Last news in Fakti

28 Август, 2023 19:18 4 659 52

Германия боледува тежко. Има ли лек?

  • инфлация-
  • германия-
  • пари-
  • проблеми-
  • германци-
  • цена на тока-
  • работа-
  • бюрокрация

Германия е изправена пред безброй кризи и проблеми за разрешаване

Германия боледува тежко. Има ли лек? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Наскоро британското издание "Икономист" попита дали Германия отново не е "болният човек на Европа" - титла, която даде на Федералната република преди около четвърт век. В самата Германия звучат дори по-остри оценки. Карстен Линеман, генерален секретар на опозиционния ХДС, заяви, че Германия е болният човек на целия свят. Но за какво всъщност става дума?

Инфраструктурата боледува

Мостът на магистралата край Леверкузен поема много интензивно движение, но от десет години насам е забранен за тежкотоварни автомобили, защото има опасност от срутване. И на други места в страната цели отсечки от автомагистралите или магистрални мостове са затворени поради същата опасност. А ако човек реши да вземе влака, вместо да пътува с автомобил, рискува да преживее кошмара на вечните закъснения. С две думи: инфраструктурата в Германия боледува. Железопътните релси и пътищата дълги години се амортизираха без необходимите поддръжки и ремонти. И всичко това води до задръстване от належащи ремонти.

Но моментът е крайно неподходящ. През изминалите години на икономически подем и ниски лихви Германия почти без проблем можеше да направи тези инвестиции, докато днес инвестиционният климат е направо мразовит - икономиката стагнира, инфлацията раздува до небето строителните разходи, държавният дълг е огромен. Модернизирането на инфраструктурата обаче не може да бъде отлагано, защото то е главната предпоставка за икономическия разцвет.

Енергията е скъпа

Германското правителство си е поставило за цел в областта на енергоснабдяването да разчита почти изцяло на обновяеми енергоизточници. Поради това вече от години в тази област се инвестират много пари. Планът беше газовите електроцентрали с газ от Русия в преходния период да заменят централите с въглища, но войната на Русия срещу Украйна провали тези намерения. Сега правителството трескаво се опитва да запълни празнината с втечнен газ от други доставчици. Дотук този план сработва добре, но разходите са високи.

Сегашното германско правителство насърчава още електрическите автомобили и битовото отопляване с електрически топлинни помпи, но и двете технологии изразходват много електроенергия. В същото време Берлин спази старото решение и през пролетта закри последните три работещи и технически съвсем изправни АЕЦ. В резултат от всичко това в Германия енергията е значително по-скъпа, отколкото в съседните държави. А това може да прогони различни индустриални производители в страни, където цените са по-ниски. Канцлерът Олаф Шолц засега отхвърля идеята да бъде субсидиран токът за индустриални цели.

Квалифицирани специалисти липсват

Практически всички отрасли на германската икономика изпитват остър недостиг на квалифицирани специалисти. Липсват работна ръка както в сферата на фризьорските услуги, така при санитарите и инженерите. Причините отчасти са свързани и с демографията: в пенсия излизат поколенията на "бумърите" от епохата на високата раждаемост през 50-те и 60-те години на миналия век.

За решаването на проблема с липсващите кадри германското правителство работи по три направления. Първо: да мотивира колкото е възможно повече хора да работят на пълен работен ден, защото особено сред жените трудът на намалено работно време е доста разпространен. За тази цел трябва обаче да се подобри положението с държавните ясли и детски градини, за да се освободят родителите. На второ място: стъпка по стъпка се повишава пенсионната възраст. И трето: полагат се какви ли не усилия да бъдат привлечени квалифицирани кадри от чужбина. Само дето хората с добри професии и умения често пъти заобикалят отдалеч Германия, тъй като тук данъците и отчисленията са високи, бюрокрацията - голяма, а немският език често пъти е важно условия за труд.

Бюрокрацията е повсеместна

Всяко германско правителство ритуално обещава да премахне бюрократичните бариери, да опрости административните процедури и отстрани ненужните изисквания. И всяко германско правителство се проваля в това начинание. Дори по-лошо: бюрокрацията расте. Сегашното правителство например налага сериозни ограничения в строителството заради опазването на климата. Строителните предприемачи се оплакват, че изискванията към строежа на нови сгради по отношение на енергоснабдяването и опазването на климата са толкова високи, че цените на имотите скачат до небето.

Друг тежък бюрократичен проблем възниква от идеята на германската данъчна система данъчното облагане да бъде максимално справедливо. С тази цел функционират какви ли не разпоредби, уреждащи различни варианти на данъчно облагане, а това натоварва и оскъпява системата. Една по-опростена данъчна система навярно ще допуска тук или там малки несправедливост, но тях и сега ги има, понеже по-заможните хора с добре платени счетоводители винаги успяват да намерят вратичка в джунглата от разнообразни правила.

Дигитализация се бави

В областта на цифровизацията Германия направо си е развиваща се страна. Според ОИСР едва осем процента от интернет връзките в Германия минават по оптичен кабел - с това страната се нарежда на едно от последните места измежду 38-те напреднали държави членки на организацията. Само за сравнение: в Южна Корея, Япония и Испания оптичните кабели са до десет пъти повече и покриват 80% от нуждите на населението.

Нужно ли е тук да припомняме, че бързият интернет е едно от основните предимства на всяка икономическа дестинация? Не само предприемачите, дори частните домакинства днес гледат всячески да избягват онези региони и населени места, където интернетът е слаб, бавен или непостоянен. На всичкото отгоре електронните административни услуги в Германия са доста по-неразвити в сравнение с други държави, а физическото обикаляне по административни служби отнема пари и работно време.

Демокрацията губи все повече доверие

А ето и един малко неочакван проблем от съвсем друг порядък: сред хората спада доверието към държавните институции и прилагането на демокрацията на практика. Едно скорошно допитване показва, че само 27% от германците смятат държавата за способна да се справи със задачите си, докато според 69 на сто тя е претоварена и не се справя с проблемите, особено по отношение на миграцията.

Според друго допитване, проведено от фондацията "Конрад Аденауер", която е близка до опозиционните ХДС/ХСС, между юни 2022 и декември 2023 процентът на хората, които са доволни от демокрацията в страната, е спаднал от 52 на 38. Вярно, че оценката не е за демокрацията като форма на управление, а за нейното функциониране в страната, но откъдето и да го гледаме това си тревожен сигнал за политиците. И важна задача за решаване през идните години.

Автор: Кристоф Хаселбах


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичо Хитлер

    62 10 Отговор
    По мое време си живяхте хубаво
  • 2 Зеленский - воняет, не протянем 🚾🇮🇨🚾

    42 6 Отговор
    Решението е връщане на режима след 1933
  • 3 ЕВРОНЮЗ

    57 9 Отговор
    😂 😂 😂 Като ви свирнат наколко Кинджала в ушите и ще се оправите
  • 4 Нема лек!

    33 5 Отговор
    Като те разболее канцлер с плюшено мече и Ванга не те спасява! СССР кой го спаси от Горби? Елцин.Русия кой я спаси от Елцин? Путин се напряга и целият народ сега!
    Паживьом,увидим..
  • 5 обективен

    69 3 Отговор
    Меркел съдра Германия ,както боко България ! Те за това се прегръщаха за пред народа !

    Коментиран от #29, #40

  • 6 Бъдеще

    81 3 Отговор
    Като слушаш и изпълняваш какво ти говорят оттатък океана, със сигурност се разболяваш, а може и до летален изход да стигнеш... Виж Украйна например!

    Коментиран от #11, #47

  • 7 вашето мнение

    46 6 Отговор
    На кого му пука за съдбата на всичката англосаксонска измет. Без тях света ще е много по-добро място за живеене.
  • 8 Бай Ганя

    58 5 Отговор
    Демокрацията е лош режим отнел живота на милиони хора, чрез военни интервенции в различни държави. Нека атлантиците слагат минуси
  • 9 За протокола

    67 3 Отговор
    "Семейството на президента на Украйна е закупило луксозна вила с басейн на брега на Червено море в Египет, която е регистрирана на името на Олга Кияшко, тъщата на Владимир Зеленски. Това изявление направи египетският разследващ журналист Мохамед ал-Алауи, който публикува съответните документи."

    Aми германците, а и останалите лт ЕС да продължават да си харчат парите за Зеленски!

    Коментиран от #22

  • 10 Сталин

    48 4 Отговор
    Единствения лек на Германия е Хитлер ,след милионите вкарани талибани и други дегенеративни раси в Германия от евреиския кабал,държавата е в терминален стадии , единственото спасение е кръв и то много кръв ,която трябва да повръщат всички паразити които смукаха от Германия последния век с бизнеса холокост

    Коментиран от #19, #24, #42

  • 11 Зеленский - воняет, не протянем 🚾🇮🇨🚾

    15 4 Отговор

    До коментар #6 от "Бъдеще":

    Ще дойде и нашият ред!
  • 12 Исторически парк

    34 1 Отговор
    Няма лек за джендърията

    Коментиран от #18

  • 13 Чичо Ади

    23 1 Отговор
    Хихи, аз съм лекар 😉
  • 14 Сатана Z

    53 1 Отговор
    Когато дойдоха "Зелените" фашисти на власт в Дойчланд бях убеден,че ще деиндустриализират държавата в следващите 6-8 години.Но пък те ме изненадаха приятно и го направиха за няма и една петилетка.
    Шолц и Бербок трябва да останат на власт за да заличат спомена за индустриална Германия.

    Z
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Щиб Щибидидиб

    22 1 Отговор
    Има - атлантици по диреци
  • 17 Има има

    29 2 Отговор
    Шокова терапия ! След баба Мерка само това е оправията !
  • 18 ОМБРЕ

    22 1 Отговор

    До коментар #12 от "Исторически парк":

    МОЕ МАЙДАН ДА СИ СПРЕТНАТ
  • 19 вашето мнение

    43 2 Отговор

    До коментар #10 от "Сталин":

    ГЛУПОСТИ, германците подобно на другата англосаксонска измет ограбваше безжалостно всички тия хора в държавите им. Сега са там, защото мързеливия шваба не ще да бачка и си беше въобразил, че новите роби ще му работят.
  • 20 среднощен

    32 2 Отговор
    Пътуват в едно купе българин и германец... Българинът казва на спътника си на "чист шопски диалект" - "руснака ви разказа играта"... "Дойчето" отвръща кратко - "вас"? А, нашенецът "философски заковава" - "и на нас, ама първо на вас"...
  • 21 Мими Кучева

    46 4 Отговор
    Текава държава Германия НЯМА!Със 133 англосаксонски военни бази на територията си,тя е просто един скопен протекторат!😎🐷🐵🥳🤡👍
  • 22 ЕВРОНЮЗ

    37 2 Отговор

    До коментар #9 от "За протокола":

    😂 Има нещо много интересно и когато светът разбере масово незнам какво ще става... Украйна е най голямата пералня на пари в момента.. Всички отделни правителства и евробюрократи парите които гласуват и превеждат на Украйна, Зеления определен процент пребира той другата част я разпределя по банковите сметки на същите чиновници които са отпуснали помощите.. За Укрите остават трохите които не стигат до никъде. В момента търсили връзка с Доналд Тръмп като му предлагали информация колко пари е отнесъл ДЖО БАЙДЕН срещу ангажимент да продължи да ги финансира ако стане президент.. На ДЖО БАЙДЕН пък казвали ако спреш парите ще кажем на Тръмп колко си откраднал.
  • 23 Калпазанин

    21 1 Отговор
    Имам чувството че еврейското зеле и от Германия ще бъде изгонено. Май има информация че швабите искат и те в брикс и да отрязват укрия. А дано, когато дойче зеле почне да п@@@по нечия държава значи е за убаво и добро
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Механик

    49 3 Отговор
    Германия и Европа като цяло, боледуват супер тежко.
    Болестта се дължи на обикновен кърлеж, който смучка яко.
    Кърлежа си има име, а името е САЩ.
    Всеки ветеринар ще ви каже, че в такъв случай, лечението е едно-премахване на кърлежите.
  • 26 НЕМЦИТЕ

    22 7 Отговор
    са боклуци.
  • 27 Агитпроп

    30 3 Отговор
    Няма как милиони чалмалии да живеят на социални помощи и държавата да просперира.
  • 28 Съдията Дред

    27 4 Отговор
    Как така ще има недостиг на инженери? Влязоха милиони и още пристигат. Виж , санитари и фризьорки наистина няма, останалите са мозъчни хирурзи и атомни физици.
  • 29 2 години

    29 1 Отговор

    До коментар #5 от "обективен":

    преди края на мандата и, Меркел отиде в САЩ. Нямаше никакви репортажи и отзиви за посещението и, тогава. Обаче след като се върна, нещата в Германия прогресивно започнаха да се влошават. Най-доброто нещо което може да се направи в Германия сега е да се напусне. Което и правят все повече хора.
  • 30 Трол

    18 3 Отговор
    Германия се напълни с ненужна из.мет,няма как да не страда...
    Социални пар@зите,кр@дци,тер0ристи и н@ркотрафиканти от цял свят заляха страната след любезната покана на дърт@т@ кр@ва меркел...
    Трудно ще се справят с тази п@плач,но все пак това е Германия,все ще намерят изход.

    Коментиран от #33

  • 31 СЛАВА НА РУСИЯ

    11 1 Отговор
    България китка че гледате вече в ланата на Германия.Мръсни продажници българомразци.
  • 32 🇧🇬🇪🇺💯

    18 1 Отговор
    Не дай Боже да отидете в Немция и да опитате да ползвате мобилният Интернет във Влака или някъде другаде на път, “греда” и то такава че докато не стигнете до най близкото населено място сте “аут”, дори да стигнете до най близкото населено място е възможно да нямате Интернет?!!
    Германеца е 40 години назад!!
  • 33 КОТарАК

    1 7 Отговор

    До коментар #30 от "Трол":

    Не ве, само аз, русофил и стоян георгиев си лапаме тука
  • 34 Германистанците да

    20 1 Отговор
    благодарят на Бабет, Урсула и Шолц. Това се предвиждаше преди 10 г. защото Америка пречеше за сбижаване и купуване на евтини суровини от Русия и искаше слаб ЕС
  • 35 🇧🇬🇪🇺💯

    18 1 Отговор
    Зелените Фашаги в Германия ще довършат “болният човек” на ЕС - Ел. Ядрени Централи аут, Въглища аут, Дизелови Автомобили аут?!!
  • 36 един там

    12 3 Отговор
    Време е и Германия да се маха от ЕС, че ще завлече всички. Наближава времето да не можем да излезем от ЕС, защото няма да покрием критериите.
  • 37 ха, ха, ха...

    12 2 Отговор
    " Германия е изправена пред безброй кризи и проблеми за разрешаване "

    Е, поне в България нямаме германските проблеми@ :))
  • 38 Аййййй

    15 1 Отговор
    Има лечение Алтернатива за Германия печели изборите и Шолци баба Сула и компания в затвора
  • 39 Дойче веле

    10 1 Отговор
    И вашия край наближава
  • 40 Много си прав.

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "обективен":

    Когато Меркел вече беше канцлер на Германия, разочарованият Кол се изказа публично за нея: - Само като си помисля, че ТАЗИ, на времето я учих дори как се яде с нож и вилица . . .
    Пишеше го в "Билд". Но злото беше вече сторено.
  • 41 Пха ха ха ха

    10 1 Отговор
    Германия спешно в БРИКС и целият ЕС и ще бъдат спасени
  • 42 Знаеш ли кой

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "Сталин":

    създаде и финансира Хитлер. Същите банкерски фамилии от Англия и щатите. А произходът им е всеизвестен. Както винаги ТЕ финансират и двете страни и изчакват коя ще победи. После прибират паричките си с големи печалби и тежко на победения. Те са врагове на националните държави и подържници на всякакви либерализми и демокрации в най - извратения им вид. Целта им е ясна, знаем вкуса на "плодовете" им.
  • 43 Майна

    9 3 Отговор
    Путин трябва да бъде удивен от скоростта, с която Западна Европа - и в частност Германия - се самоунищожава. Спомнете си, че Германия унищожи Западна Европа вече два пъти: Първата и Втората световна война. Сега Германия (все още до голяма степен управлявана от нацисти) отново води пътя към пълното унищожение на Европа.

    Коментиран от #48

  • 44 Все тая

    0 5 Отговор
    Мдааа … високи данъци , немския е задължително условие… демек газ за Швейцария.ако знаеш немски и искаш Ниски данъци и по-добро заплащане 🤣
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Траби

    5 2 Отговор
    Едва ли не ще изкарат, че Апокалипсисът е настъпил в Германия...
  • 47 ххх

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бъдеще":

    защо да гледам чак Украйна, тука не се ли вижда какво става и какво ще следва да става?
  • 48 хъм

    6 0 Отговор

    До коментар #43 от "Майна":

    споменаваш последствията за Европа след Първата и Втората световна война - разруха. Има и друго следствие, и след двете световни войни "златото на Европа отплува зад океана". Дали сега ще се случи същото...?
  • 49 руски плач

    2 4 Отговор
    Не плачете за Германия! Тя е доказала се нация!
  • 50 Северен поток

    11 0 Отговор
    Цитат:
    "Енергията е скъпа" .
    Айде бе?! А Северен поток...кой Ви го думна? Марсианците, папуасите или говедарите зад локвата?
  • 51 От страни

    6 0 Отговор
    Има един виц о темата: Санитара бута из болницата количка а болния се надига и пита: За къде съм? Санитара отговаря: Доктора каза - за моргата. Болния се моли: Еми може ли пак в операционата? Санитара: - Доктора каза за моргата - значи за моргата.
    Така и Германия - САЩ са казали за моргата...
  • 52 Човека с мустачките

    0 0 Отговор
    Либерализъм, слугинаж, корупция, безидейни ръководители ..... тепърва ще става зле
Новини по държави: