Last news in Fakti

26 Септември, 2023 11:43 1 193 6

Медии коментират разногласията в Конгреса на САЩ, които създават риск от преустановяване на работата на правителството

  • сащ-
  • джо байдън-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия

Коалиция от сенатори настоява парите за Украйна да бъдат включени във времената мярка за харчовете

Медии коментират разногласията в Конгреса на САЩ, които създават риск от преустановяване на работата на правителството  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правителството на САЩ скоро може да спре работата си, освен ако в последния момент в Конгреса не бъде постигнато споразумение за приемането на редица законопроекти за разходите преди крайния срок 30 септември, пише сп. "Тайм". Това е малко вероятен сценарий и голям брой разтревожени американци се чудят как би им се отразило евентуалното преустановяване на работата на правителството.

При подобна ситуация властите могат да харчат пари само за основни услуги, свързани например с правоприлагането и обществената сигурност, отбелязва изданието. Това означава, че стотици хиляди федерални служители няма да получат заплатите си навреме, а други ще бъдат освободени от работа. Някои американски семейства могат да се окажат изправени пред финансови затруднения и то в момент, в който много граждани се борят с повишените поради инфлацията цени и предстоящото изплащане на студентски заеми, прогнозира "Тайм".

Правителството спира работа, ако Конгресът не одобри нови разходи за федералните агенции, които всяка година се нуждаят от неговото разрешение, за да изразходват средства, обяснява изданието.

Към вчерашна дата Конгресът все още не беше приел нито един от 12-те финансови законопроекта, които трябва да влязат в сила, за да може правителството да продължи да работи, тъй като републиканците в Камарата на представителите продължават да са разделени по въпроса за размера на разходите и по други теми, свързани с различни политически отстъпки, отбелязва "Тайм".

От 1976 г. насам в САЩ е имало 21 случая на прекъсване на финансирането на правителството, които са се отразявали в различна степен на функционирането на държавата, пише в днешния си брой американският в. "Ню Йорк таймс".

Най-лошият сценарий би бил повторение на последното и най-дълго преустановяване на работата на правителството от 2018 г., когато около 800 000 от общо 2,1 милиона държавни служители бяха отстранени от работа за 34 дни, припомня изданието.

Обикновено при такива ситуации едно от най-видимите последствия за обществеността е затварянето на парковете и музеите, като в някои случаи може да се стигне до значителни загуби за хората, чието препитание зависи от туризма, пояснява "Ню Йорк таймс".

През последните дни обаче Белият дом обърна внимание на няколко правителствени програми, чието прекъсване би могло да предизвика и по-сериозни проблеми. По-конкретно става въпрос за осигуряването на храни и имунизации чрез Специалната програма за допълнително хранене на жени, бебета и деца, отбелязва вестникът.

Белият дом предупреди, че ако финансирането на въпросната програма бъде преустановено, достъпът на близо седем милиона жени и деца до критично важни продоволствия би бил блокиран.

В друг материал по темата "Ню Йорк таймс" пише, че сенатори от Републиканската и от Демократическата партия обсъждат въпроса дали в законопроекта за временните разходи, който трябва да бъде приет до края на месеца, следва да се включва нова военна помощ за Украйна.

"Сенатори и от двете партии вчера задълбочиха дебатите си по въпроса какви усилия трябва да бъдат положени, за да бъде предотвратено спирането на работата на правителството чрез временна мярка и дали законодателството да включва допълнителна помощ за Украйна", пише изданието.

Откакто руските сили нахлуха в Украйна, Конгресът е одобрил предоставянето на военна, хуманитарна и икономическа помощ на Киев на стойност 113 милиарда долара. Сега президентът Джо Байдън иска да бъдат отпуснати още 24 милиарда долара, припомня "Ню Йорк таймс".

Лица, запознати с хода на преговорите в Сената, казват, че най-силна полемика предизвиква въпросът дали да бъдат отпуснати исканите нови средства за Украйна или законодателството да бъде "изчистено" от спорни разпоредби, за да може да получи по-широка подкрепа от републиканците в Камарата на представителите.

"Вчера конгресменът републиканец от щата Джорджия Марджъри Тейлър Грийн, която е близък съветник на г-н Маккарти (председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти) по въпросите за политическите апетити на партийната база, предупреди колегите си да не приемат отделен законопроект за разходите на Пентагона. Тя заяви, че дори един процедурен вот за придвижване на това законодателство ще е равносилен на "гласуване за нови кървави пари в размер на милиарди за прокси войната в Украйна", разказва американският вестник.

Коалиция от сенатори обаче настоява парите за Украйна да бъдат включени във времената мярка за харчовете. Те смятат, че би било сериозна грешка да не бъде показана подкрепа за Украйна, особено след като президентът Володимир Зеленски миналата седмица лично се срещна с представители на Сената при визитата си в САЩ и получи уверения, че и занапред ще бъде подкрепян.

Разделението по въпроса за Украйна сред сенаторите, които почти винаги са съгласни с отпускането на помощи за Киев, илюстрира трудностите, пред които тази седмица ще се изправи Конгресът в опитите да бъде предотвратено спирането на работата на правителството, коментира "Ню Йорк таймс".

Дори и Сенатът да успее в следващите няколко дни да приеме временната мярка за разходите, не е сигурно дали Кевин Маккарти изобщо ще подложи законодателството на гласуване в Камарата на представителите.

Това вероятно ще доведе до официално поставяне на въпроса дали той да остане на поста председател на Камарата на представителите и той ще бъде изправен пред дилемата дали да даде шанс на правителството да продължи работата си или да започне борба за съхраняване на длъжността си, прогнозира вестникът.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    30 2 Отговор
    Кои са тези маскирани бандити на снимката?
  • 2 Мдааа

    31 1 Отговор
    Докъде ги докара Владимир Владимирович, въздух не могат да си вземат!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хихихи..

    25 0 Отговор
    Кефя се като падат разни педералистични Империи.Нерон се таковаше с маман,фърляше християни на лъвовете в Колизеума и после варварите ги ..... подред и без ред.Кеееф...
  • 5 Хахаха

    26 0 Отговор
    Ми нащо правителство ся ко ши прай??
  • 6 От страни

    3 0 Отговор
    Шоу маст гоу он. Театрото продължава. Тук спираме тук не спираме, игрички за пред света. Тия не са за спиране а са за прибиване.