Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Септември, 2023 09:43 2 280 19

Русия вербува бивши затворници от "Вагнер"

  • вагнер-
  • росгвардия-
  • русия-
  • затворници-
  • евгений пригожин-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • мобилизация

Руското разузнаване вероятно ще поеме медийния бизнес на Пригожин

Русия вербува бивши затворници от "Вагнер" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Русия бивши затворници от Вагнер се назначават в Руската гвардия (Росгвардия) – структура, която осигурява обществената сигурност в страната. Както се посочва в доклада на базирания във Вашингтон мозъчен тръст "Институт за изучаване на войната“ (ISW), това вероятно се прави с цел по-нататъшно подчинение на остатъците от ЧВК "Вагнер“, както и за едновременно укрепване на апарата за вътрешна сигурност на Русия, предава УНИАН, пише агенция "Фокус".

Отбелязва се, че руското опозиционно издание iStories съобщи на 11 септември, че роднини на бивши затворници от "Вагнер“ са казали, че някои от роднините им са получили покани да служат в Росгвардия. iStories отбеляза, че Руската гвардия иска от бившите вагнеровци да преминат проверка за сигурност и да предоставят документи за официално помилване, както и документи за сключване на договори с ЧВК Вагнер.

Още новини от Украйна

Освен това друг военнослужещ от руската гвардия заяви, че в неговата част служат бивши вагнеровци, включително и такива без военен опит. Друг гвардеец казва, че неговата част е изпратила бивши бойци от ЧВК Вагнер да охраняват "стратегически обекти“ в окупираните територии на Украйна. ISW отбелязва, че евентуалното активно вербуване от руската гвардия на бивши бойци на ЧВК "Вагнер" заслужава внимание на фона на неотдавнашните усилия на руското ръководство да засили ролята на Росгвардия като служба за вътрешна сигурност след въоръженото въстание на вагнеровците ръководен от Евгений Пригожин през юни.

"ISW по-рано съобщи за прехвърлянето на подразделенията "Гром“ (елитни специални звена за борба с наркотиците на руското Министерство на вътрешните работи) и тежки оръжия на Руската гвардия след бунта. Руската гвардия може да набира бивши бойци от ЧВК Вагнер, за да увеличи максимално своя резерв за формиране на сили или може би за по-голям контрол над бившите вагнеровци с надеждата за укрепване на вътрешната сигурност след въстанието“, казват анализаторите.

След смъртта на ръководителя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин избухна борба между руските спецслужби за активите на неговата империя. Според западни медии руското външно разузнаване вероятно ще поеме медийния бизнес на Пригожин, а наемническите операции ще преминат под контрола на Министерството на отбраната и ГРУ. По-рано беше съобщено, че "вагнеровците", които отказаха да подпишат договор с руското министерство на отбраната, ще станат част от ЧВК "ГардСервис“ в Беларус - група, чиято основна задача е да противодейства на опозицията в случай на негативен сценарий за Лукашенко.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ухаааа

    6 6 Отговор
    Дано да са кръвожадни и безмилостни с нацистките пълчища!
  • 3 А в Украйна

    14 2 Отговор
    вербуват цялата из..мет , бивши затворници и извр. ... теняци, криминалки от целия свят.
  • 4 Българин 🇧🇬

    14 6 Отговор
    В коя западна или американска частна армия не са основно престъпници ? То самата идея да убиваш за пари е престъпна ! Правилно решение на Кремъл !

    Коментиран от #11

  • 5 честен ционист

    7 6 Отговор
    На това се казва съвестна реабилитация и връщане на бивши затворници в обществото. Не като в САЩ и робската им затворническа система, а някой ако успее да излезе, свършва на някой паркинг, или надрусан на зомби по улиците.
  • 6 Марийке,

    12 3 Отговор
    Ами той Пригожин бил жив МА , във Венецуела. Това написа твой колега журналист в друг наш сайт вчера. Разберете се МА
  • 7 Свободен

    6 13 Отговор
    Чудя се на акъла на руснаците!
    Защо трябва да хранят цялата тази паразитираща пасмина?
    Не могат ли просто да спрат да плащат данъци в и без това слаботелесната им икономика и да оставят кремълската мафия бе свеж кешфлоу?

    Коментиран от #12

  • 8 Алоуу

    11 3 Отговор
    В Моцарт същите образи, мари аФторке. Да не мислиш, че там са професори , академици и докторанти?
  • 9 ей това любопитството

    9 1 Отговор
    е много важно . той тя те клюки и интрижки , има неща дето са отдавна, дето са далече от нас , не ни интересуват , и засягат други . В бг неоправиха бедствията , непостроиха заводи за коли и ракети , но другите видите ли ги как живеят .
  • 10 Зли

    5 2 Отговор
    Има перспектива за момчетата..Браво. това е демокрацията..
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сеободния

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Свободен":

    За България май говориш.
  • 13 Излишни хора

    4 1 Отговор
    Стратегически обекти да се чете
    едни хубави окопи на първа линия
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ужас

    5 3 Отговор
    Мутрагенска държава
  • 17 Руска

    7 6 Отговор
    Ко чи.на
  • 18 Наблюдател

    6 6 Отговор
    Русия вербува престъпници, а Украйна събира насила по улиците куцо, кьораво и сакато, защото другото умря, а евро-атлантиците има си Европа до викат слава украине и да просят пари.
  • 19 Бухаха

    3 4 Отговор
    Митрофанова е взела чата на ръчна
    Аре дишай малко ее мой
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания