Last news in Fakti

17 Август, 2023 17:04 1 755 35

Криза в доверието! Германските граждани все по-малко вярват в демокрацията

  • германия-
  • олаф шолц-
  • демокрация-
  • алтернатива за германия

90 процента от анкетираните обявяват, че за тях са важни свободата, равенството пред закона, а така също правото на свобода на изразяване и свободните и честни избори

Криза в доверието! Германските граждани все по-малко вярват в демокрацията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Доверието на германските граждани в демокрацията спада бързо, сочи проучване на фондация "Кьорбер", цитирано от ДПА, пише БТА.

Ако през есента на 2021 г. едва под една трета от анкетираните казват, че доверието им в германската демокрация е отслабнало в сравнение с преди или е малко, то това лято повече от половината (54 процента) изказват това мнение. Като цяло загубата на доверието у гражданите в политическите партии е още по-драстично, отбелязва ДПА.

Докато през 2020 г. 29 процента от германците заявиха доверие в политическите партии, числото намаля до 20% през 2021 г., а сега процентите стигнаха най-ниското си изражение - 9%.

Общо 1113 лица, навършили пълнолетие, станаха част от представителната извадка на проучването, извършено от центъра за политически изследвания "Политически въпроси" от името на фондация "Кьорбер".

90 процента от анкетираните обявяват, че за тях са важни свободата, равенството пред закона, а така също правото на свобода на изразяване и свободните и честни избори.

В същото време обаче 71% казват, че водещите политически личности и медиите живеят в свой собствен свят, от който те гледат отгоре на останалата част от населението.

Междувременно 86 процента от германците изявяват желание да имат по-съществен глас при взимането на важните решения, касаещи обществения живот. Това важи най-вече за казусите на местно (93%) и на общонационално ниво (91%). За 85 процента от гражданите на Германия е важно и участието на всеки един от тях във взимането на решения на ниво "федерални провинции".

За ръководителя на отдел "Демокрация, ангажираност и сближаване" към фондация "Кьорбер" - Свен Тецлаф, резултатите от проучването означават, че доверието на германските граждани в демокрацията и нейните институции се спуска по наклонена плоскост.

"Наред с икономическите грижи на хората това е една доста тревожна тенденция", отбелязва той.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    68 3 Отговор
    Сатанистите отвъд океана направиха,, демокрация,, мръсна дума.
  • 2 Хаха

    67 3 Отговор
    Видехме я и лелеяната демокрация, айде нема нужда
  • 3 Последния Софиянец

    58 2 Отговор
    Кога е имало демокрация в ЕС?Управляват едни Червени комисари в Брюксел с терор и заплахи
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 горски

    49 2 Отговор
    Ако в Германия имат чувството ,че се спускат по пързалката,ние чустваме пясъка със зъбите си.Отдавна сме сме разбрали ,че розовите облаци на демокрацията ,са цветните пушеци на запалените димки.Запалени от кого-отговорете си сами..
  • 8 Турските снахи обаче,ПП,ДБ и Герб

    44 2 Отговор
    безапелационно вярват в демокрацията на посолството
  • 9 Радвайте се

    37 2 Отговор
    Че Путин ви съжалява всички, иначе всичко вече да е на лютика. Говорещи.....весели мендели.
  • 10 Ха ха ха

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "мдда":

    Завършен простак
  • 11 Всяка държава е демократична

    51 1 Отговор
    Само ако е подчинена на сащ
  • 12 ЛИЛИ

    46 1 Отговор
    Германия беше мечта за много млади и заблудени хора! В момента живота им става жесток и отново търсят баба и дядо по селата за по спокоен и сигурен живот! Тук са корените им , тук е тяхната съдба! Жалко, че сме под влиянието на тройната сглобка, които със заплахи и пари започват да купуват изборите!
  • 13 Българин

    18 1 Отговор
    Вярно
  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    47 2 Отговор
    ГДР вярваха в Комунизма,
    ГФР вярваха в Демокрацията,
    Сега Германия НЕ вярва в Светлото бъдеще и на двете ❗
  • 15 факуса

    25 2 Отговор

    До коментар #6 от "мдда":

    комунисти фашисти демократи,всичко е едно,искат да им работиш без пари
  • 16 Българин

    38 1 Отговор
    "90 процента от анкетираните обявяват, че за тях са важни свободата, равенството пред закона, а така също правото на свобода на изразяване и свободните и честни избори"

    Че не е ли именно това демокрацията - германците не вярват на американската "либерална демокрация" която си е чиста диктатура, не вярват на партии защото те са назначени и изпълняват волята на спонсорите си както нашите които предизборно се кълняха че в никакъв случай няма да има коалиция с ГЕРБ - но от посолството наредиха друго.

    Кой вярва на продажници които не ги интересува волята на народа - кой вярва на назначени хора като Урсулка която никой не е избирал.
  • 17 Вирус

    9 0 Отговор
    Хахаха ама как така бе анадолчо не е политкоректно
  • 18 Европеец

    32 3 Отговор
    Демокрацията е власт на народа, но американците уточняват че демокрация е власт на американския народ.
  • 19 Политкоректен

    22 1 Отговор
    Кравите не вярват в доенето?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Уса

    20 1 Отговор
    Най малко американците вярват в демонкрацията
  • 22 Госあ

    12 1 Отговор
    Ооооо време е и японците да се осъзнаят ! Само да не тръгват едните към Русия, а другите към Китай, че осъзнаването ще бъде за кратко 😄 Виж краварника обаче, е потънАл със сигурност. Смучат от Германия и Япония като не видели жидосаксите
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гошо

    7 3 Отговор
    Много ясно. Не могат да се решат едни ракети дали да пратят. След ВСВ германците са супер нерешителни. Страх ги е нещо да не се обърка и да стане пор различно от планираното и това ги парализира.
  • 25 Артилерист

    14 0 Отговор
    Много сериозни учени, журналисти и политици отдавна са установили, че демокрация, в смисъла на преобладаващото разбиране като народавластие, вече няма. Виновни за това са американските елити от последните 50 и повече години. Нима има разумни хора, които вярват, че обикновените американци, като народовластници, са искали, взели решението и са се съгласили да се извършат всичките варварски войни от американската армия? Ако за момент приемен, че това е така, то сериозно трябва да се запитаме, например за Ирак: що за народ е този, който би пожелал абсолютно невинната държава Ирак да бъде бомбардирана килимно с авиация и ракети, след това с артилерия да се доразруши останалото здраво и накрая с тежка бронирана техника и пехота да се прегази и доубие всичко мърдащо? Както целият свят, чрез ООН, беше излъган, така е обработван и американския народ. Има такива технологии. Както сега, например, се обработва БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД, че не е имало турско робство, Русия е най-голямата заплаха за мира в света, а американците са най-големите миротворци, радетели за права на човека и ДЕМОКРАЦИЯ. Не звучи ли това постоянно по медиите?
  • 26 БАЦЕ ЕООД

    3 1 Отговор
    пффф, хахахахах .. ДеМоКрАцИяТа, хахахахаха
  • 27 Ха-ха-ха!

    11 2 Отговор
    То па, една демокрация, та дрънка!
    Много наивни сме били 90-те години, когато повярвахме, че при тези, западналите имало някакви свобода и демокрация!
    Такава цензура и контрол, тотално "натискане" и пълен контрол на подчинените им страни, това даже и по време на соца го нямаше.
    Западът вече си отива и тези искат обаче или да унищожат всичко и всички или да им се подчини цял свят в една оруелова, тоталитарна система!
    Вече всичко се разбра в последните 3-4 години!
  • 28 БАЦЕ ЕООД

    3 1 Отговор
    Германците са практични хора. Практични, не слепи или глупави ...
  • 29 Мнение

    0 5 Отговор
    Познат живеещ там, говорещ и руски ми сподели възмутен, че все повече се сблъсква там руснаци уж бягащи от Путини и мобилизацията, а говорещи с вазхвала за него и режима. Та е странно, че германските служби не са взели мерки. Подобна била и ситуацията в Австрия.
  • 30 всъщност

    1 0 Отговор
    Голямата част от невярващите в квазидемокрацията са хората от Източна Германия. Като по-образовани и патили, те далеч по-бързо усещат как ги работят по "демократичному". Проблемът е, че заразиха с недоверието си и тези от Западна Германия, чиито мозъци са промити с капитализъм от раждането им. Източните се усетиха какво са изгубили, а западните разбраха, че никога не са им предоставяли нещо по-различно от демагогия и експлоатация. Обединението на двете Германия може да не се окаже добра идея.
  • 31 Гост

    1 0 Отговор
    Според Стайков...германските граждани искат Тоталитаризъм...
  • 32 Васко Делчев

    2 0 Отговор
    Те май първи ще загреят, че демокрация, свободен пазар, либерална икономика никога и никъде не е имало. Това са приказки за баламосване, с които сатанистите от САЩ държат в подчинение целия "демократичен" запад. Всъщност нищо демократично няма в сатанизма.....
  • 33 ........

    0 0 Отговор
    Имаше демокрация преди,но по време на ковид пандемията са превъртели,нещо им е станало и замениха демократите с някакви либерали,които подозритвлно приличат на фашистите от едно време.
  • 34 ЦРУ

    0 0 Отговор
    Не криза в доверието а криза в поколението, след като над 80% германицете от съвременен вид са имигранти от арабски турски кюрдски азиатски и мюсюлмански произход няма кой да вярва в христа в демокрацията и в Западния съюз , на времето бяха 95 млн германци с под 1% чужденци и никой не се е съмнявал в христа в Запада в Европа в самите сили и в Америка и най вече в демокрацията
  • 35 Бонго

    0 0 Отговор
    И тука така,в БГ-то де.И да видим как Ще "разберат"всички тия ......станци които пълзят на тумби към "Велика Германия"тая ми ти демокрация.Примитивният човешки мозък демокрация не му понася,той си търси тоягата!
Новини по държави: