Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Септември, 2023 11:34 3 378 49

Специалната операция по елиминирането на Пригожин приключи успешно, Путин го отстрани по дивашки начин

  • вагнер-
  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • евгений пригожин-
  • борис джонсън

Сега Кремъл е зает с деликатната задача да управлява потенциалния гняв на привържениците му

Специалната операция по елиминирането на Пригожин приключи успешно, Путин го отстрани по дивашки начин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Не е толкова важно дали Владимир Путин е поръчал елиминирането на собственика на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин, чийто самолет падна от небето преди седмица - точно два месеца след краткотрайния му бунт и поход към Москва, смятат някои анализатори, а по-скоро демонстрирането на допълнителната мощ, която руският президент получи с това слизане от сцената на негов съперник, пише БТА.

Частният самолет на Пригожин, в който той пътуваше с приближени и охранители, се разби на 23 август близо до село Куженкино в руската Тверска област. Веднага след като самоличността на загиналия беше потвърдена, руският независим новинарски сайт „Медуза“ заговори за „специална погребална операция“, подготвена за Пригожин, визирайки тайнствеността около организацията на траурния обред и неяснотите за времето и мястото на полагането му в земята. Местни медии описаха как журналисти и желаещи да се простят с Пригожин са били разигравани и са се лутали къде всъщност ще бъде прощаването с популярния лидер на наемниците. Освен това, погребението почти не беше отразено от руската държавна телевизия и само един канал – „Россия 1“, му отдели почти минута като посочи, че Пригожин е бил погребан в тесен кръг по желание на семейството.

Още новини от Украйна

Според руската изследователка Татяна Становая - анализаторка на Център “Карнеги Русия-Евразия”, цитирана от сп. „Нюзуик“, тайното погребение на Пригожин „стана последната фаза от специалната операция по елиминирането му“. Прогнозата на Становая е, че няма да има нов човек начело на „Вагнер“, нито обединено командване на частната армия. ЧВК ще бъде погълната от различни структури, не задължително от руското министерство на обраната.

Пригожин е бил погребан за не повече от 40 минути на частна церемония с не повече от 30 присъстващи, съобщи същия ден пресслужбата му.

Седмичното британско издание „Спектейтър“ коментира, че странното поведение около погребението и маневрите за отклоняване на опечалени, предполагат, че руските власти, а следователно и Кремъл, не са искали да допуснат народно оплакване на Пригожин. Вероятно причина за тази нервност след неуспешния юнски метеж, е това, че всяка проява на скръб и изблик на подкрепа може да бъде разглеждана като предизвикателство към президентската власт. Кремъл явно не е искал да даде възможност на съмишленици и почитатели на Пригожин да се съберат на гроба му.

Броени дни преди катастрофата „ястреби“ в руските сили за сигурност настоявали за същите промени, които Пригожин изискваше, призовавайки за ново военно ръководство и засилване на сраженията в Украйна, съобщи „Блумбърг нюз“, цитирана от Радио „Свободна Европа“. Медията отбелязва, че през последните няколко месеца Пригожин е спечелил умовете на мнозина руски провоенни пропагандисти, блогъри и националисти – все хора, подкрепящи инвазията, които мятат, че Москва я провежда непрофесионално.

Сега Кремъл е зает с деликатната задача да управлява потенциалния гняв на привържениците на покойния, посочва в. „Вашингтон пост“. Липсата на каквато и да било официалност на погребението, което Путин позволи за Пригожин, пише “Спектейтър“, е силен индикатор как президентът ще е опита да представи сценично наследството на този „талантлив бизнесмен“.

Снимки, направени през юли при полицейския обиск в дома на Прижожин след метежа, разкриха, че той има медал „Герой на Русия“. Това означава, че теоретично на Пригожин се е полагало погребение с военни почести, почетна рота и военен оркестър. Протоколът за погребения на Герои на Русия изисква също те да бъдат извършени на федералното военно гробище Митишчи в покрайнините на Москва - нещо, което беше отказано на Пригожин, отбелязва изданието. Любопитно е, че според неназован източник, цитиран от руски медии, погребението е било частно, в съответствие с желанието на роднините. Фактът, че руските държавни медии акцентират върху това, е красноречив. А и Пригожин бил погребан на Пороховското гробище в Санкт Петербург, за да бъде положен редом с баща си, когото той обаче почти не познавал. Оттук удобно се прави извод, че нищо около погребението няма общо с обстоятелствата около смъртта на собственика на „Вагнер“.

„Спектейтър“ заключава, че тайното погребение навежда на мисълта, че руските власти и Кремъл са искали час по-скоро да го „изчегъртат“, а с него и спомена за юнските събития, от паметта на Русия. Но наследството на човека, превърнал се в най-голямото предизвикателство за Путин през неговите десетилетия на власт, може да не бъде забравено толкова бързо, прогнозира изданието.

В анализ за „Дойче веле“ Андрей Бренер прогнозира, че каквото и да стане оттук нататък, едно е ясно: Пригожиншчината със сигурност ще надживее Путин. Бренер пише, че епохата на късния Путин вече е неразривно свързана с основателя на наемническата армия. А смъртта на Пригожин допълнително циментира тази връзка. И президентът няма да може да се отърси нито от сянката на Пригожин, нито от подозренията за участие в смъртта на лидера на наемниците, нито пък от вината за техните престъпления.

Бренер обобщава, че Пригожин е осъществил в геометрична прогресия онова, към което сегашният държавен ръководител на Русия целенасочено вървеше в продължение на години: обезценяване на всички закони, брутално отстраняване на противниците и установяване на чисто криминални взаимоотношения. Пригожин дори успя да надмине президента в едно: в бруталното отстраняване на опонентите си. Точно за това опитът му за метеж накара Путин направо да настръхне, смята коментаторът на ДВ, макар че, в крайна сметка всичко върши за един ден. Смъртта на Пригожин може да направи мечешка услуга на Путин, ако около основателя на „Вагнер“ започне да се гради култ като около някакъв мъченик. Но е по-вероятно Кремъл да не го допусне, прогнозира А. Бренер.

Според британското министерство на отбраната, цитирано от Асошиейтед прес, почти сигурно е, че отстраняването на Пригожин ще има дълбоко дестабилизиращ ефект върху ЧВК „Вагнер“. Неговите лични атрибути: хиперактивност, изключителна смелост, хъс за резултати и крайна бруталност бяха проникнали във „Вагнер“ и едва ли него приемник ще ги притежава.

Бившият съветник в Кремъл Сергей Марков обаче смята, цитиран от в. „Крисчън сайънс монитър“, че външни врагове са били повече от мотивирани да убият Пригожин и никой в Русия не е искал да го направи. Наистина не виждам какво би спечелил Путин от убийството на Пригожин освен голяма лоша реклама. Никой в Русия не се нуждае от това, подчертава Марков. Американски и европейски наблюдатели, цитирани от изданието „Политико“, са на мнение, че вероятно в краткосрочен план Путин ще стане по-силен, но в дългосрочен хватката му ще отслабне. Естонският министър на отбраната Хано Певкур написа, че обществото на страха бързо расте в Русия и хората са все по-уплашени да излизат на демонстрации или нещо подобно. Така че диктатурата в мафиотската държава расте, изтъква Хавкур.

„Политико“ отбелязва и появата на онлайн спекулации, че Пригожин не е мъртъв, а катастрофата е била постановка, за да му помогне да изчезне. Руският медиен апарат обаче побърза да сложи край на тези слухове. А администрацията на американския президент Джо Байдън посочи, че в края на краищата Пригожин е бил „пътник“ и е живял живот назаем.

Русият журналист Андрей Колесников от Фондация Карнеги за международен мир, който продължава да следи ставащото в Русия, пише в бележки за статия, предоставена на „Крисчън сайънс монитър“, че традициите на руската и съветската тайна полиция са отдавнашни и дълбоки и отстраняването на Пригожин след „предателството му“ срещу Путин е било неизбежно. Извънсъдебните убийства в Русия се превърнаха в новото нормално, пише Колесников. Системата, изградена от Путин, е създадена по такъв начин, че не се нуждае от публични екзекуции (както в други автокрации) или от истински съдебни процеси (както е в демокрациите). Безсмислено е да се спекулира дали Путин е засилил властта си в резултат на самолетната катастрофа. Автократът остана върховен лидер, а победителят взема всичко.

Бившият британски премиер Борис Джонсън написа във в. „Дейли мейл“, че „наблюдавайки смразяващите кадри със самолета, който по спирала пада към земята, ставаме свидетели на нещо историческо. Това е силовото ликвидиране - по телевизията - на враговете на държавния глава. Не се сещам за друг пример на такава показна и безцеремонна диващина, извършвана от световен лидер - не и наше време“.

В тази връзка „Политико“ прави паралел с 1934 г., когато в Ленинград е убит видният болшевик Сергей Киров - съветски държавен и политически деец, секретар на градския комитет на Всесъюзната комунистическа партия (болшевики) и близък приятел на Йосиф Сталин. По неясни причини Киров е застрелян в строго охранявания партиен щаб в Смолни от неуравновесен млад комунист. Въпреки усилията на съветски и руски историци да търсят поръчителя далече от Сталин, според американската историчка Ейми Найт, смятана за най-добрия западен специалист по СССР и Русия, са налице доста убедителни обстоятелства, свързващи Сталин с убийството на популярния негов вероятен съперник.

Обстоятелствата около престъплението водят към Народния комисариат по вътрешни работи НКВД (централен правоприлагащ орган на СССР за борба с престъпността и поддържането на обществения ред, изпълняващ пряко върховенството на властта на Всесъюзната комунистическа партия и тясно свързан със съветската тайна полиция) - предшественик на ФСС, и Найт е убедена, че НКВД няма как да е действал без изрична заповед на Сталин.

Подобно на Путин, преди 90 години Сталин също проявява известна нервност. Но в крайна сметка използва убийството на Киров като претекст за засилване на политическите репресии и започване на Голямата чистка, обобщава „Политико“. Още през юли тази година, в периода на късния Пригожин, американският държавен секретар Антъни Блинкън каза на форум по сигурността в Аспън, че Русия води политика „на отворени прозорци“, визирайки това колко много видни руснаци изглежда починаха, падайки от прозорци на високи етажи. Двама руски олигарси - Павел Антов и Равил Маганов, паднаха от прозорци миналата година, припомня „Политико“. И двамата критикуваха руската инвазия в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    15 2 Отговор
    Шеф Пригожин работи под прикритие в ресторанта ми.

    Коментиран от #18, #29, #49

  • 2 Факт

    33 11 Отговор
    Само че сайта "Медуза" е окраински. Лесно проверимо е, ако не си в менопауза.
  • 3 СС23

    24 8 Отговор
    Айде е? Що пък да не са били Франсетата? Zащо пък да не е изценирано? Много пък сте запознати с фактите а? Написали Русия отдолу и вече всичко е ясно инфото идва от там.... Някъв трол като Джамбата седи в гаража и пише.

    Коментиран от #9

  • 4 ВЪПРОС

    17 2 Отговор
    В САЩ има ли частна армия, или там не може ...
  • 5 Въййй

    14 16 Отговор
    Усръйна я Размазаха като Кравешко л@й...
    ну
  • 6 дивият

    14 20 Отговор
    руски нрав вече не изненадва никого.
  • 7 Голия

    18 21 Отговор
    Руски шимпанзета , убийства и терор , руский мир - животинский панаир.

    Коментиран от #16

  • 8 БСТ

    21 10 Отговор
    Пълни глупости няма никакви доказателства !
  • 9 Щото

    14 23 Отговор

    До коментар #3 от "СС23":

    за разлика от руснаците, във Франция всичко се решава по цивилизован начин. Руските варвари нямат човешки решения, затова ще останат изолирани като в зоопарк.

    Коментиран от #43

  • 10 Куджо

    8 10 Отговор
    не останаха рашисти , следващия ще е жужи
  • 11 Херш

    23 5 Отговор
    Доказателства нещо, а? Или си плюем по презумция.
    Сев поток е взривен от американци и украинци.
    Статия да напиши от водещи журналисти, /ако си истински журнслист), твои колеги по случая.
  • 12 Голия

    6 14 Отговор
    Ще гласувам за Пуниноида ако се разправи с Митрофаноида.
  • 13 Механик

    15 10 Отговор
    -Какви са тези в тоя ров?
    -Тез са братче от Азов.
    -А защо лежатвъв тая влага?
    То тук всичко се разлага?!
    -Щото тука са ни ги "подслонили",
    руските въоръжени сили.
    -Дай да викнем "Слава Украина"!
    -Нема братче, Украина си замина.

    Коментиран от #19, #32

  • 14 дедо

    15 5 Отговор
    Тая Мара не спря да пише простотии.
  • 15 провинциалист

    13 1 Отговор
    "Путин го отстрани по дивашки начин"... Дивашки е начинът, по който електоратът се саморазправя с редовия данокъплатец (визирам с. Прилеп и всички останали) под благия поглед на политическия елит.

    Коментиран от #36

  • 16 *скандално*

    19 1 Отговор

    До коментар #7 от "Голия":

    Жак Бо за смъртта на Пригожин: Дело на чужди служби е най-правдоподобната хипотеза
    29.08.2023
    Автор Андре Беркоф, радио “Сюд”
    Не вярвам да е уреждане на сметки между Кремъл и Пригожин. Пригожин е бил в Африка в дните преди инцидента и ако наистина руските служби са искали да го елиминират, мисля, че лесно биха могли да го ликвидират в Африка с добре платен снайперист. Така проблемът щеше да бъде решен много по-дискретно, много по-малко зрелищно и без особени подозрения към Путин и руското ръководство. От друга страна, много прилича на прицизна операция на чужда спецслужба, целяща да обвини за смъртта на Пригожин именно ръководството и в Кремъл и лично Путин. И тук очевидно веднага идват на ум украинските служби. Но освен украинците, има някои данни, на базата на които пожем да посочим като извършители и френските служби. Това казва Жак Бо, бивш член на швейцарското стратегическо разузнаване, който е участвал в програми на НАТО в Украйна през 2014 и 2017 г., в интервю за журналиста Андре Беркоф по френското радио „Сюд“.
    ВИЖ ВИДЕОТО:

    Коментиран от #26

  • 17 Исторически парк

    7 1 Отговор
    оня ден беше двойник, вчера беше шойгу днеска путин..
  • 18 облъчен пyтинoпитek

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Да бе и аз оня ден го видях - с Копейката бяха тръгнали към Мутрофановна !
  • 19 Така е

    4 7 Отговор

    До коментар #13 от "Механик":

    275 К....чебу-рашки Фира и 392 К....Груз 300 !
    А до Коледа ще са...Милион!
    Няма ..Киев, няма Харков,..Одеса, и Херсон,...а уж бяха..."Руски завинаги"...както каза Пусик
    Хихихихихихи
  • 20 Студопор

    12 1 Отговор
    "По дивашки начин"...? Как САЩ отстраниха Саддам Хюсеин, Милошевич, Бин Ладен...? По абсолютно същия начин! Тогава не беше дивашко, сега е! Когато американците си взривиха собствените небостъргачи и избиха маса народ, за да набедят талибаните, тогава не беше проблем. Сега се оказва, че е... Двоен стандарт.
  • 21 Нептун

    1 1 Отговор
    Най-големия герой россии отсрани малко по-малкия герой россии пригожин пълна идилия в Азия
  • 22 Дедо

    2 8 Отговор
    Пригожин ,Уткин армията им от Вагнер ,направиха много голяма грешка ,че тръгнаха към Москва. Трябваше да тръгнат към Крим, имаха сила да окупират полуострова,както и да го бранят и отделно от там можеха да оказват натиск на Москва.

    Коментиран от #27, #40

  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 3 Отговор
    От невинен до доказване на обратното,
    към виновен до доказване на обратното ❗
    Новото право ❗
  • 24 По- голем

    8 1 Отговор
    Дивак от Мара е само тоя, който я държи на заплата!
    Кой ти дава акъл да пишеш тия простотии!
    Вместо да триеш и блокираш, вземи се образовай!
  • 25 Папо

    3 3 Отговор
    Брей в тая Русия само герои. Най големите герои на света били тия .
  • 26 На такива

    4 13 Отговор

    До коментар #16 от "*скандално*":

    варварски постъпки са по възможностите само на руснаци. В тях не е останало нищо човешко и тенденцията е да вървят към хищните животни. За руснак, само зоопарк.
  • 27 Добре е

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "Дедо":

    Че не са те питали!
  • 28 Има ли значение?

    3 8 Отговор
    Колкото повече Крепостняци в чували, толкоз по-добре
  • 29 ТиКво

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А и Елвис Пресли също и са колеги 😁
  • 30 Баце ЕООД

    2 0 Отговор
    Дедо Пригожин на кой плаж ли го точи
  • 31 Путин

    4 1 Отговор
    Ще поръчам да убият всички!
  • 32 ТиКво

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Механик":

    Ама ти освен военен експерт си и поет!
  • 33 Копейкин

    2 1 Отговор
    Тия от Кремъл,дали няма да вземат да поръчат и мен?
  • 34 Бесен-_ Язовец

    6 1 Отговор
    Вдигнете паметници на Евгени Пригожин в ЕС
  • 35 Гледам

    2 1 Отговор
    От творбите в коментарите.. Некой е повярвал поне 26 пъти на това ЕСЕ.
  • 36 Българин 681

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "провинциалист":

    Не трябва ли да е политическия "елит"???
  • 37 Митрофанова

    3 3 Отговор
    От понеделник спираме парите на Възраждане тия излезнаха големи крадци и палячовци!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 мара бандерката..

    2 1 Отговор
    Меня по дивашкии,если никто..кто нибудь меня разнодеть..
  • 40 Знайко

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "Дедо":

    А като се окопаеш на Крим , кой ще ти праща гориво и боекоплект- аз ли? Или кравария?
    Който не е разбрал да си запише - Раша финансира тази "частна" армия , която всъщност е частна защото е по-удобно , отколкото да е на Раша. Пирожката е получавал % от приходите от мини и кариери в африка, защото ги пази.Най-вероятно в последствие е станал и мениджър, но не забравайте, че мениджърите се назнавачат- те не са магнати!
    Има версии , че пирожката е взел 7 милиарда за да тръгне към москва и ако америте са разбрали , че са изиграни, може това да е отмъщението им.

    Коментиран от #42

  • 41 Р.К.И.

    4 2 Отговор
    Ако го е убил Путин, трябва да е наясно, че хората запалили фитила, във всеки момент могат да запалят фитила и на неговия самолет.
  • 42 Р.К.И.

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "Знайко":

    Ти пък и сумата знаеш! 7 милиарда! Как го изчислихте. И откъде имата такава топ сикрит информация. Всичките неща на света знаете вие. Американците бият негрите и нямат време да се занимават с руския боклук Пригожни.
  • 43 ДОДО

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Щото":

    Видяхме Франция колко демократично биеха и стреляха по протестиращите. По европейски и либерално.
  • 44 Урюрвкос

    2 2 Отговор
    няма значение, дивашки, варварски или отвратителни важното е че Путин изпълнява докрай специалните военни операции
  • 45 Коментатор

    2 2 Отговор
    Къде са ви "ФАКТИТЕ", само името такова, жалки инсинуации.
  • 46 Демократ

    3 3 Отговор
    Нивото на Русия е страхотно. Героят Пригожин е криминален тип с 15 годишна присъда, издигнат от Путин-КГБ за приближен с офертата- ако не слушаш, падаш от небето. Резултатът е по-добър от падането от прозорец, защото 10 души едновременно заминават за миг в небитието. КГБ е специализирано- цялото полско ръководство на държавата така си замина случайно на път за Катин за откриване паметника на загиналите от сталинските куршуми на НКВД 22,000 поляци, елита на нацията.50 години Москва лъга света и когато призна, не разреши на поляците да отдадат почит на невинните жертви и добави още жертви в списъка.
  • 47 Бесарабски българин

    2 2 Отговор
    При вида на заглавието става ясно и убийците на Пригожин, които не вероятно, а със сигурност са Запада, но всяко възмездие ще дойде със времето си, и никой няма да се спаси; ще се молят ежедневно тези, които са вкарани в затвора, а не са попаднали живи в ръцете на...
  • 48 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 1 Отговор
    Сега е наред онова страхливото с имлантите и токчетата от калния бункер, ще виси закачено от башнята, а копейките ще вият гладни по кофите‼️
  • 49 Кафа..

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Кафа с тоз шеф....
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания