Last news in Fakti

15 Август, 2023 13:10 2 025 6

Бум на туристи: Италия предприема строги мерки и глоби

  • италия-
  • туристи-
  • наплив-
  • мерки-
  • глоби

Приливът на посетители от чужбина е толкова силен, че на множество места по плажовете вече се изисква платена резервация, а в градовете се налагат строги ограничения

Бум на туристи: Италия предприема строги мерки и глоби - 1
Източник: Shutterstock

Италия е засегната от впечатляващ туристически възход. Приливът на посетители от чужбина е толкова силен, че на множество места по плажовете вече се изисква платена резервация, а в градовете се налагат строги ограничения и солени глоби, пише DW.

Град Венеция винаги е привличал внимание към елегантния си стил. През годините северният италиански град се е борил срещу негативните прояви на масовия туризъм. Това лято правилата за посетители са по-строги от всякога, а за нарушителите се предвиждат солидни глоби.

Например, забранено е гостите да се разхождат голи от кръста нагоре или да се къпят в каналите. Забранено е и сядането на множество места, като тротоари, фонтани, стълби и мостове.

Властите в града имат за цел да ограничат броя на почиващите, особено на еднодневните посетители. През 2019 година официалният брой туристи във Венеция е бил 5,5 милиона, но с еднодневните посетители този брой се увеличава значително. Регулирането на този вид туризъм, обаче, остава предизвикателство.

Планираната "входна такса" за дневните туристи, за която се говори отдавна, все още не е въведена и ще се отложи за следващата година. Венеция е първият град в Италия, който предприема такава мярка. И други области се принуждават да регулират потока от туристи. В община Бауней на остров Сардиния, например, достъпът до най-популярните плажове се контролира стриктно, с предварителна резервация.

Прогнозите за туризма в Италия тази година са впечатляващи. Очаква се над 68 милиона туристи да посетят страната - с близо три милиона повече в сравнение с предпандемичната 2019 година. Този прилив създава проблеми на много места, включително и на малките острови, където автомобилният трафик през лятото се увеличава значително.

На островите Лампедуза, Линоза и Прошида, както и в крайбрежния град Портофино, са въведени ограничения за посетителите. В Портофино новите правила позволяват на полицията да налага глоби до 275 евро на туристи, които нарушават правилата за поведение и движение в града. Тези наредби имат за цел да запазят дисциплина и спокойствие в популярните места, цитира bgonair.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    5 1 Отговор
    Венеция - прехвален и миризлив град, който в пъти е по-долу от мно други, пък макар и не толкова известни и големи италиански градове. Добре, че това бе първият италиански град, когото посетих, иначе едва ли бих стъпил там.
  • 2 Мдааа

    2 1 Отговор
    По ирония на "съдбата" разбирайте американските биовирусулози от китайските лаборатории, ковидът приключи туризма и ковидът го превърна в последващ хипер бум!
  • 3 адаша

    5 2 Отговор
    Значи от кръста нагоре не може да си гол. А от кръста надолу? Разрешено е сядане само по кръчмите. Другаде - не. Големи головодняци са Талиянците.
  • 4 Въй

    3 1 Отговор
    Гръм на туристи-бум,тряс,прас!
  • 5 плюс минус

    5 0 Отговор
    Последно бях във Венеция преди двайсетина години.
    Златна есен, пакетче горещи кестени в дланите,
    хора по площада, празни кафенета, оркестър свири,
    гондоли по каналите,
    търговци те канят да си купиш маска или друго сувенирче.
    На площада пред гарата - мургави търговци..
  • 6 МирО

    4 1 Отговор
    Къде ли се влива отходната канализация на Венеция?? :):):)
Новини по държави: