Last news in Fakti

8 Август, 2023 23:35 6 691 72

"Мистериозни хора": как славяните се появиха на Балканите

  • история-
  • балкани-
  • българия-
  • славяни-
  • гео

Седем нации свързват ранната си история със славяните

"Мистериозни хора": как славяните се появиха на Балканите - 1
Снимка: Shutterstock

"Настъплението на невижданото: как славяните се появиха на Балканите" - под това заглавие научно-популярното издание "Гео" публикува обширна историческа статия, в чието начало четем: "През 6 век по северния фланг на Византия се появяват мистериозни групи, които си приличат по език и начин на живот. Скоро тези селяни и разбойници усядат навред из Балканите. Под името "славяни" те оказват голямо въздействие върху целия регион."

Списанието разказва, че през 6 век северно от Дунава те обитават села с вкопани в земята къщурки, гледат овце, говеда и свине, сеят ръж. "Славяните живеят в близка връзка със земята, но в същото време много бързо могат да местят селищата си. Нямат градове, където да ги откриеш, нямат управление, към което да се обърнеш, нямат свое царство или велики предводители. Раздробени са на безбройни групи, които преследват различни интереси. Войнствени са, а когато грабнат оръжието, удрят бързо и също толкова бързо изчезват. Не излъчват никакъв особено видим културен блясък. И все пак славяните ще поставят на Балканите отпечатък, който навярно е по-силен от този на всички останали народи. Благодарение на силата на простотата, на своята приспособимост и културна откритост", пише авторът на монографията Фредерик Зелер.

Как славяните променят Балканите

Зелер отбелязва, че тези хора наричат сами себе си "словене", тоест "говорещите", а византийците използват производни на това име като "склабои" и "склавенои". В други публикации може да се прочете, че тези думи означават едновременно и "роби". В обширната публикация на "Гео" четем още, че всъщност единна общност с това име не е съществувала от самото начало - тя възниква постепенно. Авторът пише, че отглеждат както ръж, така и пшеница и ечемик, ловят риба и събират горски плодове. Готвят на открити огнища в своите землянки, а се хранят от обикновени глинени съдове без украса.

"Славяните вярват в бога на гръмотевиците, пишат хроникьорите. Те почитат нимфите и речните божества. Нямат писменост, нямат централна власт, главен предводител или аристократични елити. Важните решения се взимат от съветите на старейшините. От време на време някой водач повежда бойци за няколко месеца в търсене на плячка - или срещу вражески славянски селища, или пък срещу врага на юг от Дунава: Византия", четем в публикацията.

Авторът разказва, че по онова време славяните редовно прекосяват Дунава с малки гребни лодки. Мъжете са голи до кръста, бият се с копия и дървени щитове, понякога изстрелват и отровни стрели. Не могат да преодолеят византийските укрепления, но нападат селата, грабят каквото им попадне, отвличат хора и после бягат отново на север от голямата река. От статията научаваме, че грабителските набези на славяните южно от Дунава зачестяват в края на 6 век, като славяните постепенно започват и трайно да се заселват по тези плодородни земи.

"Славянски села скоро се появяват чак до Адриатическото крайбрежие, в днешните държави България и Сърбия, в Северна Македония и Гърция. Чужденците идват не като завоеватели. Те тихомълком се просмукват в новите територии и нагаждат своето селско стопанство спрямо променените условия. Те са отворени и в начина си на живот, като възприемат византийските моди и формите на общуване", пише авторът и посочва, че поради липса на собствени лидери и елити славяните без проблеми се пригаждат и политически.

Как се налага славянският модел

Но тези нови заселници оказват и силно влияние в новите земи, четем в статията на "Гео": "Техният прост, жилав, селски начин на живот се оказва много подходящ за справяне с кризите в размирни времена. Завареното селско население със сигурност се радва да се отърве от византийската власт с нейните стриктни йерархии и данъци - и въодушевено се присъединява към славяните. Те работят заедно на полето, живеят редом, а понякога цели родове се сливат едни с други, като това се отразява и в езика. Скоро гръцките византийци и славяните вече използват едни и същи думи за коса, плуг и рибарска мрежа."

Фредерик Зелер стига до извода, че влиянието на славяните е дори още по-голямо - не толкова като велика политическа сила, колкото като незабележими носители на определен културен модел. Този модел според него се оказва много жизнеспособен и дълголетен, особено в селските общности. "Големи части от Балканите скоро са доминирани от славяните, семейството на славянските езици се разпростира из цяла Източна Европа, славянски поселища има чак в Италия, Австрия и по германските земи", пише Зелер.

Авторът предполага обаче, че тези хора не са развили общо съзнание и обща идентичност. Към края на обширната статия четем:

"По някое време на Балканите се обособяват подгрупи, например сърби, хървати и българи, които се сплотяват около местни князе, след като са се научили от византийците как функционира една държава и една централна власт със своя аристокрация, армия и данъци. Много по-късно, през 19 век, славяните се превръщат в политически фактор. Националистически настроени мислители описват една изкривена картина на миналото и един идеализиран, свободолюбив народ, като по този начин се опитват да обединят разпокъсаните Балкани и да разпалят борби за независимост срещу чуждото владичество - австро-унгарско, пруско, османско. Ако не броим езиците обаче, отпечатъкът на ранното славянство е вече само косвен, променен от столетията, от чуждите господства и култури.

Седем нации свързват ранната си история със славяните

Независимо от това тази народностна група и до днес създава идентичност. Само на Балканския полуостров има седем нации, които свързват своята ранна история със славяните. Те се кичат с разказа, че произхождат от онези жилави селяци и сръчни разбойници, които преди повече от 1000 години са успели да се наложат срещу цели две велики сили. Макар че всъщност всичко е много по-сложно. И трудно за разбиране и до ден-днешен", заключава авторът на статията.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хъш

    74 6 Отговор
    Глупости на търкалета, появили се от нищото а траките изчезнали ей така...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Майна

    56 9 Отговор
    Тя Германия сега пренаписа историята си..
    Съвсем сериозно..
    Разчитат, че поколението се смени..
    Това се прави навсякъде в демократичния свят...
    Ами укрите обявиха, че националния им празник ще е ДЕНЯТ на БЛАГОДАРНОСТТА..
    На 22 октомври.
    Скоро и У нас.
    Май ,,пуйките,, са осигурени- местните населяващи..
  • 9 Славяните

    50 4 Отговор
    Са изрусени македонци под прикритие!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Факт

    6 38 Отговор
    Траките сс изчезнали претопенинот римляните и в следвтвие на епидемии

    Коментиран от #16

  • 14 Професора

    23 18 Отговор
    Славяните са готи и идват на Балканите през 1 век по време на Римската империя. Готите са степни викинги - варяги живели в Северна Европа и скандинавието.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 твоето е лъжа!

    29 37 Отговор

    До коментар #13 от "Факт":

    Българите са траки! Даките/румънците са траки! Славянството е измислица- руска имперска доктрина! Прочети "Царството на славяните" от Дон Мавро Урбини!

    Коментиран от #25, #28, #37

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Точно така

    36 7 Отговор
    Когато идват славяните, македонците които еволюционно са били доста години пред тях, се видели в чудо с тези "варвари"! И полека лека са се изнесли надолу под протока на Пелопонес! Затова и днес в цяла Македония, упс в цяла Северна македония, няма да намериш ни един македонец, само северни от "северите"!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Алфа херинга

    33 3 Отговор
    "Благодарение на силата на простотата"
    Тия джендъри прости ли на наричат?
  • 24 САТЪРА НА ХАНА

    27 7 Отговор
    САЛВЯНИТЕ ЕДНО ВРЕМЕ СА ГИ ЗНАЕЛИ КАТО СКИТИ
    .... А ПРАБЪЛГАРИТЕ СА БИЛИ ХУНИ :)))
    ...... БИБЛЕЙСКИЯ ПОТОП Е БИЛ В ЧЕРНО МОРЕ И ХОРАТА БЯГАТ НА РАЗНИ СТРАНИ ... ЕДНО ПЛЕМЕ В МЕСОПОТАМИЯ , ДРУГО КЪМ ДНЕШЕН ИЗРАЕЛ ... ТРЕТО ПРЕ СТЕПИТЕ БЯГА ЧАК ДО ВРЪХ ТАНГРА , НЯКИ ОСТАВАТ И СТАВАТ СКИТИ , ДРУГИ СТАВАТ ТРАКИ ... АХЕЙЦИТЕ СА СТЕПНО ПЛЕМЕ КОИТО ЗАВЛАДЯВАТ ГЪРЦИЯ ..... НА 4 РЕДА СЪС 100 ДУМИ :)))
  • 25 Мхм

    13 3 Отговор

    До коментар #16 от "твоето е лъжа!":

    А прабългарите тогава какви са
  • 26 Иван

    32 1 Отговор
    Германците "граждани" ли са били по това време?

    Коментиран от #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 САТЪРА НА ХАНА

    20 5 Отговор

    До коментар #16 от "твоето е лъжа!":

    ЕДИН НАРОД СЕ РАЗСЕЛВА СЛЕД ПОТОПА В ЧЕРНО МОРЕ
    ..... И ОТНЕГО СЕ РАЖДАТ И ТРАКИ И СЛАВЯНИ И ЕВРЕИ И МЕСОПОТАМЦИ И ИРАНЦИ И БЪЛГАРИ
    .... САМО ДЕТО БЪЛГАРИТЕ 3000 ГОДИНИ ПЪТУВАТ КЪМ КИТАЙ И 3000 ОБРАТНО :))
  • 29 Факт

    29 4 Отговор

    До коментар #26 от "Иван":

    Гермянците са се довлякли от изток много им се иска да са викинги ама не са.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Иван

    26 4 Отговор
    Германския вестник да отпечата биографията на Мохамед!!!!!!
  • 32 Последния Софиянец

    27 4 Отговор
    Най старата цивилизация е по нашите земи.След потопа в Черно море преди 8 000 години оцелелите се пръскат по света и създават Месопотамия и Египет.
  • 33 хххх

    23 7 Отговор

    До коментар #6 от "Приказка за "Лека нощ,деца"":

    Това си е жив хитлеризъм. Нека напомним, че точно Хитлер измисля "теорията" за това как някакви монголци дошли и направили държава на народите на Балканите. Прабългарската теория се базира много на лъжи, и е изложена по-късно от Хитлер. На него му се е искало славяните да са роби, затова започва операция "Барбароса" с цел да завладее необятните земи на Русия. Всички знаем как завършва това..
    Първото българско царства е, в огромна степен , славянска империя на Балканите, която е обхващала и земите на днешните Сърбия и Македония. Идеята на първата българска държава е изцяло базирана върху славянството на Балканите което да ги обедини в единна държава , която отвоюва територии от Византия. Малко известен факт е, че първите славинии се появяват като автономни държавни образования в дн. северна България, които са били независими. За да пробият на балканския полуостров, прабългарите търсят помощ от славяните които ги пренасят на своите лодки-еднодръвки. Впрочем, въпросният полуостров Певки се намира в днешна Румъния.

    Коментиран от #50, #68, #71

  • 34 Ас Пар Ух

    4 0 Отговор
    Кво?
  • 35 Ал Бунди

    27 5 Отговор
    По-голяма глупост от тая до сега за славяните не бях чел...тоя удари и Дардан Венетски у земята..
  • 36 МайнКампФ

    19 3 Отговор
    Дойчо, пак строши тъпомера
  • 37 Човек от народа

    11 3 Отговор

    До коментар #16 от "твоето е лъжа!":

    Много фашистка литература четеш
  • 38 Нови исторически данни сочат че

    23 2 Отговор
    Германците уж големи инженери като фон Браун, доктори, като доктор Менгеле и политици като Хитлер, но генетично в по голямата си част са някакви хибриди от родата на Франкенщайн...
  • 39 Исторически погледнато

    14 2 Отговор
    Тия дойчовскиФашаги по добре да се скрият в някой бункер на Хитлер и да си траят
  • 40 Драскачът

    12 2 Отговор
    е много ерудиран германистанец. Те са върхът на човешкото развитие.
  • 41 Македон

    5 6 Отговор
    Словени или Скловени се нарича местното население което живее в византисккте Скловини или енклави по модерно...Така го наричат византииците населението а това само себе не се нарича така а с ддуги имена като македонци срби ...
  • 42 Славчо Славянски

    7 1 Отговор
    Появяваме се чрез цезарово сечение.

    Коментиран от #51

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Академик Денков

    18 2 Отговор
    СЕМ каква е тази дезинформациия бре? Спите ли?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 чичо Тончо

    16 1 Отговор

    До коментар #33 от "хххх":

    Има две Български империи на Балканите отразени дори и от претенциозните британски историци : на Симеон и на Иван Асен Втори - справка в британското Уики! Има велика държава на Одрисите точно в Тракия отразена от Тукидид, а по същото време Херодот твърди : Траките не са единни! А на тоя измислен германец дядовците му са плюскали хляб от рошкови, когато тук е имало развито земеделие, металообработване ..... ! Точно германци и британците измислиха преди около 200-250 години гръцкото величие от античността, а защо си е тема за книга с размера на "Война и мир"!
  • 51 ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "Славчо Славянски":

    Част от еволюцията на човека. Естествена адаптация при и появата на хищни и мързеливи доктори.
  • 52 Анонимен

    6 7 Отговор
    Българите се обединяват първоначално със славяните, за да пазят границите им . Теофан е споменал, че племената са седем. Не се знае броя на славяните. Първите прабългари са с тюркски имена, прабългарските надписи на Омуртаг се превеждат 90% с тюркски думи. Племената с които се обединяват прабългарите на Балканите водят до умиране на прабългарския език и променяме своето слово и писменост, само за няколко века.

    Коментиран от #54, #60, #72

  • 53 Мисля

    14 3 Отговор
    Покойният Божидар Димитров казваше-"Така ли досега не намерихме нито едно доказателство за съществуването на славяните?"Нито едно.

    Коментиран от #69

  • 54 Копипасте

    8 0 Отговор

    До коментар #52 от "Анонимен":

    Вие се шегувате, колега! Надявам се! Същото важи за преселението на прабългарско многобройно население от днешните Казахстан, Киргизстан примерно до Балканите за кратко време и къде е генетичния отпечатък на това население - в Украйна, Молдова, Румъния ... или никъде?! Близо 500 години "съжителстваме" с турците тук, но това което сте написал не се е получило!? Как ли ще се е получило това същото за много по-малко време?! Има и други интересни въпроси! Теофан и Херодот не са особено за вярване поради политически за времето причини за разлика от Тукидид!
  • 55 1945-та

    13 4 Отговор
    Елементарно и долно писание, за да намекне за низшите славяни. Особено на Балканите.
  • 56 БАРС

    10 3 Отговор
    Само не си мислете че немците са много точни туй което пишат.Това са хората които са предизвиквали най унищожителните войни.Това са техните професори които не малко истории фалшиви са писали като тая и за съжаление немалко хора им вярват.Едно от най силното фалшиво поверие ,че е имало монголска империя .ТОВА Почва да го пише немога да се сетя името му но със сигорност помня ,че е немски професор някъде 1690 год почва да пише КАТО ИЗМИСЛЯза не победената РУСКА ИМПЕРИЯ, че е била победена от татаро монголците,от яд че не могат да сломят РУСИЯ.Руските съвременни архиолози вече доказаха ,че не е имало нищо подобно.Фреските които са изресувани битката на иван грозни уж с моголците то тия монголци са с европейски черти а не сдръпнати очи.Отдавна се говори ,че това е било гражданска война в Русия на отцепилисе боляри които на тяхна страна са се били именно воллските Българи .То и за това ЛЕНИН ГИ Е ПИСАЛ ТАТАРИ КАТО СА СЪЗДАВАЛИ АВТОНОМИИТЕ.Там къде то се описват битките нищо монголско не са намерили.А и друго монголия е 3000000 мил. Е днес е колко ли са биле на те времена много ми е интерестно.Да тази историческа измислица тръгва от немците.Още една тяхна измишльотина заради което днес се бият два братски народа Руснаци и Така наречените от немците Украинци.Да това е абсолютната истина немци и австрийци чрез един професор от Львов тогава под австрийскопочват да измислят украински език зада втьлпят на това население ,че те не са руснаци а друг народ.Правят го сце

    Коментиран от #57

  • 57 БАРС

    8 2 Отговор

    До коментар #56 от "БАРС":

    Да са го направили с цел да имат жито защото в Австрия и Германия житото не става и за това са измислили историята с УКРАИНА ТА ДА Я ОТЦЕПЯТ ЖИТНИЦАТА НА ЕВРОПАОТ РОСИЯ.ЗАЩОТО ЗАПЪДА ПОСТОЯННО Е НАПАДАЛА РОСИЯ И ТЯ НЕ ИМ ПРОДАВАЛА ЖИТО.Така че немците са най виновните за войните в Европа чрез тяхните измисленни истории и да си мислят ,че са най чистата раса .Да мога да кажа че не са най красивата.
  • 58 Доживяват...

    12 2 Отговор
    Тия дето до 15 век са говорили на немски само с конете си, да ни обясняват нашата история.
    Що се отнася до славяните , като прочетете някои византийски хронисти от 5 -6 век, напр. Прокопий Кесарийски или Псевдо Мавриций, и всичко ще ви се изясни. ...Аман от измишленящини.
  • 59 Кольо

    7 2 Отговор
    Всички славяни по принцип са тракийци. Тези славяни, които от север се преселват на балканите в действителност са по рано преселили се на север тракийци. Преселването на тракийци на север е започнало от дълбока древност но главните преселения на тракийски племена на север са станали след Римската инвазия на балканите. След преселването си на север след 300-400 години част от тракийските племена се връщат по родните си места и в действителност те и ликвидират Римската империя чрез гетите-готи.

    Коментиран от #61

  • 60 Племената не са седем...

    4 0 Отговор

    До коментар #52 от "Анонимен":

    Просто хронистът визира, че българите влизат в съюз със Седемте славянски рода, а иначе славянските племена са 47 и имената на всичките се знаят . Има ги в Интернет по азбучен ред даже.
  • 61 Първо...

    1 3 Отговор

    До коментар #59 от "Кольо":

    ...може би си искал да кажеш траки, а не тракийци....и второ
    , , не , не са траки...нито като бит, нито като език, нито като визия
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 До Кольо

    5 1 Отговор
    Напълно прав си, колега. Най-голямото разселване на местно население което можем спокойно да наречем предтракийско и основополагащо на европеидния етнически генотип започва по времето на катаклизма превърнал Черно море от сладководно езеро в море, наречен още Големия потоп.
  • 64 УМЕН

    3 2 Отговор
    Дойче Дезинформеле цитира някакво друго дезинформационно Зеле(р). Добре че в форумите вече има хора като Кольо, Барс и други които знаят и разпространяват истинската история, а не измислиците обслужващи нечии имперски интереси. Империите идват и си отиват, а България е вечна и свята и по-древна от всички подобни фалшиви формирования.
  • 65 Второ...

    7 2 Отговор
    Славяни няма и никога не е имало. Другарят Зелер - прост и кух поръчков шваб що не си гледа мерцедеса и аудито, а си вре неуката гага в неща от които си няма хал хабер. Византийските гърци се смесили със слвяните и проговорили на техния език. ХАХАХАХАХА, тоя идиот ли е или пълен идиот? Славяни няма, има само безбройни тракийски племена с общ език. Наши предци както и на останалите балкански народи и на още доста други. Българи = траки! Всичко останало са лъжи, измислици и интерпретации с конкретни геополитически цели които не са в наш интерес.
  • 66 Варна

    7 2 Отговор
    Славяните винаги са били тук пришълци са гърците и арабите и Италианците на тази територия. - В началото са изтласкани от пришълците, но после се връщат обратно към териториите си.
  • 67 Айсик тир бе!

    5 1 Отговор
    Германец да учи българин на история е все едно да учиш рибата как да плува, орела как да лети, попа как да се кръсти и баща си как се правят деца. Я улево швабския псевдо историчар!
  • 68 Дика

    1 4 Отговор

    До коментар #33 от "хххх":

    Кви славяни са руснаците, смеска между финландци и монголи.
  • 69 мдда

    3 3 Отговор

    До коментар #53 от "Мисля":

    Да даваш за пример фашиста Божо Димитров от партия ГЕПП е смешно! Те, ако разбираха от история... Естествено, че има много данни за славяни на Балканите и в България. Това отдавна е безспорно.. явно за Божо не е било!

    Коментиран от #70

  • 70 Роко

    2 3 Отговор

    До коментар #69 от "мдда":

    Приятелю и ти си необразован като този когото коментираш. А Божидар Димитров казваше че няма никакви славянски културни следи (хора живеещи в землянки и водещи полу номадски живот малко нещо оставят след себе си) а не че въобще е нямало славяни. Славяни е имало но те са били полу диви не цивилизовани племена с примитивна материална култура. Нямат политическа власт и до средата на 6 век са източник на роби за империята такива роби са толкова много че много учени изучавайки източниците от това време смятат че славянин означава роб.
  • 71 Роко

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "хххх":

    Приятелю Аспарух идва на балканите и изселва живеещите в Мизия славяни за ква славянска империя дрънкаш? Хитлер е съюзник на СССР до 1941 година и съвестно изпълнява съюзническите си задължения (предава на СССР териториите на Полша които се полагат на СССР според Московския договор въпреки че СССР нарушава договора като напада Полша едва на 17 септември а не както е договорено на 1 септември. Планът Барбароса е съставен след ултиматума поставен от Молотов по време на посещението му в Берлин.през декември 1940 година. С нотата с която обявява война на СССР Хитлер ясно и точно обяснява защо го прави и поробването на славяните не е сред мотивите
  • 72 Роко

    2 2 Отговор

    До коментар #52 от "Анонимен":

    Приятелю за къв съюз става дума идва Аспарух събира седемте славянски племена и ги изселва на територията на днешна Румъния оправданието да пазели границата с Аварите разбираш ли (как лека пехота пази границата от тежка кавалерия не е много ясно но ще приемем оправданието) единствено на Северите е разрешено да останат в Мизия (според някой източници Северите са славянско племе което идва на балканите заедно с българите). Сега за надписите на Омуртаг написани на български (има написани на български с гръцки букви и такива записани с рунически букви) пожелавам ти успех с превода им чрез тюркските езици. Само да те предупредя още никой не е успял да ги преведе чрез тюркските езици всички опити завършват със създаването на някакви торльо гювечи (пример титлата записана с гръцки букви като Канасубиги става тюркското Хан логиката е желязна първите три букви приличат на Хан значи е Хан ма има още букви кво ни пука нали има Хан другото са подробности) А да и още нещо в българския език има огромно количество думи които липсват в славянските езици, примерно е фрапиращо количеството думи с които се обозначават роднински връзки (малка част от тях се срещат в сръбския но това са заемки от българския, част ги има и в руския но това е лесно обяснимо руския е изкуствен език създаден на основата на църковно славянския или с други думи на старобългарският)