Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Август, 2023 11:01 5 174 25

Над Украйна пада сянката на Първата световна война

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • първа световна война-
  • окопи-
  • оръжия-
  • танкове-
  • жертви-
  • история

Между 20 000 и 50 000 украинци са имали някаква ампутация, откакто Русия нахлу миналата година

Над Украйна пада сянката на Първата световна война - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Бруталната война, която бушува в Украйна, е конфликт на 21-я век, отбелязва в анализ в днешния си брой в. "Вашингтон пост", предаде БТА.

Вестникът изтъква редица аргументи за това като тези, че около бойните полета бръмчат дронове. Хиперзвукови ракети се врязват в нищо неподозиращи цели. Сателити разпръскват мъглата на войната. Алгоритми, генерирани от изкуствен интелект, помагат за насочването на артилерийския огън. Кадри, заснети с мобилни телефони, се разпространяват в социалните мрежи, като придават почти интуитивно възприятие за конфликта, усещане в реално време за хората, отдалечени на хиляди километри. Онлайн армиите от поддръжници правят каталог на зверствата и разпространяват доказателства за триумфа. И все пак, посочва "Вашингтон пост", въпреки всичко ново в отчаяната борба на Украйна за отблъскване на руското нахлуване, войната все повече напомня за миналото. На снимки, които сякаш изобразяват битки отпреди повече от век, войниците са приклекнали в земни укрепления, заобиколени от обстрелван, подобен на лунен пейзаж терен.

От два месеца украинските сили започнаха дългоочакваната си контраофанзива, настъпвайки към руските позиции в южната и югоизточната част на страната. Както бе нашироко съобщено, кампанията напредва бавно, като новите механизирани дивизии на Украйна, снабдени със западно оборудване, затъват в няколко слоя на руската отбрана, включваща обширни минни полета, бетонни прегради от типа на така наречените драконови зъби, противотанкови ровове и ограждения от бодлива тел.

"Вече не може да се направи нищо само с танк с някаква си броня, защото минното поле е твърде дълбоко и рано или късно той ще спре, а след това ще бъде унищожен от концентриран огън", каза главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужний миналия месец в пространно интервю за "Вашингтон пост", каквито той рядко дава.

Украйна не оповестява официалните си данни за броя на жертвите от войната, но както се разбира броят им се увеличава в момент, когато на преден план излиза запазването на висок боен дух. В неотдавнашен материал американският в. "Уолстрийт джърнъл" обърна внимание на един особено мрачен показател, според който между 20 000 и 50 000 украинци са имали някаква ампутация, откакто Русия нахлу миналата година. Това е стряскащо число за съвременен конфликт, като се има предвид, че по-малко от 2000 американски ветерани, участвали в нахлуването и окупацията на Ирак и Афганистан, са имали ампутации.

За сравнение около 67 000 германци и 41 000 британци е трябвало да имат ампутации по време на Първата световна война, когато процедурата често е била единствената възможност за предотвратяване на смъртта им, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Анализаторите вече долавят, че над Украйна пада сянката на Първата световна война, коментира "Вашингтон пост". Те я виждат в завръщането на една изтощителна сухопътна война в Европа между армиите на две държави, в геополитическото безразсъдство от започването на конфликта и гордостта на елита да вярва, че този конфликт лесно може да бъде спечелен в мрачния застой на кампанията, белязана от кални окопи и бункери, както и в липсата на значими териториални придобивки, дори когато се пълнят чувалите с трупове. Безсмислените костници на битките при Вердюн и Сома намериха своя съперник в Бахмут.

Вековните уроци са актуални. "Както по незаличим начин Първата световна война показа, войните рядко протичат по план", пише историчката от Оксфордския университет Маргарет Макмилън. "Военните стратези са били наясно с нарастващото значение на войната в окопи и бързострелната артилерия, но не са успели да видят последствията. Те не бяха подготвени за това, което бързо се превърна в статични фронтови линии, в които враждуващите страни провеждаха масиран обмен на артилерийски и картечен огън от укрепени окопи", допълва тя. Тази тактика според Макмилън е довела до голям брой жертви при минимален напредък.

"Първата сериозна война на третото хилядолетие трябва да се води по суша - това е доста голям срив в сравнение с "посткинетичната" кибер и информационна война, която уверено бе предсказана както от западните, така и от руските генерали", пише Едуърд Лътуак, американски писател и стратег. "Това е война, която трябва да се води чрез чисто, смазващо изтощение, точно както Първата световна война се водеше на Западния фронт", отбелязва той.

Въпреки различията в епохата, простите технологични правила остават. "От въвеждането на танка през 1916 г. са изминали почти 110 години. Някои твърдят, че танкът е остарял поради технологичните подобрения в противотанковите оръжия", пише Стивън Бидъл, професор по международни и обществени отношения в Колумбийския университет.

"Този аргумент е често срещан в продължение на повече от 50 години, или почти половината от цялата история на танка", казва той. "И все пак през 2023 г. и двете страни в Украйна продължават да разчитат на танкове и правят всичко възможно, за да се сдобият с още такива", допълва професор Бидъл, цитиран от "Вашингтон пост".

Някои експерти смятат с надежда, че Първата световна война може да се окаже по-малко поучителна в контекста на Украйна, отколкото още по-голямата война, която я последва. "По-добър исторически прецедент за разбиране на настоящите боеве в Украйна може да се намери в опита на американската армия през лятото на 1944 г., когато тя се сражаваше срещу нацистките сили при живите плетова на Нормандия във Франция", пишат Рафаел Коен и Гиън Джентайл от корпорацията "Ранд", като твърдят, че докато Първата световна война се характеризира със "стратегическа атрофия" и "тактическа безизходица", Украйна, подобно на съюзниците през 1944 г., систематично работи за пробив с търпение и "тактически иновации".

Бидъл предупреждава да не се правят опростени изводи от двете големи войни. "Подобно на Първата световна война, и Втората световна война включваше голяма разлика в резултатите - тя не бе проста, еднообразна история за успехи в настъплението", пише той.

"И в Украйна както успеха в настъплението, така и безизходицата при отбраната ставаха в условията на използване на дронове, прецизни оръжия, хиперзвукови ракети и космическо наблюдение. В нито една от тези войни инструментите не са предопределили резултатите", заключава той.

Битката на Украйна се определя от упоритостта и смелостта на един народ, който се бори за своето съществуване, но дори и тогава отчаянието никога не е далеч - както и цинизмът, отбелязва "Вашингтон пост". Украинският президент Володимир Зеленски уволни миналия петък всички ръководители на центровете за набиране на военнослужещи в страната, позовавайки се явно на съобщения за ширеща се корупция и служители, които вземат подкупи, за да помогнат на потенциални наборници да избегнат постъпването в армията.

"Вашингтон пост" аргументира това твърдение, като припомня неотдавнашния си репортаж от парк в Киев, където се възстановяват ранени войници от фронтовата линия. Много от тях са трайно осакатени и обезобразени, но се справят с травмите си, докато животът в столицата около тях тече нормално.

Юлия Палцева, работеща на рецепция в Киев, чийто приятел скоро е заминал за фронта, се оглежда с ужас наоколо. "Всички тези танцуващи и усмихнати хора трябва да си спомнят, че има войници като приятеля ми, които са в окопите без да се сменят и всеки ден ги обстрелват", каза Палцева.

Що се отнася до контраофанзивата, тя добави: "Очакванията ни бяха по-големи. Ако тя продължава, то върви бавно".


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 това е третата световна

    23 9 Отговор
    но само на едно място за сега

    Коментиран от #8

  • 4 Пич

    50 12 Отговор
    Украинците настъпват към Полша , руснаците бягат , ама и те , към Полша....!!!!??? Кой прави контранастъплението.....???!!!

    Коментиран от #10

  • 5 Професора

    45 8 Отговор
    Щом са казали 20 - 50 000 хил значи 200 - 500 хил.

    Коментиран от #16

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Окраин4ев

    41 10 Отговор
    Тези с ампутирани крайници са късметлиите защото 10-20 пъти по толкова нямаха късмет да се върнат изобщо живи.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Олекселй Резников

    11 35 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    Такава е тактиката, да подлъжат руснаците да отидат в Полша и там НАТО да нападне и унищожи руснаците.

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Студопор

    34 5 Отговор
    Какво значи "Третата световна война трябва да се води по суша" ??? Трета Световна Война изобщо не трябва да има!! Но единственият урок, който човечеството може да научи явно е, че човечеството не се учи.
    И какво означава заглавието? Че Украйна е светът? Или че Световната война за тях едва сега започва? И двете твърдения са грешни. От самото начало си беше световна война и Украйна беше замесена още от началото.
    Стари статии ли гледам или някой в сайта сега изтрезня?
  • 13 САЩ

    15 4 Отговор

    До коментар #10 от "Олекселй Резников":

    Тихо бре, това е военна тайна!
  • 14 ........

    32 4 Отговор
    Повтарят Втората Световна война,а не ПСВ,защото са забравили какво е станало и всичко се повтаря,за да им припомни.Толкова са разгневили духовете,че чак скелетите на немците изплуваха от Каховка.Опитват се да възраждат фашизма,превръщат Хитлер и Бандера в герои,татуират се със свастики.
    Който от корените си се отрече на страшна съдба ще се обрече.Ще се скита като мъничко човече да проси късче хляб и на всеки ще е враг.

    Коментиран от #21

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ксаниба

    32 8 Отговор
    след като оркраина изтърва под носа на натю, жадуваният от колективният запад крим, от 1852-1853 , оркраина е вече ненужна никому. Тя бе интересна само докато лавираше в тътговете със бритите и фащисаните за Крим, където още от 1992-1994 са били планирани американски ВМС бази, а и ракетни впоследствие, защото Крим е доказано непотопляемият самолетоносач на Черно море и по голямата част на Средиземното. Пролетното настъпление на бандеровците е оказало, че крим бил е и ще е руски. Край с окрайна. Времената се менят.
  • 21 СТАЛИН ПРАВИ ГРЕШКА

    12 3 Отговор

    До коментар #14 от "........":

    ЧЕ НЕ РАЗСЕЛВА УКРИТЕ ТОТАЛ ЗАЩОТО ОЩЕ ОТ НАЧАЛОТО НА ВСВ ТЕ СА НА СТРАНАТА НА БАЙ ХИТЛЮ И ИЗТРБВАТ ПОВЕЧЕ ВОДКАДЖИИ ОТ ГЕРМАНЦИТЕ НА МЕСТНО НИВО... А СЯ ПАК СА ПРАВЯТ НА ГОЛЯМА РАБОТА....
  • 22 Урюрвкос

    8 4 Отговор
    Първата световна създаде Украйна в този вид който е сега. Парче от Австро-унгарската империя плюс парче от Руската империя и получаваме бомба със закъснител. Затова съветския съюз развиваше левия бряг на Днепър и сега там са 9 от 11 града със население над 500хил души. Докато западна католическа Украйна до скоро и пътища нямаше. След 2016г огромно наливане на пари от Запада за пътна инфраструктура. Сега западна Украйна е със модерни пътища правени по последни технологии. В България до ден днешен има останки от римски пътища. Римската империя е строяла яко пътища в новите територии за да ги управлява постоянно и лесно.
  • 23 Ъхъ!!!

    13 2 Отговор
    Е така ще е за напред. Късно, чадо. Осем години ви молиха да спрете да избивате хора с не осРайнско самосъзнание, вие се ослушвахте. Натю ви пази. Са че ручате жабетата сУрови. Нидей рива.
  • 24 Ще им дадат

    4 0 Отговор
    Модерни протези.
    Също като истински ръце и крака са.
    Само дето няма косми по тях
  • 25 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    "Вашингтон пост" , та "Вашингтон пост" !? Защо ли ? От другия край на планетата, с милиарди долари военен бюджет, вярват ли си САЩ, че светът ще бъде изцяло техен и всички ще бъдат техни роби - на тях и на Англия , естествено ??? Ако някой вярва в това .......той не вярва, че има Господ.
    Че "въртят"Германия на "малкия си пръст" това е ясно. Че имат и две ръце - това добре. Надяват се и Украйна да е следващата "нежно" окупирана страна. И тя е много по-голяма от Германия и много по - богата. Иначе как да си обясним военната подкрепа към един "чист" украинец и неговата клика, въпреки техните противонародни и античовешки решения и действия ? Разтревожил се мистър Долар за госпожа Гривня..........
Новини по държави: