Last news in Fakti

23 Август, 2023 09:09 1 574 9

Сезонът на пожарите! Турция затвори Дарданелите

  • турция-
  • дарданели-
  • мраморно море-
  • егейско море

Според "Ройтерс" трафикът между Егейско и Мраморно море е преустановен и в двете посоки, докато АФП съобщава, че той е затворен само в посока Мраморно море

Сезонът на пожарите! Турция затвори Дарданелите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Заради горски пожар в провинция Чанаккале Турция затвори Дарданелите, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на съобщение на Министерството на транспорта на Турция и на националната корабна агенция.

Според "Ройтерс" трафикът между Егейско и Мраморно море е преустановен и в двете посоки, докато АФП съобщава, че той е затворен само в посока Мраморно море.

Пристанищният град Чанаккале също е застрашен от пожара. Той се намира на входа на едноименния залив, на полуостров Мала Азия на брега на Дарданелите. Не е ясно поради каква причина е възникнал пожарът в горската местност край село Каядере.

Известно е, че огънят се е разраснал заради вятъра. Шест близки села са били евакуирани. В момента местните власти транспортират стадата и добитъка на хората в безопасни зони. В гасенето на пожара участват 10 самолета и 26 хеликоптера, като има готовност в борбата с огъня да се включат и плавателни съдове.

Планира се за сутринта на 23 август, протокът да бъде частично отворен за навигация.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    13 0 Отговор
    Който е минавал през Чанак кале е виждал какви мерки е взела Турция против пожарите. Горите са с просеки и на определени разстояния има разположени пожарни команди с автомобили и хеликоптери. Те ще се справят, а нашите КРАДЦИ И ПРОДАЖНИЦИ ???
  • 2 Дедо

    0 14 Отговор
    Че кой им дава право да затварят проливите? Те не са техни. По тази логика Испания да затвори Гибралтар, а ние да отклоним всички реки ,които текат на юг и с Румъния да затворим Дунав.

    Коментиран от #6, #8, #9

  • 3 ........

    2 1 Отговор
    Всички,които помагат да стане световна война ще горят в ада,а онези които искат излаз на море ще получат вода.
  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор
    много пожари са умишлени
  • 5 Гост 89

    6 1 Отговор
    Прочетохте ли
    :10-САМОЛЕТА И 26-ХЕЛИКОПТЕРА!!!
    Кога европейска България ще има такъв арсенал???
  • 6 Кром

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо":

    Проливите са техни и в турска територия
  • 7 Отпочиващ

    8 0 Отговор
    Предния месец имаше малък пожар недалече от Чанаккале. Минахме оттам, няколко хеликоптера го гасяха и се справиха успешно. Удивих се колко са организирани и имат необходимата техника и ресурси. А при нас е пълно разрушение
  • 8 Факти

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо":

    Големи глупости си написал! Първо Гибралтар е британси, а не испански. Второ Дарданелите се контролират от Турция няколко стотин години.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: