Last news in Fakti

21 Септември, 2023 15:01 2 676 48

Нагорни Карабах: край на войната или начало на нова?

  • нагорни карабах-
  • армения-
  • азербайджан-
  • русия-
  • турция-
  • война-
  • кавказ-
  • владимир путин-
  • никол пашинян

Армения се надяваше, че Русия ще я подкрепи. Но това не се случи.

Нагорни Карабах: край на войната или начало на нова? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Нагорни Карабах капитулира, армията на самопровъзгласилата се Нагорно-Карабахска република е разгромена и ще бъде разпусната. Какво ще се случи с арменското цивилно население в региона - ще покажат преговорите. Това е краткият резултат от "антитерористичната операция" в Нагорни Карабах, която Баку обяви на 19 септември. Русия, чиито военнослужещи са разположени в региона от 2020, не се намеси.

Фаталната грешка на Ереван

Неотдавна, през май тази година, премиерът на Армения Никол Пашинян заяви готовността си да признае териториалната цялост на Азербайджан, в която да се включи и Нагорни Карабах. Единственото условие, което постави: да се осигури безопасността на карабахските арменци. Това беше принудително решение на Ереван след поражението във войната за Нагорни Карабах, която се водеше с Азербайджан през 2020 година.

Тогава Русия влезе в ролята на миротворец и наложи мироопазваща мисия на Армения. Още тогава президентът Путин не скриваше неприязънта на Москва към арменския премиер Пашинян. Сега бившият лидер на руската държава и правителство Дмитрий Медведев открито излъчва същата тази неприязън в своя известен с агресивността си канал в Telegram. Но по онова време на арменците им се струваше, че няма алтернатива на историческата дружба с Русия. Този съюз, казваха те, е в интерес и на самия Кремъл.

Това предположение се оказа грешка. Тя беше публично призната от Никол Пашинян в навечерието на капитулацията на Нагорни Карабах. Осъзнаването обаче дойде твърде късно. Опитът на Ереван да се обърне към Запада няколко седмици преди новата военна операция на Баку в Нагорни Карабах вече не можеше да възпре Азербайджан. При съотношение на силите - 60 000 добре въоръжени азербайджански войници срещу 2500 карабахци - изходът от войната беше предопределен. Тя не продължи дори един ден.

Защо Русия "предаде" Армения

Носят се слухове, че Владимир Путин е разменил Нагорни Карабах за отстъпки от страна на Турция, която е стратегически партньор на Азербайджан. Говори се например, че можело да става дума за отказ от възобновяването на доставките на украинско зърно през Черно море. "Зърнената сделка" беше обсъдена, наред с други неща, по време на срещата на Путин с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в началото на септември в Сочи. Това може и да е вярно. Но всъщност няма значение в кой момент и под каква форма Русия е решила да не изпълнява ангажиментите си за сигурността в региона. Важни са причините, поради които го е направила.

Преди това руските власти и на думи, и на дела са демонстрирали, че националните интереси на страната включват и подкрепа за Армения. Тя е ключов съюзник на Русия в региона. Москва продаваше оръжия и на Азербайджан, но именно в Армения създаде своя военна база. Това продължи до идването на власт на Никол Пашинян. След това отношението на Москва към Ереван се промени драстично, но не в резултат на сложни стратегически или геополитически изчисления, а просто заради личната антипатия на Владимир Путин към "твърде демократичния" арменски премиер. В рамките на няколко месеца всички руски стратегии в Южен Кавказ бяха изоставени: Русия на практика спря да покровителства Армения. Освен това нежеланието съвпадаше с невъзможността - през февруари 2022 Русия започна пълномащабна война срещу Украйна, но нямаше ресурсите да я спечели. Не разполагаше и с ресурсите да задържи Азербайджан, дори ако Путин внезапно промени решението си.

Край на конфликта в Нагорни Карабах или начало на нов?

След капитулацията на Нагорни Карабах остават два въпроса. Първият - ще напусне ли цялото арменско население региона и ако не, кой и как ще осигури безопасността на тези, които останат? Взаимната омраза се натрупва от десетилетия, арменските отряди прогониха десетки хиляди азербайджанци по време на първата карабахска война. И желанието за отмъщение едва ли ще е охладняло.

Вторият въпрос е дали това е краят на арменско-азербайджанския конфликт. В споразумението от 2020 се посочва ангажиментът на Ереван да отвори транспортните връзки между Азербайджан и Нахичеванската автономна република. Този азербайджански ексклав има тясна граница с Турция. В тази връзка Баку говори за създаването на транснационален "Зангезурски коридор". Армения разглежда такъв коридор като посегателство върху териториалната ѝ цялост. Баку и Анкара вероятно ще продължат да изискват от Ереван да го създаде дори след победата в Нагорни Карабах, което може да се превърне в повод за нова война. И все още не е ясно кой би могъл да я предотврати.

Автор: Иван Преображенский


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българска поговорка

    20 7 Отговор
    Който не седи мира,ще получи секира..... арменците ще си провъзгласят някаква република в територията на Азарбейджан и очакват да въвлекат и Русия в това.
  • 2 мдаа

    17 22 Отговор
    Ако Русия ти е приятел - значи си сам. Ако Русия ти е гарант - значи си обречен. Ако Русия те пази - чака те капитулация. Ако разчиташ на Русия - значи си глyпaк.

    Коментиран от #4, #23, #25, #28

  • 3 Дааа

    28 7 Отговор
    Отново лъжи и дезинформация! Соросоидното правителство на Пашинян призна Карабах за азерска територия, а Русия даже не присъства на преговорите в Прага. Каква помощ освен хуманитарна и мироопазваща- да се избегне етническо прочистване и кланета на арменци, на вече администрирана та от Азербайджан територия!
  • 4 Българин

    10 19 Отговор

    До коментар #2 от "мдаа":

    Факти, само факти, но русофилите не восприемат.

    Коментиран от #7

  • 5 истината

    17 11 Отговор
    В един момент и ние ще ядем хурката . Тагарския продължава да се дърви на Русия и ще ни оставят сами да се разправяме с Турция . От където сме излезли , пак там ще се върнем за следващите 500 години .

    Коментиран от #13, #18, #20

  • 6 народна поговорка

    20 7 Отговор
    Който се е вързал на въдицата на краварите , все бой е ял.

    Коментиран от #12

  • 7 Костадин Костадинов

    8 12 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    И на затуй съ чудя дали има по тъпу нящу от русуфиля?

    Коментиран от #10, #30

  • 8 Хампарцумян

    26 4 Отговор
    Преди около 72ч. факти написахте че Армения и САЩ правят общо учение в Армения?!:) Всички американски войници ли са избити , или някои от офицерите са пленени?! Вчера написахте че САЩ остро критикуват Азерите!:) На какво да вярвам?!

    Коментиран от #34

  • 9 Само питам

    29 0 Отговор
    А Армения защо остави карабахите сами да воюват . Защо арменците не отидоха да се бият а искат да пратят руснаците вместо тях ?
  • 10 м а м у л

    11 3 Отговор

    До коментар #7 от "Костадин Костадинов":

    По тъпо е с о р о с н я т а

    Коментиран от #14

  • 11 Дако

    16 2 Отговор
    Колкото са по малки пуделите , толкова повече лаят . С население 2,7 мил арменците са като прибалтийските .

    Коментиран от #46

  • 12 Костадин Костадинов

    5 9 Отговор

    До коментар #6 от "народна поговорка":

    Кравари ама кравите им съ в матрьоша Русия, и понеже си русофил бягай при тех.

    Коментиран от #32

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Костадин Костадинов

    4 10 Отговор

    До коментар #10 от "м а м у л":

    Това ми дава надежда,че мойти избиратели сте на второ място по простотия.

    Коментиран от #15

  • 15 м а м у л

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Костадин Костадинов":

    А нас оставя без надежда че умните и красиви жълтопаветници имат по не две мозъчни гънки .

    Коментиран от #19

  • 16 Някой да им е виновен на арменците?

    16 1 Отговор
    Сами пожелаха да са самостоятелни. После когато помолиха руснаците за помощ, те им помогнаха. След това се прегърнаха с американците. Е какво искат? Като малка мастийка са в момента. Кой му скимне, я сритва как му дойде. Сега нямат съюзници, освен щатите, а с такива враг не ти трябва. Какво са си надробили, това ще си го сърбат.
  • 17 оптимист

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Поумнял":

    Гледай да не ме изпревариш .
  • 18 няма как

    10 11 Отговор

    До коментар #5 от "истината":

    Докато сме в ЕС и НАТО, няма как да се случи това. А и ние не провокираме турците с нещо. Разбираме се много добре . Както знаем ЕС ни храни, НАТО ни пази. Излезем ли от тези съюзи и Бог не може да ни опази. На Русия не се надявам, защото 500 години е гледала как сме турски роби

    Коментиран от #21, #26, #33

  • 19 Костадин Костадинов

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "м а м у л":

    Спорян е въпросът за броя гънки,що си ми избирател русофил
  • 20 Българин

    9 8 Отговор

    До коментар #5 от "истината":

    Вие русофилите все ще ядете хурката. За вас друга опция няма. Я кажи, за последните 140 години колко пъти ни е нападала Турция и колко пъти ни е нападала братската ти русия?

    Коментиран от #22

  • 21 Само питам

    10 2 Отговор

    До коментар #18 от "няма как":

    Какво би се получило при един разпад на ЕС?
  • 22 майн френд

    8 6 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    До сега като гледам хурката са я яли Литовци ,Поляци ,Шведи ,Австроунгарци , Хитлер ,Наполеон ....Но не и Русия .
  • 23 Ха ха ха ха

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "мдаа":

    Точно това важи за соросоробите. Щатите на нито една държава на са помагали , освен на една - Израел. Попитай се защо, ако имаш малко ум, ще си отговариш. Всичко друго минава под ножа.
  • 24 Коментар

    12 3 Отговор
    Тази нацистка агенция ,някакво вмираисано немско зеле защо прави само сатанинска пропаганда?
    Нали Армения и Азербайджан са подписали в Прага мирно споразумение ,че Нагорни Карабах влиза в състава на Азербайджан.
    Какво може да направи Русия след като арменците и главно Пашинян е предал интересите на Армения под влияние на краварите?
  • 25 Хост

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "мдаа":

    Ми те руснаците бяха гарант и на Украйна …

    Коментиран от #27

  • 26 Отговор

    12 1 Отговор

    До коментар #18 от "няма как":

    След като има дебили като теб ,може и да ни се случи нещо!
    Нали Турция и Гърция са членове на нато?
    Дали знаеш за войната между тях за северен Кипър?
    Тогава алианса намеси ли се.

    Коментиран от #31, #44

  • 27 Само питам

    9 3 Отговор

    До коментар #25 от "Хост":

    Да са ги карали Руснаците едни фашаги да правят преврат на Майдана ? И сега какво - Русия да стане гарант на фашизма ли ?
  • 28 Нали

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "мдаа":

    Така сатанистите говорят ,че все някой друг им е виновен
    Добре че баба Ванга се е изказала по въпроса за Русия.
    Сатанистите-разбирай българските еничари на краварите чакайте на орлов мост с цветя братушките или като мишки се изнизвайте докато не е късно.

    Коментиран от #29

  • 29 Костадин Костадинов

    2 6 Отговор

    До коментар #28 от "Нали":

    Тя баба ти Ванга е виден историк
  • 30 Ни са притиснявай, ба

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Костадин Костадинов":

    Ти си живият пример за това.
  • 31 няма как

    6 5 Отговор

    До коментар #26 от "Отговор":

    Ти забравяш,че в Кипър гърци убиваха турци и забравяш, че Кипър е отделна държава където живеят турци и гърци и се говори и двата езика. Кипър не е Гърция ,а отделна държава
  • 32 Дааа бе

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Костадин Костадинов":

    Крави са мотат у глъвътъ ти. Но нямаш капацитет да го осъзнаеш. Като всички страхливци използват маши или бегат бържи. Пример Афганистан. А вас ви чака пътуване на колесника на самолета, както на техните подлоги там. Ще има спешна евакуация.

    Коментиран от #35

  • 33 А дядовците на тези

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "няма как":

    от ЕС, тогава всячески са пречели на руснаците да ни освободят, като са помагали на турците. И сега са вредни за нас. Те са паразити. Не могат да съществуват без да ограбват някого. Та сега като се прегърнахме с тях, цъфтим и връзваме. Това твоето е мазохизъм.
  • 34 Всъщност

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "Хампарцумян":

    Отговора ти е скрит във въпроса. САЩ са правили учение с АРМЕНИЯ ,не в Карабах което е в Азербайджан .

    Коментиран от #37

  • 35 Костадин Костадинов

    3 6 Отговор

    До коментар #32 от "Дааа бе":

    Българинът може да бъде само българофил, а не русофил ти, какъв си?

    Коментиран от #38, #42

  • 36 Ееех

    4 2 Отговор
    Хайде сега Русията виновна . То е много модерно в тези времена. И какво можеше да помогне? Те са си признали Нагоните Каракас за азерски. А и арменците направиха своя "цивилизован избор" нали наскоро си играха военни игрички с американците, а?
  • 37 Това какво общо има

    8 2 Отговор

    До коментар #34 от "Всъщност":

    Защо Арменци и кравари изоставиха карабахите ? Защо не отидоха да се бият там . Защо искат руснаците да се бият с азерите ? Да не са им нещо длъжни ?
  • 38 аз да питам

    5 0 Отговор

    До коментар #35 от "Костадин Костадинов":

    А ти от факултето ли изпълзя ? дядо ти прави ли ти сватба ?
  • 39 Айде на протест

    3 1 Отговор
    Бабикян как се изходи по въпроса
  • 40 истината

    7 2 Отговор
    Ако не бяха руснаците , арменците нямаше да съществуват . Само геноцида щеше да е малко по голям както ги бяха подкарали турците !

    Коментиран от #45

  • 41 ще стоим на студено ама демократично

    5 1 Отговор
    Демократична България да наложи санкции на азерите . Да се откаже да купува газ от тях ! Ха ха ха
  • 42 Да, но

    7 1 Отговор

    До коментар #35 от "Костадин Костадинов":

    това не пречи да бъде в близки отношения и съюзи с тези, които са близки по език, обичаи, религия и да имат взаиимна изгода. А от тези на запад никога не сме имали и най - малката полза, само щети, загуба на територии и винаги нагазваме в поредната национална катастрофа. Сега с тези предатели в парламента, сме на път към следващата.
  • 43 Той народа е казал

    4 5 Отговор
    Пази боже руснак да те брани и грък да те храни
  • 44 Абдал

    6 3 Отговор

    До коментар #26 от "Отговор":

    Кипър защо я броиш за гръцка? Война с Гърция през 1974 не е имало! Забележи кога се намесват външни сили, когато целта е разделяне на държава-провокира се етнически конфликт! Така стана в Кипър, Югославия, Ирак-кюрдите, Сирия-шиити-сунити. Унищожиха Либия на Кадафи, заради плановете му за африканска валута и заплахите, че ще каже за милионите дадени на Саркози. Няма нужда да повтаряме за Мински споразумения-лъгали Путин и нямали планове да ги прилагат-въоръжавали Украйна и я подготвяли за превантивна война срещу сепаратистите.
  • 45 Всъщност ако не бяха руснаците

    4 2 Отговор

    До коментар #40 от "истината":

    Нямаше да го има и измисленият "геноцид"
  • 46 Гост..

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Дако":

    Не- е те са като евреите,същите тарикати.
  • 47 Хайде

    5 4 Отговор
    Сега в тази ситуация да пофантазираме. Вместо Армения да пишем България, Нагорни Карабах да заменим с Кържалийско а Азербайджан с Турция. Какво ще кажете? Същата картинка, нали? И кой ще ни помогне? Никой! Също като на Армения. И не е виновна Русия. Русия ще защитава Беларус и сами си отговорете защо не го прави за арменците

    Коментиран от #48

  • 48 Даже не можеш да фантазираш правилно

    2 2 Отговор

    До коментар #47 от "Хайде":

    Изобщо не е същата картинка.