Last news in Fakti

24 Август, 2023 14:11 1 814 4

Гърция първо отказа, но после прие помощта на Албания

  • горски пожари-
  • гърция-
  • пожар-
  • албания-
  • балкани-
  • кириакос мицотакис-
  • помощ

Първоначално Гърция не прие помощта, предложена от Албания за изпращане на местни противопожарни сили

Гърция първо отказа, но после прие помощта на Албания - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Няколко часа след отказа на Гърция да приеме предложената от Албания помощ за гасенето на пожарите, които със седмици горят в страната, вчера тя беше принудена да я приеме, тъй като събитията на терен продължават да бъдат проблематични, съобщава Албанското радио и телевизия, предаде БТА.

Новината беше потвърдена за медията от албанската национална агенция за гражданска защита, която уточни, че 48 пожарникари, девет превозни средства от въоръжените сили на Албания, както и други оперативни структури на системата за гражданска защита и противопожарните служби на четири южни албански общини са били изпратени вчера в помощ на Гърция.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис благодари за помощта чрез публикация в платформата Екс (Х), бивша Туитър, като написа, че: „Нашите благодарности отиват на Албания, която изпрати в Гърция 48 пожарникари и 9 превозни средства, които да се присъединят към нас в борбата с пожарите в Александруполис. Благодаря, Албания“.

Първоначално Гърция не прие помощта, предложена от Албания за изпращане на местни противопожарни сили за гасене на масивните пожари близо до град Александропулис. Малко преди заминаването на албанските сили към Гърция Европейската система за гражданска защита съобщи, че нуждите от наземна помощ са покрити от други страни от ЕС, отбелязва Албанското радио и телевизия. На помощ досега са се притекли пожарникари от Кипър, Румъния, Чехия, Хърватия, Германия и Сърбия.

„Министерството на отбраната пожелава тежката ситуация в приятелската (ни) страна да премине възможно най-бързо и леко и остава ангажирано да застане до приятелите, партньорите и съседите си във всеки случай, когато заплахата налага да се препотвърдят принципите, които ни обединяват“, написа министърът на отбраната на Албания Нико Пелеши във Фейсбук. До момента пожарите в Гърция са взели живота на най-малко 27 жители.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мисля,че

    11 1 Отговор
    и ние изпратихме помощ

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 А бе нас кой ни

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Мисля,че":

    е.ава бе!Никъде ни нямат за хора,но затова са виновни продажните ни чуждопоклонни управляващи!Никой не уважава лакеите!
  • 4 сега в 15:26

    4 2 Отговор
    навлиза пожара в бг . ако вятъра се усили довечера софия ще се разпали, като памук . Пратете доброволци да гасят .
Новини по държави: