Last news in Fakti

1 Август, 2023 09:14 804 4

Още подсъдими! И помощник на Доналд Тръмп получи обвинения за секретните документи

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • републиканска партия-
  • рон десантис-
  • джо байдън-
  • карлос де оливейра

Тръмп, фаворит за номинацията на републиканците за президент през 2024 г., пледира невинен по 37 обвинения

Още подсъдими! И помощник на Доналд Тръмп получи обвинения за секретните документи  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Помощник на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп се яви пред федералния съд в Маями в понеделник по обвиненията, че се е опитал да помогне за укриването на секретни документи, съобщава "Ройтерс".

Карлос Де Оливейра, управител в имението Мар-а-Лаго на Тръмп в Палм Бийч, Флорида, все още не е получил и местен адвокат.

Съдия Едуин Торес насрочи делото за 10 август и нареди на Де Оливейра да не говори с други обвиняеми по делото. Той беше освободен срещу гаранция от 100 000 долара.

Де Оливейра е обвинен, че се е опитал да изтрие записите от охранителните камери и е излъгал разследващите. Той е обвинен по четири точки, включително възпрепятстване на правосъдието.

Прокурорите за първи път обвиниха Тръмп и неговия помощник Уолт Наута по случая през юни, твърдейки, че експрезидентът случайно е съхранявал стотици секретни документи в дома си в Мар-а-Лаго и е наел персонал, за да ги скрие от разследващите.

Тръмп, фаворит за номинацията на републиканците за президент през 2024 г., пледира невинен по 37 обвинения. Той каза по време на радио интервю в петък, че е предал всички ленти от охранителни камери, които правителството е поискало.

Наута също не се призна за виновен.

Заменящият обвинителен акт, представен в четвъртък, добави обвинения срещу Тръмп и Наута заедно с Де Оливейра - като знак, че случаят се разширява. Това се появява на фона на надвисналите обвинения в отделно разследване на опитите на Тръмп да отмени загубата си на изборите през 2020 г.

Тръмп все още не се е произнесъл по последните обвинения.

Разследващите през август 2022 г. и откриха повече от 300 секретни документа в набор от приблизително 11 000 правителствени документи.

Според обвинителния акт от четвъртък, 56-годишният Де Оливейра през юни 2022 г. е казал на друг работник в курорта, където Тръмп живее, че "шефът иска изтрити видеозаписи".

Де Оливейра и Наута също така са местили кутии с класифицирани документи в Мар-а-Лаго, за да ги скрият от ФБР и адвокатите на Тръмп, се казва в обвинителния акт.

Прокурорите казаха, че Де Оливейра е излъгал ФБР по време на доброволен разпит, като невярно е заявил, че не е участвал в преместването на кутии.

"Никога не съм виждал нищо", каза Де Оливейра на агентите, според обвинителния акт.

Прокурорите твърдят, че Тръмп е взел документите незаконно, когато е напуснал поста си през януари 2021 г., и ги е съхранявал на необезопасени места, включително бална зала, баня и душ. Той също така показа документите - които включват строго секретна информация за ядрената програма на САЩ и военните уязвимости - на хора, които не са били упълномощени да ги видят, според първоначалното обвинение.

Адвокатите на Тръмп се срещнаха със специалния прокурор на САЩ Джак Смит миналата седмица относно разследването за намеса в изборите. Не е необичайно адвокатите на защитата да се срещат с федерални прокурори преди обвинение.

През април Тръмп стана първият действащ или бивш президент на САЩ, изправен пред наказателни обвинения, когато голямо жури, свикано от окръжния прокурор на Демократическата партия в Манхатън, го обвини за предполагаемо фалшифициране на бизнес записи, за да прикрие тайни плащания на порнозвезда.

Тръмп се призна за невинен, заявявайки, че делата срещу него са част от политически мотивиран "лов на вещици".

Отделно голямо жури в Джорджия разследва опитите на Тръмп да отмени изборите в този щат.

Очаква се окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис да обяви дали ще повдигне обвинения срещу някого в разследването през август.

Медиите през уикенда съобщиха, че комисията за политически действия на Тръмп се очаква да докладва в понеделник, че е похарчил около 40 милиона долара за правни такси през първата половина на 2023 г., за да защити експрезидента и неговите съветници.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Добре де,добре

    5 0 Отговор
    Вибраторрррр за осраинцитъе
  • 3 А пък

    5 0 Отговор
    L’Antidiplomatico: Свидетелите на украинските похождения на Хънтър Байдън започнаха да изчезват


    В тази връзка бившият адвокат на Доналд Тръмп Рудолф Джулиани, който беше назначен от шефа си да разследва сделките на Хънтър Байдън в Украйна, бе съкрушен от неотдавнашната смърт на един от ключовите свидетели на „украинската“ епопея на Байдън.

    Този свидетел можеше да стане съпругата на Николай Лисин, бившият партньор на Злочевски.

    Жената беше намерена мъртва в апартамента си малко преди да даде показания по делото «Бурисма».

    Самият Лисин, бивш народен представител и голям бизнесмен, загина в странна автомобилна катастрофа през 2011 г…."
  • 4 цербер

    1 0 Отговор
    Карлос Де Оливейра-управител в имението "Мар-а-Лаго" на Тръмп в Палм Бийч- Флорида все още не е получил и защита от местен адвокат.