Last news in Fakti

14 Септември, 2023 23:22 3 358 7

Опасен химикал в пластмасовите бутилки и консервите

  • здраве-
  • химикал-
  • храна-
  • консерви-
  • пластмаса-
  • пластмасови бутилки-
  • ес-
  • бисфенол

Границите на безопасността отдавна са преминати

Опасен химикал в пластмасовите бутилки и консервите - 1
Снимка: Shutterstock

Той се съдържа в пластмасовите бутилки, консервните кутии, но и във водопроводните тръби: химикалът бисфенол А или накратко BPA. Сега Европейската агенция за околната среда (ЕАОС) предупреждава, че повечето европейци са изложени твърде често на потенциално вредното вещество. Става дума за количества, които са вредни за здравето, подчертават от ЕАОС, препращайки към резултатите от ново изследване. От проучване на ЕС, проведено в единадесет изследвани държави, става ясно, че в три от страните вероятно всички участници са били изложени на нива на BPA над границата, която се смята за безопасна. Става дума за Франция, Португалия и Люксембург.

Риск за здравето на европейците

Бисфенол А е синтетичен химикал, който се използва в безброй опаковки на храни - например в пластмасови бутилки и консервни кутии, но и в тръби за питейна вода. Според ЕАОС дори в малки дози химикалът може да отслаби имунната система. Той може да причини и алергични кожни реакции, както и да доведе до безплодие.

По време на изследването при общо 2756 участници са измерени нива на BPA в урината над граничната стойност. Делът на хората с такива стойности се различава в отдлените страни - той е между 71% и 100%. В Германия той е 83%. Леена Юла-Мононен, директор на базираната в Копенхаген Агенция по околна среда, подчертава: "Трябва да се отнесем сериозно към резултатите от това изследване и да предприемем повече действия на ниво ЕС, за да ограничим излагането на химикали, които представляват риск за здравето на европейците."

Границите на безопасността отдавна са преминати

И друго изследване стига до заключението, че хората са изложени на твърде много химикали. Става въпрос за проучването за планетарните граници. Те са общо девет, а при шест от тях - изменението на климата, обезлесяването, загубата на биоразнообразие, синтетичните химикали, изчерпването на сладка вода и използването на азота - границите вече са надхвърлени. Резултатът: по-малко биоразнообразие, твърде много химикали и пластмаси, твърде интензивно обезлесяване.

Що се отнася до химикалите, границите на безопасността отдавна са преминати. За безопасно състояние може да се говори тогава, когато тези вещества се използват само след интензивна оценка на риска и при пълен контрол. Изследователите обаче посочват, че дори химикалите, регистрирани в рамките на системата EU-Reach-System, са навлезли на пазара в 80% без оценка на безопасността. Те стигат до заключението, че граничните стойности тук са превишени във всички случаи.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Козъта не произвежда химикал.

    28 1 Отговор
    Каквото не и хареса не го яде! В природата няма подобрители , овкусители и консерванти. Освен естествените такива! Човечеството е неграмотно но алчно!

    Коментиран от #7

  • 2 Дааа

    43 12 Отговор
    Най опасният химикал е в украинското зърно, директно от лабораториите на ЦРУ - шлифоване на мозъка, смяна на пола и други странични заболявания! Ако се храните с хляб от украинско зърно ще заприличате на Атанас Атанасов, а мозъкът ви ще се изпъне като на Росен Плевнелиев!

    Коментиран от #4

  • 3 МАХМУД

    17 0 Отговор
    УСАДЖИИТЕ МОЖЕ ДА СА ВСЯКАКВИ НО ПВС ВОДОПРОВОДНИТЕ ТРЪБИ ГИ ЗАБРАНИХА ОТДАААААААВНА. МОНТИРАТ СЕ САМО МЕДНИ ТРЪБИ. СЕЩАТЕ СЕ ЗАЩО....
  • 4 И двамата са изкуфели

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дааа":

    Но генно модифицирани. Много безразборно хранене от народната пара!
  • 5 Пластмасова ера

    23 0 Отговор
    Де да беше само бисфенолът, всички помощни вещества , използвани при полимеризацията при производството на по евтини пластмаси, които се използват при масовите опаковки на хранителни продукти, са опасни, повече или по-малко. Големите химически концерни обаче, имат лобита и заобикалят стандартите за безопасност и регулациите.
  • 6 Ти си

    5 2 Отговор
    Тъпа и безсмислена статия !

    "Бисфенол А е синтетичен химикал, който се използва в безброй опаковки на храни - например в пластмасови бутилки и консервни кутии, но и в тръби за питейна вода. "
    Това го разбрах но не разбрах защо го слагат тоя хомикал рам .....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.