Last news in Fakti

10 Ноември, 2013 15:16 1 258 0

Преговорите с Иран продължават на 20 ноември

  • иран-
  • ядрена програма

За първи път за последните месеци тя отбеляза, че е постигнат значителен напредък, но някои спорни въпроси остават

Дори и без споразумение е направена малка, но голяма стъпка в преговорите по ядрените амбиции на режима на аятоласите, коментират световните медии.

Разговорите между държавния секретар на САЩ Джон Кери и иранския му колега Джавад Зариф  продължиха часове.

Все пак беше договорено преговорите да продължат на 20 ноември, обяви върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън.

За първи път за последните месеци тя отбеляза, че е постигнат значителен напредък, но някои спорни въпроси остават.

Руският външен министър Сергей Лавров пък коментира, че решаващата роля на Джон Кери за раздвижване на преговорите.

От своя страна външният министър на Техеран Мохамад Джавад Зариф уточни, че приключилите разговори представляват база за придвижване напред.

Има възможност да бъде постигнато споразумение по иранската ядрена програма през следващите няколко седмици, заяви за Би Би Си британският външен министър Уилям Хейг.

Целта на преговорите е да бъде съгласувано замразяване на части от иранската ядрена програма в замяна на смекчаване на някои от западните санкции срещу Техеран.

Международната общност подозира Иран, че се опитва да създаде ядрени оръжия, но Техеран твърди, че обогатява уран само с мирни цели. Допълнителни притеснения внесе новиизбраният ирански президент Хасан Рохани. В реч пред депутатите той ясно заяви, че Иран няма да се откаже от ядрените си права, сред които било и обогатяването на уран. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: