Last news in Fakti

25 Август, 2023 13:25 2 540 73

Еуфория: Луната е индийска!

  • индия-
  • луна-
  • роскосмос-
  • наса-
  • нарендра моди

След неуспешен опит за кацане на Луната през 2019 г. Индия в сряда се присъедини към Съединените щати, Съветския съюз и Китай като едва четвъртата страна, постигнала този крайъгълен камък

Еуфория: Луната е индийска! - 1
Снимка: Shutterstock

Луннен роувър слезе по рампата на спускаемия модул на индийския космически кораб в рамките на часове след историческото му приземяване близо до южния полюс на Луната, съобщиха индийски космически служители в четвъртък, докато страната празнува новото си научно постижение.

"Индия направи разходка по Луната", каза държавната Индийска организация за космически изследвания, добавяйки, че луноходът на Чандраян-3 ще проведе експерименти в продължение на 14 дни, включително анализ на минералния състав на лунната повърхност.

Жителите на най-гъсто населената страна в света се бяха струпали около телевизори в офиси, магазини и ресторанти в сряда и избухнаха в пляскане, танци и размяна на сладкиши, когато видяха плавното приземяване на спускаемия модул. Той се приземи на неизследвана територия, за която учените смятат, че може да съдържа запаси от замръзнала вода.

"Индия отива там, където никоя нация не е стъпвала досега", гласеше заглавието от четвъртък във всекидневника The Times of India, докато вестник Индиан Експрес възкликна: "Луната е индийска".

Аджай Бхаргава, базиран в Ню Делхи архитект, каза, че е било страхотно изживяване да гледа излъчване на кацането и че смята, че това е кулминацията на усилената работа на индийските учени през годините.

"Премиерът Нарендра Моди или който и да е друг политик не трябва да си приписва заслугите за това постижение", каза Бхаргава в телефонно интервю.

Председателят на Индийската организация за космически изследвания С. Сомнат каза, че спускаемият модул се е докоснал близо до центъра на зоната с ширина 4,5 километра (2,8 мили), която е била набелязана за кацане. "Той се приземи на 300 метра (985 фута) от тази точка", цитира думите му Press Trust of India.

Сомнат съобщи, че има два научни инструмента в лунохода и три инструмента на борда на спускаемия модул и всички те са включени последователно.

"Те ще изучават основно минералния състав на Луната, както и атмосферата на Луната и сеизмичните дейности там", добави той.

След неуспешен опит за кацане на Луната през 2019 г., Индия в сряда се присъедини към Съединените щати, Съветския съюз и Китай като едва четвъртата страна, постигнала този крайъгълен камък.

Успешната мисия демонстрира нарастващото присъствие на Индия като технологична и космическа сила и съвпада с образа, който Моди се опитва да проектира: развита страна, утвърждаваща своето място сред световния елит.

Мисията започна преди повече от месец на приблизителна стойност от 75 милиона долара. Сомнат каза, че Индия ще направи следващия опит за пилотирана лунна мисия.

Много държави и частни компании се интересуват от района на Южния полюс, тъй като неговите постоянно засенчени кратери може да съдържат замръзнала вода, която може да помогне на бъдещи мисии на астронавти, като потенциален източник на питейна вода или за производство на ракетно гориво.

Успехът на Индия идва само няколко дни след като руската мисия Луна-25, която се насочваше към същия лунен регион, се завъртя в орбита и се разби. Това щеше да бъде първото успешно руско кацане на Луната след пауза от 47 години.

Ръководителят на руската държавна космическа корпорация Роскосмос приписа провала на липсата на експертиза поради дългата пауза в лунните изследвания, последвала последната съветска мисия до Луната през 1976 г.

Активна от 60-те години на миналия век, Индия изстреля сателити за себе си и за други страни и успешно пусна един в орбита около Марс през 2014 г. Индия планира първата си мисия до Международната космическа станция през следващата година в сътрудничество със Съединените щати.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Орел

    37 5 Отговор
    Пълни глупости!
    Луната е македонска!

    Коментиран от #6, #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА

    22 29 Отговор
    толко смотана в света . Падат Луни -25 , падат самолети . Ако ги сваля Путин – лошо , пада му реномето на борец за нов ред, защото това не е ред базиран на закона , а е правото на по-силния срещу по-слабия, против което той заявява, че се бори срещу САЩ .

    Ако не ги сваля Путин, пак лошо – анархия, т.е. не може да управлява собствената си държава по закон, какво остава за по-голями съюзи, организации и образувания .

    Ако пък са го гръмнали САЩ или Украйна, това вече пък е най-лошото за Путин и Русия, стават за подигравки на целия свят , че над Русия , тези две държави могат да си правят, каквото си искат .
  • 4 Един

    24 1 Отговор
    Айде ся и наще индийци да хващат пътя!!!
  • 5 Маке

    13 1 Отговор
    Глупости, македонска е!!
  • 6 Шамара

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Орел":

    Прав си, те от там са дошли.

    Коментиран от #70

  • 7 Ех, Луно, Луно

    13 1 Отговор
    Земьо Македонска...
  • 8 Смех в блатото

    14 14 Отговор
    "Ръководителят на руската държавна космическа корпорация Роскосмос приписа провала на липсата на експертиза поради дългата пауза в лунните изследвания, последвала последната съветска мисия до Луната през 1976 г"

    Абе, нали бяха "космическа" нация. Сега па им липсвал "опит".

    Коментиран от #9, #26, #27

  • 9 Като се смееш в блатото, да не се удавиш

    16 11 Отговор

    До коментар #8 от "Смех в блатото":

    Американската ракета летя 80 секунди и зрелищно се взриви. Това било вдъхновяващ опит на човечеството в овладяването на космоса.

    Руската излетя, стигна до Луната, но апаратът не можа да се приземи поради повреда.


    Нищо че през това време американски ракети летяха само с руски двигатели.

    Коментиран от #11, #24, #68, #73

  • 10 да питам

    9 8 Отговор
    Какво стана с руския луноход ? Кацна ли ?
  • 11 Смех в блатото

    4 11 Отговор

    До коментар #9 от "Като се смееш в блатото, да не се удавиш":

    Ето затова си русофил - защото не знаеш за какво говориш.
  • 12 Майка Индия

    5 3 Отговор
    нема ли да си качи мръшляците там? Полезно дело ще свърши!
  • 13 трюфел

    4 0 Отговор
    Пълни глупости!
    Луната е българска!
  • 14 Ксаниба

    5 2 Отговор
    луна е земя македонцка!!!
    Само уркрите могат да им я вземат и ниокй друг!! Като си върнат откраднатите от кадировците чипове от перлни, веднага ще почнеоркраинцццка експанзия в луна мацедонццка!!!
  • 15 Луно македонска

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Орел":

    Македонците са пуснали протестна нота до Индия, а Индия в момента ги търси на картата.
  • 16 Буха ха

    13 0 Отговор
    Индия НЕ Е най гъсто населената страна в света. Гъстота означава брой жители на кв. километър площ. Индия е на 30-то място.

    Коментиран от #29

  • 17 опаа

    4 5 Отговор
    за тези пари що индиец щеха да наранят ама нали трябва да изпъкнат малко с кацане на луната и те тва е. аПслоютна пародия
  • 18 Леля Гошо

    3 3 Отговор
    Е да, ама те са ци.гани, а ние не сме...
  • 19 Дете Индиго

    8 5 Отговор
    Луната е един голям космически кораб на звездната раса анунаки те са човекоподобни на външен вид и могат спокойно да се разхождат сред нас като ще си мислите че насреща имате човек !!! Не търсете полезни изкопаеми на луната под слоя с прах ще намерите дебелата броня на кораба , не правете планове за заселване на луната тя е обитаема отвътре , анунаките също така са и ангелите на Бога тоест ангелите са от плът и не са духове , анунаките са на възраст 3 милиарда години те не се размножават не стареят и не умират ! Звездният им кораб луната е тук за да ни пази друга космическа раса да не ни избие за да си присвои земята също пази земята в случай че се отклони от орбита и стане много горещо или студено да коригира орбитата на планетата земя , пази ни също някой голям метеорит да не заличи човешката цивилизация анунаките имат и по големи кораби по големи от земята но луната е достатъчна за да ни пази , имайте на предвид че наближава едно нещо наречено Армагедон и някои хора ще получат вечен живот но не всички само тези които заслужават !!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 явер

    7 11 Отговор
    Тези руснаци са големи идиоти, как липса на експертиза от 1976г., та нали индийците стъпват за първи път без предишен опит. Руската космическа програма приключи след смъртта на всички германци включени в нея след ВСВ.

    Коментиран от #34, #46

  • 23 Хахахахахахаха

    2 3 Отговор
    Сега жужлера ще каже че Брикс индията е вражеска държава хахахаха
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ха ха

    2 0 Отговор
    Долу ръцете от Гирна Македония!
  • 26 Безаналогова работа

    0 4 Отговор

    До коментар #8 от "Смех в блатото":

    Ма военно космическите интергалактически сили на рузийската федепедерация
  • 27 плач

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Смех в блатото":

    Русия не значи СССР нали?
  • 28 Абе те питали ли са

    3 0 Отговор
    македонците дали може да си присвояват така лесно луната?!🤔🤔🤔🤣🤣🤣
  • 29 Бурхныбэлэг чадалтай

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Буха ха":

    Правилно! Бангладеш е най-гъсто населената страна, пак са роми но друга държава.
  • 30 Асанпутинофиль

    0 3 Отговор
    Луната е,,, индийска, ква да е радеФ), в будеще рашия ще има претенции, че на Русия и другаря в скобите ще потвърди
  • 31 Госあ

    2 2 Отговор
    Аве, а къде ги западноевропейците ве ? 😂 Направиха ли поне процесор, некъв ? Щото руснаците имат, нали знаете ? Едно беенве (дизел) или един тостер не могат ли да пратят ? 😂

    Коментиран от #33, #38

  • 32 ицо

    4 3 Отговор
    ахахах поредния фейк на кацане на Луната,най харесвам да гледам как кацат на Луната и някой ги снима отстрани,и винаги е комп. анимация,това е пълна бутафория,с такива напреднали камери никога не пускат директно кацането,вси4ко е СиДЖиАй
  • 33 Не се излагай, Балки,

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Госあ":

    Такива процесори работят на места, за които дори не предполагаш, че съществуват. Не всичко е персонален компютър и телефон.

    Коментиран от #35, #36

  • 34 Госあ

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "явер":

    Да ве, ама добре че са франсетата поне да им изстрелват спътници на великите шваби 😂 Виж Япония е друга работа. Мога да ти изредя поне четири велики японски мисии и космически проекти. Освен това бъркаш страната за която са работели нацистите.

    Коментиран от #37

  • 35 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Не се излагай, Балки,":

    Я каи са нещо за литографските принтери 😂 Къде работат ? У беенвето ? 😂
  • 36 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Не се излагай, Балки,":

    Нещо за квантови компютри ли ? Или за геномни секвенатори и масспектрометри имаш предвид ? 😂
  • 37 Лаврентий Берия

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Госあ":

    Някой бърка, ама не е колегата! Знаеш ли къде руснаци и американци са се стреляли взаимно 1945? На Пенемюнде. Вюрно е, че Фон Браун - Бащата на немската програма остава при американците. Но руснаците също вземат от Пенемюнде тонове документи и техника. Самия Корольов признава на по късен етап, че немските материали са изиграли огромна роля в съветската ракетна програма.

    Коментиран от #39

  • 38 Лаврентий Берия

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Госあ":

    Мале, верно си зле! Знаеш ли коя е най напредналата в света нация в поизводството на полу-проводници? На първо място е Нидерландия, после са Тайван и после - останалите. Как можеш да кажеш такова нещо? Случайно ли в момента китайците ухажват толкова настойчиво Нидерландия според теб?

    Коментиран от #41, #42

  • 39 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "Лаврентий Берия":

    Преди фон Браун обаче е Циолковски.

    Коментиран от #45

  • 40 росия губи по всички показатели

    5 1 Отговор
    Луната е Индийска, БИКС е китайски, Черно море е на турците!
  • 41 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "Лаврентий Берия":

    Еееее знаех си, че ще си дойдем на думата да литографските системи 😂 Едно е процесора, друго е принтера за печатане. Това са две съвсем различни неща. Освен това, Тайван са Китай, а японците също си върнаха част от старата форма. Скоро ще спрат да ги ухажват, защото се правят на много интересни. Вече имат тяхно ноухау за печатане на 5 nm. И като са толкова важни холандците, ще си я направят, бъди сигурен. По малка разделителна способност не им и трябва. Също така разполагат и с машина за изработка на чипове за квантови технологии, които със сигурност ще изместят конвенционалните за сериозна работа.

    Коментиран от #43

  • 42 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Лаврентий Берия":

    Всъщност, холандците май не се съобразиха напълно с нарежданията на джони за ембарго за машините си, знаейки много добре че това ще накара китайците да направят свои.

    Коментиран от #44

  • 43 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "Госあ":

    да не излезе некой многознайко да ми лази по нервите, по висока разделителна способност не им и трябва.
  • 44 Лаврентий Берия

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "Госあ":

    Всъщност, китайците винаги са били и остават добри "крадци" на технология! Ако можеха да направят собствена технология, отдавна да я бяха направили! Тайван въобще не е Китай! И едва ли ще стане "безкръвно"! Но преди да "стане" Китай, ще изнесе всички технологии и компоненти, както и учените в Щатите! Китай няма да пипне тези технологии - повярвай ми!

    Коментиран от #48

  • 45 Лаврентий Берия

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Госあ":

    А преди него са Нютон, Коперник, Леонардо и още цяла плеяда светли човешки умове изпреварили времето си! Говорим за практическото ракетостроене все пак! Никой не отрича Циолковски!
  • 46 Сандо

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "явер":

    Нещо си в грешка.Това е третата им мисия,предните две са неуспешни.И още:Луна-25 беше съвместен руско-европейски проект,който европейците напуснаха заради санкциите - сега руснаците имат един опит от един,макар и неуспешен старт,докато европейците нямат НИЩО.И това,което е най-любопитно и вдъхва надежди за бъдещето е призива на премиера НОДИ към Русия и Китай за създаване на съвместни космически проекти.Впрочем първия индийски спътник е изведен в орбита със съветска ракета.
  • 47 Факт

    1 0 Отговор
    Русия стана 4та космическа сила.
  • 48 Госあ

    3 3 Отговор

    До коментар #44 от "Лаврентий Берия":

    Това може да го каже само човек, който няма представа от технологии. Истинските крадци на технологии са сащ и коментара ти за китайските учени от остров Тайван го доказва. Голяма маст от учените в МИТ и почти във всяка една “американска” публикация са китайци. Също и индийци напоследък. Стандарта в Китай обаче е достатъчно добър, за са остават китайците в родината си. А това ще бъде голям проблем за запада, повярвай.

    Коментиран от #49, #51, #53

  • 49 Лаврентий Берия

    2 2 Отговор

    До коментар #48 от "Госあ":

    Знаеш ли, определено не ми се спори в края на работния ден с дървени философи за които от Кремъла по високо нема! Пожелавам ти хубав ден! И вземи та прочети нещо за историята на полу-проводниците, защото е смешно това което говориш.
  • 50 Абсолютен Безаналог

    1 0 Отговор
    На Путя ракетите много криви бря Космоса тоже
  • 51 ...

    1 1 Отговор

    До коментар #48 от "Госあ":

    едно е да имаш ИДЕИ и китайците да бачкат за тебе, друго е да си гола вода и да краднеш само. Що така тия "китайци" не се проявяват в КИТАЙ? АРе бе... вЕроно ли? Че и вече знаеш процента. Китаец, кореец... все жълто, а? Аре марш от тука. Бай ти Джон (Атанасов) де и той БЪЛГАРИН, а? Щото е АТАНАСОВ... нищо че майка му е ИТАЛИАНКА. Че е РОДЕН В САЩ, изучен в САЩ, работил в САЩ... ма за тебе.. щом тати е хвърлил семето то компютъра е БЪЛГАРСКО изобретение и САЩ са го краднали. вЕрно ли си толкова ограничен или просто лоботомиран?

    Коментиран от #58, #59, #61

  • 52 Ранджит

    0 1 Отговор
    Ква тая снимка на бяла Луна? Винаги е била жълта като индийско къри. Нямате ли цветни снимки на луната?
  • 53 7264

    2 2 Отговор

    До коментар #48 от "Госあ":

    И ти като 90% от русофилските предатели си неук и невеж по темите по които се правиш на капацитет ама иначе много ти знае устата.

    Коментиран от #57

  • 54 Диамантената ръка

    1 0 Отговор
    Вместо ние на Марс, ромите на Луната...
  • 55 факти

    0 0 Отговор
    На руснаците ин остана само да гледат с телескопи от земята.
  • 56 Оги

    0 0 Отговор
    Тия индийците го закъсаха. Това са ясно изразени териториални претенции към макетата. Няма да им простят. Просто ги отпишете индийците, след най-много месец макетата ги превземат и няма да ги има.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "...":

    Кви идеи имаш па ти ве ? Макак

    Коментиран от #60

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Госあ":

    Що? Ти като си прочел две-три сайтчета да не си станал специалист по DUL? Или мислиш да изместиш холандската ASML от пазара? От къде - от мазето ли 😂 ?!

    Коментиран от #62, #63

  • 61 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #51 от "...":

    Пак ще го напиша - преди ВСВ сащ беше една треторазрядна страна от типа на Мексико. Сред кражбата на технологии и учени от Германия и Япония си вдигнаха стандарта, който продължиха да поддържат благодарение и на потока интелигенция от Китай, който напусна поради ясни причини. Кво ше ми говориш и лепиш етикети за некви 50-60 години бе ? Кви идеи, кви 5лв
  • 62 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "Майсторът 🐷 на Илюзийте":

    Не, специалист съм по рекомбинантни ДНКи и белтък-белтъчни взаимодействия. Що ? Ама тва с курсчета не стаа като при псевдоайтитата, дето са научили неколко думички. Учи се бате пет години и половина и после праиш докторска. Панял ?

    Коментиран от #65

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "Госあ":

    Не говоря руски! Не защото не го разбирам - но въпрос на избор. Айти-тата "бате" въобще не ме интересуват, освен когато трябва нещо да ми пре-инсталират! Това не ми пречи да съм изчел къде каквото има руски класици - от Достоевски до Толстой и Пушкин. Да те попитам - Александър Бел и Томес Едисон - примерно, марсианци ли са?
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    1 0 Отговор

    До коментар #64 от "Госあ":

    Апропо, тъй като темата е малко "космическа" а ти си фен на Циолковски както разбирам, без да отричам приноса му, да те попитам - знаеш ли кой е създателя на ракетата с течно гориво? Казва се Робърт Годард и не е мексиканец 😉! Както и братя Райт де! ОК, оставям те намира. Лека вечер!
  • 68 В статията

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Като се смееш в блатото, да не се удавиш":

    пише още, че"Индия планира първата си мисия до Международната космическа станция през следващата година в сътрудничество със Съединените щати",нещо за руски ракети и двигатели не се споменава,но явно ти знаеш нещо,което никой друг не знае.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Лунен Пътешественик

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Шамара":

    Грешиш те са от по ранен етап на вселената. Преди големия взрив и ще оцелеят и след големия срив!!!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Сардар

    1 0 Отговор
    Джей Хинд !

    Браво Индия !
  • 73 фактите

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Като се смееш в блатото, да не се удавиш":

    Единствено ракетите Атлас са летяли с РД-180 заради безбожно ниската цена,заради която бяха избрани във време в което Русия беше гола и боса.Двигателите са ползвани само за първи етап и само за сателити.Нито някой е имал нужда от тях,нито нищо.Американците имат двойно повече двигатели от Русия,а за орбиталните ракети дори не можем и да говорим..
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания