Last news in Fakti

19 Септември, 2023 19:44 20 617 76

Медии: В Скопие възприемат това като български ултиматум

  • северна македония-
  • германия-
  • българия-
  • ес-
  • македонци-
  • ултиматум-
  • идентичност

Две германски издания коментират споровете между Скопие и София

Медии: В Скопие възприемат това като български ултиматум - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В две обширни публикации в германски медии подробно се описват напреженията между София и Скопие във връзка с македонското еврочленство.

"Непрекъснато ядове със съседите – това е изконният македонски проблем", констатира журналистът от германската обществена медия АРД Волфганг Фихтл, който се е срещнал със северномакедонския президент Стево Пендаровски. Пред германския гост той е казал следното по повод българските искания: "Всеки няколко години трябва да говорим за това да си сменяме името и конституцията. Не е честно".

"Това не е европейско поведение"

Става дума за наранена национална гордост и за национална идентичност, коментира германската обществена медия. "За съвместното и за враждебното съжителство в Европа. Но и затова как онези, които вече принадлежат към клуба на 27-те, се отнасят към онези, които искат да влязат: към Северна Македония." По този въпрос президентът Пендаровски казва пред АРД: "Те злоупотребяват с позицията си, казвайки: Не, не, ако искаш да влезеш в клуба, тогава трябва да промениш и това, и това, и това. Това не е европейско поведение."

И "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ) се спира на същата тема. В обширна публикация отличният познавач на региона Михаел Мартенс пише, че през идните седмици политиката по разширяването на ЕС може отново да попадне в задънена улица, защото преговорите за членство със Северна Македония могат отново да бъдат блокирани – и то за неопределено време.

Според автора след нападението на Русия срещу Украйна Евросъюзът обръща по-голямо внимание на разширяването, но София можела да блокира преговорите със Скопие с изискването българското малцинство да бъде вписано в северномакедонската конституция още преди старта на преговорите. "Мнозина в Северна Македония възприемат това като пореден ултиматум", твърди Мартенс и припомня отстъпките, които Скопие трябваше да направи в миналото в отговор на гръцките изисквания.

Промените в конституцията, които изисква София, са възможни, твърди пред ФАЦ лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. В интервю за германския вестник той казва: "Нямаме нищо против българите да бъдат споменати в преамбюла на нашата конституция. Но кой ни гарантира, че това ще бъде последното им изискване?"

Какво иска София?

Авторът на статията пише по този повод: "И наистина българският президент Румен Радев и националистите в София вече отдавна издигнаха съответните искания: Северна Македония трябвало "да признае", че македонският език произлизал от българския, дори че бил просто диалект на българския. Трябвало още "да признае", че македонците са клон от българския народ или поне, че са се развили така. Трябвало "да признае", че македонците и българите имали "обща" или поне "споделена" история. Освен това не бивало да твърди, че българската окупация по време на Втората световна война е била окупация. Иска се дори да бъдат променени някои надписи в музеи и паметници. София иска да наложи на съседната страна един задължителен държавен наратив или поне списък с разрешени интерпретации и дори да получи възможността да влияе върху съдържанието на македонските учебници" – така германският журналист вижда сърцевината на проблема.

В репортажа си за АРД Волфганг Фихтл също обяснява за историческите спорове между София и Скопие и разпространения в България възглед, че македонският език е "севернобългарски диалект". "В Брюксел недоумяват, но България има право на вето. Тъй че в Северна Македония готвят поредната промяна на конституцията, за да удовлетворят България. След което най-сетне да се захванат с по-големите проблеми: корупцията, правната сигурност, социалните стандарти. Преди от страната да избягат още повече млади хора, както се опасява президентът Пендаровски." Самият Пендаровски казва пред АРД дословно следното: "А защо? Защото нямат никакъв шанс да постигнат нещо в собствената си родина." Пендаровски дори признава, че в разговор с един 25-годишен младеж бил казал: "Ако бях на твоята възраст и ако не бях президент, щях да напусна страната."

Според Михаел Мартенс не само десни екстремисти в България имат изисквания към съседите: според него идеята да се дават на Северна Македония предписания за политическата ѝ идентичност се е настанила в самия център на българското общество. Пред германския вестник Мицкоски казва, че изискванията на българите били дори по-крайни от гръцките навремето, а в резултат от тях македонците трябвало да се откажат от идентичността си.

"Македония е страна без идентичност"

И в двете обширни публикации голямо внимание е отделено на темата за българското малцинство в Македония и българските паспорти. Репортерът на АРД е разговарял с един негов представител: 71-годишния Владо Перев, който твърди, че това малцинство възлиза на 120 000 души, а български паспорти притежавали половината от членовете на правителството. Пред германската медия Перев казва (на македонски): "Македония е страна, която няма идентичност. Тя още си я търси и в това търсене се опитва да открадне част от българската идентичност. Статуите из целия град ни демонстрират тази нереална амбиция."

В тази връзка Волфганг Фихтл разказва за монументалистиката из Скопие, която е струвала 800 милиона евро и която, според него, кара дори президента Пендаровски днес да бърчи нос. Според него днес никой не може да си представи, че Скопие ще изхарчи ¼ от държавния бюджет за паметници.

Пред АРД Владо Перев разяснява своя възглед за идентичността на хората в Северна Македония: "Тия са тука само от две поколения, а аз съм от 1300 години тук."

Колко голямо е българското малцинство?

В статията на ФАЦ става дума и за числеността на българското малцинство в Северна Македония. Според последното допитване тя възлиза на 3500, но от София твърдят, че са 80 000 души – хората, които през изминалите години са получили български паспорти. "София не иска да признае, че мнозинството от тези хора просто иска паспорта на еврочленката България, за да може да пътува и да работи навсякъде в ЕС. На паспорта се гледа като на клетва за българска идентичност", пише Михаел Мартенс. Според неговия събеседник Християн Мицкоски това било част от стратегията за систематично подкопаване на северномакедонската държавност. "Според опозиционния лидер като следваща стъпка България щяла да поиска това малцинство, конструирано чрез паспортите, да има собствени прокурори, съдии и училища в Северна Македония, както и твърди етнически квоти в парламента, полицията, армията и администрацията."

Пред ФАЦ Мицкоски цитира твърдението на български политици, че неговата нация била измислена чак след Втората световна война. Авторът добавя, че не само привържениците на ВМРО-ДПМНЕ не желаят да бъдат предефинирани като българи само заради едното членство в ЕС. Мицкоски все пак е готов да подкрепи промените в конституцията и признаването на българско малцинство, но само при условие, че те влязат в сила в деня на приемането на Северна Македония в ЕС – очевидно за да се предотвратят нови изнудвания откъм София. Според него правителството в Скопие планирало мръсни сделки, за да прокара конституционните промени – включително и да свали обвиненията срещу бившия премиер Груевски, който се укрива при своя приятел Орбан в Унгария. Целта: да бъде разцепена ВМРО-ДПМНЕ и чрез хората на Груевски в парламента да се прокарат промените.

В края на репортажа на АРД Владо Перев казва, че е песимист за бъдещето на страната. "Докато президентът Пендаровски все още излъчва надежда – това му е и работата", обобщава авторът.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    66 24 Отговор
    Споко бе макета.Нашите дупедавци ще се съгласят
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    78 5 Отговор
    Вето за Рсм
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 От Германия с любов

    80 1 Отговор
    Иначе тук е пълно със смакедонци с български паспорти! Като дойдат за товарене с камионите, първото което им казвам е "като скриеш тези парцали дето изобразяват знамето на японския флот, ела да ти оправим документите"! Отговора е "важи друже, важи"!
  • 7 факти

    76 4 Отговор
    ВЕТО ЗА МАКЕДОНИЯ
  • 8 факти

    58 15 Отговор
    ГЕРМАНИЯ - ЛЮЛКАТА НА ФАШИЗМА!!!!!
  • 9 факти

    48 13 Отговор
    ГЕРМАНИЯ - ЛЮЛКАТА НА ФАШИЗМА!!!!!
  • 10 Тони

    88 1 Отговор
    Няма по озлобени диви селяндури от сърбите и северняците .
  • 11 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    55 37 Отговор
    Путинопитеците питат , ние отговаряме какво е направила Путинландия и Путя за България .

    И ЧЕРВЕНАТА МУ РУСОФИЛСКА БАНДА !

    Македония и македонската нация я измисли враг № 1 на България – варварска Русия !

    КОМУНИСТИТЕ СА ИЗБИЛИ РОДАТА НА РАЙНА КНЯГИНЯ, ИВАН ВАЗОВ, БАЧО КИРО И ДРУГИ РЕВОЛЮЦИОНЕРИ

    Питате ли се, къде са изчезнали известните родове на революционери и будители от нашето Възраждане? Отговорът е изключително тъжен.

    Четиримата сина на Райна Княгиня, за която на 20 април всички се надпреварват да пеят "Кой уши байряка" са или убити веднага след 9-ти септември или умират в лагерите.

    Внукът на Бачо Киро - героят от април 1876 г., генералът от пехотата Теодоси Даскалов е осъден от т.н. Народен съд и разстрелян на 1 февруари 1945 г.

    Племенникът на Иван Вазов - д-р Иван Кирков Вазов е осъден на смърт от т.н. Народен съд и разстрелян на 1 февруари 1945 г.

    Генерал Владимир Вазов е репресиран и издъхва на 25 май 1945 г. в Тетевен, а гробът му е заличен. Двама от синовете на генерала също са репресирани.

    Внучката на баба Тонка е разстреляна със съпруга си 2 срещу 3 ноември 1944 г. край Русе.

    Истината за "народния съд" трябва да се знае и да се повтаря на поколенията, за да не допускат никога повече подобни рашитски създания да застават начело на която и да е държава, да не говорим за България.

    Коментиран от #23, #42

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Да, но

    28 12 Отговор
    Древните укри са изкопали Черно море.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Дааа

    65 1 Отговор
    На, кой му пука за македонските примати?! Оставете ги да си живуркат, скоро няма да се очовечат!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Перо

    80 2 Отговор
    Ами немския джендър можеше да се ограмоти по история на региона и да отиде за интервю в БГ за да разберат истината, преди да публикуват необективната истина по въпроса. Това, което говорят “макетата” от измислената държава не е български ултиматум, а изисквания и условия на ЕС за започване на преговори! Бившите македонисти и УДБаши, техните деца от държавното ръководството, както са дали 50% от бюджета за измислени паметници на герои от други държави, така сега разходват същата сума за лобисти, какъвто е и този “журналист”, но се получава борба с вятърни мелници, като Дон Кихот! Договора по френското предложение не може да се промени, колкото и да се напъват, опасявайки се че всички ще осъзнаят истината и македонистите ще отидат в небетието!
  • 19 Много точно

    4 33 Отговор
    е описана ситуацията.
  • 20 Перо

    72 0 Отговор
    Българите са от 1300 г. на тази земя /РСМ/, а македонистите са от две поколения!

    Коментиран от #25

  • 21 ЯСНОВИДЕЦ

    75 2 Отговор
    Македонците в сев. Македония са 99.9%БЪЛГАРИ!ТЕ ГОВОРЯТ ЧИС БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. НА МИН. ПРЕДСЕДАТЕЛА НА СЕВ. МАКЕДОНИЯ ЖЕНА МУ ИМА УДОСТОВЕРЕНИЕ ЧЕ Е ЧИСТА БЪЛГАРКА. И ДВЕТЕ ДЕЦА СА РОДЕНИ ОТ МАЙКА БЪЛГАРКА. КАКВИ ДА СА?
  • 22 Гост

    52 0 Отговор
    Тези как се оплакват като ,че ние сме им взели всичко,а не те са откраднали...агентурата си работи здраво там за да се насажда омраза срещу българското
  • 23 Съюз на антилиберастите

    26 7 Отговор

    До коментар #11 от "Съюз на Анти-Бандитските Сили":

    Капитан Петко войвода пак ли комунистите го убиха?

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Скопие

    3 37 Отговор

    До коментар #20 от "Перо":

    "Мястото, където първоначално се заселили аспаруховите българи се нарича Онгъл – така го наричали прабългарите на техния си език." Добар ден Хан Перо, дали си го посетил Онгъл, да се помолиш на Тангра на прабугарски-турски јазик?

    Коментиран от #71

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Явно

    47 0 Отговор
    Тоя журналист е гушнал яка северномакедонска пачка ! Мисля, че нашето правителство трябва да отговаря подобаващо на такива манипулативни статии !
  • 28 До Скопие

    34 0 Отговор
    Млъкни бе безродник майцепродавец !!!

    Коментиран от #37

  • 29 Аз.казах

    17 9 Отговор
    Добре де прочити малко книжки е ще видиш кой е люлката на фашизма и кой го съсздава. От руският режим по лошо не съм виждал и чел.
  • 30 Аз.казах

    26 1 Отговор
    Българите на тази земя са над 20000год.Ние никога не сме я напускали.И Аспарух просто е спрял римскат империя да има власт над БГ.Прочети нещо от Херодот, Страбон и Малала има и още други учени.Русия даже и запада много яко ни пренаписаха историята. Даже не искат да ни споменават в исторически предавания.
    Чете по руските сайтове да видите какви глупости плямпат.
  • 31 Гого

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Скопие":

    Ке те дробим да знаш...

    Коментиран от #38

  • 32 Горд българин

    35 0 Отговор
    Да си го кажем направо. България няма интерес от такава Македония в ЕС. Те си държат на техните пропагандни тези. Да са живи и здрави. Ще имат българско вето завинаги в ЕС. А и те си предпочитат македонизма създаден изкуствено от Коминтерна. Нека им пожелаем да си живеят както си искат в затрупаната от статуи държава!
    Ама сме се възползвали от еврочленството за вето... Ами мислили сме и сме станали навреме членове на ЕС, съгласявайки се с условията. Днес, по силата на обстоятелствата, ние имаме влияние в ЕС и ще го използваме. А Македония може да харчи колкото иска за такива платени стойки и да вее знамето си! Нищо лично срещу македонските ни братовчеди. Нищо и против държавата Северна Македония. Просто мястото ѝ е извън ЕС. България трябва да отстоява националните си интереси безкомпромисно.
  • 33 Канас о Биги

    30 0 Отговор
    Защо с гърците се решиха нещата бързо и лесно?Ами много просто-тяхното беше ултиматум,нашето са опити за преговори!Гърците не преговарят,за тях това не са Македонци,нито северо-македонци,а Скопяни!Това знаме не им харесва,смениха го,а ние нищо,смесена комисия ,глупости 1000
  • 34 Биволъ

    27 0 Отговор
    На немските журналисти трябва да се покаже битолският надпис и да ги попитаме Самуил дали е български цар или Северно-македонски,братята Миладинови за български или северо-македонски песни са писали, Гоце Делчев с кръщелно българин или Северно-македонски е.
  • 35 РЕАЛИСТА

    21 0 Отговор
    Един народ две държави.Македония е България.Казах.
  • 36 Македонец в космоса

    20 0 Отговор
    Платени статийки в отчаян опит да променят истината. Значи да дащитиш сънародниците си зад граница от тормози е Неевропейски а да крадеш история и да си измисляш идектичност на гърба на съседна страна. Езика си и нацията могат да си ги назовават както искат ,но те стават това което са след 44 година благодарение на Русия и Сърбия , за да отслабят България
  • 37 Скопие

    0 6 Отговор

    До коментар #28 от "До Скопие":

    Зашто?

    Коментиран от #48

  • 38 Скопие

    1 18 Отговор

    До коментар #31 от "Гого":

    Гого, пред фактите и боговите молчат. Додека интелектуално инфериорните веднаш надокнадуваат со примитивизам и агресија. Читај или провери со некој психолог.

    Коментиран от #46

  • 39 Тия не ме интересуват

    34 0 Отговор
    и никога не са ме. Роден съм на 10 км от границата с Македония. За 67 години нито веднъж не съм я преминал. Няма и да го направя. С безинтересни, нискокултурни шовинисти няма какво да си кажа.
  • 40 Злати Минкова

    2 35 Отговор
    Трябва ги пуснем, нашата история е тяхната история. Българите са татарско племе, няма какво да се заблуждаваме. Дошли са от земите на Монголия и руските чукари и степи. Македонските учебници са по-верни от нашите. Купете си по един учебник по история от РСМ и четете, четете и се ограмотявайте.

    Коментиран от #41, #61, #65, #67

  • 41 Истината е

    9 0 Отговор

    До коментар #40 от "Злати Минкова":

    Вие сте черкези и вашата страна е Черкезистан!
    Запомнете го!

    Коментиран от #72

  • 42 Престани с пр@стотиите бе

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "Съюз на Анти-Бандитските Сили":

    к ре Тен недоносен!Каквито и лъжи да дрънкаш,умните знаят че не е така,а за останалите няма зчение!

    Коментиран от #51, #54

  • 43 Е как да не е?

    11 0 Отговор
    Ако ти не си поканен на някакъв форум, пък вземеш и се представиш за Волфганг Фихтл да речем, то какво е това? Не е ли кражба на самоличност и не представлява ли нарушение на закона, което трябва да се преследва със цялата му строгост? Точно това се случва и на държавно ниво със съседите ни от Северна Македония.Те се самопоканват някъде и се представят за някой друг, а после надават вой до небесата,че видите ли това не било Европейско поведение! Тъкмо напротив Уважаеми Северо-Македонци! Баш Европейско си е!
  • 44 К.Зотев

    11 0 Отговор
    ,,...отличният познавач на региона Михаел Мартенс..."
    ,,Познавач"!
  • 45 БПФ

    17 0 Отговор
    А може би е "европейско поведение" да се пребиват хора заради българското им самосъзнание или даде колят с ножове български футболни фенове?
    Пълно вето от наша страна !!! И ако ги вкарат в ЕС без наше съгласие, ние да излезем !!!
  • 46 БЕЗкопие

    14 0 Отговор

    До коментар #38 от "Скопие":

    Скопянино, би ли ни превел на така наречения ви "македонски език" следните думи:
    - гайка
    - назад
    - отвертка
    Давай смело, знаеш, че не са откраднати от българския :)

    Коментиран от #57

  • 47 опалалай

    16 0 Отговор
    НЕМЦИТЕ ИЗЦЯЛО ЗАЕМАТ СТРАНАТА НА ТН СЕВЕРПОМАКЕДОНЦИ А ДЕ ФАКТО СЪРБОМАНИ, НЕ ПИШАТ НИЩО ЗА НАРУШЕНИТЕ ЧОВЕШКИ ПРАВА НА БЪЛГАРИТЕ ТАМ ЗА ФАЛШИФИКАЦИИТЕ НА ПРЕБРОЯВАНЕТО, КЪДЕТО ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ХОРА НЕ ИМ Е ОТЧЕТЕНО ЧЕ СА БЪЛГАРИ. СРАМ И ПОЗОР ЗА ТАКАВА ПОРЪЧКОВА И ЕДНОСТРАНЧИВА ЖУРНАЛИСТИКА. НИТО ДУМА КАК ИЗКУСТВЕНО И С ТЕРОР И НАСИЛИЕ ЗАТВОРИ И УБИЙСТВА Е СЪЗДАДЕНА НАЦИЯТА, ЗА ПОБОЯ НАД БЪЛГАРИ ЗА ЛИШАВАНИЯТА ОТ РАБОТА И ДЕЦА ДНЕС.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Българин

    18 0 Отговор
    Значи Австрия и Нидерландия със зъби и нокти бранят своите национални интереси и не ни допускат с Румъния до Шенген, а ние нямаме право да защитаваме своята история и език коитоо ни крадат плачещите комшии.Компромиси към тези от РСМ- няма.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Реалиста

    10 0 Отговор
    Статия от DW няма смисъл да се чете предварително се знае с какви излияния по адрес на България е
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Никола Гешев

    5 6 Отговор

    До коментар #42 от "Престани с пр@стотиите бе":

    Вземи се ограмоти. Всичко, което е написал е вярно. Комунистите избиха цвета на нацията!
  • 55 Александър

    4 0 Отговор
    И сега има разлика между ФРГ и ГДР! Виждал съм я лично и нека не ми я твърдят германците! Да започнем с места,където съм тов арил или разтоварвал! Трева до кръста като в БГ!
  • 56 Александър

    5 0 Отговор
    За паспортите е абсолютно вяр но, дори повече! А кога ще спрат да пишуват на латиница кат сърб ите? А за политици посочи ми Че хлю, Тагарев и Хаджидимовската овца и повече недей!
  • 57 Скопие

    0 6 Отговор

    До коментар #46 от "БЕЗкопие":

    Под 2 го разбирам терминот. Немам поим што е под 1 и 3.

    Коментиран от #62

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Халваджан

    4 0 Отговор
    Пикам на ДВ
  • 60 Болярин

    4 0 Отговор
    На северномакедонците все някой с нещо им пречи ! Гърци, албанци сърби, българи, всички им пречат ... А истината е проста - ЗА КРИВА РАКЕТА, ПРАВ КОСМОС МЯМА !!!
  • 61 КОРЕКТИВ

    6 0 Отговор

    До коментар #40 от "Злати Минкова":

    Ти за грамотна ли се взимаш, МА ... ? Пази Боже !!!
  • 62 БЕЗкопие

    7 0 Отговор

    До коментар #57 от "Скопие":

    Е, как ще имаш представа, след като крадете не само български думи :)

    - гайка (на "македонски" е мутер, както и на немски die Mutter)
    - назад (на "македонски" е риквертс или цурик, а на немски рюквертс/цурюк , rückwärts/zurück)
    - отвертка (на "македонски" шрафцигер, а на немсли шрафтциер, Schraftzieher)

    Та, скопянино, не познаваш това, което наричаш "македонски език"!
    Наречието ви е сбирщина от:
    - 60 % български (отчасти архаичен)
    - 20 % сръбски
    - 10 % турцизми
    - 10 % всякакви други езици, предимно немски

    Общо взето - жалка работа.

    Коментиран от #63

  • 63 Скопие

    0 5 Отговор

    До коментар #62 от "БЕЗкопие":

    1. Грешка си со толкувањата.
    2. Дали оваа твоја лингвистичка показна вежба докажува нешто?
    Пробај со нешто што има смисол, нешто кое ке покрене конструктивна дискусија и ке има јасна логичка докажлива цел. Вака само нафрлаш небитни описи на сегашниот официјален бугарски и македонски јазик кои што немаат никаков контакт (ниту форма, ниту содржина) со сржта на бугарштината (оригиналниот јазик, фолклор и традиции на Аспарух ГМБХ).

    Коментиран от #68

  • 64 Не така.

    4 0 Отговор
    Страна, повлияна и подчинена на Сърбия, ЕС иска на всяка цена да приобщи. Супер странно, нали!?
    За кражбите, хулите и историческите и лингвистични злоупотреби с България, няма какво да говорим. Явно Европа не се интересува от тях, т.е. от българските интереси. От чии интереси тогава се ръководи ЕС, след като игнорира своя членка !?
  • 65 13675

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "Злати Минкова":

    Може би, но България е държава на 1300г.а макетата, държавата на.... 23г.

    Коментиран от #66

  • 66 Скопие

    0 4 Отговор

    До коментар #65 от "13675":

    Како ти оди математика? Не баш добро... Ај собери ги годините на Прво и Второ Бугарско царство, и додади ги годините на кнежевството. 1300? Ај што ве лажат безобразно и безочно, ама малку да помислеше? Или толку ти дал Господ.

    Коментиран от #69, #73, #74

  • 67 хан Крум

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "Злати Минкова":

    Намерете книга написана на "македонски" език преди 1945 година и ви давам 1 милион $ ! Па трябвало техните учебници да четем, смях!
  • 68 хан Крум

    4 0 Отговор

    До коментар #63 от "Скопие":

    Намерете книга написана на "македонски" език преди 1945 година и ви давам 1 милион $ ! Някой ден, когато излезете от исторически транс и разберете че сте българи по произход, тогава ще почнете да се развивате, а дотогава нсе някой ще ви е крив.
  • 69 Наум

    3 0 Отговор

    До коментар #66 от "Скопие":

    А ти чувал ли си за Кубер, брата на Аспарух?
  • 70 канас ювиги

    3 0 Отговор
    ДА ТОЗИ МАРТЕНС РАЗБИРАШ И В ДЕТАЙЛИ БАЛКАНСКА ИСТОРИЯ ПОЛИТИКА И КУЛТУРА КАЗА ЧЕ АПРИЛСКО ВЪСТАНИЕ НЯМА И В БАТАК САМИ СА СЕ КОЛЕЛИ И ИЗНАСИЛВАЛИ А НЕ ТУРЦИТЕ ТУРСКО РОБСТВО ЮК НЕ МУ Е ЗА ПЪРВИ ПЪТ !!!! ЧОВЕКА ХАРЕСВА СРЪБСКИТЕ ДИНАРИ !!! А КОМИСИЯТА КЪМ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪВЕТ ОСЪДИ РЕПРЕСИИТЕ КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ В РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ !! АЗ БЯХ ПИСАЛ ЗА НЯКОЙ ОБИДИ И ЕТО ЕВРОПА ГИ ОСЪДИ А БЪЛГАРСКИТЕ ДС ПОЛИТИЦИТЕ МЪЛЧАТ НЯМА ДЕМОКРАЦИЯ !!! ВСИЧКО СЕ УСВОЯВА ОТ КРЪГА ДС ЗАПАДА СЕ ЛАСКАЕ ТРЯБВА ДА ИМА ТЪРПИМОСТ И ВЗАЙМОИЗГОДА
  • 71 канас ювиги

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Скопие":

    ТОГАВА ТУРСКИЯ ЕЗИК НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛ БЪЛГАРИЯ Е НА ПОВЕЧЕ ОТ 1300 Г !!!! 1480 Г В ЗЕМИТЕ НА ОНГАЛА И ДУНАВА И ДНЕШНА МАКЕДОНИЯ !! А КОЛКО ПРЕДИ ТОВА АТИЛА И КИТАЙЦИТЕ И ВЕЛИКАТА КИТАЙСКА СТЕНА !!! ЧЕТИ БЕ СЪРБЕЖ А ВИЕ ОТ 1992 Г СЪЩЕСТВУВАТЕ НАПИСАНА АЗБУКА ОТ БЪЛГАРСКИ ПРЕДАТЕЛ НА СРЪБСКА ПИШЕЩА МАШИНА И КРАДЕТЕ ИСТОРИЯ ОТ СЪСЕДНА СТРАНА
  • 72 канас ювиги

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Истината е":

    ТО СЕГА И ЧЕРКЕЗИ НОВА ЛУДОСТ ПОГЛЕДНИ КОГА СА ЧЕРКЕЗИТЕ И КОИ СА ЧЕТЕ ТЕ БЕ ХОРА НЕ СЕ ИЗЛАГАЙТЕ
  • 73 канас ювиги

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "Скопие":

    ЕЙ СКОПЕЦО ГЛАВАТА ТИ НЕ ТЕ СЛУША А И НЕ ТРЯБВА ДА ОБРЪЩАМЕ ВНИМАНИЕ НА БОЛНИ ХОРА А ИНАЧЕ СТЕ СКОПЕНИ ОТКЪМ ИСТОРИЯ КУЛТУРА ДОСТОЙНСТВО И ЕВРОПЕЙСКО ДЪРЖАНИЕ
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: