Last news in Fakti

5 Март, 2024 19:01 1 748 5

Огън под земята: какво представляват "зомби пожарите"

  • горски пожари-
  • пожар-
  • зомби пожар-
  • канада-
  • сибир-
  • климатични промени-
  • почва

Снежната покривка обикновено не потушава такива пожари, тъй като водата не прониква в почвата

Огън под земята: какво представляват "зомби пожарите" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не само животните, но и пожарите също могат да спят зимен сън в студа. Например да тлеят под земната повърхност в продължение на месеци. Подобни пожари се наричат "отложени" или "зомби". Те могат да се разпознаят не по пламъците, а по облаците дим, които се издигат от земята.

"Зомби пожарите" възникват предимно в хладните бореални иглолистни гори в северното полукълбо. В Канада, Аляска, Северна Европа и Сибир земята е покрита с дебел слой иглички от дърветата и растителни остатъци, които са силно запалими.

Тези региони, също така, често имат и торфени почви. Торфът е предшественик на въглищата и е също точно толкова запалим. Когато подобни бореални гори горят, огънят може да проникне особено добре в почвата и да тлее в нея продължително време. Колкото по-суха е тя, толкова по-успешно тлее огънят.

Снежната покривка обикновено не потушава такива пожари, тъй като водата не прониква в почвата. А ако в почвата има много торф и остатъци от растителност, тези пожари могат да тлеят дълбоко под земната повърхност през цялата зима, без водата от топенето на снеговете да успее да ги угаси. Един пролетен порив на вятъра е достатъчен, за да разпали отново пожарите на повърхността.

Връзката между климатичните промени и "зомби пожарите"

Горските пожари са част от екологичния цикъл в естествените иглолистни гори. Заради дебелия слой растителни остатъци семената на растенията трудно могат да достигат до хранителните вещества в почвата. Единствено пожарът освобождава минерали и позволява на семената върху пепелта да навлязат по-лесно в почвата. Това позволява и на гората да се възстанови.

Въпреки това, заради предизвиканите от човека климатични промени, сухите и горещите периоди зачестяват. Така например, през последните 43 години Арктика се е затоплила около четири пъти по-бързо от останалата част на света. Горещините и сушата не просто водят до повече горски пожари през пролетта и лятото. След тях в земята продължават да тлеят все повече "зомби пожари".

Проучване от 2021 г. показа, че в бореалните гори на Аляска, САЩ и Канада през последните десетилетия винаги е имало повече "зомби пожари" през зимата, след като лятото преди това е било особено горещо. В началото на 2024 г. например в Западна Канада е имало десет до дванайсет пъти повече "зомби пожари", отколкото обикновено. Миналото лято Канада преживя най-лошия сезон в историята от гледна точка на пожарите. Над 18 млн. хектара гори и пасища изгоряха, а около 200 000 души трябваше да бъдат евакуирани.

"Зомби пожарите" също стимулират климатичните промени. Причината за това е, че при тях, подобно всички горивни процеси, в атмосферата се отделят парникови газове като въглероден диоксид (CO2).

Пролетта, лятото и зимните пожари

Ако тлеещите пожари не бъдат изгасени от топящите се снегове, рискът от избухване на горски пожари нараства значително през предстоящия топъл сезон. "Зомби пожарите" се разпространяват бавно под повърхността на земята, тъй като им липсва кислород. Но след като през пролетта сухите листа и боровите иглички отново се натрупат върху горската почва, понякога е достатъчен и един порив на вятъра, за да лумне нов открит огън.

Това означава, че там, където "зомби пожарите" зимуват в земята, сезонът на горските пожари може да започне много по-рано. Това може да стане в началото на пролетта, вместо по-късно през лятото. Това е особено вярно, ако пролетта е суха. Ако през зимата има малко сняг, който да овлажни недостатъчно земята при разтапянето през пролетта, или ако през пролетта падне малко дъжд, рискът от появата на пожар нараства.

Трудно е да се спрат напълно подобни пожари, които тлеят в земята. Причината за това е, че те се разпространяват през силно плътни материали. И за потушаването им не е достатъчна дори и вода. Тя може да не стигне до всички райони и да остави огнища, които отново биха могли да се разгорят. Вместо това необходимо е да се отстрани целият тлеещ почвен слой.

Автор: Жанет Цвинк


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гутьо

    2 6 Отговор
    Зомби пожар е на Путин в ауспуха.
  • 2 Грета Тунберг

    5 0 Отговор
    Как смеят?! Веднага санкции на природата и особено на боровите гори, и да бъдат забранени тези зомби пожари! Хау дер ю?!
  • 3 Киро

    3 2 Отговор
    Много са грешни Канада и САЩ ,огън ще ги гори ,вода ще ги потопи!!

    Коментиран от #4

  • 4 и ивицата ти Газа

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Киро":

    ще раzцепи
  • 5 Урюрвкос

    1 0 Отговор
    гледаш право здраво дърво изведнъж пада корените ги няма изгорели. Торфа тлее до 30 метра дълбочина единственото спасение е ровене на канали и пускане на вода по тях. Мирише на гадно и снега се топи в тези места.