Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Септември, 2023 19:51 9 553 70

Украински войници: "Крадат от тези, които ги защитават"

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • украинци-
  • мобилизация-
  • дезертьори-
  • володомир зеленски-
  • крим

"Много мъже в градовете гледат да избегнат мобилизацията", казва украински войник пред ДВ. Друг добавя, че се е подразнил, когато видял атлетични момчета на почивка в Карпатите.

Украински войници: "Крадат от тези, които ги защитават" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Тук сме разположили отбранителната батарея", казва Степан, който ни води по пътека край гората. „Така оставаме скрити, унищожаваме руските минохвъргачки и артилерия", добавя той.

Степан е от 128-а планинска щурмова бригада на украинската армия. В тази гориста местност по Запорожкото направление украинските бойци стрелят с гаубици. "Използваме остаряла техника“, обяснява военният, докато се приближаваме до гаубица от съветската епоха, грижливо замаскирана сред дърветата.

Войната започна още 2014 година

"Воюваме още от 2014 година. За нас войната започна с превземането на Крим. Още тогава бяхме нападнати, просто сега войната засегна всички ни“, казва Степан. От началото на руската война срещу Украйна през 2022 той служи като артилерист. Гаубицата, с която Степан се сражава, той нарича "Виктория" - в чест на победата. Тази гаубица е късметлийска - обяснява военният, докато ни води към дълбок кратер – руски снаряд е паднал близо до "Виктория", без да се взриви. "Ние стреляме, те реагират с ответен огън", добавя Степан. "Вече четири месеца сме тук", споделя той. Преди това бойците са се сражавали в Донецка и Херсонска област. "Тук ни е станало като втори дом“, добавя той.

"Домът" им се състои от няколко землянки и покрита с платнище "дневна" - има хладилник, кухненска маса и огнище. Между дърветата са вързани хамаци, а за сядане войниците използват чували. Организирали са си и "място за психологическо разтоварване" - там бойците играят шах. Малко по-нататък има душ и тоалетна. Проснато е и пране. "Пием кафе, играем на някакви игри. Когато командирът изкрещи "За бой", зарязваме всичко и тръгваме“, добавя Степан.

"Премръзналият войник не иска да се бие"

Докато артилеристите чакат да прозвучи командата, едни разпалват огън, за да опекат месо, други дремят в хамаци и четат. „Има обаче и новини, които развалят настроението“, казва боец на име Юрий по повод съобщение, че са били задържани заподозрени в корупция представители на военните окръжия и на военно-медицинските комисии. "Те крадат от тези, които ги защитават", коментира Юрий, визирайки обвиненията в злоупотреби в сектора на отбраната.

"Какво ще стане, ако бойците изгубят желание да воюват?“, пита риторично артилеристът Дмитрий. „Ами ако се провали например търгът за зимните бойни униформи? Премръзналият боец няма да иска да се сражава. Подобни неща се отразяват негативно на мотивацията на бойците, особено след като са били дълго време на фронта. В подразделението не е имало ротация повече от година и половина", признава Дмитрий. Той се възмущава от съобщенията за скъпи покупки, правени от местните власти, докато на фронта липсват много неща: "Ако отидете в Запорожие, дори няма да усетите, че страната е във война“, добавя украинският войник.

Един от войниците казва, че усещането му за несправедливост се е засилило, докато е бил в отпуск. По негови наблюдения много мъже в големите градове гледат да избегнат мобилизацията. Друг от бойците добавя, че се е подразнил, когато е видял атлетични момчета на почивка в Карпатите: "А тук, при нас, има и много стари мъже", допълва той.

"Правя го за моята страна"

Въпреки това Дмитрий не е загубил мотивацията си да се сражава: "Правя го за себе си, за моята страна". Той също така не разбира как могат да се провеждат избори по време на война. "Какво трябва да правим с временно окупираните или освободените територии, като Херсон, където половината от населението е избягало? Това е все едно да признаем, че вече не са наши", казва Дмитрий. Той смята, че Украйна трябва първо да освободи тези територии: "Ако замразим войната, след десет години ще имаме още по-кървав конфликт", убеден е той.

Един от най-младите бойци в тази част е 22-годишният Роман. Той ни казва, че не съди връстниците си, които не са се присъединили към армията: "Хората са различни, разбирам всички. Например един мой приятел не крие, че се страхува. Той замина за чужбина. Не го осъждам, дори продължаваме да се чуваме“, казва артилеристът.

Докато все още не е дошла команда "За бой“, бойците гледат видео кадри - екипи за въздушно разузнаване са заснели как техните гаубици поразяват руска техника. "Веднъж успяхме да унищожим цялата им артилерия в нашето направление", гордо казва Николай.

Липса на модерна техника

Неговата гаубица "Валентина", наречена така в чест на сестра му, доскоро е била една от най-добрите в цялата батарея. Стрелят с нея още от началото на войната. Но преди два месеца е била поразена от вражески огън и са я изпратили на ремонт. „Но не мисля, че ще се върне", казва Николай. Украинските артилеристи се оплакват, че им липсват модерни гаубици и снаряди. Досега най-добрите им придобивки са били военни трофеи, пленени от руснаците“, уверява той. Но и тези трофеи започват да свършват, добавя артилеристът.

Автор: Хана Соколова


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    88 13 Отговор
    На морето имаше група млади украинци.Казаха ми че се обучават в България за танкисти.Аз съм служил на гаубица и имаха знания по въпроса.Може Тагаренко да е направил нещо тайно

    Коментиран от #4, #15

  • 3 Асдф

    24 80 Отговор
    Мутрафанова да я експулсират.

    Коментиран от #13

  • 4 Тееба

    42 34 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Като си служил на гаубица заминавай в Крим на фронта.

    Коментиран от #11, #12

  • 5 Глупаци..

    124 25 Отговор
    Бащите ви умираха срещу Хитлер,вие пък тръгнахте по стъпките му да се правите на "арийци".Кога ще разберете че истинските и атлетични укро-арийци са по плажовете,а цървули като вас чакат поредния снаряд в окопа си? Кога?
  • 6 Рейган

    97 25 Отговор
    Окрайна приключи окончателно

    Коментиран от #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Нах

    60 7 Отговор
    Еми ако имаше избор и той сигурно нямаше да се бие като" избягалите" богопомазани.Може и тези къде не са в страната да мобилизират,че те не останаха.Е разбира се без богаташките синчета и бащите им.

    Коментиран от #29

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Коч Ина

    68 17 Отговор
    Много ясно, който не иска да умира за чичо сем, е лош човек. Даааа
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българин

    28 5 Отговор

    До коментар #4 от "Тееба":

    Ти що не заминаваш бе с ульо
  • 13 Програмист

    12 6 Отговор

    До коментар #3 от "Асдф":

    А тебе ще те мобилизираме 😉

    Коментиран от #48

  • 14 Хаха

    55 12 Отговор

    До коментар #6 от "Рейган":

    Тя отдавна приключи.Сега просто ще я довършат,битка на всяка цена до последният украинец.Заповеди от господарите зад океана.Само незнам като загуби тази марионетка байти дън,дали ще лъсне кой дърпа конците.

    Коментиран от #32

  • 15 О хооо

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ти и на море ли си ходил?

    Коментиран от #23

  • 16 Кирил петков

    55 12 Отговор
    Всичко украинци да умрат в името на майка Америка!
  • 17 избегал бандер..

    47 10 Отговор
    Да не съм шашав да се бия..за зелен джугач и зелената просекиня..
  • 18 академик Калитков

    59 12 Отговор
    Да другари седесари , депесари , соросари ,красиви и умни жълтопаветници и всякакви други .
    Русия е виновна .

    Няма друга такава държава и нация която веднага след освебеждението да е тръгнала да търси сметка на освободителя си - защо я е освободил , как я е освободил , защо сега я е освободил , какъв му е интереса да я осовободи ....
    А бе до вчера роби - днес големи разбирачи .

    А може би има и друга държава и нация ...
    Грузия , Украйна ,Армения .........
  • 19 Човека КоZа

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "россиян..":

    Ти видя ли изобщо какво е написал?? 🤭🤔
  • 20 Синьожълтия

    38 11 Отговор
    Бой по укроманерките !
  • 21 Соросоид

    25 5 Отговор
    Тренирал съм за камикадзе
  • 22 тома

    51 7 Отговор
    Ти ела да видиш по черноморието какви юнаци има и как всяка вечер перат кючека понеже ганьо им плаща
  • 23 Последния Софиянец

    9 7 Отговор

    До коментар #15 от "О хооо":

    Бях на гости на бивш съдружник на плаж Тополите край Созопол.
  • 24 Винкело

    58 6 Отговор
    Войната е за милиони декари земеделската земя, изкупена от "Монсанто", пък завладяна от Русия. Ако русия им гарантира собствеността, обработването и печалбата, в тоз час войната ще свърши. Дреме му на някой за границите на Украйна от 1991...

    Коментиран от #35

  • 25 Укропат

    33 7 Отговор
    Голема грешка направихме. В Канада. С шефчето му целувахме ръцете на някъде дядка ,а той се оказа есесовец. Са се чудите как покриваме гафа пред ората.
  • 26 Артилерист - стар кадър

    50 6 Отговор
    "Вече 4 месеца сме тук" ! Основно правило в артилерията: СТРЕЛЯШ И ВЕДНАГА СМЕНЯШ ОГНЕВАТА ПОЗИЦИЯ, ЗАЩОТО ВЕЧЕ СИ ЗАСЕЧЕН! Кой ги командва тези нещастни войничета ?

    Коментиран от #28, #66

  • 27 МОЛНИЯ !

    13 31 Отговор
    Мощни взривен в Мариупол и небето е закрито в дим.!
    Паника в руския аскер
  • 28 Винкело

    29 4 Отговор

    До коментар #26 от "Артилерист - стар кадър":

    Основно правило в журналистиката: когато си измисляш, поне проверяваш чрез осведомени хора.
  • 29 Мдаааааа

    23 4 Отговор

    До коментар #8 от "Нах":

    Спасете се, който както може: в Закарпатието граничарите задържаха 27 укриващи се от набор за един ден
    24 септември 2023 г.

    27 мъже на военна възраст са се опитали да избягат от Украйна през западната граница в зоната на отговорност на Мукачевския граничен отряд, но са задържани, съобщиха от Държавната гранична служба на Украйна.
    Само за един ден украинските граничари спряха 14 опита за незаконно преминаване на границата (в Закарпатието има граница между Украйна и Румъния, Украйна и Унгария) .
    Държавната гранична служба съобщи, че на украинско-унгарската граница са регистрирани 7 опита за нелегално преминаване, като граничните войски са задържали общо 19 нарушители.

    Коментиран от #59, #70

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Мим

    16 5 Отговор
    Не само Валентина и трофейте, а ще ви свърши всичко,дори и Крайна може да няма.Бегом марш у вас...
  • 32 Хм Хм

    4 15 Отговор

    До коментар #14 от "Хаха":

    "Тя отдавна приключи."

    Приключи до степен да мачка Магучая?
  • 33 нали запада ви даде ново модерно оръжие

    24 4 Отговор
    "Използваме остаряла техника“, обяснява военният, докато се приближаваме до гаубица от съветската епоха, грижливо замаскирана сред дърветата.
  • 34 дедя

    14 2 Отговор
    Не само в карпатите ходят и през Дунав мост минават тарикатите но те са с руска връзка ,а горе с полска връзка и сега хамериканеца ще присвой земята с тия помощи за войната срещу Русия
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 САТЪРА НА ХАНА

    19 3 Отговор
    ИСТИНСКИТЕ ПИЧОВЕ СА СИ НАПРАВИЛИ СМЕТКАТА .... ГЛУПАКА МЪЖ ОТИВА ПРИ БАНДЕРА
    ... И ТЕ СИ ИМАТ ВДОВИЦИ ПОД РЪКА :))
  • 37 БАЙ КУРТИ

    23 2 Отговор
    DW добре са го написали. И на нашите Триполови мед им капе. А сега да видим колко от нашите кравари са готови да обслужват/ ВИКТОРИЯ/ . Аз ще ви платя заминаването в Украйна. И след няколко дни ще получите медали , + букет. Айде вместо да пишете грабвайте раниците и да ви видя имате ли нещо мъжко или само лукумите които разтягате са големи
  • 38 САТЪРА НА ХАНА

    9 5 Отговор
    УВОЛНЯВАМ СЕ ОТ БНА И МИ ПИШАТ ВОЕННА СПЕЦИАЛНОСТ " ОХРАНИТЕЛ". ПИТАМ КВО ОЗНАЧАВА, А СТАРШИНАТА ВИКА
    " В СЛУЧАЙ НА ВОЙНА ЩЕ РЕМОНТИРАШ МЕД.СЕСТРИ И ЖЕНИТЕ НА ГЕРОИТЕ В ТИЛА" :))
  • 39 а девочки патриотки на визита и водка!?

    7 1 Отговор
    "Пием кафе, играем на някакви игри. Когато командирът изкрещи "За бой", зарязваме всичко и тръгваме“,
  • 40 Пешо

    29 4 Отговор
    Русия хвана Европа като шаран на въдица. Войната в Украйна ще продължи още 5 или 10 години, до фалита на европа. Рисия няма проблеми нито с времето, нито с ресурсите.

    Коментиран от #50

  • 41 Любо

    12 1 Отговор
    Украинци има и на почивка, има и на фронта. Не знам обаче кои са повече.
  • 42 Последния Софиянец

    4 10 Отговор
    Онова страхливото с ботокса от мазето стяга мешката за Гааге капейките реват на бунището!
  • 43 Ончо

    7 3 Отговор
    Браво на украйнските руснаци.
    Дано не чуят македонските българи.
  • 44 Последния Софиянец

    3 10 Отговор
    Вече не пускам ватенки в ресторанта, само повръщат и проблеми с тях, снощи шамарих едни по нощште!

    Коментиран от #63

  • 45 Първия софиандец

    1 2 Отговор
    Кушмар.уником.
    Пишман пушкаджия
  • 46 Егати смешните имена

    3 3 Отговор
    Все едно са ги раждали Роботи
  • 47 Последния Индианец

    3 0 Отговор
    В днешно време на враговете се пожелава- Дани в запас да те земат
  • 48 Хаха

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Програмист":

    Много оригинално сам ли го измисли 🖕
  • 49 Украйнски пляски

    9 1 Отговор
    Руски казачок
    И едните и другите не са по реда си.
    Макетата много ми приличат на украйнчета.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Ончо

    11 1 Отговор
    Какво ще стане с еврото ?
    А с лева който е вързан за еврото .

    Еврото пада спрямо долара , следователно и лева пада спрямо долара.
    Дълга война , дълго падане .
    Точно на върха на Шенген ще се озовем.
    У лево , у десни и право у ....цето прясно.
    Яко европско измазване.
  • 52 Умирам от смях

    3 2 Отговор
    Повърнах от смях. Как ги измисляте такива смешки?

    Коментиран от #54

  • 53 Италианец

    7 1 Отговор
    Ора без акъл.
    Така и не разбрах тези защо се пушкат.
  • 54 Смях и повръщане е опасно

    2 0 Отговор

    До коментар #52 от "Умирам от смях":

    Има опасност от хълцане.
    С малко огнена водичка се оправя.
  • 55 Ню Йорк Таймс от онзи ден публикува

    22 0 Отговор
    статия от 8 разследващи журналисти със сателитни снимки за това че ракетата ударила украинското село Константиновка е украинска Бук
    Зеленски заяви официално в ООН че е руска и сега става за смях.
    Укрите се самоубиват вече......
  • 56 Укрофоб

    18 0 Отговор
    Жалко за всички укри и руснаци които ще умрат заради интересите на тези които не се стрелят
  • 57 СТИГА БЕ

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "Откъде ви намира":

    А ти като акъллия, какво направи
  • 58 Механик

    19 1 Отговор
    Статията е свободно съчинение, написано от някой, който си няма представа от война, оръжие, тактика и пр.
    Не може артилеристи да стоят ОКОПАНИ 3 месеца на едно и също място. Не може да играят шах и да си перат гащите на едно и също място 3 месеца. Това са невеороятни глупости написани от умно-касивец, дето не е помирисвал барут.
    Когато оръдието гръмне, вече позицията му е демаскирана и то моментално става цел за противника. Към тая позиция се навеждат/насочват подобни артилерийски установки, ракети, мортири и прочее.
    Или вие кво си мислите? Че противника е сляп и има само лопатки ли?
    Хахахахаххаха! Умно-красиви !

    Коментиран от #69

  • 59 Мдаааааа

    11 2 Отговор

    До коментар #29 от "Мдаааааа":

    Че тя тая работа без пари не става.
    Малко са предлагали.
    По тоя начин усръйна се бори с бедността.
    Който няма пари да избяга отива на фронта утрепват го и броя на бедните намалява

    Коментиран от #62

  • 60 Артилерист

    12 0 Отговор
    Описанието на битовата сцена прилича по-скоро на продължително полево учение, но и тогава няма такъв рахатлък. На огневата позиция винаги се очаква команда за стрелба, която и да се забави, изисква разчетът да е наблизо, за да може бързо да я изпълни. Да се произведе изстрел и да отидеш да се изтегнеш в хамака или да играеш шах е несъвместимо нито с артилерийската стрелба, нито със скоротечността на боя. Изключено е при стрелба от закрита огнева позиция по нова цел да се даде само един снаряд, той да попадне в целта и да я порази. Да не говорим, че гаубицата остава дълго на позицията след стрелбата и никой не я притеснява...
  • 61 Ха,ха,ха

    8 0 Отговор
    Баламите воюват и умират за чужди интереси,а тарикатите гледат своите интереси и си карат почивката .

    Коментиран от #64

  • 62 Абе а ватенките

    0 7 Отговор

    До коментар #59 от "Мдаааааа":

    Гледаш ли си пленени.За какво са на фронта за оари щото ,ако чуеш за какви пари работят и да набълбукани с кредити,че веднага ще заминеш за там .Пожелавам ти от все сърце да живееш в Рассията даже заминавай веднага
  • 63 Дедо

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "Последния Софиянец":

    Азе помня, това го плещиш вече цял месец, стига де!
  • 64 Тука кви сме бе

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "Ха,ха,ха":

    Ъи ше месиш питки ,други ще воюват.
  • 65 Мразя до гроб Русия безплатно!

    2 13 Отговор
    Слава на Украйна, слава на героите!

    Коментиран от #68

  • 66 Естествен Интелект

    9 1 Отговор

    До коментар #26 от "Артилерист - стар кадър":

    Руснаците имат сензори и по няколко точки засичат мястото на изстрела - ама рапоните спят на хамаци с лагерен огън....
  • 67 Крика

    3 0 Отговор
    Степан да бега докато може иначе ще се нареди до адаша си бандера
  • 68 А бе яж

    5 0 Отговор

    До коментар #65 от "Мразя до гроб Русия безплатно!":

    Му главата!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Бре да му се не види

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Мдаааааа":

    Ами то сега в Украйна като в България по време на соца. Никой не можеше да избяга през границата защото са го разстрелвали. А Украйна с бързи темпове и съкратени процедури щяла да влиза в ЕС. То тоя ЕС май май се превърна в СССР 2 оглавявано от Фон Дер Лаен.
Новини по държави: