Last news in Fakti

25 Август, 2023 08:25 2 639 23

ISW прогнозира края на "Вагнер"

  • вагнер-
  • русия-
  • беларус-
  • евгений пригожин-
  • владимир путин

Руски източници твърдят, че Кремъл е отказал да плати на беларуското правителство за разполагането на "Вагнер" в Беларус и че финансовите проблеми вече са довели до намаляване на размера на възнагражденията на бойците

ISW прогнозира края на "Вагнер" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След смъртта на Евгений Пригожин, който освен лидер на "Вагнер", бе и негов основен финансист, паравоенната структура едва ли ще може да продължи да съществува.

Това прогнозират от Института за изследване на войната, посочвайки, че според тях е почти сигурно, че зад катастрофата на 23 август и по-конкретно зад смъртта на Пригожин, зад тази на основателя на "Вагнер" - Дмитрий Уткин и зад кончината на отговарящия за логистиката и сигурността на организацията - Валери Чекалов, стои руският президент Владимир Путин.

Ликвидирането на централното ръководство на "Вагнер" напълно го лишава от шанса да се справи с целенасочената кампания на Кремъл и на руското Министерство на отбраната да отслабят, погълнат и унищожат организацията на Пригожин след въоръжения му бунт на 24 юни.

Има информация, че руското Министерство на отбраната е създало частни военни компании, които са привличали на работа при тях настоящи и бивши служители на "Вагнер" с цел те да поемат контрола върху операциите на частната военна група в чужбина.

Руски източници твърдят, че Кремъл е отказал да плати на беларуското правителство за разполагането на "Вагнер" в Беларус и че финансовите проблеми вече са довели до намаляване на размера на възнагражденията на бойците, което принудило мнозина от тях да си подадат оставките.

На сателитни изображения от 1 и 23 август се вижда как от "Вагнер" миналия месец са демонтирали почти една трета от палатките си в лагерите в Цел в Асиповичи в Беларус. Предполага се, че опитът да се отслаби "Вагнер" е довел до значителни напускания на военното формирование в Беларус.

В същото време някои блогъри, коментиращи войната, отричат твърденията, че бойците на Вагнер са разформировали лагера си в Цел.

От Украинския център за съпротива съобщават на 23 август, че след смъртта на Пригожин не малко служители на "Вагнер", намиращи се в лагери в Беларус, са започнали да се подготвят да се завърнат в Русия.

От ISW признават, че централното ръководство на "Вагнер" е успяло да направи от компанията изключително независима организация, наложила се като такава по време на офанзивата при превземането на Бахмут.

С елиминирането на нейното ръководство се слага точка на нейните амбиции да се обособи като независима структура от руското Министерство на отбраната, коментират от Института за изследване на войната.

Те посочват, че не е ясно дали Кремъл изцяло ще разформирова "Вагнер" или ще го възстанови като много по-малка организация от сегашната, която да е напълно подчинена на руското Министерство на отбраната.

От Кремъл имат и още една - трета възможност - да възстановяват "Вагнер" като полунезависима организация с нов командир, верен на Кремъл. Това е възможна опция, но е малко вероятна, коментират от Института за изследване на войната.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    20 4 Отговор
    Тези са толкова некадърни , и с така неадекватни прогнози , че отдавна трябваше да бъдат уволнени всичките !!!
  • 2 Ленинградски таксиджия

    12 22 Отговор
    Путлер е проклятие за русия
  • 3 Жеко

    5 12 Отговор
    Вагнер сега ще си свърши работата. Бакшиша има дъщери, любовница, зетове

    Коментиран от #6

  • 4 опаа

    14 2 Отговор
    мисля че ковида беше по голям цирк
  • 5 На колянце

    14 4 Отговор
    Тия прогнози си ги дръжте за вас. Ние имаме очи и уши
  • 6 Русофил

    3 9 Отговор

    До коментар #3 от "Жеко":

    И кой ще поръча музиката и плати сметката се пита
  • 7 ..............

    9 1 Отговор
    Съседите на Беларус коментираха смъртта на Пригожин: Нищо не се променя за нас

    Смъртта на Евгений Пригожин, основателят на ЧВК Вагнер, не променя много по отношение на сигурността на съседите на Литва. Това съобщиха литовският президент Гитанас Науседа и полският премиер Матеуш Моравецки.

    „Разбира се, не трябва да мислим, че смъртта на Пригожин ни позволява да се чувстваме по-спокойни, че по някакъв начин подобрява ситуацията със сигурността“,
     Науседа каза, добавяйки, че частите на ЧВК Вагнер "все още са там, където са били."
  • 8 БАЦЕ ЕООД

    4 0 Отговор
    а те са доказани ПОЗНАВАЧИ...
  • 9 Преди малко,

    3 1 Отговор
    белоруска медия съобщи,че Пригожин е видян в Република Мали в покрайнините на резервата Серенгети!
  • 10 Володимира Зеленського

    2 4 Отговор
    Аз унищожих Вагнер косвено , чрез ботоксовото джудже , понеже всичко върви по план според него хихихихихи

    Коментиран от #13

  • 11 Урюрвкос

    3 1 Отговор
    абе такива кадри без работа няма да останат
  • 12 Урюрвкос

    3 0 Отговор
    нещата уж са ясни след като Путин предаде съболезнования на семейството но пък още няма списъка на пътниците във втория самолет а при обиска в апартамента на Пригожин са намерили три паспорта с неговата снимка но други мена.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дедо

    2 1 Отговор
    Както е казал Наполеон , руснаците са хуни. Продават изкопаеми ресурси и с парите финансират криминални и кърджалийски орди, с които тормозят и заплашват съседни държави.Нищо не се е променило от векове.

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Нагледно

    1 2 Отговор
    Супер..да знаят крепостните какво се случва с геройте на Русия
  • 18 Троян

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Дедо":

    Хуни са Българите. Немците също са Хуни. Атила също е Хун.

    Коментиран от #23

  • 19 НАПОМНЯ НА ПО- СТАРИТЕ БЪЛГАРИ

    2 2 Отговор
    СЛУЧКАТА ПОКАЗНО НАПОМНЯ НА ПО- СТАРИТЕ БЪЛГАРИ, КОГА УБИХА "ПРЕДАТЕЛЯ" НА ПАРТИЯТА БСП - АНДРЕЙ ЛУКАНОВ. БЯХА ГО СЛОЖИЛИ НА КАМЕННОТО ЛЕГЛО ЗА ДИСЕКЦИЯ ГОЛ-ГОЛЕНИЧАК , СНИМАХА ГО И ГО ИЗКАРАХА НА 1 СТРАНИЦА НА В. "ДУМА".
    СЕГА МОСКОВСКИЯ НАЧАЛНИК НА .... ПОКАЗНО УБИВА НАЙ- УСПЕШНИЯ СИ ВОЕННО КОМАНДУВАЩ ПОДРАЗДЕЛЕНИЕ, БАРАБАР С ПОМОЩНИЦИТЕ ИМ. ПОСЛЕ СЕ ИЗВИНЯВА НА СЕМЕЙСТВАТА ИМ ?!?!?!
  • 20 Малко логика

    2 1 Отговор
    Прогнозирам края на ISW. "Вагнер" е полезен, канят го от много места. Кой кани ISW ?

    Коментиран от #21

  • 21 Тричко

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Малко логика":

    Тия ISW нямат логика разчитат на емоции.
    Материали за промити юзъри на соц мрежи са това.
  • 22 Аре пак гл.у.п.олене. ..

    0 0 Отговор
    Пригожин - главен финансист на Вагнер...смех на бучки.
    Вагнер се финансираше през Пригожин , а парите са от държавния бюджет на Русия...само за два месеца на Пригожин бяха дадени шест милиарда долара за дейността на Вагнер...бунтът всъщност беше , защото Путин реши да разформирова групировката ...и ще я разформирова ...всъщност на практика вече е.
  • 23 Бая народи са хуни...

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Троян":

    ...защото думичката произхожда от китайската хун-ну , което просто значи " варвари"
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания