Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Септември, 2023 14:09 4 787 60

Какво става в Карабах и как е свързано с Украйна

  • игор чаленко-
  • окупация-
  • ес-
  • армения-
  • украйна-
  • русия-
  • азербайджан-
  • нагорни карабах-
  • война

Днес Украйна и Азербайджан имат много общи проблеми

Какво става в Карабах и как е свързано с Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Анализ за ФАКТИ на Игор Чаленко, политолог, председателят на Центъра за анализи и стратегии (Киев, Украйна):

Започнало е провеждането на "антитерористични мероприятия" на територията на азербайджанския регион Карабах, обяви във вторник, на 19 септември 2023 г., Министерството на отбраната на Азербайджан. Това действие последва в отговор на сутрешен инцидент с шестима загинали, сред които двама цивилни, в резултат на експлозия на мини, поставени от арменски сепаратисти.

Още новини от Украйна

След края на Втората карабахска война през 2020 г. ЕС и САЩ положиха значителни усилия за мирно уреждане на конфликта между Ереван и Баку.

Карабах, сепаратистки анклав на азербайджанска територия, е признат според международното право от всички държави в ООН за част от Азербайджанска Република. След разпадането на Съветския съюз тази територия е частично контролирана от прокремълски сепаратисти, които се ползват с подкрепата и от съседна Армения.

През май 2023 г. премиерът на Армения Никол Пашинян признава Карабах за част от суверенната територия на Азербайджан, а през юни т.г. президентът на Азербайджан Илхам Алиев заявява, че се планира сключване на мирен договор между двете държави до края на 2023 г.

Но от края на юли 2023 г. арменското правителство, под натиска на реваншистките опозиционни сили в Ереван и най-радикалните елементи в арменската диаспора, започна международна кампания за демонизиране на Азербайджан. "Пропагандният натиск, ултиматумите и призивите за санкции доведоха единствено до провал на преговорния процес", писа по темата авторитетното латвийско издание LA.

Според полското списание Wprost “...нова военна конфронтация в Южен Кавказ може да създаде нови проблеми за Европа”: “Рисковете са от нова бежанска вълна и пренасочване на ресурси към Украйна до енергиен срив и инфлация".

Независимо от факта, че загрижеността на европейските медии беше свързана с възможна ескалация между Ереван и Баку, "антитерористичните мерки", чийто старт е даден на 19 септември, според властите, са насочени “изключително срещу арменските сепаратисти, действащи непосредствено на територията на самия Азербайджан”.

Де юре това се потвърждава от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН (№ 822, 853, 874 и 884) и от изявленията на Никола Пашинян от 17 май 2023 г., според които Карабах е територия на Азербайджан.

Системният характер на тази официална позиция на властите в Ереван беше потвърден на 19 септември вечерта от секретаря на Съвета за сигурност на Армения Армен Григорян, който отговори на въпрос за възможността за участие на войските на страната му във военни действия. "Армения продължава да защитава само суверенната територия на Република Армения", категоричен бе Григорян.

Ситуацията се влоши допълнително от факта, че на 9 септември т.г. в Карабах се проведоха незаконни "президентски избори". ЕС и много държави публично ги осъдиха - става дума за Румъния, Унгария, Молдова, Великобритания, Турция, Грузия, Пакистан, Узбекистан, Казахстан и САЩ.

Украйна играе специална роля в подкрепата на Азербайджан. Украинската преса обръща внимание на факта, че "Путин използва арменските сепаратистки марионетки в Карабах за свои цели”: “Както навремето направи с осетинците и абхазците в Грузия и поддръжниците на "руския мир" в Крим и Донбас".

“Това позволява на Москва да поддържа военното си присъствие в Южен Кавказ, както вече прави в отцепническия регион Южна Осетия (Грузия) или в контролираните от Русия източни райони на Молдова (Приднестровски регион)", алармират медиите в Украйна.

Днес Украйна и Азербайджан имат много общи проблеми:

*Двете страни са жертви на подкрепян от Русия милитаризиран сепаратизъм - подкрепяни от Москва сепаратистки анклави действат на украинска и азербайджанска територия от години;

*20% от териториите на двете страни са окупирани;

*Украйна и Азербайджан са сред страни с най-много минирани територии в света;

*Целите на украинското контранастъпление и на азербайджанските "антитерористични мерки" са почти идентични: деокупация и пълно унищожаване на военната инфраструктура на незаконните режими, действащи на техните територии.

Разбира се, Украйна също осъди "изборите" в сепаратисткия анклав на 9 септември и изрази "подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Азербайджан".

Припомняме, че лидерите на сепаратистите в Карабах Рубен Варданян и Арайк Арутюнян са включени в украинската база данни за съучастници в руската военна агресия срещу Украйна - сайта "Миротворец".

По-малко от седмица преди началото на антитерористичната операция украинските медии съобщават: “Главно разузнавателно управление към Министерството на отбрана на Украйна (ГУР) е започнало действия по събиране на информация за арменския сепаратистки анклав в Карабах", "Украинските специални служби са започнали работа по установяване и разкриване на проарменските сепаратисти в Южен Кавказ".

Междувременно, на 19 септември 2023 г. стотици обикновени украински граждани “взривиха” Telegram-каналите с масов израз на подкрепа за Азербайджан и народа му. Въпреки факта, че нито Украйна, нито някоя от страните-членки на ЕС имат общи граници с Азербайджан, случващото се на територията на кавказката държава може да засегне буквално всеки европеец, особено в контекста на наближаващата зима.

Азербайджан е една от основните държави, която замества секналите руски петролногазови за европейския пазар. Баку в момента доставя нефт и газ на страни като Румъния, Хърватия, Унгария, България, Чешката република, Австрия, Германия, Гърция, Испания, Ирландия, Португалия и Италия.

"Европа излезе от тази зима (сезона 2022 г. - б.р.) с наполовина пълни газохранилища, по-стабилни цени на газа и положителна перспектива за следващата зима. Постигнахме това благодарение на нашите надеждни партньори като Азербайджан".

Заместник-председателят на Еврокомисията (ЕК), отговарящ за междуведомствените отношения и прогнозирането, Марош Шефчович, е убеден:

"Азербайджан е жизненоважен енергиен партньор за ЕС".

"Азербайджан е ключовият партньор на Евросъюза в усилията ни да се откажем от доставките на руски фосилни (изкопаеми - б.р.) горива", констатира се в едно от прессъобщенията на ЕК от юли 2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    38 13 Отговор
    Карабах , предвещава , за укрите пердах.....

    Коментиран от #6, #17

  • 2 Последния Софиянец

    48 21 Отговор
    САЩ разпалват война в Азербайджан за да прекъснат Турски поток и само те да продават скъп газ на ЕС.Това е накратко.

    Коментиран от #7, #47

  • 3 Историк

    15 39 Отговор
    Ролята на СССР/Русия в Нагорни Карабах е известна и предопределена от политиката на Руската империя/СССР: за да може да контролира чрез конфликти съседите си, руснаците организират в съседните им (и не само) държави в определение региони присъствието на компактни групи население, което се явява културно, икономически и исторически противопоставено на местното за съответната държава население.

    В Нагорни Карабах СССР подпомогна Армения да извърши геноцид и етническо прочистване (нещо признато с официални резолюции на ООН на по-късен етап) срещу местните азери. Това е и начина, по който "местното население" е станало преобладаващо арменско.

    Причината за подкрепата на СССР за този геноцид е именно това - да се създаде регион в Азербайджан, с компактно население с чужди за азерите култура, икономика и история, който да бъде използван за да разпалва конфликти в зависимост кои от съседите си иска да атакува СССР, ако се наложи.

    На по-късен етап, в продължение на политиката на СССР, Русия продължи да подкрепя арменците в Нагорни Карабах, за да продължи да поддържа напрежението в региона в собствена изгода, въпреки че претенцията, че местното население било "арменско" е ИЗЦЯЛО СЪЗДАДЕНА ОТ ГЕНОЦИДА и ЕТНИЧЕСКОТО ПРОЧИСТВАНЕ ИЗВЪРШЕНИ С ПОМОЩТА НА СССР.
  • 4 Историк

    15 33 Отговор
    ПРИЧИНАТА за промяната на ситауцията е двойна:

    1) че Азербайджан стана военно много по-силен (подкрепян и от Турция и поради повишените си финансови възможности базирани на огромните им приходи от петрол), а Русия много по-слаба (въвлечена във войната в Украйна), което автоматично доведе до рязкото повишаване на възможностите на Азаерите да завоюват обратно отнетото им от Армения, подпомогната от СССР

    2) След като Русия масивно загуби ЕС като клиент, Азербайджан стана жизненоважен за Русия като път за износ на суровини и за търговия. В тази ситуация НК беше пожертван, за да не се влиза в по-голям конфликт и да се създават пречки пред въпросната търговия.

    Накратко: СССР/Русия подпомогнаха Армения да извърши геноцид и етническо прочистване в НК с цел поддържане на огнище на конфликт, чрез което да дъжи в подчинение съседите си

    Сегашната ситуация показва, че за Русия НК не е бил никога нищо повече от такъв инструмент, и интересите на Армения никога не са били основание за действията на Русия в региона.

    Последното е истинското "прозрение" за арменците за това какво може да се очаква от Русия.

    Коментиран от #58

  • 5 Иркутск

    23 11 Отговор
    Армения била признала Карабах за Азербайджанска територия Русия не може да влиза на чужда територия
    Русия признава границите на Украйна включително и Крим обаче влиза и прави референдум
  • 6 Хахахаха

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Ще ще ще нали така
  • 7 Тръмпакис

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    А в слънчев ден като погледнеш в небето звездите виждаш ли ги?
  • 8 Българин

    28 7 Отговор
    Пашинян не е обмислил добре нещата. Отметна се от Русия и започна военни учения със САЩ. Но американците не помогнаха на арменците в Нагорни Карабах, а ги оставиха на произвола на азерската армия, за да капитулират. Трябваше "великият" Пашинян като голям стратег и американски приятел да поиска помощ от Ким Кардашиян - нали е арменка, която живее в САЩ?! Тя има 1.5 млрд. долара в сметките си, та можеше да му поотпусне някое милионче да води война. Пък и третият й мъж, с когото е разведена вече, т.е. Кание Уест, има около 2 млрд. долара. И от него ставаше да поиска нещо, да го придума бившата му. Но май даже и тя като горда американска гражданка разбира само от силикон и дебели задни части.
  • 9 В.В.П.

    27 9 Отговор
    Нищо общо нямат двете истории... Иззрайна ще изяде яко дървото, до последния кореняк..Армяния ще се успокои ,и ще пие една студена вода ..Едното е място населено с Руски ,другото е с миризливи армянски циганя...И имат един дрисок,за премиер..Шорошки Отпадък...ахаха дето бърка лайнята.....

    Коментиран от #11

  • 10 Русия

    2 12 Отговор
    е разковничето за ситуацията там!
  • 11 Историк

    3 20 Отговор

    До коментар #9 от "В.В.П.":

    "Нищо общо нямат двете истории... "

    Имат, и то много.

    Войната в Украйна е причината за това Русия да изостави арменците в Нагорни Карабах. Виж пост номер 4.
  • 12 В.В.П.

    26 6 Отговор
    И тия Азери ,що правят операции??.Ще санкционира ли оон..или ,нещо??.Да се блокират сметките на Азерските циганя...Много грозна гледка.
  • 13 Виц

    23 1 Отговор
    Арменец на смъртния си одър към синовете му: деца, пазете евреите, защото изчезнат ли ще ни подкарат нас...
  • 14 познай

    23 4 Отговор
    Общото са краварите!
  • 15 руснаците сеят тероризъм

    16 27 Отговор
    Както в Донбас и тук руснаците са създали прокремълска република,. Ама Путин вече се страхува от Ердоган и правдата ще възтържествува!
  • 16 В.В.П.

    17 6 Отговор
    Азерските циганя ,ако леко се одървят на Рф ,ще изядат сармата ,като Сладолед...Пъшинян ,призна Нагорно за Азербайджан..Както Желев призна Македония за отделна държава ...Т.е я откъсна от България..Все пак сега Азербайджан е по важен за РОССИЯ ,отколкото, Армяния...
  • 17 карабах за руските пердах

    11 26 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Путин подви опашка в създадената от него псевдорепублика!
  • 18 В.В.П.

    16 7 Отговор
    Нужно е Рф да ги трепе наред .Тия уродливи създания на СССР...Тогава ще има прогрес и благоденствие..Смяния , Азербайджан , Казахстан,Узбекистан,И т.н...Яко лобут..Както бяха навремето .Тихи и кротки .
  • 19 Блокиращ Лъвово мост

    16 1 Отговор
    Арман Бабикян как се изходи по въпроса

    Коментиран от #45

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 В.В.П.

    10 7 Отговор
    На тоя Турски мъънгау,Алиеф,,му порасна много службата ..И той прави операции,,Ще го сменят скоро..
  • 22 За никъде !

    13 21 Отговор
    Няма път ако си с Путин !
    Пълна безпътица !
    Бай Мехмед от Бурса.

    Коментиран от #28

  • 23 Димо

    14 22 Отговор
    Гледайте Карабах и се сещайте за другото място където руснаците са се изкендзали - Приднестровието в Молдова.
  • 24 Азерите са Турция

    16 3 Отговор
    Армяните пък са едно нагло нищо,никой не стои зад тях.И пъргавите Щати мигом им дойдоха изотзадзе..
  • 25 В.В.П.

    10 3 Отговор
    Когато дойде проруски премиер в Армяния , Азербайджански ще им върне Нагорно..ИЛИ ,ИЛИ ..ДВЕТЕ НЕ МОЖЕ.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Механик

    12 18 Отговор
    Няма по пропаднало, продажно и подло от ватника и бегераба му гладен.

    Коментиран от #48

  • 28 Хихихи..

    9 5 Отговор

    До коментар #22 от "За никъде !":

    Мараба,амуджа,не разбрах твоят Път накъде сочи? Освен гютюне друг акъл имаш ли?
  • 29 Историк

    11 19 Отговор
    ЕТНИЧЕСКИ ПРОЧИСТВАНИЯ И ГЕНОЦИД са геополитически инструмент НОМЕР ЕДНО в арсенала на руския империализъм.

    Руската империя/СССР/Русия има три начина за използването на този инструмент:

    1) Държава/регион подлежащ на асимилиране от Русия бива нападната, а спрямо населението й/му се провеждат политики на унищожение, или изселване, след което бива заменено с буквално докарани от другаде руснаци/граждани на руската държава.

    Крим е класически пример за това. В него местните кримски татари, са били изселвани и репресирани, първо от Сталин, а след това и от Путин.

    2) Руската империя/СССР/Русия директно участва във или подкрепя всякакви форми на ГЕНОЦИД И ЕТНИЧЕСКО ПРОЧИСТВАНЕ, с които да подпомага създаването на “джобове” от наложени големи етнически групи в чужди държави, където да създаде противопоставяне между народите на тези държави и тези “джобове”, създавайки постоянно огнище на конфликт, който Русия “управлява” чрез различни хибридни способи

    Класически пример за това са Молдовското Приднестровие, Нагорни Карабах и други.

    3) Чрез “заселването” на руски граждани, докарани от други части на Русия в държави, които са окупирани от нейни войски, и насищането на местното етническо население с достатъчно от тях, че да могат да влияят върху уклоните на държавата в избран от Русия момент.

    Класически пример за това са Балтийските държави, Украйна, Беларус и др. Течащат от десетилетия “русофикация” на българското Черноморие е същ

    Коментиран от #32

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Хихихи..

    12 2 Отговор

    До коментар #29 от "Историк":

    Кат си "историчар",откога тръгна третото ганьовско царство,аре изплюй датата,можеш ли?

    Коментиран от #38

  • 33 Мемфис

    9 16 Отговор
    Няма по отвратителни неща от ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО и продажните български лизачи на руски задници!!!

    Коментиран от #37, #40

  • 34 Никой

    1 9 Отговор
    Това знаме с трицвета ,бяло, синьо, червено е знамето на армията на предателя генерал Андрей Власов служил през ВСВ на страната на нацистите. Същото знаме е хвърлено с останалите хитлеристки пленени знамена пред мавзолея на Ленин след приключването на войната. Който русофил не вярва и има малко компютърна грамотност да провери.
  • 35 апи ма за

    6 1 Отговор
    много знаеш ма марооооо, ай на наааааа
  • 36 Става и почва да си ходи.....

    5 13 Отговор
    Путин и неговите орди.....
    В тайгата.....
    Там им са местата.....
  • 37 апи ма за

    11 4 Отговор

    До коментар #33 от "Мемфис":

    и кои са лизачите на путин, като взимане даване нали нямаме бе, нали си в ЕС от 33 години, само си трият анусът с на който му дойде началъм,ма те твойте еничари еврожълтата сган са точно русиляшки изедници, на гърбът на нас и руския доставчик си трупат парици, а ти малоума си въртиш техните опорки, щот си прост и 2 сметки и два факта не мой да размислиш, ами си ги караш през призмата на уропсисийските им жълти медийки, като тая тука....тва се вика шизофрения
  • 38 Историк

    5 15 Отговор

    До коментар #32 от "Хихихи..":

    Аз мога, но се обзалагам, че ти не можеш, или по-точно, можеш да изплюеш неверния отговор базиран на над 140 години руски лъжи.

    Коментиран от #60

  • 39 Никой не ще Русия!

    7 18 Отговор
    На всички им писна от тия!
    Ей! Голяма са проклетия!
    Дон на бас.
  • 40 апи ма за

    14 2 Отговор

    До коментар #33 от "Мемфис":

    спри да си сипваш и бенз и газ, кат русията е лоша....нали така бе малоум? е ся твоите приятели ще те издоят едно хубаво не се бой и лихвите ще им платиш, ама за кво и аз да тегля зарди такава малоумна маймуна като теб?!!!!

    Коментиран от #41

  • 41 Българин

    4 13 Отговор

    До коментар #40 от "апи ма за":

    До година и половина се приключва със "сипването на руския петрол" и от теб, включително. Руски газ така или иначе вече не ползваме.

    Коментиран от #43, #56

  • 42 Хаха

    15 1 Отговор
    Бля бля бля цялата истерия за азерите е, че там има една тръба за газ от времето на ссср и ги е страх, че арменците могат да я резнат, а от там да не могат някой да продават демократична газ. Колкото и някой експерти да казват, че азерите имат много газ на тях не им се правят такива големи инвестиции за кладенци, защото така е по лесно. А другото е голяма Геополитиката свързана с пътя север юг, много ще ми отнеме да го обясня. Страни в него са от една страна Русия, Китай и Иран, а от другата сащ и предатаците и, които ги е страх от това защото изтока и юга ще станат доста независими от тях и ще и съборят доминацията на големия глашатай.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Българин

    3 9 Отговор

    До коментар #43 от "апи ма за":

    Как разбра, че е "руски" бе, другар? Идва със сертификат от Путлер ли?
  • 45 Арман

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Блокиращ Лъвово мост":

    Чакам Кеворкян .
  • 46 Сибир е Китайски

    3 11 Отговор
    МОСКАЛЯКИТЕ ЗАГУБИХА ВОЙНАТА!
    ХИПОФИЗА И 22 РЕПУБЛИКИ ОТ РФ СТАНАХА ЗА ПОСМЕШИЩЕ!
    ФАКТ
  • 47 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Логичен си Приятелю
  • 48 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Механик":

    да знаеш подиграва те СТАМАТ МАГАРЕТ,,,О
  • 49 Арменците очевидно са на губещата страна

    0 8 Отговор
    Не може да си близък с руснаците и да печелиш…говоря за държава…виж, като физическо лице е възможно…например като агент за влияние и друг някакъв предател!!,,

    Коментиран от #50

  • 50 Последния Софиянец

    10 0 Отговор

    До коментар #49 от "Арменците очевидно са на губещата страна":

    В Армения туриха на власт соросоиди.

    Коментиран от #52

  • 51 Българин

    7 1 Отговор
    Слава на Русия
  • 52 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "Последния Софиянец":

    Факт
  • 53 ИГОР ОТ КИЕВ?

    6 2 Отговор
    Украинец кометира каво става в Карабах, няма смисъл да се чете!
  • 54 Към 53 какво става

    0 0 Отговор
    Какво Става
  • 55 Хммм

    7 0 Отговор
    Не съм много компетентен но ми се струва че арменците ще го д..ат. нямат никакви козове. Запада ги ухажваше само за да прави мръсно на руснаците.
  • 56 Ха-ха-ха

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Българин":

    Хи хи хи ти наистина си много заблуден и приемаш желаното за действителност. Хи хи
  • 57 РУСИЯ СЕЕ ТЕРОРИЗЪМ

    2 2 Отговор
    Карабах е създаден от Москва по подобие на ДНР и ЛНР в Украйна! Но Адолф путин вече слуша Ердоган!
  • 58 Пантагрюел

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    Пълно неразбиране на материята.
    Първо Армения съществува на картата благодарение на Русия.
    Второ само преди осем дни Пашинян прави съвместно учение със Задокеанските окръзи,натиска се занато и плюе срещу Русия.Сега сърба горчивата действителност.Задокеанците имат интерес да вкарват валианса страни със стабилни граници,затова не им дреме за НК.Затова казаха да арменците да го ...
    Пашинян ,ако зареже НК,арменците ще се разбонтуват и ще го свалят от влас.Ако се опъне на Азербейджанците,ще го отупат.
    Трето руснаците имат интерес да са в добри отношения с Азерите и Турция и такива неблагодарни калитковци като Пашинянката не ги вълнуват.
    Изводът е,че арменците ще страдат.

    Коментиран от #59

  • 59 Мунчо

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "Пантагрюел":

    Когато е била основана арменска държава, Москва е била блато.
    Арменската църква е втората автокефална църква в света. Арменската писменост е най-старата писменост, която все още се използва. Но всичко тече, всичко се променя, от старото величие остават само спомени.(благодарение на писмеността)
    Едни империи побеждават други, едни народи изчезват, появяват се нови.
    Не е много вярно, че Армения се появява на картата благодарение на Русия. В Руско-турската война от 1877, когато на картата се появява част от България, част от Армения преминава от османски в руски ръце. Все още няма държава Армения, даже губерния с такова име няма. Това се случва чак след разпада на руската империя. Благодарение на Русия или по-скоро на СССР Армения губи 2/3 от националната си територия през 1918 г, а днес загуби и Карабах.
    Четете различни източници - Ехо Масквьй не е достатъчен.
  • 60 Гого

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Историк":

    Само руски лъжи?
    Да, в територията БГ не лъжат, просто премълчават как в момента трепат сръбкини и арменки с деца, християни в манастир и какви ли не други албанско/турски зверства, пардон, недоразумения.
    А турчолята като дойдат да колят в БГ “историко” че биде на топло в САЩ или Англия (скотите ще са се отделили дотогава от ОК).