Last news in Fakti

15 Август, 2023 22:47 8 385 43

"Какво криеш под дрехите, коте?": да си момиче в Румъния

  • насилие над жени-
  • делия даскалу-
  • жени-
  • румъния-
  • констанца-
  • туристи-
  • момиче

Животът на една млада жена с достъп до интернет

"Мястото ти е до печката!", "Ти си виновна, как си се облякла!", "Не трябва ли да имаш профил в OnlyFans?" - това са клишетата, с които през последните пет години съм се сблъсквала най-често. Всъщност чувам подобни реплики още от детството ми, но започнах да го осъзнавам едва на 14. С течение на времето подмятанията се превръщаха все повече в реч на омразата. Всичко ескалира, когато преди няколко месеца дебютирах в румънската преса с материал за това колко неприветлив е югоизточният румънски град Констанца за чуждестранните туристи.

Ако бях мъж, това нямаше да ми се случи

Ако бях мъж, едва ли щях да получавам заплахи за изнасилване след публикуването на статията ми. Стотици хора реагираха с агресия - обиждаха ме, ругаеха ме, нападаха ме за външния ми вид и начина ми на обличане. Никой не коментираше какво съм написала.

Около 80% от онези 1000 коментара под статията ми във Фейсбук бяха написани от мъже. В своите коментари те пишеха, че съм порно актриса, или пък че трябвало да съм щастлива, че още не са ме изнасилили, някои коментиращи ми пожелаваха да попадна в ръцете на сутеньори, други ме канеха на групов секс. Всички те ме превръщаха в сексуален обект. Лице без идентичност, без минало и най-важното - без бъдеще. За щастие получих подкрепа от своите близки и успях да не се срина психически след атаката срещу мен. Та аз съм едно 19-годишно момиче, което тъкмо прохожда в журналистиката.

Животът на една млада жена с достъп до интернет

Но има и още една причина, поради която тези коментари не ме сринаха. И тя беше следната: свикнала съм с подобно отношение към жените от малка. Имам достъп до интернет и социалните мрежи от осемгодишна. Още като малка започнах да получавам сексистки коментари. Тогава не разбирах, че са проблемни. Мислех, че това е нормално.

Когато бях на 13, започнах да играя видеоигри в мрежата - с други хора по цял свят. Винаги се намира някой, който да ти припомни, че си момиче и не ти е там мястото. Често ми подмятаха, че трябвало да стоя в кухнята и да готвя, а не да играя видеоигри. Имаше и по-лоши реплики, но аз свикнах с тях и оглушах за сексистките коментари около мен. Но нормално ли беше това наистина? Когато бях по-малка, ми се случваше да получавам и неприлични снимки от непознати мъже, които ми пишеха, че "искат да сме приятели". Не им отговарях, но нямах и смелост да попитам някого как да постъпя. Сега осъзнавам, че тези хора е трябвало да потърсят психиатрична помощ или да бъдат преследвани от закона.

На 12 ми се случи нещо ужасно

Подвикванията по улицата са част от живота ми още от детските години. Още като ученичка в началното училище чувах "Какво криеш под дрехите, коте?" - без значение дали бях облечена с къси панталони, или с широки дрехи. Като дете се страхувах. После започнах да им отговарям. Осъзнах, че не е моя вина и няма значение как съм се облякла. Вината беше на онези, които ми подвикваха. Когато отвърнах, веднъж бях заплашена: "Искаш ли да те напляскам? Търсиш си го!" Някакси пак аз бях виновна.

Когато бях на 12, ми се случи нещо ужасно. Чаках съучениците си, за да вървим заедно към училището, когато до мен спря кола и шофьорът си свали прозореца и ме попита "Къде е докторът?". "Кой доктор?", отговорих. Тогава той си свали гащите. Аз се развиках и избягах. Разказах на майка си, а тя ме накара да обиколим квартала, за да разпозная колата. Предполагаше, че е млад мъж от нашия район. Когато отидохме в полицията, аз се отказах. Беше ме срам. Мислех, че е било моя вина. Плаках непрестанно цяла седмица. Не бях виждала мъжки гениталии до онзи момент.

А иначе момчетата често ме щипеха, удряха ме по задните части, най-често посред бял ден и то на оживени места. Вече бях по-голяма, така че се защитавах - започвах да ходя след момчетата, които го правеха и да ги питам защо са го направили. Повечето бягаха от мен. Навярно в Румъния има стотици, дори хиляди момичета и жени, на които се е случвало същото. Онези, които не са имали този "късмет", са били изнасилвани, пребивани и дори убивани. При всички положения всички те са заложници на престъпници, които не знаят границите си. Или се страхуват от такива.

А за нещастие в нашето общество е "срамно" да се говори за това.

Делия Даскалу е студентка, родена и израснала в Румъния. През тази година тя дебютира в румънските медии като журналистка - със статия за Констанца през погледа на чуждестранния турист.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 72 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гръч

    111 34 Отговор
    Проблема е че работиш за Дойче зеле
  • 2 Перо

    77 25 Отговор
    Простотии!
  • 3 Лелеее, каква

    94 16 Отговор
    изчерпателна статия... Искам да напише такава и за Афганистан...
  • 4 Иван дяляв

    31 50 Отговор
    Вече рускините замениха и ромките по магистралите във румъния

    Коментиран от #36

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пич

    78 24 Отговор
    Леле батее....тая не се знае , нито какво същество е , нито какво иска от живота!!! Но и е много важно , да се прекланя пред джендърските си господари !!! За Конвенцията ни облъчват !!!
  • 7 Урюрвкос

    59 13 Отговор
    след случая с Уайнщайн сега младите актриси се оплакват че никой не им обръща внимание не ги щипят и не им подсвирват и много трудно се прави кариера
  • 8 Пешо

    66 13 Отговор
    Неолиберална идиотия, за това не раждат деца и семейството се разпада, мястото и било при видеоигрите и Интернет, не в кухнята. А в кухнята кой да е, комшийката ли
  • 9 Я па ти

    79 10 Отговор
    Ами мила другарке, какво да кажем пък за скромните момчета/мъже, които са обект на женски подигравки? Било то защото са бедни или просто защото са добри с грешните хора ?Ах,да скромността не красяла човека..Или техните гласове остават нечути...понеже са от мъжки пол. Да не би да са комплексари, само защото търпят подобно отношение? Подминаваме ги с лека ръка щото не са батки с парички..Монетата уж имала 2 страни ама винаги гледаме само едната сякаш..може да звучи арогантно, но не е като да няма истина...
  • 10 Българин

    25 17 Отговор
    психопатипедофили
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 патетично

    49 11 Отговор
    Тя тръгвала подир нападателя си и той хуквал да бяга.
    Явно ще да е много страшен нападател :)
  • 13 DW - Пропаганден машинен

    60 14 Отговор
    Конвенцията, конвенцията плъзгат ви конвенцията изродчетата от дойче зеле, стамбулската!
  • 14 ХАХАХА

    59 13 Отговор
    Ужас ! Такава измишльотина не бих повярвал ,че нормален човек може да напише! Явно излиза, че мъжете са заплаха за жените ! Тъй де нали призивите са популацията да намалява ,колкото по малко мъже ,толкова по малко деца!

    Коментиран от #16, #40

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 споко

    37 5 Отговор

    До коментар #14 от "ХАХАХА":

    Те само сънародниците са "заплаха". като "отърват" мацките от сънародниците им, ще направят място на "бежанци" и други гости в леглата на мадамите. Те могат вече да ги правят каквото си искат - да ги забулват, продават, действат - културни особености...

    Коментиран от #17

  • 17 Мхм

    17 11 Отговор

    До коментар #16 от "споко":

    Извода какъв е трябва да си побъркан за да създаваш деца
  • 18 Студент 1ви курс

    39 14 Отговор
    "Ако бях мъж, едва ли щях .."

    Аз също като сложа къса поличка и тръгна по-улицата с високи дамски токчета, като Зеленски, ми подвикват:) Нищо че съм момче.

    А сега сериозно: Много грознички момичета, мечтаят да им подвикват. И понеже не им подвикват момчетата и не им обръщат внимание, стават феминистки. Радвай се ако си хубаво момиче, че няма да е за дълго. Освен тоя с колата дето си е свалил гащите, нищо чак толкова ненормално не виждам. Но такива има май на запад повече, че и педофили. Мъжете са ловци и докато свят светува ще се опитват да свалят жените- кой по-просташки, кой по-интелигентно. Обратното е фатално, защото истинските мъже не харесват и не уважават жени които ги свалят- освен за един път и толкова. Срещу природата не се рита! Но DW си имат адженда!

    Коментиран от #25

  • 19 ААДД

    22 28 Отговор
    Прочетете си коментариите и си извадете извод що за манталитет е ганювския.До никъде няма да я докараме така.

    Коментиран от #37

  • 20 Студент 1ви курс

    43 8 Отговор
    Да допълня: На 19години ти е време да си харесаш добро момче да го опознеш за известно време, и да създадеш семейство. Остави ги тия от DW, тяхната задача е да те направят бездетна стара мома като тях или от многобуквените - пак като тях.
  • 21 Пръц

    26 15 Отговор
    Искате западните ценности.Имате ги

    Коментиран от #22, #32

  • 22 Фръц

    30 4 Отговор

    До коментар #21 от "Пръц":

    Когато българите искахме да сме като запада, такива "ценности" и терор над човешки свободи, там нямаше.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    38 11 Отговор
    Браво българи, за пръв път 90 % от пишещите сме обединени в едно мнение ! Няма нищо по-нормално от това момчетата да задяват момичетата ,без трепане и бой , разбира се . И момичетата да се радват на проявения към тях интерес .

    Без тия задявки, как ще се размножаваме ?

    Коментиран от #42

  • 25 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    16 8 Отговор

    До коментар #18 от "Студент 1ви курс":

    В Швеция, ако задяваш някоя - тия, етническите шведки се радват от сърце и на ум не им идва да те съдят за сесксизъм, защото искат секс ! В САЩ за същото могат да те опандизят . Като закъсат и американките за секс, друга песен ще запеят !
  • 26 Затова

    15 9 Отговор
    България и Румъния са дъното на ЕС. Отивай на Запад, там ще те ценят като личност.

    Коментиран от #28

  • 27 Киро Казана

    16 2 Отговор
    Да не се коси тя ако знае ние нашите джурналя от факТите на кво ги праймммм.....ама пак си пишат небивалици де... и товарен влак не мой ги спре.
  • 28 ми затова и реве

    13 5 Отговор

    До коментар #26 от "Затова":

    Ко беше се цанила на некоя локална мутра да я тъпче де с пари, де с квото намери, щеше си мълчи.
  • 29 уФгз

    2 0 Отговор
    Тъй ще е тя.
  • 30 някой

    20 4 Отговор
    Феминизма е болестно състояние на ума , засягащо все по-голяма част от жените. В някакъв етап от своя живот , младата жена трябва да го преодолее . Да го остави зад гърба си . Ако иска да се радва на своя живот , на своето семейство , децата.

    Коментиран от #31

  • 31 ТрансДж

    8 3 Отговор

    До коментар #30 от "някой":

    "младата жена трябва да го преодолее . Да го остави зад гърба си . Ако иска да се радва на своя живот , на своето семейство , децата."

    Късно е вече! Вече им отнехме и това удоволствие! Както и в спорта. Да се сърдят на себе си и раждат в епруветка!
    Времето е наше!

    Коментиран от #43

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Мужик корен

    2 7 Отговор

    До коментар #5 от "Мек Член":

    А я чвор с 4 пръста широко гръбче. Като те резна в руския тесняк, ще зейне хралупата ти като полски ръкав!
  • 34 божинов

    4 3 Отговор
    къде си малко коте
  • 35 мекицо

    0 6 Отговор

    До коментар #5 от "Мек Член":

    v устата или v хаспуха го криеш 😜
  • 36 Ксанибa

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Иван дяляв":

    рускини рускини, ма с южномакедоцки акцент, като вашите - от окраийна
  • 37 Местния Козар

    9 1 Отговор

    До коментар #19 от "ААДД":

    Ами ползвай интернета по предназначение, не са и за глупави коментари, в щатите и Англия вече открито водят предавания по този въпрос, че заради феминистките движения вече нямат нормални семейства и все по малко мъже се интересуват от жени, защото не искат да бъдат обиждани и съдени за глупости..........има доста и за лгбтжмждрм обществото.
  • 38 Гффффф

    7 11 Отговор
    Написаното е абсолютната истина за отношението към жените -особено на Балканите!!!Примитивен манталитет липса на възпитание и агресивност!!Диващина!!
  • 39 бай Ставри

    8 0 Отговор
    DW за България и Румъния само лошо и естествено много глупаво скроено, като от DW.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Лесбийка

    1 2 Отговор
    Да видиш мъжки гениталии е отвратително!
  • 42 НПО

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "Съюз на Анти-Бандитските Сили":

    Няма да се размножаваме! И това е хубаво! :)
  • 43 Фори Светулката

    0 2 Отговор

    До коментар #31 от "ТрансДж":

    Кой не скача е червен!:) Що сега не ходят да скачат?!:) Аз, мисля че е най-добре да направим бдение със свещи!:)
Новини по държави: