Last news in Fakti

4 Септември, 2023 16:56 1 845 11

Срещата на Г-20 в Индия ще се проведе без някои от световните лидери и при засилени мерки за сигурност

  • индия-
  • г-20-
  • нарендра моди

Индийските власти са закупили също 20 бронирани лимузини за участниците в срещата, на стойност 2,18 млн. долара, макар някои от гостите да пристигат със собствена охрана и автомобили

Срещата на Г-20 в Индия ще се проведе без някои от световните лидери и при засилени мерки за сигурност - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Близо 130 000 служители на силите за сигурност ще бдят за реда по време на провеждането този уикенд на срещата на върха на Г-20 в Делхи, която ще предостави възможност за индийския премиер Нарендра Моди да покаже нарастващото значение на Индия на международната сцена, посочва Ройтерс.

В двудневната среща, която започва в събота, ще участват едни от най-знаковите лидери, които Индия някога е посрещала, включително американският президент Джо Байдън, британският премиер Риши Сунак и саудитският престолонаследника Мохамед бин Салман. Въпреки това китайският президент Си Цзинпин няма да вземе участие в срещата, на която ще го замества китайският премиер Ли Цян.

Лидерите на Япония, Австралия, Франция и Германия се очаква също да вземат участие в срещата. Руският президент Владимир Путин, който е подложен на критики от страна на Запада заради войната в Украйна и срещу когото има издадена заповед за арест от Международния наказателен съд, ще изпрати на срещата външния министър Сергей Лавров.

Ръководителите на ООН, МВФ, Световната банка, Световната търговска организация (СТО) и Световната здравна организация (СЗО) ще участват също в срещата на Г-20.

Форумът ще се проведе в обновения конгресен и изложбен център “Прагати Майдан“ в Делхи.

“Това ще бъде един исторически момент“, каза специалният комисар на полицията в Делхи, Депендра Патак, който отговаря за мерките за сигурност в града.

Хиляди служители на силите за сигурност, включително гвардейци и членове на паравоенни формирования ще бъдат разположени за осигуряването на реда в индийската столица, допълни той. „За да предотвратим протести и демонстрации ще разчитаме на сериозно полицейско присъствие“, посочи Патак.

По време на срещата на Г-20 през уикенда достъпът до Делхи ще бъде строго контролиран, казаха местни служители.

В самия град с 20 милиона жители властите планират да затворят училища, правителствени служби и търговски обекти за времето на провеждането на срещата.

Освен засиленото полицейско присъствие от 80 000 полицейски служители от общо 130 000 членове на силите за сигурност, разположени в столицата, небето над града ще бъде също строго охранявано.

Говорител на индийските военновъздушни сили каза пред Ройтерс, че те ще “прибегнат до всеобхватни мерки за охрана на въздушното пространство над Делхи и прилежащите райони“. Това включва разполагане на системи за неутрализиране на дронове, за да се предотвратят всякакви заплахи от въздуха.

Допълнителни мерки за сигурност ще бъдат взети в хотелите, където ще отседнат високопоставените гости.

Моди превърна тазгодишното председателство от Индия на Г-20 в общонационално събитие, като различни срещи на групата ще бъдат проведени на различни места в страната, включително в щата Аруначал Прадеш и в град Шринагар в щата Джаму и Кашмир.

През цялата година по пътищата, летищата, автобусните спирки, парковете, гарите, държавните учреждения и медии в страната са поставени рекламни пана на председателството от Индия на Г-20, посочва Ройтерс.

Моди официално откри през юли обновения за 300 млн. долара конгресен и изложбен център, където ще се проведе срещата на върха на Г-20.

Индийските власти са закупили също 20 бронирани лимузини за участниците в срещата, на стойност 2,18 млн. долара, макар някои от гостите да пристигат със собствена охрана и автомобили.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бялата златка

    6 37 Отговор
    другарят пусин пак ще избега от страх 😂

    Коментиран от #6, #10

  • 2 А50

    42 4 Отговор
    Китай и Русия не ги бригат някакви ялови формати, а без тях е абсолютно безсмислено защото запада неможе да им налага интересите си.
  • 3 Пак брикса не се състоя

    4 35 Отговор
    Поколения след поколения брикса си остана само в празните глави на беге филите

    Коментиран от #7

  • 4 Петричката леля

    7 30 Отговор
    Китайците ги е яд за успеха на Индия на Луната и се държат като ущипана невеста.

    Коментиран от #5

  • 5 Мани бе

    10 9 Отговор

    До коментар #4 от "Петричката леля":

    Луната е вражеска държава, има много неприятелска гравитация
  • 6 другаря Зелен смъркач не е поканен

    27 2 Отговор

    До коментар #1 от "бялата златка":

    Въпреки неистовото настояване на Зеленски да присъства, това няма да се случи:
    Индия обясни защо не е поканила Украйна на срещата на Г-20.
    Г-20 не се занимава с проблемите на глобалната сигурност, каза индийският външен министър Субраманям Джайшанкар.
    „Г-20 е група за проблемите на глобалния икономически растеж и развитие. Това е среща на върха за обсъждане на проблемите на енергията, торовете, доставките на храни. Това е Г-20, а не Съветът за сигурност на ООН“, каза той.
    По-рано стана известно, че Украйна не е поканена на срещата на върха на Г-20, докато девет страни извън Г-20 са поканени там.
  • 7 А ти знаеш ли

    14 5 Отговор

    До коментар #3 от "Пак брикса не се състоя":

    какво творят сега в БРИКС или само си плещиш от скука, яд и злоба? Хихихи.
  • 8 Индиец

    15 0 Отговор
    Чувал съм че София е голям град! Колко милиона е?!:)
  • 9 Пинко Розова котка

    9 7 Отговор
    Индия, Китай, Русия и всичко друго - въздухари!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ама друг път

    14 0 Отговор
    "Ръководителите на ООН, МВФ, Световната банка, Световната търговска организация (СТО) и Световната здравна организация (СЗО) ще участват също в срещата на Г-20. " Всички изедници на куп !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания