Last news in Fakti

25 Август, 2023 19:01 2 509 33

Богат и неконтролируем: какво се случи с Пригожин

  • русия-
  • вагнер-
  • евгений пригожин-
  • кремъл-
  • владимир путин

След метежа на наемническата армия "Вагнер" срещу руското военно ръководство, много експерти в Русия предричаха, че Евгений Пригожин няма да дочака естествена смърт

Богат и неконтролируем: какво се случи с Пригожин - 1
Снимка: ТАСС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Затворник, "готвач на Путин", милиардер, а накрая трудно контролируем: кариерата на Евгений Пригожин е символ на развитието на Русия под управлението на Владимир Путин. Какво се случи с някогашния приятел на президента?

След метежа на наемническата армия "Вагнер" срещу руското военно ръководство, много експерти в Русия предричаха, че Евгений Пригожин няма да дочака естествена смърт. Зад тези предположения стояха наблюденията, че в системата на Владимир Путин членовете на елита, които се опълчват на лидера на Кремъл, често умират при мистериозни обстоятелства, пише в свой анализ германската обществено-правна медия АРД.

Предположенията обаче се основаваха най-вече на това, че руският президент явно не прощава на онези, които смята за предатели. А този етикет беше сложен на Пригожин след метежа му през юни.

С Путин по пътя до Москва

Неговият бунт написа последната глава от историята за отношенията между Пригожин и руския президент, превърнали се в символ на развитието на Русия под управлението на Путин. За Пригожин - престъпник с дълго досие от времето на Съветския съюз, се твърди, че е срещнал Путин в Санкт Петербург през 1990-те години, подобно на много други, които после получиха добри позиции в ръководството на държавата.

В лудите години на руския капитализъм Пригожин се сдоби с големи богатства и сериозно влияние, пише авторът Екарт Аретц. Първоначално той се издигна в кетъринг индустрията в Санкт Петербург, където Путин предпочитал неговия ресторант, а после и в Москва. Кетъринг фирмата на Пригожин организира държавни банкети, доставя храна на детски градини, училища и армията. Прозвището "Готвачът на Путин" се свързва с името на Пригожин по това време, но остава актуално и след изместването му към политическите среди.

Нови бизнес начинания

В годините, в които Путин все повече се отдръпваше от Запада и се стремеше към завръщането на съветската мощ, се появиха нови бизнес начинания, с които Пригожин се зае. Той отвори фабрики за тролове в Санкт Петербург, откъдето целеше да влияе на изборните процеси в най-различни държави, посочва АРД. Това беше перфектна ситуация за Кремъл, който винаги можеше да се разграничи от Пригожин.

През 2012 Пригожин основа и наемническата армия "Вагнер" - тя имаше ключова роля в дестабилизацията на Източна Украйна и сепаратистките настроения в Донбас. Много по-добре платени и оборудвани от редовните руски войници, по-брутални и мотивирани, от 2015 година войниците на "Вагнер" тероризират и Сирия.

Наемниците на Пригожин вече са нещо като армия в сянка, която извършва военни операции най-вече в Африка, а и сериозни военни престъпления. Освен оказването на подкрепа за тамошните авторитарни режими, "Вагнер" си осигури и достъп до много природни ресурси в Африка.

Конкуренция със силовите организации

Пригожин придоби все повече власт и се преврърна в конкуренция на останалите силови структури в Русия. От началото на агресивната война срещу Украйна, Пригожин нае десетки хиляди затворници и ги изпрати на фронта.

Не е ясно дали частите на "Вагнер" действително са постигнали успехите, с които се хвалят в Украйна. Пригожин обаче се почувства достатъчно могъщ, че да се обърне срещу военното ръководство в Русия и да критикува неспирно министъра на отбраната Сергей Шойгу и главнокомандващия Валери Герасимов. Започна се с критики в Телеграм за липсата на муниции на фронта и се стигна до метежа в края на юни, когато войските на Пригожин почти влязоха в Москва.

Безпомощният президент

Рядко се е случвало Путин да изглежда толкова безпомощен, колкото при метежа на "Вагнер" през юни. Балансът, който той поддържаше между врагуващите "Вагнер" и официалното военно ръководство, се разпадна напълно. Войските на "Вагнер" на практика превзеха Ростов на Дон и потеглиха към Москва. Съпротива почти нямаше.

Идеята, че може безнаказано да нападне както близкия до Путин Шойгу, така и репутацията на руския президент, се оказа фатална. Метежът беше спрян преди да достигне Москва, а уж като компромис "Вагнер" се изместиха в Беларус.

Все по-объркваща беше ситуацията, когато се оказа, че Пригожин продължава с живота по старому и пътува, където пожелае из Русия. В последното си публикувано видео, той дори твърди, че е в Африка, припомня АРД. Все още предстои да се разбере дали той наистина е издъхнал на борда на самолета, разбил се в Тверска област. Но дори и само предположенията за смъртта му сега са в полза на Путин, тъй като тази смърт се вписва перфектно в профила му на отмъстител, който той си гради от години.

Проблемът с ултранационалистите

Сагата с Пригожин илюстрира и още един голям проблем в системата на Владимир Путин. Истинските опасности за него идват от средите на ултранационалистите, част от които е и Пригожин.

Демократичната опозиция отдавна е смазана, основните ѝ представители бяха убити, пратени в изгнание или в затвора. Но Путин отвори портите на екстремисткия национализъм в Русия. Това изкара хора като Пригожин до самия връх. Фактът, че те съвсем спокойно могат да се обърнат срещу него, е урок, който Путин най-сетне трябва да научи.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Убийствен Пъзел 8

    9 4 Отговор
    Не се интересувам от нишо вече тука в българия
    ЗАМИНАВАМ ЗА ГЪРЦИЯ

    Коментиран от #9

  • 3 Абе

    17 3 Отговор
    Къде е Бойко?По-известен още като чекмеджедан?
  • 4 Анонимен

    22 2 Отговор
    Цитат. "Много по-добре платени и оборудвани от редовните руски войници, по-брутални и мотивирани, от 2015 година войниците на "Вагнер" тероризират и Сирия.". Как е тероризират след като Русия официално е поканена в Сирия а краварите се самонастаниха там за да точат безплатно нефт !
  • 5 Направиха резерват за комунисти

    8 8 Отговор
    Оградиха ги с желязна ограда около МОЧА.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Е как така, какво

    5 1 Отговор
    се случи? Остави голямо наследство на наследниците си...
  • 8 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    4 5 Отговор
    Главорез и престъпник от всякъде си заслужава смърта

    Коментиран от #15

  • 9 АБВ

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Убийствен Пъзел 8":

    Върви на май...@ си
  • 10 Хихихи..

    7 3 Отговор
    Ганьовците освен Тиквата нямат други национални герои.Гоцето,Янето,Дамето и пр.са празнили пушките в Македония.Заради немецът Фердинанд и Окупационният Корпус на Борис зад гърба на Хитлер,там никой не ни приема за мъже и братя! Е кво повече?
  • 11 Анонимен

    8 2 Отговор
    Това което всички пишат може да не е това което изглежда.Пригожин обикаля из Русия даже на официални срещи след пуча и никой не го пипа! Ако Путин искаше да го елиминира просто ФСБ щяха да го отведат и заровят някъде .Много очебийно е да взривят самальота Нещо не се връзва смъртта му ако наистина е той .
  • 12 Зеленский - воняет, не протянем 🚾🇮🇨🚾

    6 4 Отговор
    Нищо не се е случило. Инсценира смъртта си и сега си гледа старините
  • 13 Джон Доу

    1 1 Отговор
    Социопат.
  • 14 Миризлив пор

    9 1 Отговор
    От смъртта на Пригожин повече зор имат на запад. Само се чудя дали този не си инсцинира смъртта и сега да си пие водката къде му е кеф.

    Коментиран от #16, #20

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Анонимен

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Миризлив пор":

    Май това е станало
  • 17 ру БЛАТА

    6 2 Отговор
    КукуПейки като казвате че било голямо постижение да си инсценира смъртта не си ли задавате въпроса че в никой случай НЕ изглежда добре да падат пътнически самолети така в която и да е държава!?

    Другото е че няма значение физически дали е жив или мъртъв: като медийно лице с победи който вдига морала на войниците вече е затворена страница и пропагандата отслабва така.
  • 18 ОПЕРАТОР НА ХИДРАВЛИЧЕН ЧУК

    4 1 Отговор
    Какво им става на тези дойчовци и украйнци .Вагнер с Пригожин убиха над 20 хил украйнци и то елитни части те сега паметник ще издигет на Пигожин във Бахмут .

    Коментиран от #22

  • 19 Чичо Дончо каза

    1 0 Отговор
    Дело МИ6.
  • 20 Повече зор имат на запад

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Миризлив пор":

    И затова Пирожкин си инсценира смъртта за да им угоди..... Абе къде ви копат такива? 🤭🤭🤭
  • 21 Думнаха го във въздуха

    2 0 Отговор
    Да не може нищо да направи.
  • 22 И Преди и сега

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "ОПЕРАТОР НА ХИДРАВЛИЧЕН ЧУК":

    И какво от това блатарите пак ще си тръгнат с подвити опашки в крайна сметка
  • 23 Още вчера

    3 1 Отговор
    под един клип в итернет във връзка със смъртта на Пригожин имаше коментар от човек който е наясно със самолетите и който пишеше че самолета е летял за неговия вид доста нависоко и ако е имало взривни вещества , са детонирали . Днес гледах интервю със Скот Риттер , който каза че при падането на самолета е имало странно пукане и че такъв звук се полочава при детонация на взривни вещества . Той посочва такъв случай със самолет в американската армия . На него може да се вярва защото е експерт по унищожаване на боеприпаси , за него е нещастен случай .
  • 24 Случайности не Съществуват !

    1 0 Отговор
    Който не е с нас, е против нас!
  • 25 Виц

    2 1 Отговор
    Ами думнаха го от Уикипедията.Предварително му сложиха крайна дата.Докато руснаците още се чудят и тепърва ДНК ще правят в Уикипедията са повече от убедени,че е той.Не знам какво се занимават с ДНК...направо да четат Уикипедията.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Кой има ИЗГОДА да се елиминира

    3 2 Отговор
    Пригожин ? А ми кой има ИЗГОДА от отстрелването на Алексей ПЕТРОВ ? Всеки на който му газят на палците ! КОЛОНИЗАТОРА ФРАНЦИЯ губи УРАН и още нещо от Нигер. САЩ и Англия също ще се лишат със БЛИЗАЧКИТЕ си ! Няма вече ФРИ ЗАХАРНИ ПЕТЛЕТА ! Иобщата картина за ЗАПАДА е КЛИНЧ / колкото повече мърдат, повече им влиза / : Войната в Украина за запада е КАЛЪЧ ! РУСИЯ успешно се развива ИКОНОМИЧЕСКИ въпреки войната със Запада и САНКЦИИТЕ ! БРИКС успешно НАБИРА ПОДРЪЖНИЦИ ! Световната търговия повече няма да се ръководи от ДОЛАРА ! Кой има ИЗГОДА да СЪБОТИРА НОВИЯТ световен РЕД ? Сещаш ли се КОЙ ? Този на който му изтеглят КОКАЛА с МРЪВКАТА от зъбите ! Анашите МАРУЛИ чакат за ШЕНГЕН а ние сме за АБОРИГЕН !

    Коментиран от #29

  • 28 КОЙ уби Григорий РАСПУТИН ? Незнаеш ?

    1 0 Отговор
    Кой удуши цар ПАВЕЛ ? Незнаеш ? Кой отрови СТАЛИН ? Незнаеш ? Кой разпали Първата Световна Война ? Не е виновна Сърбия както го пише по историите в училищата. Кой разпали ВТОРАТА Световна ? Кой разпали СТУДЕНАТА Война ? Кой БУТНА Близнаците в Ню Йорк ? Кой създаде " КОРОНАТА " ? КОЙ ? КОЙ ? КОЙ ? ОТГОВОРА е онзи чийто БИЗНЕС е да прави В О Й Н А а не да прави БИЗНЕС ! А аз да попитам АКО ИМА ГОСПОД това дали дълго тъй ще продължи ИЛИ ГОСПОД БОГ ТРЯБВА НЯКАКСИ ДА ГО Р Е Ш И !
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ЗАЩО когато РУСИЯ ни Освободи 1878-ма

    2 2 Отговор
    От турско робство , ГЕРМАНИЯ Раздели България на Княжество България и Източна Румелия и отдаде РУМЕЛИЯ обратно на Турция ? А ? КАЖИ МИ БЕ МА/НА , защо ? Кажи ми бе ма/на 1914-та когато освободихме Западните области , Македония, Беломорието , Одрин, Люлебургас , Чаталджа - Австрийците САКСКОБУРГОТСКИ във Виена ОТНЕХА ОСВОБОДЕНИТЕ НАШИ ТЕРИТОРИИ ? ЗАЩО ? ЗАЩО ? До кога ще сму П/ ТКИ заспали и ще целуваме з/дника на онези дето ни режат ПРЕЗ КРЪСТА ?!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ами да

    1 1 Отговор
    И глупав, като всички самозабравили се алчници!
  • 33 не е лесно да се скриеш но има

    0 0 Отговор
    удобен начин да изчезнеш когато си заплашен със смърт по-добре си я инсценирай за да не те търсят вече наглосаксонските подлоги че много пари им отмъкна за чиската която направи в полза на путин …