коментиран от #27

  • 23 Копанарка

    8 5 Отговор
    От както си смених пола не ми викайте българин, а копанарка.
  • 24 Това е лоша поличба

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "🤍💚❤️+🤍💙❤️":

    Сигурно скоро ще умриеш

    Коментиран от #44, #45

  • 25 Българин

    7 10 Отговор
    Козяшки трол на хранилка търси работа.Вече никой не ни вярва.
  • 26 Прея Кент ,ЧЕРВЕНАТА

    4 6 Отговор
    Да живее Покварата и Разврата Секса ,Дясното Републиканското Либерално И АМЕРИКАНСКОТО ,да живее самостоятелното менхейтърство и ЧЕРВЕНАТА хеви метъл музика ,Да ПРЕБЪДЕ ЧЕРВЕНИЯ ЦВЯТ ,Да ЖИВЕЯТ ЖЕНИТЕ ,АМЕРИКА НАД ВСИЧКО
  • 27 Българин

    11 8 Отговор

    До коментар #22 от "Гориил":

    платени клакьори -даже и там ушанките плащат с долари-никой не иска измислената им рубла

    Коментиран от #29, #31, #35

  • 28 Българин

    8 10 Отговор
    Украйна вместо жито изнася човешки органи.Затова е този квич

    Коментиран от #41

  • 29 Българин

    10 10 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    Скоро Вагнер ще тръгне към Киев и нищо не може да ги спре

    Коментиран от #32, #47

  • 30 Българин

    9 8 Отговор
    Украйна приключи.
  • 31 Гориил

    8 2 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    Никой не си е представял, че Африка е достигнала точка на кипене.

    Коментиран от #37

  • 32 Българин

    9 8 Отговор

    До коментар #29 от "Българин":

    това вече сме го гледали-Киев за 3 дни......-ама стана Москва -за ден

    Коментиран от #36, #42

  • 33 Българин

    8 7 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Окрайна преключи
  • 34 Пригожин ви преметна

    5 4 Отговор
    По сценарий на Кремъл.

    И съм сигурен че никой не е изчел тази ви оправдателна статия.
  • 35 Далеч си от истината

    2 3 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    Тук не позна въобще.
  • 36 Българин

    9 7 Отговор

    До коментар #32 от "Българин":

    Кой ще спре Вагнер ти ли ве либерасче окрите масово се предават
  • 37 Българин

    8 11 Отговор

    До коментар #31 от "Гориил":

    никой не бръсне Русия за слива-само Путин я мисли за велика-банкрутирала коч...а

    Коментиран от #39, #40

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ТРИПОЛОВ ЕВРОПЕЕЦ

    6 6 Отговор

    До коментар #28 от "Българин":

    Спокойно няма какво да им обясняваш на джендърите. Щом кравата мучи веднага нашите джендъри почват да вият като ,чакали. И краварите в захлас . Вижте какви Триполови има в БЪЛГАРИЯ ли...ат ни дъ....о и се радват на хайвера който им даваме.
  • 42 "Киев за 3 дни" ли?

    8 9 Отговор

    До коментар #32 от "Българин":

    Не знам някой да го е казвал това!

    Но знам че Борел каза "Без тоталната помощ на запада и НАТО,-пари,оръжие, разузнаване, командване, инструктори, преоблечени натовски военни-то Украйна(цялата) нямаше да издържи и 2(два) дни"
  • 43 Българин

    8 8 Отговор
    Украинският Райх ще бъде унищожен
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Руски крепостник от България

    6 1 Отговор
    Ще ни плащат ли редовно, че лизинга на айфона много скочи?
  • 47 Матросов борец против фашизма

    6 4 Отговор

    До коментар #29 от "Българин":

    Те нали тръгнаха към Киев??!! Само дето ги депутинизираха и пирожката тръгна да събира затворнически сган и накрая свърна към масквето за ЕДИН ДЕН и пуси олаби сфинктерите? Няма такава пародия!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания