Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Август, 2023 17:16 2 291 25

"Вагнер" след Пригожин: бизнесът в Африка ще се запази

  • вагнер-
  • цар-
  • мали-
  • африка-
  • русия-
  • евгений пригожин-
  • владимир путин-
  • наемници-
  • чвк-
  • частна армия

Каква ще е съдбата на бойците от "Вагнер" след смъртта на Евгений Пригожин?

"Вагнер" след Пригожин: бизнесът в Африка ще се запази - 1

Русия разгръща влиянието си в Африка до голяма степен с помощта на групата "Вагнер", която извършва дейности в редица държави, особено в западната и централната част на континента. След съобщението за смъртта на Евгений Пригожин мнозина си задават въпроса какво ще се случи с военната подкрепа на Русия за тези държави.

В Централноафриканската република няма да се промени нищо?

Още новини от Украйна

И след смъртта на Пригожин в Централноафриканската република (ЦАР) едва ли ще се промени нещо, смята местният граждански активист Кристиан Еме Ндота. "Новината за смъртта няма да окаже особено влияние върху сътрудничеството с Русия или "Вагнер", защото бойците от частната армия са много популярни в страната вече от няколко години", коментира Ндота пред ДВ. По думите на активиста, след метежа на Пригожин в края на юни, в ЦАР мислели, че контролът над "Вагнер" в страната ще бъде поет от тамошното руско посолство.

В ексклузивно интервю за ДВ съветникът на президента на ЦАР Фидел Гуанджик също заяви, че двустранните отношения с Русия едва ли ще се променят. "Имаме споразумение за отбрана и военизираните групи, които се намират на територията на страната, ще продължат работата си."

Русия има полза от присъствието на "Вагнер" в Африка

По-внимателният поглед към дейностите на "Вагнер" на африканския континент ясно показва защо присъствието на групата там е важно за Кремъл: тя сътрудничи с властите на тези държави, в които има суровини, и контролира бизнеса. За режима на Путин няма съмнение, че това трябва да остане така, смята бившият депутат от ЦАР Жан-Пиер Мара. "Той има нужда от централноафриканското злато, с което финансира войната си - затова е очевидно, че няма да се промени нищо. Но дали играчите ще останат същите? Това не знаем."

Руската историчка Ирина Филатова казва, че отношенията на Русия с "Вагнер" в Африка са изгодни и за двете страни, тъй като наемниците се възползват от авторитета на Русия в региона и от руското оръжие. Според Филатова ситуацията напомня модела, използван от европейските търговски компании през XIX в. по време на колонизацията: "Те са получавали мандат от своята държава, действали са независимо, но държавата е имала полза от присъствието им в Африка".

100 милиона евро годишно за "Вагнер" от Мали

Вече от години Евгений Пригожин и наемниците му присъстват трайно в различни африкански държави, обхванати от конфликти. Една от тях е Мали: сателитни снимки предоставиха доказателства за присъствието на "Вагнер" в страната още в началото на 2022-а година. Американският Център за стратегически и международни изследвания установи, че там в края на 2021-а година е построена нова военна база, която, както потвърждават свидетели, служи на групировката.

По това време вече се говори за десет милиона долара, които военната хунта в Мали плаща на наемниците месечно. Това означава, че годишно от националния бюджет за тази цел се изразходват над 100 милиона евро. Към момента обаче режимът в Мали е подложен на международни санкции, включително от западноафриканския икономически съюз ECOWAS. Парите в държавната хазна свършват, дългът на Мали към "Вагнер" расте. В същото време, според няколко източника, "Вагнер" са получили достъп до няколко златни мини в страната.

ЦАР: Пълна зависимост от "Вагнер"

В ЦАР, където след десетилетия на гражданска война, през 2019-а година бе подписано мирно споразумение, влиянието на "Вагнер" е дори по-голямо. Според наблюдателите то е факт в редица доходоносни сфери, чрез които се контролира държавата - например в нефтодобива или в добива на злато. Компаниите от Канада и ЮАР загубиха лицензите си за участие в този бранш, докато мадагаскарска фирма, близка до Русия, получи нова концесия.

Влиянието на "Вагнер" в ЦАР е голямо и на най-високо ниво: от 2018-а година насам руските наемници осигуряват личната защита на президента Туадера. А сред съветниците му отдавна е човек, поддържал тесни връзки с Пригожин. Пол Кресент Бенинг, правозащитник от Централна Африка, не крие загрижеността си, че "Вагнер" се меси във вътрешнополитическите работи на страната: "Стигнахме до момент, в който това подкопава способността на ЦАР да води суверенна политика без натиск", казва Бенинг.

Президентът на ЦАР е заложник на "Вагнер"?

Но местните власти на практика нямат никаква възможност да се измъкнат от влиянието на "Вагнер", казва бившият министър на комуникациите Адриен Пусу. "Президентът е заложник на "Вагнер" и той го знае", казва Пусу. "Ето защо, въпреки неуспешния метеж на "Вагнер", ситуацията остава в задънена улица, докато не се намеси някоя още по-голяма сила." Но какво все пак ще се случи с бизнеса на ЧВК "Вагнер" в Африка? Той е твърде печеливш и важен, за да се откаже Москва от него, смятат експерти. Историчката Ирина Филатова отбелязва, че "Вагнер" има мрежа от дъщерни дружества. "Те могат да бъдат преименувани, да работят под една шапка или самостоятелно", казва Филатова.

Автор: Филип Занднер


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Без Путин

    17 4 Отговор
    Вагнер щеше да е като София без ток и вода,само на свещи и прането в Перловската.Грозникът просто си надскочи сянката.Точка.Заместници бол.Мисията продължава..

    Коментиран от #17

  • 3 вашето мнение

    25 4 Отговор
    Африканците имат нужда от надежден защитник след стотиците години робство, колониализъм и вероломно ограбване от демократичния запад. Русия ще остане в този регион за много дълго.

    Коментиран от #7

  • 4 Майна

    23 3 Отговор
    ДВ , ти оправи Окраина, сега Африка подхвана...
    Много ,,разбираческа,, медия.
    Квото каже- обратното ще да е..
    Та как е контранастъпанолението на укрите...?

    Коментиран от #10

  • 5 вашето мнение

    16 3 Отговор
    На димократичнити държави вече ще им се налага да плащат за да получават каквото и да е от Африка.
  • 6 Пригожин

    12 2 Отговор
    е жив !
  • 7 КОТарАК

    1 15 Отговор

    До коментар #3 от "вашето мнение":

    имам чувството , че говориш за Матушката и сибирските народи

    Коментиран от #9

  • 8 ЩЕ СЕ ЗАПАЗИ Я !

    6 1 Отговор
    ЗЛАТО, ДИАМАНТИ, НИКЕЛ, ВОЛФРАМ, УРАН И ВСИЧКО СИ ДА НЕ ГО ОСТАВЯТ РУСНАЦИТЕ НАЙ- ВЕЧЕ НА КИТАЙЦИ, И/ИЛИ ФРАНЦУЗИ !!!! А ВОЕННИТЕ КОМПАНИИ СА НАЙ- ИЗГОДНИ, ЩОТО пУТИН НЕ ПРИЕМА ТЯХНИТЕ МИЗЕРИИ ЗА СВОИ, А ЗА ТЕХНИ ИЗВРАЩЕНИЯ.
  • 9 Имаш чувството

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "КОТарАК":

    че си бита карта от отдавна нагласена игра.БГ инат и нищо повече..

    Коментиран от #12

  • 10 Бълг

    1 10 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Нека ти кажа как върви-трудно и с много убити руски орки.

    Коментиран от #20

  • 11 оня с коня

    1 10 Отговор
    Уж си имала цялата менделеева таблица Матушката,ама това изобщо не й пречи да Смуче от всякъде от където може по Света!
  • 12 КОТарАК

    1 10 Отговор

    До коментар #9 от "Имаш чувството":

    поне тез сибирняци да бяха ги устроили като индианците , дето само ядат и пият по резерватите че и пари им дават. понеже съм работил в ЗАполярието , знам как живеят местните ХАНТИ там..
  • 13 Колето

    1 11 Отговор
    Аз пък с нетърпение чакам Украйнците пак да прелопат пак нещо непобедимо без аналогово😄 Тривожен❌Кадирката❌ Сортовия генерал❌и така нататък ❌❌❌❌❌
  • 14 Бухаха

    2 6 Отговор
    Хахаха..индианците си мислят че са дошли да ги освобождават
  • 15 Сатана Z

    7 2 Отговор
    Още едно мнение на един от "музикантите":

    Днес исках да говоря за смъртта на Пригожин. Официално беше потвърдено, че Пригожин е починал, но мисля, че това все пак е инсценировка. Защото смъртта се установи много бързо, а от примера на моите близки знам, че се правят поне 3 експертизи и трябват близки, за да се разпознае тялото. Второ, Пригожин не е глупак да лети в един самолет с двамата най-важни хора за ЧВК Вагнер. И трето, Ксения Собчак каза, че е извикала Пригожин на интервю, но той отказал и казал, че срещу него се готви опит за убийство. Ако е знаел, че се готви покушението, си е заслужавало да направи инсценировка?

    Но както и да е, смъртта на Пригожин не е от полза за държавата, но е от полза за предателите и враговете на Русия. Ако е жив, държавата печели, ако е мъртъв, предателите.

    Z

    Коментиран от #19

  • 16 НЕКА ДА Е ЯСНО

    5 0 Отговор
    виждате ли кой го е убил? не путин а тия дето искат да му вземат бизнеса във африка

    Коментиран от #18, #22

  • 17 И им плаща на вагнеровците

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Без Путин":

    Заплата от цели 300 $.Бухахаха.
  • 18 Много хора се съмняват,че е мъртъв.

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "НЕКА ДА Е ЯСНО":

    Но всички знаят кой го е убил.
  • 19 АРХАНГЕЛ ГАВРАИЛ- РУСИЯ

    1 5 Отговор

    До коментар #15 от "Сатана Z":

    МЫ ОТ МАТУШКАТА, ДУМАЕМ, ЧТО НАШ БОГ-ОТЕЦ И ЕГО АНГЕЛЫЙ УБИЛИ ИДИОТА ПРИГОЖИН. ПУТИН ЕТА НАШ СПАСИТЕЛЬ, НАШ ХРИСТОСЬ.
  • 20 Знайко

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бълг":

    Тоз пък не сварил да си допише ник-а....хахахахаха...има норма за покриване ли? Дерзай!
  • 21 Сатана Z

    2 0 Отговор
    Бизнесът на ЧВК Вагнер в Африка продължава.
    Африканските медии съобщават, че руският Ил-76, който преди това е бил многократно използван от ЧВК Вагнер, се насочва към Бамако, който излетя от летището Жуковски през Дамаск.
    Гледаме и следим новините.
    Z
  • 22 Знайко

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "НЕКА ДА Е ЯСНО":

    Тоя бизнес не е негов, ве човек. Той е мениджъра, когото са назначили рашките. Кво ще чини пирожката ако не му дадат снаряди и патрони ?
    Така се получи, че някой трябваше да охранява мините и кариерите и докато америте измисляха ислямска държава, рашките орханяваха и осигуриха сигурни добиви и печалби и кинти за тях разбира се.
    Едните въоръжават терористи и има дават сателитни снимки, другите пазят рафинериите и кариерите и осигуряват приходи и работни места.
    Кво не е ясно?
    Не било освобождение...споко ве...нека да се освободят и ще се сговорят с рашките.
    Да се нядяваме , че ако африка се замогне ще има по-малко бежанци!
  • 23 Зли

    3 1 Отговор
    Тоя частен случай,,Армия Вагнер в случая е на Рф..Евгений избута маслото и го отстраниха ..Присто е ..Влиянието в Африка на Рф е огромно..Алжир ,Египет ,Мали ,Юар,Либия ,Чад ,Нигер ,Сомалия ..Евгений е бизнес злодей...Не е военен .
  • 24 ВагИнер

    0 2 Отговор
    ще се ребрендират гастрономството и кулинарията! Ще разанасят тайната рецепта на Пирожкин за хотдог и пирожки по света
  • 25 КОТарАК

    0 0 Отговор
    Пак гладна ходя сега
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания