Last news in Fakti

15 Август, 2023 19:10 5 106 66

"Това е знак за края на китайското икономическо чудо"

  • инфлация-
  • пари-
  • икономика-
  • китай-
  • китайци-
  • безработни-
  • безработица-
  • работа-
  • заплата-
  • икономическо чудо

Всеки пети млад човек в Китай на възраст до 24 години е безработен

"Това е знак за края на китайското икономическо чудо" - 1
Снимка: Shutterstock

Намирането на подходяща работа е все по-трудно за новозавършилите висшисти в Китай. Един на всеки петима души на възраст между 16 и 24 години е безработен, пише АРД. Това лято нови 11,6 милиона младежи ще получат дипломите си за висше образование и ще излязат на трудовия пазар. Това са два пъти повече хора от преди десет години.

Години наред китайската икономика само се развиваше. Затова и все повече хора успяха да си позволят да запишат висше образование. Сега обаче няма достатъчно работни места за всички тези дипломанти.

Как така изведнъж няма работа?

Китайският антрополог Шан Биао, изследовател на социалната трансформация в Китай в Института Макс Планк, нарича случващото се "краят на китайското икономическо чудо", посочва АРД.

Икономиката вече расте с по-бавни темпове, а причините за това са разнообразни - строгите мерки срещу Ковид в страната, намалялото търсене, проблемите с търговията, създадени от спънките на световния пазар, причинени от войната в Украйна. Пречки се явяват още кризата в сферата на недвижимите имоти и увеличаващия се контрол върху технологичната индустрия от страна на държавата.

Младите хора обаче не разбират защо просперитетът вече не им е в кърпа вързан. За тях е ясно - ако работиш много, учиш много и имаш всички нужни умения, то ще си търсен на трудовия пазар. Защо това изведнъж не е достатъчно?

Младите тайно приемат нископлатена работа

Мнозина, които наскоро са получили бакалавърската си степен, сега са принудени просто да продължат образованието си. Тази година в Пекин се отбелязва значително увеличение на магистърските и докторските степени в университетите. Те са дори повече от бакалавърските, отбелязва АРД.

Милиони младежи кандидатстват за държавна работа. Някои се местят обратно при родителите си и се примиряват с нископлатена работа. Според изчисленията един на всеки петима шофьори в една от най-големите фирми за доставка на храна в Китай е висшист.

"След като завърших, не успях да си намеря подходяща работа дълго време и нямах никакъв доход", казва 24-годишен китаец от Шанхай. "Когато видях обявата за доставчик, това ми се стори като добър вариант". Той обаче предпочита да остане анонимен, разказва АРД. Причината е, че семейството и приятелите му изобщо не знаят, че той е приел подобна работа. Момчето се срамува, че печели едва по 37 евро на ден. Той е завършил статистика, а родителите му си мислят, че се е преместил в Шанхай, където работи в някоя финансова фирма.

На село вместо в големия град

Китайското правителство има свое решение за младежката безработица, отбелязва АРД. Идеята е младите да се насърчават да се преместят в провинцията, вместо да живеят в големите градове, където няма достатъчно работа. Очаква се това да съживи селските райони. Разликата в благосъстоянието между градските и селските райони в Китай е много голяма.

Вече има няколко държавни програми, чиято цел е селските райони да бъдат заселени с млади хора. 22-годишната Джан Юсин вече е част от една такава програма в китайската област Дзянсу, пише АРД. Момичето помага на фермерите в сеитбата и прибирането на реколтата, а в същото време работи и в местната селска администрация и много се гордее с това.

"Смятам, че проблемът с младежката безработица е много сериозен. Особено след трите години пандемия много компании фалираха или се наложи да съкратят част от работните си места", обяснява Юсин. Според нея държавната програма може да е от полза за младите.

Мерки като от времето на Мао

Тези мерки са подобни на Културната революция от 1960-те години. Тогава милиони млади хора са принудени да се преместят в селските райони и да работят там, припомня АРД. Тогава тази мярка успява да намали градската безработица, но сега ситуацията е много различна, обяснява китайският икономист Уан Дан.

Младите китайци вече нямат интерес да живеят в провинцията или да се занимават със земеделие. Освен това модерното земеделие не е бизнес за всеки. За него са необходими специално обучение и умения.

Заплатите в селските райони на Китай са значително по-ниски от тези в градовете, обяснява Уан Дан. Липсва и присъщият за настоящето модерен начин на живот. Някои могат да намерят начин да изкарват пари като продават разни неща през приложението ТикТок, но повечето от младите изобщо не желаят да живеят в селата, смята икономистът.

Деца на пълен работен ден

Връщането към живота с родителите е друга тема обаче. Онези, които търсят работа без успех, лесно са привлечени обратно към бащините си домове в провинцията, дори и това да не е мотивирано от държавна програма, пише АРД. В китайските социални мрежи дори тази група си има свое определение - #fulltimechildren (от англ.: "деца на пълен работен ден"). Те помагат в домакинската работа и така заработват в дома на родителите си за храна и джобни.

Но не всеки иска да живее така. Все пак родителите изпращат децата си в университета, не за да могат те да се върнат после обратно в провинцията. За мнозина модерните мегаполиси все още са голямата мечта.

Автори: Ева Ламби-Шмит (АРД) | Мари фон Малинкрот (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    24 33 Отговор
    Тези млади безработни отиват в армията и от там си взимат Сибир. Пък и до Масква
    могат да стигнат.

    Коментиран от #6, #29

  • 2 Иван

    20 38 Отговор
    Крайно време е диктатърата да се срине там!

    Коментиран от #4

  • 3 Калпазанин

    41 17 Отговор
    Даааа мечтите са безплатни, а всеки пети на запад не знае къв е мъж жена и не може да реши, и фактите говорят друго личи си по етикетите
  • 4 Иване

    19 6 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Научи се да пишеш правилно...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Рошко

    22 4 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Не думай бря, току виж и подминали

    Коментиран от #9

  • 7 Гладна кокошка просо сънува

    19 9 Отговор
    Ще ви се. Ама нанай.
    .
  • 8 КОТарАК

    22 15 Отговор
    Кисинджър направи Китай икономическа сила. осъзнаха грешката си , че на комунизъм не трябва да се помага , и сега е наред Индия / пренасочва се там всичко вече. скоро чайните-по оризовите полета
  • 9 Русофил

    12 18 Отговор

    До коментар #6 от "Рошко":

    Не ми дреме. Пу да му мисли, ако може де.

    Коментиран от #33

  • 10 Ф16Вайпър

    24 18 Отговор
    Китайчета много си повярвах,но гризнаха дървото,Западът ежедневно изнася производства от там и скоро пак ще са щастливи ако имат паничка с ориз

    Коментиран от #45

  • 11 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    17 22 Отговор
    Путлер изтегли късата клечка ха ха ха

    Коментиран от #39, #41

  • 12 ДОЙЧОВОТО ВКИСНАТИ ЗЕЛЕ

    22 6 Отговор
    Пак се развонтя
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 АРДес

    21 7 Отговор
    Германците са смешни! Огледалце някой да им купи.

    Коментиран от #18

  • 15 според мен

    26 5 Отговор
    Американците са виновни! И Международното положение.

    Колкото по-малко работни места за младите - толкова повече професионални бойци в китайската народна армия. Лесно е.
  • 16 Д.В.

    22 8 Отговор
    При липса на добри новини, ще пишем срещу Китай и всички, подкрепящи Русия.
  • 17 В Руския мир

    15 14 Отговор
    средната продължителност на живота е 65 години (по-малко от третия свят от „добрия“ живот в Путинландия) , много по-ниска, отколкото 75 години в България, ама пак нямат пари за пенсии .

    Коментиран от #34

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 още нещо

    12 1 Отговор
    Потърсете в тубата за китайските призрачни градове. Примерно за Ордос.

    Коментиран от #32

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Госあ

    6 2 Отговор
    Молекулярните биолози, ядрените физици, химиците, математиците и програмистите, лекарите и инженерите нямат такива проблеми. За другите “вишисти”, би трябвало да премахнат изискването за образование и няма да я има тази статистика 💁
  • 22 В Русията

    16 15 Отговор
    В Русията средната работна заплата е 65 566 рубли, при сто рубли за долар- това са 655 долара . В България е вече 1950 лв, при 1.78 лева за долар това са 1095 долара , което е с 68 % повече от руската средна работна заплата .

    Средната пенсия в Русия е 19 000 рубли, при сто рубли за долар- това са 190 долара .

    Средната пенсия в България е 900 лева , т.е. 523 долара, т.е 2, 75 пъти по-висока от руската , при това в Русията на Путин, средната продължителност на живота е 65 години (по-малко от третия свят от „добрия“ живот в Русията) , много по-ниска, отколкото 75 години в България, ама пак нямат пари за пенсии .

    Коментиран от #25, #27, #31, #35, #36, #38

  • 23 ханс

    17 9 Отговор
    Оставете ги китайците.Вие гледайте как швабското чудо отива в канавката
  • 24 Госあ

    9 2 Отговор
    Ако пък наистина е такъв голям проблем, което не се забелязва, ККП да ги впрегне във военната индустрия 💁😅 Суровини - колкото искаш
  • 25 Госあ

    6 2 Отговор

    До коментар #22 от "В Русията":

    Глупости на търкалета.
  • 26 Госあ

    8 3 Отговор
    Иначе, фатки действително са много тенденциозни.
  • 27 иван

    13 3 Отговор

    До коментар #22 от "В Русията":

    Ти за покупателна способност чувал ли си? Или такива термини са недостижими за примитивната ти тиква?

    Коментиран от #50

  • 28 Пха ха ха ха

    4 3 Отговор
    БЛЯ БЛЯ БЛЯ 😜
  • 29 Кравар

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    В Сибир няма ориз ( Отиваме в Калифорния ...
  • 30 Последния Софиянец

    16 11 Отговор
    Всеки ден стотици българи минават през заведенията ми на път за терминал 2. От тези стотици ни един не пътува за Русия или Китай. Питал съм ги стотици пъти защо не отиват в Русия или в Китай и винаги отговарят по един и същ начин....Ние отиваме да печелим,а не да гладуваме

    Коментиран от #40, #43, #66

  • 31 Пха ха ха ха

    12 4 Отговор

    До коментар #22 от "В Русията":

    Разсмях се на толкова много глупости
  • 32 Това

    7 3 Отговор

    До коментар #19 от "още нещо":

    са проекти на бъдещето. В момента са запълнени на 20%. В следващите няколко години ще са препълнени. Хората мислят напред, не като Ганчо. Няма лошо.

    Коментиран от #46

  • 33 Африканец

    10 3 Отговор

    До коментар #9 от "Русофил":

    На остров Лесбос съм. Берлин далече ли е ?

    Коментиран от #42

  • 34 Мия чинии

    13 5 Отговор

    До коментар #17 от "В Руския мир":

    Намаляхме с 3 милиона.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Гаст Байтер

    13 3 Отговор

    До коментар #22 от "В Русията":

    В Русия гастарбайтерите вземаме повече от тебе ...
  • 37 Исторически парк

    13 5 Отговор
    Къв край бе китайската икономика расте с 5% годишно, а немската спада с 1% годишно хахах
  • 38 Мака ти

    8 1 Отговор

    До коментар #22 от "В Русията":

    срамува ли се че си т.п.Явно и основно нямаш.
  • 39 Осрайна 💩🇺🇦🏳️‍🌈🚾

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    Зеленски изтегли кожения
  • 40 Африка Паприка

    7 2 Отговор

    До коментар #30 от "Последния Софиянец":

    Уважавам Балканджиите в Германия. Работим и спим заедно.
  • 41 Тарас

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    Жена ми работи на Магистралата Берлин - Хамбург заедно с твоята.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Тъпия софиянец

    9 1 Отговор

    До коментар #30 от "Последния Софиянец":

    Как ще отидеш в Русия и кой ще те пусне искат визи
  • 44 Факт

    7 4 Отговор
    Поредното доказателство за един основен икономически принцип - диктатурата винаги води до отслабена икономика спрямо демокрацията. Затова и до ден днешен китайци мигрират в САЩ, а не обратното.
  • 45 Пха ха ха ха

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "Ф16Вайпър":

    Не ги мисли тях мисли Козяк да не ти резне субсидиите че ще ми ядеш дъртия тогава

    Коментиран от #58

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Пръц

    5 2 Отговор
    Моля за коментар от DW.Кой фалира днес в Германия?
  • 49 Русофил

    5 5 Отговор

    До коментар #42 от "Русофил":

    Аве тъпофил я марш за осрайна

    Коментиран от #51

  • 50 В Руския мир

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "иван":

    отгворил съм ти в пост № 37
  • 51 Русофил

    2 1 Отговор

    До коментар #49 от "Русофил":

    Алоо - руския програмист. Смени му таблицата бе.
  • 52 Пръц

    13 2 Отговор

    До коментар #47 от "„ПЕТАТА“ ИКОНОМИКА В СВЕТА":

    Значи един от най-скъпите градове в света Москва с население от 12000000 жители(да не казвам колко е България)умират от глад

    Коментиран от #54

  • 53 В Руския мир

    7 5 Отговор

    До коментар #35 от "А защо":

    от "добрите грижи" и безплатното им "здравеопазване" изобщо няма стари хора, защото умират преди да остареят, средната продължителност на живота е 65 години (по-малко от третия свят от „добрия“ живот в Путинландия) , много по-ниска, отколкото 75 години в България, ама пак нямат пари за пенсии
  • 54 В Руския мир

    7 5 Отговор

    До коментар #52 от "Пръц":

    абе може да не измират от глад в Москва, но съм ти показал какво може да се купи с българската МРЗ в България и с руската МРЗ в Русията . И сравнението не е в полза на Русията с целите й огромни ресурси и безкрайна земя .

    Коментиран от #55

  • 55 Последния Софиянец

    6 6 Отговор

    До коментар #54 от "В Руския мир":

    Бил съм там, много е зле....по зле е от България

    Коментиран от #57

  • 56 Вирус

    5 1 Отговор
    Ей прокиснатото все мозък дава да каже нещо за райха
  • 57 В Руския мир

    8 4 Отговор

    До коментар #55 от "Последния Софиянец":

    И аз бях, и то в Москва и Ленинград по време на перестройката им 88 г. , умрях от глад, скръб, опашки, глад и мизерии, клозетите в студенскитех им обежития в центъра на Моска общи, като в казармата, баните общи , съща като в казармата, ни пиячка , ни храни . Добре, че имах долари и влязох във връзка с еврейската им мафия , продавах на тях, а те ми казваха къде на черните пазари да си купувам хляб и месо, а коняци си бях взел с кашони от България . Винаги там е едно и също - мизерия, простотия, изостаналост, диващина и варварство .
  • 58 Ф16 Вайпър

    3 1 Отговор

    До коментар #45 от "Пха ха ха ха":

    Абе ти като го ядеш Кадировския що мислиш че и другите са като теб
  • 59 Аха

    10 0 Отговор
    В русия много хубаво за нова щтерката на Путин е в Швейцария милата иска да и е гадно на нея и децата и - мъченица
  • 60 Всъщност

    8 1 Отговор
    Китай е един голям балон, който скоро ще направи пук. Комунизмът не прощава.
  • 61 то това

    3 1 Отговор
    икономическо чудо е резултат от американско политическо решение.
    Големият въпрос е дали Америка държи ключат към комтрола на отрочето си или то вече е напъно автономно.
  • 62 ежко

    2 0 Отговор
    Сори,ама на кого му пука,че някой искал да живее едикак си, а нямал възможност?В този свят всеки се спасява поединично, кой както може, като си преценя и рисковете.
  • 63 Реалиста

    1 0 Отговор
    Чета коментарите не разбирам за Китай ли става дума или за Русия?
  • 64 Болярин

    0 0 Отговор
    Естествен "подбор" на природата ... към мравчената колония, пъплеща към целият свят !!!
  • 65 666

    1 0 Отговор
    Още едно доказателство че комунизма е мъртво родена идея. Плановата икономика рано или късно рухва. България вече мина по този път. Няма ли свобода за хората няма и икономика.
  • 66 Първия Софиянец

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Последния Софиянец":

    Ти сега ли чак разбра каква е истината. Затова си последния софиянец. Където има диктатори Русия Китай Сев. Корея няма стабилна икономика. Винаги потока от хора е от Изток на Запад.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания