Last news in Fakti

16 Август, 2023 15:40 2 508 17

Напрежение на границата! Литва затвори два контролни пункта на границата с Беларус

  • литва-
  • беларус-
  • мигранти-
  • александър лукашенко-
  • полша

Латвия, Литва и Полша започнаха да предприемат спешни мерки за укрепване на границите си, опасявайки се от провокации след разполагането на ЧВК "Вагнер" в републиката

Напрежение на границата! Литва затвори два контролни пункта на границата с Беларус - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В сряда правителството на Литва реши временно да затвори контролно-пропускателните пунктове Шумск и Тверч на границата с Беларус от 18 август, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Мерките са насочени към адекватна реакция на геополитическата ситуация и заплахата за националната сигурност, както и предотвратяване на контрабандата на стоки, според портала Delfi.

Преди ден Държавната гранична служба на страната обяви "допълнителна мобилизация" на гранична охрана поради "рязко увеличаване на хибридната заплаха" на границата с Беларус.

Латвия, Литва и Полша започнаха да предприемат спешни мерки за укрепване на границите си, опасявайки се от провокации след разполагането на ЧВК "Вагнер" в републиката.

Латвия и Литва, подобно на Полша, също са разтревожени от разполагането на "Вагнер" в Беларус, което смятат за сериозна заплаха за сигурността.

През последните месеци в Полша също като Литва наблюдава увеличение на броя основно на мигранти от Близкия изток и Африка, които се опитват да преминат границата. През последните две години няколко пъти се случваха кризи с големи вълни мигранти, за които Полша обвини Беларус, че набира мигранти в бедни страни и ги изпраща незаконно през границата, за да подклажда нестабилност в целия Европейски съюз.

В началото на юли президентите на тези страни отправиха писмо до генералния секретар на НАТО и лидерите на страните от Алианса с призив да предприемат мерки за противодействие на заплахите, идващи от Русия и Беларус.

Полският премиер Матеуш Моравецки съобщи в началото на август, че според Полша и Литва в Беларус има около 4000 наемници от групировката ЧВК "Вагнер", които могат да бъдат използвани за провокации.

В случай на сериозен инцидент с участието на наемници на ЧВК "Вагнер", Полша, Литва и Латвия могат едновременно да затворят границите си с Беларус, предупредиха властите по-рано.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Русофил

    9 13 Отговор
    Първо два, после всички. Луката ще търгува само през русията.
  • 4 Шматки..

    15 11 Отговор
    Кой ви напъха в OTAN? Кой ви подаде таралежа,кой ви каза да си го пъхнете в потурките?
  • 5 БгТопИдиот🇧🇬

    19 13 Отговор
    СтрахЪт е големо Шубе!

    Дърпахте ли Мецана за опашката,дърпахте !!

    Е какво очаквате като слушате говедолендГМо-тата ?!?!?
  • 6 Кинолог

    16 10 Отговор
    Прибалтийските пуделчета оцапани целите в кафяво! Найс!!!
  • 7 кравар

    18 8 Отговор
    "През последните месеци в Полша също като Литва наблюдава увеличение на броя основно на мигранти от Близкия изток и Африка, които се опитват да преминат границата."
    - А тези мигранти, не са ли от старните в които краварите бутаха преди години? -Афганистан, Ирак, Сирия.. Ами да си ги прибират - какво затварят границата?
  • 8 САВЕЦКА USA

    6 0 Отговор
    ТИКВО ШО УТЕПА АСАН ?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 НАПРЕДЪКЪТ НА ПУТИНЛАНДИЯ Е ГОЛЯМ

    12 12 Отговор
    1.ПРЕЗ АВГУСТ 22 Г. ЕДИН ДОЛАР СТРУВАШЕ 60 РУБЛИ . ПРЕЗ АВГУСТ 23 Г. ЕДИН ДОЛАР ВЕЧЕ Е 100 РУБЛИ .

    Браво, Путин ! Много стоки купуваш от САЩ , затова имаш бурно повишение на курса на долара . Нали щеше да го махаш от употреба, да правиш рублата световна валута ?

    О, Путине, преди да нападнеш Крим, през 14 г. един долар бе 30 рубли, за 9 години рублата ти поевтиня 333 % . Браво , бе пич ! Тия номера в България ги правеше само руски възпитаник- комунистинът Жан Виденов, за една година долара от 50 лева стигна до 3000 лева - 6 000 % поевтиняване на лева , дано скоро го догониш .

    2.В „напреднала“ Русия мин. работна заплата е 16 242 рубли, това 162 долара, това са 290 лв, а в България – 780 лв, 2,68 пъти повече от путинската .

    3.В Русията средната работна заплата е 65 566 рубли, това са 655 долара.

    4.В България е вече 1950 лв, при 1.78 лева за долар това са 1095 долара , което е с 68 % повече от руската средна работна заплата .

    5.Средната пенсия в Русия е 19 000 рубли, при сто рубли за долар- това са 190 долара .

    6.Средната пенсия в България е 900 лева , т.е. 523 долара, т.е 2, 75 пъти по-висока от руската .
    7. Средната продължителност на живота в Путинланд от много добрия живот там е 65 години (по-малка от третия свят) , много по-ниска, отколкото е 75 години в България, ама пак нямат пари за пенсии .
    „Безплатно“ и „чудесно“ здравеопазване има в Путинландия, ама на - десет години по-рано от нас мрат поданиците на Путин

    Коментиран от #15

  • 12 Вирус

    5 5 Отговор
    Ей нюз заглавието Литва затвори в края Латвия много сте умни а мигрантите си ги повика Меркел и Брюксел тези какво се правят че не помнят
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Какво напрежение

    3 6 Отговор
    Кой се съобразява сЛитва?
  • 15 Санкт-Петepбург ⚓️🇷🇺

    6 6 Отговор

    До коментар #11 от "НАПРЕДЪКЪТ НА ПУТИНЛАНДИЯ Е ГОЛЯМ":

    Ако Русия не беше върнала Крим, сега в Севастопол щеше да има база на НАТО. Русия не можеше да допусне това.
  • 16 Санкт-Петepбург ⚓️🇷🇺

    6 2 Отговор
    Но трябва да си признаем, че няма в мире по голям терорист от Русия.
  • 17 БгТопИдиот🇧🇬

    5 3 Отговор
    Но важното е, че Русия е в капитулация и разпад с предстоящи безброи граждански войни!
Новини по държави: