Last news in Fakti

31 Август, 2023 10:56 2 972 8

Управляващите се договориха, за да спасят коалицията

  • финландия-
  • коалиция-
  • расизъм-
  • петери орпо

Новите мерки за справянето с проблема ще бъдат оповестени скоро

Управляващите се договориха, за да спасят коалицията - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Лидерите на партиите от управляващата четворна коалиция във Финландия се договориха за обща политика за борба с нетолерантността и така избегнаха разпад на мнозинството, след като встъпилото в длъжност през юни дясно правителство се забърка в расистки скандали, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Новината съобщи премиерът Петери Орпо, който е лидер на победилата с малка разлика на изборите през април Национална коалиционна партия. Той посочи, че новите мерки за справянето с проблема ще бъдат оповестени скоро. Кабинетът предизвика полемика още в първите дни след идването си на власт, когато медиите изнесоха информация за писания на министри от партия „Финландците“, крайнодесен член на управляващата коалиция и втора политическа сила след изборите, които някои критици на властта определиха като расистки.

Скоро след това икономическият министър Вилхелм Юнила беше принуден да подаде оставка заради многократни препратки към нацизма, а лидерката на „Финландците“, финансовият министър Рика Пура, се извини за анонимно публикувани от нея коментари в интернет преди около 15 години, съдържащи обиди на расова основа. Договарянето на обща политика за борба с расизма е опит на Орпо да сплоти кабинета, след като една от по-малките партии в коалицията – Шведската народна партия (ШНП, партията на шведското малцинство), изрази остри протести срещу тези разкрития.

Лидерът на ШНП Анна-Мая Хенриксон обяви, че тя и председателстваната от нея политическа сила подкрепят новата политика. „Шведската фракция в парламента одобри резултатите от преговорите“, посочи Хенриксон в публикация, поместена късно снощи в социалната мрежа "Екс" (бивш "Туитър").


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Zаря

    3 15 Отговор
    Само един Бойко ще оправи България. Другото е пълнеж. Баце знае най добре как се управлява държавата.

    Коментиран от #3

  • 2 Хаха

    11 0 Отговор
    Куче кокал не пуска.
  • 3 Новичок

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Zаря":

    Знае как да "усвоява" Баце ти.Сите от ОПГ герб са такива.Сасипаха я тая държава.Пфу...

    Коментиран от #4

  • 4 Новичок

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Новичок":

    Лапсус- сасипаха да се чете като съсипаха.
  • 5 3242

    3 0 Отговор
    същите клишета като при нашите евроатлантици
  • 6 Хохохо

    0 0 Отговор
    От първи до четвърти коментар са прочели заглавието и бързат да се изкажат, без да разберат, че става дума за Финландия, отделно, че заглавието е подвеждащо.

    Коментиран от #8

  • 7 така е

    4 0 Отговор
    марче французи са напредничави минаха на четворки а ние сме на шведска тройка двама гледат как един краде
  • 8 така де,грешно е заглавието

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хохохо":

    щот петтери можеше и без тия саботьори шведски партийци да направи тва правителство и да изкара мандата
Новини по държави: