Last news in Fakti

29 Август, 2023 13:41 2 917 6

Лекари откриха жив червей в мозъка на жена в Австралия

  • здраве-
  • червей-
  • жена-
  • австралия-
  • мозък-
  • паразит-
  • лекари-
  • медицина

Още в началото на 2021 година пациентката започнала да се оплаква от стомашни болки

Лекари откриха жив червей в мозъка на жена в Австралия - 1
Снимка: Shutterstock

Жив червей беше хирургически премахнат от мозъка на жена в Австралия. При ядрено-магнитен резонанс лекарите установяват, че 64-годишната жена има някакъв необичаен проблем в предната част на мозъка, за който ще се нуждае от операция. Тя се оплаквала от проблеми с паметта.

По време на хирургическата намеса неврохирурзите от болницата в Канбера установяват, че в мозъка на жената живее 8-сантиметров червей. "Помислих си: Какво е това? Това няма как да е вярно, но виждах, че е живо и се движи!", разказва основният хирург Нари Прия пред австралийския вестник "Канбера Таймс".

Научното наименование на паразита е ophidascaris robertsi и той често се появява при животни - най-вече кенгура и питони. Никога досега такъв паразит не е откриван в човешко тяло. "Това е първият такъв случай в световен мащаб", обяснява специалистът по инфекциозни заболявания Санджая Сенанаяке. "По нашата информация това е и първият случай, в който подобен паразит е навлизал в мозъка на живо същество".

Още в началото на 2021 година пациентката започнала да се оплаква от стомашни болки и разстройство, а после от суха кашлица и нощни изпотявания. Година по-късно симптомите ѝ започнали да включват и проблеми с паметта и депресия.

Възможно е да има и други такива случаи

Как този паразит е успял да влезе в мозъка на жената? Учените смятат, че е възможно той да е попаднал в тялото ѝ, след като е яла някакви ядивни растения, които набрала около дома си. Теорията е, че те са били замърсени с фекалии на змии, в които е имало ларви на паразитите.

За да установят какво са открили в мозъка на пациентката обаче първоначално са се наложили ДНК тестове. "Никога не е лесно или желателно да си първия в света с някакво заболяване", обяснява Сенанаяке. "Не мога да обясня колко се възхищавам на тази жена, която показа търпение и смелост през целия процес".

Сенанаяке отбелязва също, че такива паразити засягат и животни в други части на света. Затова и е "възможно други случаи да се появят занапред", казват експертите.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теляк

    26 2 Отговор
    Нас ни изяде паразита от Банкя!
  • 2 маро ти ли си

    11 0 Отговор
    жената?
  • 3 а на колко

    9 0 Отговор
    чавка им е изпила мозъка, брой и край нямат...
  • 4 Стоянка Игнатова

    2 2 Отговор
    Аз излекувах паразити с Паразитакс на Биотика. За мен това е единственото работещо лекарство в България
  • 5 Може и да е имало други по света

    3 1 Отговор
    Но като живеят на г++а на географията и умират млади след падане от дървото как да откриеш такъв червей?
  • 6 Рело

    3 0 Отговор
    Ами глистите и тениите, не са ли живи?