Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Септември, 2023 12:01 2 508 16

Кметицата на Париж като бившия кмет на Москва: провокира агресия в Кавказ

  • нагорни карабах-
  • ан идалго-
  • русия-
  • армения-
  • кавказ-
  • украйна-
  • агресия-
  • париж-
  • франция-
  • игор чаленко-
  • азербайджан-
  • сепаратисти-
  • крим-
  • москва

Някои френски политици открито подкрепят прокремълските марионетки в още един регион - Южен Кавказ

Кметицата на Париж като бившия кмет на Москва: провокира агресия в Кавказ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Коментар на Игор Чаленко, политолог, ръководител на Центъра за анализи и стратегии (Киев, Украйна):

Кметицата на Париж Ан Идалго действа по аналогия с руските политици, които преди това помогнаха на сепаратистките радикали в Крим с последващото анексиране на полуострова от Руската федерация, промотира интересите на проруските сепаратисти на територията на азербайджанския Карабах. Тоест, докато Кремъл се прикрива с едните сепаратисти, води пълномащабна война в Украйна, някои френски политици открито подкрепят прокремълски марионетки в още един регион - Южен Кавказ.

Още новини от Украйна

По-радикална от Москва и Ереван

От 2020 г. насам кметицата на френската столица Ан Идалго се занимава активно с външна политика, най-вече в Южен Кавказ. Това става особено забележимо през август 2023 г.: градоначалничката отделя средства за подпомагане на арменския сепаратистки анклав в азербайджанския Карабах. Тя също така е честа гостенка в региона и в арменската столица Ереван като редовно се среща с ръководството на подкрепяните от Кремъл сепаратисти.

Освен това Идалго изпраща писма до френския външен министър Катрин Колона, в които призовава за признаване на "Република Арцах" (географското наименование на Карабах, използвано от поддръжниците на сепаратисткия анклав) - тоест за създаване още една арменска държава в азербайджански Карабах. Дори властите на самата Армения, наред с Русия, подкрепяща сепаратизма в карабахския анклав, не предприемат толкова радикални действия.

Украинската преса обръща внимание на факта, че руският президент Владимир Путин “използва арменските марионетки-сепаратисти в Карабах за свои цели”: “Както навремето прави с осетинците и абхазците в Грузия и поддръжниците на "руския мир" в Крим и Донбас. Това позволява на Москва да продължава да поддържа военно присъствие в Южен Кавказ, както прави в сепаратисткия регион Южна Осетия (Грузия) или в контролираните от Русия източни райони (Приднестровски регион) на Република Молдова".

Но противно на очевидните, публично достъпни факти, доказващи, че Путиновият режим използва сепаратистката територия в Азербайджан като опорна точка за политиката си в Кавказ, кметицата на Париж не се спира. Идалго призовава френските власти да построят летище в Карабах, контролиран от марионетките на Кремъл, и настоява президентът на републиката Еманюел Макрон да внесе за обсъждане в Съвета за сигурност на ООН резолюция за международна военна намеса в Карабах.

По стъпките на бившия московски градоначалник

Енергичната дейност на Ан Идалго в Карабахския регион, който се намира над 4500 км от Париж - нейната пряка сфера на компетентност, напомня тази на един друг политик. Става дума за дългогодишния кмет на Москва Юрий Лужков (1936 - 2019), който през 2014 г. подкрепи сепаратистите в Крим, малко преди Руската федерация да анексира полуострова.

От 2002 г. до 2014 г. кметът на руската столица прави същото като френския си колега: редовно пътува до Крим, среща се с местни радикали, подкрепящи отделянето от Украйна, предоставя им финансова помощ и прави изявления в подкрепа на сепаратизма.

Действията на Лужков се оказват важно звено в подготовката на последвалото незаконно окупиране на украинския полуостров от Кремъл през февруари-март 2014 г. Странно е, че дейността на Ан Идалго, която носи всички белези на подклаждана агресия, се възприема от мнозина на Запад като "борба за самоопределение" на сепаратистки анклав.

Ако проследим контекста на тези недвусмислени исторически паралели, ще стигнем до извода, че някои френски политици се държат като руските им колеги. Единствената разлика е, че преди десетина години бившият московски градоначалник подкрепяше сепаратистите в украинския Крим, докато настоящият ръководител на Париж фаворизира сепаратистите в азербайджанския Карабах.

Март 2002 г., Юрий Лужков: "Крим е специален регион на Русия!"

Юни 2022 г., Ан Идалго след среща с "президента" на сепаратисткия анклав Арайк Арутюнян: "Париж се обърна към френското правителство с искането да признае независимостта на Република Арцах".

През февруари 2007 г. Лужков по време на посещението си в украинския Крим уверява: "Няма да се откажем от Севастопол!". "Вашата битка е и наша!", гласи обръщението на Идалго от април 2022 г. към арменските поддръжници на сепаратистите в Карабах.

През юни 2008 г. кметът на Москва обяснява, че "Русия ще решава въпроса за държавната принадлежност на Севастопол в полза на държавното си право". През декември 2022 г., след поредната си среща с т.нар. “президент” на карабахските сепаратисти Арутюнян, кметицата на френската столица уверява, че "Париж винаги ще подкрепя Арцах и народа му, защитавайки правото му на самоопределяне".

"По никакъв начин не трябва да напускаме Севастопол и Крим", отсича през юли 2010 г. Лужков. А през януари 2023 г., 9 години след като Руската федерация незаконно окупира полуострова и почти година след пълномащабната агресия на Кремъл в Украйна, Идалго настоява, че "Арцах трябва да бъде признат".

Исканията на Идалго за "признаване на Арцах" изглеждат още по-изненадващи, като се има предвид, че дори властите на самата Република Армения не признават независимостта на анклава. Нещо повече, в края на декември 2022 г. парижката градоначалничка, пренебрегвайки суверенитета на Република Азербайджан, признат от всички държави-членки от ООН, призовава Франция да възстанови летището в центъра на сепаратисткия анклав в Карабах.

Идалго и Париж

Въпреки че Идалго има време да проявява активен интерес към външната политика и каузите на сепаратисткия анклав в Карабах, намиращ се много далеч от Париж, френските медии и аналитични центрове констатират съмнителната ѝ ефективност като кмет.

Според изданието 20 Minutes "работата на Ан Идалго е обективно много лоша”: “Достатъчно е да погледнем бедственото състояние на парижките финанси, влошаващото се качество на живот с все по-нарастващите нива на замърсяване на въздуха".

"Ан Идалго е кметът, който ще унищожи Париж", пише още едно френско издание - сп. Valeurs actuelles. Според печатната медия "Общината на Париж месец след месец се превръща в огромна комуникационна агенция”: “Въпреки че целта е да прикрива по-добре ужасяващото си бездействие, общинската администрация вече не може да замаже некомпетентността на ръководителката си, която несъмнено ще остане в историята на столицата като кметица, унищожила един от най-красивите градове в света".

"Историята на Ан Идалго в качеството ѝ на градоначалничка на Париж е история на прахосване на публични средства и на неуважение към данъкоплатците", категоричен бе анализът от 2021 г. на Institut de Recherches Economiques et Fiscales. "Замърсяването на околната среда, мръсотията, високите цени, липсата на обществена сигурност, крекът, задръстванията, гетата, тоталното обезобразяване на общественото пространство се превърнаха в истинска пречка за живота…”, пише Le Figaro за френската столица. “Кметицата на Париж обаче всичко това не я притеснява”, констатира един от най-популярните френски вестници.

През март 2023 г. Le Figaro иронизира, че "след пет години мълчание...градоначалничката на Париж най-накрая е оповестила публично стойността на някои от придобивките си, финансирани с парите, които получава за представителни разходи”. През 2017 г. почти половината от този годишен бюджет, изплащан ѝ от Община Париж, е била изразходвана за…закупуване на дрехи от луксозни брандове...", пише вестнникът.

Хаштагът в Twitter #SaccageParis (#УнищожавайкиПариж), лозунг на популярното гражданско движение, което се бори с деградацията на наследството, културата и обществото на Париж по време на мандата на Ан Идалго е красноречив показател за "стопанските таланти" на столичната кметица.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баба Ванга

    15 3 Отговор
    Макрон ке виси на Айфеловата кула.

    Коментиран от #3

  • 2 Вис

    20 8 Отговор
    Браво на Французойката.....

    Коментиран от #14, #15

  • 3 Няма

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Баба Ванга":

    Новите французи ще я правят джамия, и коледна украса не им требе...
  • 4 Урюрвкос

    10 4 Отговор
    Лужков ходи само в град Севастопол който никога не е подаряван на украинците. Там с пари от московския бюджет построи жилищен район за 30 хил души основно семейства на военни. Целта беше те да си останат там а не да дойдат в Москва и да искат безплатни жилища. Апартамент в Москва е поне 2-3 пъти по скъп от същата квадратура в Севастопол.

    Коментиран от #5

  • 5 В Москва

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Урюрвкос":

    Се ходи заради възможностите. Иначе Севастопол е в пъти по приятен град от толкова огромен мегаполис. Колкото и да е уреден.
  • 6 Урюрвкос

    13 12 Отговор
    столицата на Армения град Ереван е на 3000 год. След динозаврите първите заселници на Арцах са арменците. Азербайджан е измишльотина на Ленин. Преди СССРето изобщо не е съществувала.

    Коментиран от #9

  • 7 Донбас

    11 4 Отговор
    Игор Челенко е Бандеровец, който ще бъде съден за убийства и предаден на роднините на жертвите за изпълнение на присъдите според техния мироглед.
  • 8 Летописец

    8 6 Отговор
    Укрите открито вземат страната на мусюлманите-азери (заради Турция) , срещу арменците .
  • 9 Те онешните арменци

    12 7 Отговор

    До коментар #6 от "Урюрвкос":

    Нямат нищо общо със сегашните, освен носовете, ръста и кривите крака. Арменците не са държавотворен народ, затова повече от 1500години нямат държава докато Ленин не реши да им подари такава на изконни азерски земи. Арменците са кавказките сингани, затова не могат да управляват държава, а са се пръсна ли по света и другите държави да смучат гостоприемниците си.
  • 10 Сзп

    9 7 Отговор
    Нищо чудно,1/5 от франсетата са арменски цигани,това е цялата истина.
  • 11 А германистанците

    6 2 Отговор
    и американците какво по-различно правят намесвайки се в чужд конфликт? Всеки знае мене си. Това е
  • 12 Умирам от смях

    6 3 Отговор
    "Център за аналлизи и нам си кво" Киев, Украйна" и спирам да чета, бате.
  • 13 Унтерофицер

    6 6 Отговор
    Още една рубладжийска фльоорца, попаднала случайно на висока позиция, използвайки я във вреда на народа...
  • 14 хххх

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Вис":

    Taя не е французойка, а представителка на малцинствата.
  • 15 хххх

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Вис":

    Няма такова френско име – Ан Идалго!

    Коментиран от #16

  • 16 Вис

    1 4 Отговор

    До коментар #15 от "хххх":

    Ан идва от Ана....Идалго е Типична Френска Фамилия..... Затова прочути френски актриси като Ан Парийо... Например....
Новини по държави: