Last news in Fakti

31 Юли, 2023 20:40 2 846 23

След включването на Пригожин! Кремъл внезапно се загрижи за Нигер

  • нигер-
  • африка-
  • евгений пригожин-
  • вагнер-
  • мохамед базум

Евгений Пригожин не твърди, че е участвал в преврата, но го описва като момент на дългоочаквано освобождение от западните колонизатори

След включването на Пригожин! Кремъл внезапно се загрижи за Нигер - 1
Снимка: ТАСС

Кремъл изрази загриженост в понеделник относно ситуацията в Нигер, чийто президент беше свален миналата седмица с преврат, който беше осъден от много страни, но приветстван от ръководителя на руската наемническа група Вагнер, която има широки интереси в Африка, предава "Ройтерс".

В разговор с репортери, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че "случващото се (в Нигер) е въпрос на сериозна загриженост".

"Ние сме за бързото възстановяване на правовия ред в страната, ние сме за сдържаност от всички страни, така че това да не доведе до човешки жертви", каза Песков.

Лидерите на преврата в Нигер обявиха генерал Абдурахаман Чиани за нов държавен глава миналия петък, дни след като заявиха, че са свалили президента Мохамед Базум при седмото военно превземане на властта в Западна и Централна Африка за по-малко от три години.

Западноафриканските държави наложиха санкции и заплашиха със сила, ако лидерите на преврата не успеят да възстановят Базум в рамките на седмица.

В гласово съобщение, публикувано миналата седмица в каналите на социалните медии, свързани с руската наемническа група Вагнер, нейният основател Евгений Пригожин одобри преврата и предложи услугите на своите бойци на хунтата.

Пригожин не твърди, че е участвал в преврата, но го описва като момент на дългоочаквано освобождение от западните колонизатори.

Отношенията на Пригожин с Кремъл са неясни, откакто той организира неуспешен бунт миналия месец, целящ да измести дългогодишните си съперници в Министерството на отбраната в Москва.

Въпреки това неговата група Вагнер остава ключов играч във външната политика на Русия в Африка. Тя се превърна във влиятелна сила в съседния на Нигер Мали след преврата през 2021 г. там и има по-дълго присъствие в Централноафриканската република и Либия.

Ролята на Вагнер в Африка е източник на безпокойство за западните правителства. Съединените щати обвиниха групата в зверства и ѝ наложиха санкции. Пригожин казва, че работи законно.

62-годишният Пригожин изглежда продължава да се радва на свобода на движение, въпреки това, което Кремъл каза миналия месец, че той и неговите бойци ще се преместят в Беларус където ще провеждат обучения с беларуската армия.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    47 7 Отговор
    Франсетата ги наритаха и от Нигер,откъдето крадяха уран .
    Но ние сме ларж,и след 100 години Дънди ще крадат златото на България.

    Коментиран от #4

  • 2 ХАХАХА

    32 3 Отговор
    Вместо да се коментира Пригожин и Русия защо не се пише чий го търси там най голямата ВВБ на Францистан там ? Нерде Нигер, нерде Францистан!

    Коментиран от #16

  • 3 Сандо

    22 2 Отговор
    Абе едни други веднага се загрижиха,ама може ли да се рита срещу Господаря на света и неговите талибани?Особено пък от наши медийни мижитурки.
  • 4 ХАХАХА

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Не бе остават още има няма 10 години и пак ще има "45 години стигат и кой не скача е гробаджия и ала бала ". Та още 10 години ще ни краднат !
  • 5 Примати

    7 35 Отговор
    Путин има акъл колкото татуиран с макетно ножче

    Коментиран от #6, #9

  • 6 Иван Грозни

    16 2 Отговор

    До коментар #5 от "Примати":

    То санким пампера пък има нещо под шапката ....
  • 7 Майна

    29 2 Отговор
    Ами напишете какво се случва и в Хаити.
    Дето беше посланник , този, който в момента е в България..
    Палежи, размирици, отвличания, разбирания на магазини, грабежи.., направо терор ...
    САЩ призоваха всичките си граждани да напуснат Хаити..
    Това ли следва и у нас..?

    Коментиран от #10

  • 8 Русофил

    9 19 Отговор
    Кремъл да се загрижи за Симферопол, че преди малко гърмежите от там се чуват във Варна.

    Коментиран от #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Русофил

    6 6 Отговор

    До коментар #7 от "Майна":

    У вас следва поредната мобилизация, а при теб смяна на версията

    Коментиран от #12

  • 11 Ксаниба

    19 1 Отговор
    Вагнер в Афгрика е легенда от най новото съвремие!! Вагнер е в Африка от 10-15 години, а легендите за тях е досущ 300 Спартанеца!! Гледайте филма Турист 2021 и ще разберете, Но това не е всичко, просто трябва да си бил Африка, за да разбереш
  • 12 Герантофил

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Русофил":

    бабе, иде новата могилизация при вас
  • 13 Мнение

    17 1 Отговор
    Тази статия показва как постоянно се търси всякакъв повод, какъвто и да е, само и само да зарадва вярващите в победата на Украйна или по-точно казано да оправдае санкциите, заради които страдат тези вярващи. Е, вече година и половина и повече се пишат подобни неща, но за тяхно съжаление до момента са само материал за боклука.
  • 14 Варненец

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Русофил":

    Вярваш ли си? Защото нещо не ги чуваме тези гърмежи, за които твърдиш. Но ако се окаже вярно не забравяй утре да се похвалиш, че си познал. Айде ще те чакаме да ни кажеш утре в новините.

    Коментиран от #15

  • 15 Русофил

    4 9 Отговор

    До коментар #14 от "Варненец":

    Руснаците били свалили 4 украински космически кораба...

    Коментиран от #17, #18

  • 16 Благоденствие

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "ХАХАХА":

    Върху трупове , това търсят.
  • 17 Герантофил

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Русофил":

    бабини дивотии, нали за теб космоса е астро-артрита=астронавт на луната!!! Байдън??
  • 18 И два

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Русофил":

    Джендераси .
    Първи я ли беше или втория.
  • 19 Мдаа

    1 7 Отговор
    Хвани единия империалист удари другия и запада и Русия са еднакви няма никаква разлика,да не забравим руснаците кво мислят и за българското черноморие,окупация
  • 20 Русофил

    3 15 Отговор
    Вагинеровците в Беларус дадоха набързо назаден като разбраха за полските снайперисти
    на границата
  • 21 Люзи 19

    9 1 Отговор
    Нигер цвета на кожата им е по тъмен иначе закона и човешките права се зачитат повече от тукашната липса на свободно слово не е случайно 115 място в класацията -световната . ЕС ама нищо не казват за реалната обстановка във Франция .
  • 22 МОСКВА

    3 2 Отговор
    Сал едни африканци ни останаха , другари ..
  • 23 Дааа

    2 4 Отговор
    Нигер, Русия, все тая.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания