Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Август, 2023 19:17 3 772 16

Защо в Германия се плашат от вноса на украинско зърно

  • русия-
  • германия-
  • зърно-
  • пшеница-
  • зърнена сделка

Земеделците се опасяват, че търговците и мелниците ще купуват евтиния продукт, независимо от това колко лошо е качеството му

Защо в Германия се плашат от вноса на украинско зърно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германските фермери са разтревожени от слуховете, че евтин внос на зърно от Украйна може да срине цените в страната. Имат ли основание да се притесняват?

Много земеделски производители в Германия са притеснени. От уста на уста се разпространява информацията, че евтиното зърно от Украйна отдавна е на германския пазар. Слухът гласи, че украинското зърно се продава за нищожните 70 евро на тон. За сравнение цената на борсата в момента е около 235 евро за тон хлебна пшеница, обяснява АРД.

Още новини от Украйна

Липса на информация?

Земеделците се опасяват, че търговците и мелниците ще купуват евтиния продукт, независимо от това колко лошо е качеството му. Но колко украинско зърно изобщо е стигнало до Германия, пита АРД в репортажа си. Говорителка на Федералното министерство на земеделието съобщава, че институцията не разполага с точни данни за това колко зърно е било внесено в Германия от Украйна през последните години и колко в момента се внася. По думите ѝ не се води статистика за това.

Причината за липсата на данни е, че ако украинското зърно влиза в Германия през Полша, то това се случва в рамките на европейския свободен пазар, където не се води статистика.

Украинското зърно в Германия не играе роля

Германските мелници преработват 8 млн. тона пшеница годишно, а зърното от Украйна не играе никаква роля в това, обяснява пред АРД управляващият директор на Асоциацията на германските мелници Петер Хаарбек. По думите му през 2023 г. от Украйна в Германия са били доставени малко под 50 000 тона пшеница. Той се позовава на данни на Федералната статистическа служба. Според Хаарбек украинското зърно не попада в мелниците, а се търгува на пазара.

Хаарбек смята, че заради политическата ситуация е възможно в бъдеще да се внася малко повече зърно от Украйна. "Но това малко количество нито се отразява пазара, нито оказва влияние върху цените на зърното", казва той.

"Коридори на солидарността"

Скоро след началото на войната през февруари 2022 г. търговските пътища за износ на зърно от Украйна през пристанищата на Черно море бяха блокирани. Зърното, от което се нуждаеха хората в Африка, нямаше как да бъде изнасяно. Затова и бяха създадени т. нар. "коридори на солидарността".

Оттогава украинското зърно пристига в ЕС с влакове, камиони и плавателни съдове по вътрешните водни пътища. Това става безмитно и без много бюрокрация. Зърното трябва да се изпрати в Африка през европейските морски пристанища. Руският президент Владимир Путин наскоро прекрати споразумението за износа на украинско зърно през Черно море, припомня АРД. Това означава, че сега "коридорите на солидарността" трябва да се разширят.

Съпротивата срещу украинското зърно и националните мерки

Настроения и съпротива срещу вноса на украинско зърно има не само в Германия. Още през февруари полските фермери блокираха граничните пунктове към Украйна. Зърното, което трябваше само да премине през Полша, всъщност остана на пазара там и предизвика свръхпредлагане, след което полските производители не можеха да продадат своята стока. Протестираха и фермерите в България, Румъния, Унгария и Словакия. Заради това сега те получават земеделска помощ от бюджета на ЕС, обяснява АРД. Бяха наложени и защитни мерки. До 15 септември 2023 г. в тези държави вече не може да остава безмитно зърно от Украйна.

Когато беше взето решението за защитните мерки, насочени към протестиращите държави, в Германия се появиха притеснения, че в такъв случай украинското зърно ще достигне до германския пазар.

Руска пропагандна операция?

Според един фермер от Бавария недоказаните твърдения за продажбата на украинско зърно за 70 евро на тон са част от военната стратегия на Путин за създаване на настроения на Запад срещу Украйна, пише АРД. Всъщност в самата Украйна пшеницата се търгува за около 130 евро на тон.

Германският фермер Дитрих Трейс, който живее и работи в Украйна от 1990 г., също смята, че става дума за руска пропагандна операция: "Тук вероятно работят руски фабрики за тролове”.

От търговската група за земеделски продукти "BayWa" също подчертават, че слуховете за извънредно евтиното украинско зърно са безпочвени. Пазарът на земеделски стоки като хлебната пшеница е изключително прозрачен, тъй като цената се определя на борсата, а там дневната цена в средата на седмицата е била около 238 евро на тон.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ти да видиш

    74 6 Отговор
    Ами най-малкото, защото е обогатено с обеднен уран!

    Коментиран от #5

  • 2 Хехе

    54 2 Отговор
    А от руското страхуват ли се? А пазарната икономика къде отиде?
  • 3 Вашето Мнение

    86 2 Отговор
    Ми нали украинския зоб беше за гладуващите в Африка? Защо германците се страхуват? Или зърното е на американците и трябва да се продава в Европа?
  • 4 Ганчо

    49 1 Отговор
    А аз си мисля, че хлебна пшеница одавна няма, та даже и германците надали я гледат, за Украйна е абсурдно. Как по точно разбрахте, че е хлебна? Питайте хлебопроизводителите с каква правят хлаба.
  • 5 Тц, тц

    4 42 Отговор

    До коментар #1 от "ти да видиш":

    Обеднен е капацитета на главата ти!

    Коментиран от #6, #7

  • 6 ти да видиш

    23 3 Отговор

    До коментар #5 от "Тц, тц":

    Но не по-беден от твоя!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Стършел

    6 38 Отговор
    Сега русофилчетата ще започнат да пишат, колко вредно било украинското зърно.🤣🤣🤣
  • 9 Защо, защо?

    37 3 Отговор
    Понеже е радиоактивно.. Кой луд иска след Чернобил и след двата ядрени взрива, сега в оръжейните складове в Хмелницк още да яде този отровен боклук?
  • 10 Калпазанин

    37 2 Отговор
    И дойчето взе да обръща плочата, ша са усетите вие ама да не стане късно, дайте още санкции и рецесията ше отмине зърното не е проблем про лем е слънчогледа всичкото олио в дойчланд е украинско, така става като слушаш говеда
  • 11 Марда

    18 0 Отговор
    Развалят им диетата....
  • 12 незнайко

    37 2 Отговор
    За тях ще е евтин продукт с ниско качество, но за НАС МОЖЕ !!! Сега наясно ли сте какво е ДЕМОКРАЦИЯ ??? Няма нуждя от пояснения !!! Разбахте ли къде отива НАШЕТО МЕСО а какво ядем ние ??? ЧЕСТИТО НА ПОЗНАЛИТЕ !!!
  • 13 Просто

    24 1 Отговор
    ЩОТО Е КАЛПАВО ИМА МНОГО ХИМИЯ АМА ЩО СЕ ПЛАШАТ НАЛИ БЕШЕ ЗА АФРИКА ИЛИ КВО
  • 14 Перо

    26 0 Отговор
    Излезе, че износа на зърно за Африка и Близкия изток е лъжа и измама. Всичко се поема от ЕС!
  • 15 Водолей

    4 0 Отговор
    Затади фалшиви новини.
  • 16 Германия

    10 0 Отговор
    Германия ако продължава в същия дух максимум до три години ще фалира.
Новини по държави: