Last news in Fakti

24 Август, 2023 08:36 1 064 3

Израелски учени: Половината от семействата са пасивни пушачи

  • тютюнопушене-
  • пасивни пушачи-
  • пушачи-
  • цигари-
  • израел-
  • учени-
  • тютюн-
  • здраве

При пасивното пушене човек вдишва неволно чужд дим, който съдържа смес от стотици различни вредни химикали

Израелски учени: Половината от семействата са пасивни пушачи - 1
Снимка: Shutterstock

Израелски учени са установили, че почти половината от семействата в Израел са пасивни пушачи вследствие на вдишване на дим от съседните домове и тераси, предаде израелската новинарска агенция ТПС за БТА.

При пасивното пушене човек вдишва неволно чужд дим, който съдържа смес от стотици различни химикали, много от тях токсични и причиняващи рак. Непушачите, които постоянно са изложени на индиректно вдишване на дим, могат в някакъв момент да страдат от намалена белодробна функция, засилени респираторни симптоми и по-висок риск от сърдечни заболявания, както и рак на белия дроб. Димът също така носи много рискове за децата и бременните жени.

Неотдавнашно проучване на 300 семейства, проведено от Телавивския университет, показва, че близо 50 % от семействата в Израел се борят с дима от пушачи, който прониква в домовете им предимно от съседи. Въпреки опасенията за здравето само една четвърт от засегнатите семейства решават да отправят оплакванията си директно към пушещия съсед, собственика на жилището или строителната комисия.

Проучването, ръководено от Леа Росен, разкрива нежеланието на хората да потърсят отговорност от съседите си по този въпрос, за да не се вкарат в неприятности. Някои анкетирани дори съобщават, че са били принудени да се преместят поради непрестанното пушене от съседните апартаменти. Това мълчание предизвиква загриженост сред здравните експерти.

"Страхът от влошаване на съседските отношения често надделява над желанието да се обърне внимание на рисковете за здравето, свързани с пасивното пушене", казва тя. "Днес израелският закон забранява пушенето на разстояние 10 метра от обществени места като болници и училища, но нищо не се споменава за пасивното пушене на балкони или до прозорци. Това е абсурдна ситуация, която оставя обществеността безпомощна пред постоянно нарастващата заплаха", подчертава Росен.

"Трябва да се подчертае, че няма такова нещо като безопасно ниво на излагане на тютюнев дим. Дори краткотрайното излагане на малко количество може да причини големи вреди, включително астма и сърдечни пристъпи. Тъй като цигареният дим може да се разпространява на открито до девет метра, в претъпканите жилищни сгради е много вероятно да проникне в домовете на съседите. Димът от един пушач може да проникне в 10 съседни апартамента."

Върховният съд на Израел разглежда жалба срещу различни министерства за това, че не са предприели действия срещу пасивното пушене от съседи, които пушат на балкони, в дворове или близо до прозорци. В жалбата, подадена от неправителствената организация "Граждани за чистия въздух" и още шестима души, се твърди, че излагането на дим от съседи е причинило значителни вреди на здравето и че правителството трябва да се намеси, за да защити гражданите.

"При положение, че почти половината от анкетираните признават този проблем, е очевидно, че става въпрос за нещо повече от битов спор. Това е широко разпространено явление, което налага намесата на правителството", казва Росен. "Ако Съдът подкрепи жалбата и накара правителството да предприеме действия, милиони израелци ще бъдат предпазени от вредните последици от проникването на тютюневия дим. Това би могло да допринесе и за намаляване на броя на пушачите сред населението в съответствие с глобалните усилия за насърчаване на общественото здраве", добави тя.

Проучването е третото от поредица статии за пасивното пушене, изготвени от учени от Телавивския университет. През април висшето учебно заведение съобщи, че "пасивното пушене" е по-опасно за децата, отколкото се предполагаше досега.

Пасивното пушене включва вдишването на остатъчните химикали в цигарата, които се абсорбират в домашната среда като никотин и други причиняващи рак вещества – като например по дрехи, мебели, килими, спално бельо и плюшени играчки. Проучвания показват, че частиците тютюн могат да останат по тъкани и повърхности месеци след като пушачът не е пушил, и могат да бъдат изхвърлени отново във въздуха на по-късен етап.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АМАH OT ИДИOTИ

    3 0 Отговор
    КАЖЕТЕ НЕЩО ЗА ОТРАБОТЕНИТЕ ГАЗОВЕ, КАКТО И ЗА КЛЕТКИТЕ НА МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ.
  • 2 Зидар

    6 0 Отговор
    Дима прониква през стените !??!! Тия хора какви стени имат ? ;)
  • 3 КОТарАК

    1 0 Отговор
    И аз съм пасивен,но пуша само пури с мустаации.