Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Август, 2023 18:39 2 375 19

Китай за дискусиите в Джеда: Помогнаха за консолидиране на международния консенсус

  • китай-
  • украйна-
  • русия-
  • си дзинпин-
  • володимир зеленски-
  • саудитска арабия

Над 40 държави, сред които и България, взеха участие в приключилите вчера дискусии в Джеда, Саудитска Арабия, Русия обаче не беше представена на срещата

Китай за дискусиите в Джеда: Помогнаха за консолидиране на международния консенсус - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министерството на външните работи на Китай заяви днес, че последните дискусии в Саудитска Арабия с участието на десетки държави за търсене на начини за решаване на кризата в Украйна са помогнали за "консолидиране на международния консенсус", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Специалният пратеник на Китай по евразийските въпроси Ли Хуей "имаше задълбочени контакти и разговори с всички страни по темата за политическия изход от кризата в Украйна... изслуша техните мнения и предложения и консолидира допълнително международния консенсус", пише в изявлението. "Всички страни коментираха положително присъствието на Ли Хуей и подкрепиха напълно положителната роля на Китай за благоприятстване на мирните преговори", заяви още китайското министерство на външните работи. То обеща Китай да продължи да укрепва диалога въз основа на своя мирен план в 12 точки, и да повишава "взаимното доверие".

Още новини от Украйна

Изявлението не съдържа повече подробности.

Над 40 държави, сред които и България, взеха участие в приключилите вчера дискусии в Джеда, Саудитска Арабия. Русия обаче не бе представена на срещата.

Китай бе представен в Джеда от своя специален пратеник по евразийските въпроси Ли Хуей, бивш посланик в Русия, който през май бе на обиколка в шест европейски столици в търсене на допирни точки за евентуално политическо уреждане на конфликта, който е в 18-ия си месец, отбелязва Ройтерс.

Анализатори коментираха, че участието на Китай в срещата в Джеда сигнализира за възможни промени в неговия подход, но не и за обратен завой в подкрепата му за Русия.

Пекин отказа да осъди Москва заради нападението срещу Украйна. Той обаче предложи собствен мир план, който получи хладен отговор както в Русия, така и в Украйна, а САЩ и НАТО реагираха скептично, посочва Ройтерс.

Агенцията определя двудневната среща в Джеда като част от дипломатическите усилия на Украйна да си осигури подкрепа отвъд своите основни западни поддръжници, най-вече сред държавите от т. нар. Глобален юг, които не искат да вземат страна в конфликта, засегнал световната икономика.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    40 4 Отговор
    Колкото и да се пънете на дипломатически език това значи учтив отказ от страна на китайците.

    Коментиран от #8

  • 2 Мисия

    8 28 Отговор
    На китайските другари задачата е да не допуснат циркаджиите в Кремъл да се депресират до такава степен че да си посенгнат на себе си и на света
  • 3 Майна

    41 4 Отговор
    Съвместните учения ,които бяха проведени до Аляска съвместно на руските и китайските военноморски сили говорят достатъчно
  • 4 КОТарАК

    7 35 Отговор
    тва страхливо джудже трябва да го разкрат колкото се може по-скоро. то е вредно не само за народа си , а е и токсично за целият свят. една друга РФ би била от голяма полза не само за нас но и за ЕС. недоумявам как нормален човек може да защитава кремълският гном

    Коментиран от #12, #19

  • 5 Гориил

    18 0 Отговор
    Веднага след като Пекин реши да изпрати специален пратеник в Джеда, имаше граничен инцидент с китайски граждани на руско-казахстанската граница, а украинският завод за авиационни двигатели в Запорожие (купен от Китай за 3 милиарда долара) беше демонстративно разрушен от ракетни удари .Надявам се това да се окаже недвусмислен сигнал и да помогне за изясняване на позицията на Русия по отношение на собствеността на Тайван.

    Коментиран от #7, #18

  • 6 Гост

    8 4 Отговор
    Всички ли са се поклонили пред китаеца? Някой да не е пропуснал? Кво ли щеше да е ако беше там другаря Си?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 М да

    3 24 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Китайската роля е двойнствена. Но факта че участват в среща на която орките не са поканени е добър знак. Основната цел на такива срещи е да направи максимално видима абсурдността на претенциите да променяш международно признати граници и присъединяваш територии в резултат на агресивна война.

    Коментиран от #11

  • 9 хубавци

    20 1 Отговор
    Ха ха ха Държавите от Ес плюс краварника . Че що бихте пътя чак до там
  • 10 Няма мир

    20 1 Отговор
    без Мечока! Всичко друго е чешене на езици. Зеленю пак е просил долари и чували.
  • 11 Мечокът не се

    19 1 Отговор

    До коментар #8 от "М да":

    съобразява с никого! Всички се съобразяват с Мечока!
  • 12 Руслан

    26 3 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Ейййй.....много ви дразни тоя Путин, бре!!!
    Я си представи, ако дойде някой кат Медведев или Салавьов например......първи ще тичаш на Русчук да ги срещаш!
    Ако не си разбрал американските пари за Украйна свършиха, а с това и мъката на горките украинци, които така и не разбраха, че янките ги прецакаха ще изтеглят войната към Тайван!
    Там ги чакат другите ливади, готови да умрат за "евроатлантическите ценности", каквото и да значи това!
    Събудете се най-накрая! Войната свършва, да живее новата война!

    Коментиран от #13, #14

  • 13 И какво

    2 13 Отговор

    До коментар #12 от "Руслан":

    ако дойдат? Нали знаеш, че куче, което лае, не хапе? Пък и зъби няма Русия, няма с какво да хапят и да искат…
  • 14 И какво

    2 12 Отговор

    До коментар #12 от "Руслан":

    ако дойдат? Нали знаеш, че куче, което лае, не хапе? Пък и зъби няма Русия, няма с какво да хапят и да искат…

    Коментиран от #16

  • 15 Да се чудиш, ама много

    4 0 Отговор
    Зависи към коя "колесница" си завързан. Такива са и "новините", които ти поднасят. Всичко зависи от лична възможност да отсяваш.
    На срещата не е приета заключителна декларация, а това е сигурен белег за "орел и лок и щука" и бля бля бля. Китай, да не е обсъждан "мазола" Тайван?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 БАНко

    4 1 Отговор
    СРЕЩА ,,МЕЧТА " ЗА ОСТАТЪЧНА УКРАЙНА , БЕЗ НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ , СЛЕД КАТО ВЕЧЕ ПРИКЛЮЧИ КОНТРАНАСТЪПЛЕНИЕТО НА ЗЕЛЕНОТО ЧОВЕЧЕ ОТ КИЕВ !!!
  • 18 Путин е агресор и военнопрестъпник

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гориил":

    РУСИЯ СЕ САМОУБИ КАТО ДЪРЖАВА И НАЦИЯ И Никой вече не я пита и не се съобразява с Русия, какво иска и какви условия поставя , защото се доказа пред Света като световен агресор и терористична държава с президент който е международно издирван военнопрестъпник за военен терор и престъпления и като такъв е дисквалифициран като преговарящ за мир !
    Затова Русия и управляващата я върхушка са бесни, че са в световна изолация и че Русия не е била поканена да участва в срещата за мир в Джеда и по всякакъв начин се опитват и искат да омаловажат значението и резултатите на срещата на повече от 40 световно значими държави, включително Китай, Индия, САЩ и европейските страни!!!
    Но Русия е направила безуспешен опит да провали срещата и е най силно раздразнена от участието в срещата на КИТАЙ и ИНДИЯ които има за свои партньори , НО които не са признали анексираните територии и на Крим от 2014г за руски територии...!!!

    А на срещата в Джеда като ЗАДЪЛЖИТЕЛНО условие за започване въобще на някакви мирни преговори са поставени изискванията за възстановяване на териториалната цялост на Украйна от 1993г, като нова и новосъздадена с Независимост и Суверенна държава след разпадането на империята на СССР с пълния й национален суверенитет върху незаконното и с военна сила заграбени от Русия територии и за напускане на руските окупационни войски на Украйна с което повечето участници в срещата са се съгласили..!!!
  • 19 ССС

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    "...недоумявам как нормален човек може да защитава кремълският гном..."
    Когато станеш нормален, вероятно ще разбереш.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания