Last news in Fakti

25 Август, 2023 07:19 5 290 37

Африка без Пригожин. Как ще се отрази това на Русия?

  • вагнер-
  • африка-
  • евгений пригожин

Според редица международни организации има много доказателства, че "вагнеровци" са малтретирали цивилни граждани в африканските държави

Африка без Пригожин. Как ще се отрази това на Русия? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Цялата западна преса коментира предполагаемата смърт на Евгений Пригожин - лидера на частната военна компания "Вагнер". Един от въпросите, който особено вълнува журналисти и експерти, как кончината на Пригожин ще се отрази на присъствието на Русия в Африка.

Кремъл се опитва да засили влиянието си в африканските държави, на фона на суровите международни икономически санкции и политическата изолация, в която изпадна Русия след нахлуването ѝ в Украйна.

През последните години "Вагнер" изигра важна роля за прокарването на руските интереси на африканския континент.

Наемническата компания е ангажирана с дейности в страни като Либия, Судан, Мали, Централноафриканската република, Мозамбик, Буркина Фасо и Нигер.

По принцип там членовете ѝ изпълняват такива задачи, които са изгодни за режима в Кремъл, като например подкрепа за революции и преврати.

Според редица международни организации има много доказателства, че "вагнеровци" са малтретирали цивилни граждани в африканските държави.

Освен това, както отбелязва британският експерт по изследване на военните конфликти Майк Мартин, "Вагнер" всъщност контролира повечето от маршрутите на африканските бежанци към Европа.

Всичко това е превърнало военното формирование на Пригожин в мощен лост за влияние на Владимир Путин в африканската политика. Но смъртта на Пригожин, която изглежда като планирана акция, ще промени в огромна степен позициите на Русия в Африка.

Въпросът е дали Путин ще открие нова форма на взаимодействие с наемниците на Пригожин, а освен това дали те самите ще искат да останат на разположение на Кремъл? И ако се окаже, че не желаят подобно нещо, то тогава как Русия ще си запази влиянието в Африка.

От БиБиСи се опитват да обяснят точно и ясно какво се е случило, защото според тях в миналите събития може да се открие ключът към решаването на сложния казус.

Експертът по сигурността на Brookings Institution - Уанда Фелбаб-Браун смята, че Владимир Путин ще иска да запази подразделенията на "Вагнер" в Африка и Близкия изток, но ще извърши мащабна чистка в ръководните структури, за да отслаби тяхната лоялност към загиналия Евгений Пригожин и да засили връзките с Кремъл.

"Преструктурирането, което би удовлетворило Путин, включително дейността на "Вагнер" в Русия и Украйна, изглежда така: прехвърляне на част от личния състав към руските въоръжени сили, частично разоръжаване на останалите части, като им се предоставя свобода на действие, но под ново ръководство.

Подобно преструктуриране би помогнало да се минимизира влиянието на авторитета на Пригожин сред наемниците", твърди Фелбаб-Браун в интервю за СиЕнЕн веднага след неуспешния бунт на Пригожин през юли.

Разследващият журналист и основател на проекта Bellingcat Христо Грозев смята, че генералът от ГРУ Андрей Аверянов може да стане едно от новите протежета на Русия в Африка.

Според Грозев Аверянов отговаря за тайните операции по света на ГРУ, включително за отравянията с "Новичок", бомбените атентати и други убийства. В досието му е и опитът за убийство на Скрипал и на неговата дъщеря, твърди Грозев.

Той също така смята, че Аверянов може да е участвал в ликвидирането на Пригожин.

Христо Грозев обръща внимание на факта, че генерал Аверянов е бил представен от Путин на делегациите от африканските държави на срещата на върха Русия-Африка през юли, което говори за определена роля, която му е възложена.

"Вагнер" = Пригожин

Според някои наблюдатели без Пригожин "Вагнер" няма да може да просъществува. И въпросът опира не само до личния авторитет в структурата, но и до особеностите на функциониране на компанията, особено когато нейните членове се намират в Африка и в Близкия изток.

Голяма част от африканската империя на "Вагнер" е изградена върху дезинформационни операции, защитата на тъмни търговски интереси и груба наемническа дейност, разчитаща на личните полугангстерски връзки на самия Пригожин и неговите сътрудници, пише политическият колумнист в Guardian Питър Бомонт.

Бомонт пояснява, че Кремъл се опитва да ухажва африканските лидери, особено в страни с военни правителства, но именно Пригожин е човекът, който успява да изгради тесни връзки с военачалниците, с организаторите на военни преврати и с корумпираните политици и бизнесмени.

Пригожин е демонстрирал съвсем друго ниво на ангажираност и възможности, смята Бомонт.

Според него "Вагнер" е неделима част от Евгений Пригожин и с неговата смърт африканците, а като цяло и всички наблюдатели, ще станат свидетели на края на една наемническа компания и по-конкретно на формата, под която до този момент тя е била позната.

Британският политолог Самуел Рамани, автор на книгата "Русия в Африка", обръща внимание, че заедно с Пригожин най-вероятно е загинал и съоснователят и командир на ЧВК Дмитрий Уткин вероятно е загинал.

Той нарича смъртта на Уткин, ако, в крайна сметка тя бъде потвърдена, че е събитие със сеизмични размери, което напълно ще промени основите на "Вагнер".

Дългогодишен план за смяна на "Вагнер"

Сред чуждестранните наблюдатели се лансира версията, че Кремъл отдавна искал да се откаже от услугите на "Вагнер" извън Русия и в частност в Африка.

Кореспондентът на БиБиСи Франк Гарднър разкри, че преди време военното разузнаване на ГРУ е било инструктирано да разработи план за смяната на по-голямата част от контингента на "Вагнер" в Африка с алтернативна наемническа група.

Евгений Пригожин бил наясно с тези намерения и яростно им се противопоставял. Той дошъл от Мали в Русия именно с цел да убеди местните политици, че подобни "пренареждания" са недопустими.

Така самолетната катастрофа край Твер, при която загина Евгений Пригожин, ще постави бъдещето на "Вагнер" изцяло в ръцете на Владимир Путин.

Но Кремъл ще се сблъска и и с един друг проблем - какво да прави с 25 000 бойци, разпръснати в няколко африкански държави. Бойци, страстно лоялни на своя починал лидер и презиращи ръководството на руската армия.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    36 11 Отговор
    Все едно чета информация за хАмериканските войски в Сирия, а и не само там...
  • 2 Не задълбавайте с Пригожин

    43 10 Отговор
    В Африка тръгна вълната на деколонизацията,това е основното.Русия е от десетилетия в Африка, още преди 1961,когато се е родил Пригожин..

    Коментиран от #35

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Механик

    52 12 Отговор
    С Пригожин или без Пригожин, Африка вече ще е без САЩ и запада. А това ще и се отрази благоприятно.

    Коментиран от #9, #32

  • 5 Обяснявам бавно

    32 8 Отговор
    "британският експерт по изследване на военните конфликти Майк Мартин, "Вагнер" всъщност контролира повечето от маршрутите на африканските бежанци към Европа."

    А на Сорос коеабите ги събират от Африканския бряг от надуваемите лодки и ги доставя франко на ЕС. И делка с трафикантите. Ако някой италиански премиер се опъне на това, - го свалят от власт!

    Коментиран от #13

  • 6 Глупости

    23 5 Отговор
    На търкалета
  • 7 Няма да се отрази.

    23 5 Отговор
    Ще сложат друг.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Глад

    9 34 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    За африканците с Русия.До две години ще изгонят всички орки.
  • 10 Ама готвча

    7 9 Отговор
    Как падна от небето.а?
  • 11 Абе защо всички "приятелски" на Русия

    14 31 Отговор
    държави са бедни?А неприятелските са богати?М?

    Коментиран от #16, #20, #27

  • 12 Кое ,как, защо?

    24 5 Отговор
    Малко безмислена статийка. Всичко е измислено и начертано предварително! Случайни работи на такива нива няма!
  • 13 трафикант

    25 6 Отговор

    До коментар #5 от "Обяснявам бавно":

    Само Сорос има кетап за внос на бежанци. Беларус няма издаден такъв от Брюксел. Нарича се нелояна конкуренция и дъмпинг в бизнеса. Затова с право с войски е затворен потока на бежанци от Беларус, а от Средиземно море бизнеса си върви и се поощтрява.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 коментар:

    27 6 Отговор
    е как да се отрази - всички активи и концесии на вагнер ще преминат към руската държава, бойците им в руската армия, африка ще бъде с русия, а който не е съгласен да заповяда на преговори в москва - с частния си самолет
  • 16 Абе защо всички "приятелски" на САЩ

    29 8 Отговор

    До коментар #11 от "Абе защо всички "приятелски" на Русия":

    държави са в рецесия? И защо друките се обедияват срещу САЩ?
  • 17 хилавостта

    21 6 Отговор
    особенно умствената става все по-уродлива мода. Не знам, колко трябва да си ограничен, за да се сетиш, че следващия лидер на Вагнер (или друга паравоенна групировка) ще замени Пригожин - пазара празно не търпи. Да, ще е необходимо време за изграждане на по-топлите взаимоотношения, които имаше Пригожин на терен, но ще се намери кой да защити интересите на Русия.
    По-интересно е колко силно ще се бори Запада да не позволи този процес да се случи бързо. И в унисон с твърденията на публикацията - този стремеж ще бъде определен в голяма степен, поради политическата изолация, в която изпадна Запада след като провокира конфликта в Украйна
  • 18 ушанка

    7 22 Отговор
    Или ще успеят да овладеят Вагнер (без Вагнер :)) или ще се провалят и ще се окаже, че са се простреляли в крака. Рашистки проблеми. Хахахаха
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 вятър между ушите

    28 4 Отговор

    До коментар #11 от "Абе защо всички "приятелски" на Русия":

    най - вероятно защото нямат печатница за пари без покритие, а още по вероятно защото както навсякъде и всякога по света ако аз заграбя всичко от тебе и близките ти и не можеш да се защитиш - аз ще имам, а ти не
  • 21 Христо

    30 8 Отговор
    Грозев си позволява пак да се изявява!? Този подлец и предател? И ще ми говори пак за тровене с Новичок и за Скрипалите, които той нескопосно измисли!?

    Такива хора нямат срам и съвест
  • 22 Ами сега

    14 6 Отговор
    Част от интервю на Тръмп и Такер Карлсон:

    "- Когато вие бяхте президент, бяхте ли уверени, че знаехте за всички действия на ЦРУ в целият свят ?
    - Не, не и не. Аз не бях уверен. ЦРУ е много интересна група хора. Аз мислех, че имам много добри отношения с тях, но аз бях доста учуден, когато разбрах, че всичко върви по реда си.
    - Какво ви учуди ?
    - Бях доста учуден от постъпките на някои хора.
    С помощта на ЦРУ ние убихме много лоши играчи по света , много лоши. Ние бяхме много добри в това.
    Например Сюлеймани. Ал Багдади, който е имал по-голямо влияние от Осама Бен Ладен.
    Аз имам предвид именно Осама Бен Ладен, но именно Ал Багдади е създателят на ИГИЛ.
    - Това е извършено от ЦРУ .
    - В действителност ние направихме това.
    Ние свършихме много добра работа с помощта на ЦРУ..."

    Коментиран от #24

  • 23 Червенски

    17 2 Отговор
    Зеленски може само да завижда на актьорството на Пригожин
  • 24 Факт е,

    21 6 Отговор

    До коментар #22 от "Ами сега":

    Всеки, който САЩ реши, че е лош човек ( лош човек е този, който не работи за интересите на САЩ ) подлежи на унищожение.
    Първо създават някоя организация, но когато лидерите на организациите започват да действат без да бъдат контролирани от САЩ , стават потенциални мишени.
  • 25 НатОВЦА Георгиева

    0 10 Отговор
    Разпад и отиваме да им смучем ресурсите. Безплатен бензин за мини купърчето.
  • 26 от край време

    6 15 Отговор
    Където стъпи болшевишки ботуш,трева не никне.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 цербер

    5 1 Отговор
    Експертката по сигурността на Brookings Institution - Уанда Фелбаб-Браун
  • 29 Хахаха

    9 2 Отговор
    Никак няма да се отрази. Каквото е било, пак ще го бъде.
  • 30 Хъ хъ

    7 1 Отговор
    А дали е мъртъв Пригожин? Кой, кой ще ми каже...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 бл.134 в Zап. парк

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    Е ,най накрая стигнахте до поръчителя на покушението ....кой има изгода ... Африка да е нейна колония отново .. Феанция
  • 33 Мдам

    11 2 Отговор
    Западът трепери от страх.. Хем Вова не им харесва, хем ако Пригожин е жив не знаят къде е най-опасния човек на Вова. Шах и мат на западните параноици
  • 34 Случайно

    7 1 Отговор
    Защо запада иска Сибир и Алтай? Денят в който долара умре, ще започне новата ера. По голяма конспирация от тази краварите не са измисляли.

    Коментиран от #36

  • 35 даколонизацията не е под руско влиание

    3 8 Отговор

    До коментар #2 от "Не задълбавайте с Пригожин":

    пак под АМЕРИКАНСКО е,нъл тъй!въпросът е вече 60 години деколонизирани държавите на африка пак са си на същото ниво,на каквото беха кат колонии.панимайш?дали БРИКС би им помогнал?как да им помогне като основните страни членове на БРИКС ходят в Брюксел за....помощи.Или въртим,сучем и ПАК ТАМ,ама не в москва де.Хихи
  • 36 денят,в който цъфнаха налъмите

    1 5 Отговор

    До коментар #34 от "Случайно":

    Ти тоя Брикс за кво го имаш?Дори и да е нещо(ама е нищо),там рус е на след второто место.Тва,дет го има в сибир го има и в Бразил,и по цялата Африка и т.н.
  • 37 Гошко

    8 2 Отговор
    Да не са бомбардирали болници на "Лекари без граница", училища, да са обстрелвали сватби или убивали деца? Знам, че паметници на руските войски има по цял свят. С подкрепата на местното население. Паметници на американската армия няма никъде - ни в Ирак, ни в Афганистан, никъде!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания