Last news in Fakti

17 Август, 2023 20:55 2 221 6

Брюксел предупреди: Очаквайте драстични мерки при нова ескалация на напрежението в Северно Косово

  • косово-
  • сърбия-
  • кейфор-
  • косовска митровица

Премахването на наказателните мерки не зависи от ЕС или международните партньори, а от способността на Белград и Прищина да отговорят на искания, споразумения или задължения

Брюксел предупреди: Очаквайте драстични мерки при нова ескалация на напрежението в Северно Косово - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Говорителят на Европейския съюз Петер Стано заяви днес, че ЕС на няколко пъти ясно е заявявал какво очаква от Косово, за да оттегли мерките, въведени срещу Прищина, и че ЕС е готов да въведе драстични мерки, ако няма деескалация на ситуацията в Северно Косово, съобщи Танюг, цитирана от БТА.

"ЕС поиска от Косово да действа в посока на деескалация и незабавно да спре всички полицейски действия във и около административните общински сгради в общините със сръбско мнозинство в северната част на Косово. Четиримата кметове временно ще изпълняват задълженията си извън общинските сгради. Ние също така отбелязахме и приветствахме съобщението на правителството на Косово за намаляване на полицейското присъствие с 25 процента в и около общинските сгради. Всичко това са важни стъпки, но са необходими допълнителни стъпки", каза Стано на редовен брифинг, когато бе попитан дали ЕС ще започне да премахва мерките срещу Косово в момента, в който бъдат обявени избори в четири общини в Северно Косово със сръбско мнозинство.

Той подчерта, че премахването на наказателните мерки не зависи от ЕС или международните партньори, а от способността на Белград и Прищина да отговорят на искания, споразумения или задължения.

"Също така заявихме на няколко пъти, че избори трябва да бъдат организирани и в четирите общини. Организирани по приобщаващ начин с пълното и безусловно участие на всички косовски сърби. И е много важно да се върнем към диалога между Белград и Прищина“, подчерта Стано.

Попитан дали ЕС иска да види конкретни резултати и прилагане на договорените споразумения между Белград и Прищина до края на годината, Стано каза, че би било добре да види конкретни резултати по-рано, защото споразуменията не служат за задоволяване на международните партньори и ЕС, а са приети в името на благосъстоянието и подобряването на живота на гражданите.

"Разбира се, има нужда от спешно прилагане на споразумението. Както на институционално ниво в Брюксел, но и сред 27-те членки на ЕС и сред международните партньори има усещане и нужда от деескалация на ситуацията в полза на гражданите на Косово и Сърбия, но и така, че и двете страни да могат да продължат напред по европейския дневен ред. Защото без напредък в диалога няма да има напредък и по европейския път. ЕС вече заяви това много ясно на няколко пъти", заяви Стано.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инхи

    26 1 Отговор
    Хаха ти ако видиш френският отбор където няма един бял.. това където се случи във Франция ще се случи навсякъде в Европа.. по-голями бклуци от краварите няма..

    Коментиран от #4

  • 2 Последния Софиянец

    15 1 Отговор
    Да ходим да копаем окопи на Сливница докато е време.
  • 3 Боруна Лом

    13 0 Отговор
    С ЕДНА ДУМА...НИЕ ВИ ОБЪРНАХМЕ.... ВИЕ СЕ ОПРАВЯЙТЕ....
  • 4 САМО КОМЕНТИРАМ 😉

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "инхи":


    Американският агресор се опитва да запали и Балканите чрез Косово и РСМакедония!

  • 5 В кокосово

    6 0 Отговор
    Има малко турски войски от KFOR, какво ше направят от Брюксел, освен обичайните си празни приказки?
  • 6 Пророка !

    5 0 Отговор
    Ердоган си иска Източна Румелия или милиарда от ЕС (понеже членуваме там).Мечтата му е да изгради Ислямски полумесец на Балканите.САЩ го подкрепят за това ще му позволят още аскер в Косово.
Новини по държави: