Last news in Fakti

31 Юли, 2023 16:28 3 726 38

Турските дронове - новият коз на Ердоган

  • турция-
  • дрон-
  • байрактар-
  • реджеп ердоган-
  • селчук байрактар

Държави по цял свят - от Катар до Косово - имат турски дронове в своите арсенали, а заради успехите си Байрактар се ползва с такова обществено одобрение, че вече е спряган за потенциален наследник на 69-годишния Ердоган

Турските дронове - новият коз на Ердоган - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът Ердоган залага на оръжейната индустрия - както за преодоляване на икономическата криза, така и за увеличаване на популярността си.

От Саудитска Арабия до Косово - всички искат турски бойни дронове. Търсенето от чужбина е огромно, казва Селчук Байрактар, шефът на компанията за производство на дронове "Байкар", цитиран от "Кьолнише Рундшау". Турция продава толкова много дронове, колкото не е продавала никога. А бизнес успехът на Байрактар радва тъста му - турския президент, посочва изданието, според което Ердоган разчита на оръжейната индустрия да се справи с икономическата криза в Турция. Това развитие на нещата е благоприятно за Ердоган и в политически план, понеже много избиратели се гордеят с успехите на турската оръжейна индустрия.

През тази година Турция очаква приходи от износа на оръжие в размер на шест милиарда долара, което би било удвояване на показателите от 2021-а година и ръст с една трета в сравнение с 2022-а. В контекста на високата инфлация и обезценяването на турската лира тези цифри са добре дошли за правителството.

Турските дронове получават признание

Турция не е сред водещите износители на оръжие като САЩ, Русия, Франция, Китай и Германия - тези държави реализират три четвърти от износа, докато делът на Турция е един процент, посочва "Кьолнише Рундшау", позовавайки се на данни на Института за изследване на мира СИПРИ. Но Турция има големи планове - цел на турската оръжейна политика е да се освободи от зависимостта си от чуждестранни доставчици. Поради това страната разработва модерен боен самолет, тъй като бе изключена от американската програма за строителство на изтребители F-35. Наред със задоволяването на собствените нужди, износът междувременно става все по-важен.

През последните години дроновете "Байрактар" се утвърдиха като евтино и ефективно оръжие на бойните полети в Либия, Кавказ и Украйна, отбелязва "Кьолнише Рундшау". Междувременно предстои изграждането на фабрика за дронове на "Байкар" в Украйна, както стана известно в началото на юли. Турските дронове помогнаха много на Украйна още от началото на войната, Селчук Байрактар и неговият брат Халук, който също е в ръководството на компанията, са удостоени с украински държавни отличия.

Оръжия и политика

Миналата седмица Саудитска Арабия сключи договор с фирмата на Байрактар за доставка и съвместно производство на дронове на стойност три милиарда долара, а косовският премиер специално се похвали във Фейсбук, че и неговата държава е направила голяма покупка, но без да посочва цифри.

Държави по цял свят - от Катар до Косово - имат турски дронове в своите арсенали, а заради успехите си Байрактар се ползва с такова обществено одобрение, че вече е спряган за потенциален наследник на 69-годишния Ердоган.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да де-ама

    29 28 Отговор
    Незнам кой ги иска турските дронове-ама на украинският фронт вече доста време нищо не се чува за тях...-май бързо-бързо свършиха...

    Коментиран от #4, #9, #25, #31

  • 2 КОТарАК

    9 2 Отговор
    още 1 находище ако намери /газово-ще си оправдае вноса от РФ /дет го взима за без пари и гопродава 3йно
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 КОТарАК

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ха ха ха":

    абе ти не се ли молеше Ердо да спечели изборите?
  • 6 хаха

    16 22 Отговор
    Това с байрактарите е като с ф-35 – и двата не стават но трябва да се намират глупаци да ги купуват, за де се избият разходите.
  • 7 Истината

    27 16 Отговор
    В първите дни на безумната война, която путлер започна в Украйна, "Байрактар" попиля "безаналоговите" московски железа.
    Такава реклама си струва през 3 дена да подаряват на Украйна по един дрон до края на войната, която всички се надяваме да свърши с лятото и Украйна да освободи страната си от московските рашибозуци .

    Коментиран от #10

  • 8 ОтКатАр

    9 19 Отговор
    От Ката до Косово са точно м/у 4 и 7 държави ( в заивисмост по път или по въздух ) ... та не знам какво ще рече: "целия свят от 4 държави" ... но даже не всички държави по пътя имат дронове :) Та накрая ще се окаже, че става дума за 3 държави от всичките от целия свят :)

    Коментиран от #11, #18, #21

  • 9 Българските турци

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "Да де-ама":

    С европейски и американски дарения турски дронове не се купуват...Украйна няма пари за да прави свой избор...воюва с това което му снабдяват от запад !!!
  • 10 Истината

    9 9 Отговор

    До коментар #7 от "Истината":

    Оказала се лъжа. Да бяха показвани клипчета от Сирия, представяни от укронацистите за свой успех срещу руските танкове. Това отдавна е доказано.
  • 11 Българските турци

    22 2 Отговор

    До коментар #8 от "ОтКатАр":

    Засега са само 28 страни с активни Байрактари във въоръжение !

    Коментиран от #13, #20, #34

  • 12 Мадлен

    4 16 Отговор
    Саудитска Арабия Катар косово Египет в тия страни хората са изключително интелигентни НО все пак не четат новини и купуват байраци
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българските турци

    20 1 Отговор

    До коментар #13 от "Мадлен":

    Може да няма ...но ник " Българските турци" има !
  • 15 Българските турци

    25 6 Отговор
    Българинът е туркофоб и е закодиран до последната клетка на мозъка си със завист и злоба към всичко турско . Всеки свестен български журналист акредитиран да посети международния оръжеен панаир наскоро в Истанбул можеше със собствени очи да констатира, че в настоящия момент Турция вече няма нужда да си купува оръжия нито от едните нито от другите...Няма нужда нито от С-400 , нито от системи MIM-104 Patriot !
    Колкото ЕС,НАТО и Сащ пренебрежително и високомерно да си държат отношенията с Турция... са обречени да се съобразяват с реалността на геополитическата стратегия , която следи упорито , прилага и успешно реализира Ердоган в региона в който се намира страната му !...Доктрината на Байдън за сваляне на Ердоган не успя , както не успяха всичките планове на Сащ,ЦРУ и НАТО за намеса в Турция и скарването им с Русия и предизвикването на стълкновение между тези две вековни враждуващи сили ! Досега всяко сближаване на Турция със СССР и РФ са били последвани от преврати , пучове и политически балансировки в Турция под егидата на западните и псевдо съюзници ! Ердоган наруши цикъла на този кръговрат и отношението на колективният Запад към него и неговата доктрина ще се окаже един от факторите които ще окажат съдбоносно влияние при оформянето на новото преразпределение на световната политическа,военна, икономическа и финансова стратегия !!!

    Коментиран от #16

  • 16 Ганьо

    12 6 Отговор

    До коментар #15 от "Българските турци":

    Не се занимавай с глупости, българин и турчин са като македонец и българин. Единия мрази другия, но той не му обръща внимание...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 МанГизиГази

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "ОтКатАр":

    Както винаги ДВ пише измислици дори лъжи.
    Трябва да каже не от Катар до Косово
    А от Киргизия до Мароко.
  • 19 Къде изчезнаха Байрактарите в Украйна?

    5 9 Отговор
    Изведнъж и хоп, няма ги. Вероятно путин е натиснал Ердоган да не ги доставя.
  • 20 ЧовекАПу

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Българските турци":

    Човека е писал коментар към статият "между Катар и Косово" колко държави има, твоите 28 броя ... няма как да са в този диапазон, даже и да е истина това което казваш :) Упрека е към журналистиката на ДВ, не към Турците или дроновете )
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ОтВсюякъде

    14 3 Отговор
    Продали са и на Полша 24 бройки дори на страни в Африка също чак до Джибути.
    В скоро време и по Южна Америка като
    Ел Салвадор,Уругуай и други.
    Погледнете сега на картата и ги търсете за съпоставка.
    Слаба география и ...... и възгледи
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Последния Софиянец

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "Да де-ама":

    Не се чува в момента, защото сега е времето на чушките, цял свят е вперил поглед в България в очакване на Чушкопек от пето поколение.....
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Вещерът от Пещера

    19 4 Отговор
    "Байрактарите" свършиха чудесна работа в Украйна. Онази прословута 64 километрова колона от руски дегенерати, която беше тръгнала да превзема Киев и която украинците направиха на пастет и тас-кебап, част от нея беше попиляна и от "Байрактарите". Те имаха и решаващо участие в осигуряването на данни за атаката срещу крайцера "Москва". Впоследствие руснаците успяха да свалят около половината от дроновете, но на война,като на война. В момента турците вече произвеждат много по-модерният "Акънджъ" и са в процес на изпитания на реактивният стелт-дрон "Кизелма", който е с украински двигател. Със сигурност тези два нови самолета ще се появят в Украйна и ще изтребват руските агресори.

    Коментиран от #38

  • 30 Среднощен ездач

    4 2 Отговор
    Косово се въоръжава-Белград ще бъде разрушен
  • 31 Съветник

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "Да де-ама":

    Слушъй сега,

    Дрончетата ги прай на Бай Ер зетчето. То може да не е кой знай какво дрончето, ама като е с потекло...знаеш....става коджа ми ти дрон...
  • 32 Деций

    3 8 Отговор
    Абе бързо ги наиграха,и не чуваме почти година да летят в Украйна.В началото направиха золуми заради тъпите паркетни генерали на Русия,които пратиха момчетата на парад,без обезпечения с ПВО.Байрактара работи в места където няма добра радарна система и средства за неотрализиране.Но за турците това е постижение!

    Коментиран от #35

  • 33 Кърджали

    8 4 Отговор

    До коментар #13 от "Мадлен":

    А ти. Младен или Маден за 500 години другарство дали си гявурин.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 0098

    9 1 Отговор

    До коментар #32 от "Деций":

    Байрактара си свърши работата ,сега вече войната се фокусира в друга посока , в която всичко е струпано в по малка територии и области и прави невъзможно за летателните средства да летят дълго без да бъдат свалени от ПВО . Постижение е защото бяха свалени работещи ПВОта и това бяха руски системи от безпилотен летателен апарат за пръв път и промени доста неща . Много вероятно Турция използва електронни джамъри да прецака системите ,но пак успяха да го направят без значение как .
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Територията

    2 0 Отговор
    Ах, летете, “Байрактари” ;
    в устрема ви милиони
    погледи са приковани
    с надежда да чуят:
    “Тихо мъртвият каза ;
    не - Комунист “!
  • 38 Недей така

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Вещерът от Пещера":

    Грубо .
    Пак им прилоша на Родните Путриоти.

    Такива новини не бива да се поднасят така директно.
    Полудяват като чуят ,че пак ще има трепане на Ушанки.
Новини по държави: