Last news in Fakti

11 Септември, 2023 12:53 2 053 3

Гърция: страхът от епидемии след наводненията расте

  • гърция-
  • епидемия-
  • наводнение-
  • валежи-
  • атина-
  • болести-
  • бедствие

След тежките наводнения в Гърция спасителните работи продължават. Броят на жертвите достигна 15.

Гърция: страхът от епидемии след наводненията расте - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Броят на загиналите в пострадалите от наводненията региони в Средна Гърция достигна 15. Трима души все още се издирват, включително младо семейство от Австрия. Не е изключено обаче да има и още жертви - спасителните екипи все още не са достигнали до всички откъснати от водата села.

Същевременно от ден на ден нараства опасността от епидемии в наводнените области, предупреждава епидемиологът Гикас Майоркинис. В пострадалите региони в Тесалия, които са предимно селскостопански, много овце, кози, свине и котки са загинали при наводненията. Комарите вече са се превърнали в напаст, информират репортери, цитирани от "Ди Цайт". Към хората се отправят настоятелни препоръки да пият само сигурна бутилирана вода - в никакъв случай вода от наводнените местности.

Както съобщава говорителят на противопожарната служба Янис Атропиос, от началото на бедствието до момента са спасени над 2850 души. Въпреки това мнозина остават блокирани по селата. По данни на властите повече от 73 000 хектара са под вода. Заради големите щети и хаоса по разрушените и наводнени пътища началото на учебната година в региона бе отложено. По време на посещението си в пострадалите региони в края на миналата седмица министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис обеща на хората бърза и небюрократична финансова помощ.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Артилерист

    10 0 Отговор
    Горките хора. Европейският съюз и по-точно висшите му чиновници, трябва час по-скоро да си размърдат задниците и да вземат всички необходими мерки да помогнат на тези хора, както и на пострадалите българи, а не да плонжират пред американците със спешни помощи за укронацистите.
  • 2 Информиран

    3 0 Отговор
    Магистралата е затворена на 35 км. след Катерини. Абсолютна лъжа е че е от Солун. Ама от БТВ да очакваш обективна информация.
  • 3 Милко

    1 0 Отговор
    Винаги могат да дойдат до БГ да си вземат епидемия, която ще се довлече на софията от селинджерите които се плацикат в лайноморието.
Новини по държави: