Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 03:04 2 519 18

2 октомври 1187 г. Саладин превзема Ерусалим

  • саладин-
  • араби-
  • ерусалим

Саладин се превръща в обединяваща личност за емирите

2 октомври 1187 г. Саладин превзема Ерусалим - 1

На 2 октомври 1187 г. – Сирийският султан Саладин превзема Ерусалим. Така се слага край на 88-годишно управление от кръстоносците.

Юсуф Салах ад-Дин ибн Аюб (или Саладин) (от арабски: Саладин – силата на вярата) е султан на сарацините в Сирия и Египет през втората половина на XII век.

Роден е през 1137 година в кюрдско семейство в Тикрит, Ирак и умира на 4 март 1193 година в Дамаск, Сирия. Остава в историята като предводител на ислямска завоевателна кампания, а по-късно и на мюсюлманската съпротива срещу експанзията на кръстоносните държави в Близкия изток. Запомнен е от средновековната западноевропейската литература като най-силният и благороден противник на кръстоносците. Дава фамилното си име на основаната от него династия Аюбиди.

Саладин се превръща в обединяваща личност за емирите. Повежда войските на исляма в битката при Хатинските хълмове (3—4 юли 1187 г), където побеждава кръстоносците, предвождани от краля на Йерусалимското кралство Ги дьо Лузинян, пленен в битката. След тази победа Саладин се отправя към Ерусалим и го обсажда. На 2 октомври 1187 година последният защитник на Ерусалим Балиан предава града, след като получава обещанието на мюсюлманския военачалник сложилите оръжие християни да бъдат пропуснати да се оттеглят към Акра. Западният свят признава, че благородният Саладин изпълнява поетата дума.

По време на Третия кръстоносен поход Саладин се сблъсква с кръстоносните войски на крал Ричард Лъвското сърце и крал Филип II при град Акра. По време на битката Саладин научава, че Ричард Лъвското сърце е болен и изпраща свои лекари, за да помогнат в лечението му, защото си струва да се помогне на достоен противник. Ричард Лъвското сърце оздравява, след което постигат мирно споразумение, с което Светите земи стават достъпни за поклонниците от всички вероизповедания.

Саладин умира на 4 март 1193 година в Дамаск. След смъртта му, в хазната няма достатъчно средства за погребението му – Саладин е раздал цялото си богатство на бедните.

Саладин е погребан в мавзолей, намиращ се в градината на Омаядската джамия в Дамаск. Император Вилхелм II дарява нов мраморен саркофаг на мавзолея, но тялото на Саладин не е преместено в него. Днес в мавзолея има два саркофага: един – празен мраморен, и един – изработен от дърво, в който е тялото на Саладин.

Саладин е кумир на Садам Хюсеин, който, също като него, е роден в Тикрит. По време на управлението на диктатора в Ирак има култ към Саладин.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Да,

    3 4 Отговор
    мноооооого бил благороден, обаче не се сдържал да не нападне християните. Само ей този му бил малкия кусур…
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ислямът

    6 7 Отговор
    е войнствена доктрина за унищожение на християнството, а не вяра и вероизповедание. Всичко писано в техния коран е продиктувано от завист и омраза към християнството и Богочовекът Иисус и има за цел да го унищожава и налага своите сатанински догми и завоевателни доктрини. ислямът е доктрина приемана с насилие и от насилници. ислямът не може да преглътне фактите, че Бог избира да се представи на евреите, а не на агаряните. От там произлиза вечната ислямска омраза към всички различни.

    Коментиран от #18

  • 7 Няма нищо истинско

    6 8 Отговор
    в исляма. Нямат нито едно реално историческо събитие равно с чудо, каквото е рождението и Възкресението на Иисус. Иисус е 100% Бог и 100% човек. Иисус е Божият Син, въплатил се в човешко тяло, който е дошъл на Земята за да изкупи греховете на всички хора със смъртта си и ни е простил греховете предварително, а не след наложено условие. Теоретиците на исляма имат избирателно тълкуване за всяко правило и нито едно чудо, каквото е Христос. ислямът е една умишлена заблуда и нищо повече.

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 САТЪРА НА ХАНА

    5 0 Отговор
    ОМАЯДКСТА ДЖАМИЯ Е МНОГО СВЯТО МЯСТО ...
    ПАПА ФРАНЦИСКО Е ПОСЕТИ И ВЛЕЗЕ В НЕЯ БОС.
    ....
    Югоизточното минаре е кръстено на пророка Иса Ибн Мериам (Исус). Според легендата именно според нея в навечерието на Страшния съд Исус Христос ще слезе от небето на земята. Ръцете на Пророка, облечен в бели одежди, ще лежат върху крилете на два ангела, а косата му ще изглежда мокра, дори и да не е била докосната от вода. Ето защо имамът на джамията всеки ден постила нов килим на земята под минарето, където трябва да стъпи кракът на Изкупителя.

    В източната част на двора има гробница, украсена с великолепна плочка, в която почива главата на Хюсеин ибн Али, внук на пророка Мохамед.
    ...
    Когато полагат основите на джамията, строителите случайно се натъкват на древният гроб на Йоан Кръстител (Яхия). По заповед на халифа Ибн Уалид погребението остава на същото място. Така се озова в центъра на молитвената зала.
    В молитвената зала има гроб с главата на Йоан Кръстител, отсечена по заповед на цар Ирод. Гробницата е изработена от бял мрамор, украсена с ниши от зелено релефно стъкло. През специален отвор можете да хвърлите вътре паметна бележка, снимка или да дарите пари на пророка Яхия (както мюсюлманите наричат ​​Йоан Кръстител)

    Коментиран от #10

  • 10 САТЪРА НА ХАНА

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "САТЪРА НА ХАНА":

    ВОЙНАТА В СИРИЯ И ПОБЕДАТА НА СИЛИТЕ НАД СВЕТЛИНАТА НАД МРАКА
    СА ЧАСТ ОТ ПРОРОЧЕСТВОТО - ЗНАК ОТГОРЕ - ОТ НАЧАЛНИКА ! ДА СИ ГО ЗНАЕТЕ
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 да де

    7 0 Отговор
    Само не разбрах де ги евреите дето сега претендират, че това са техни земи. Историята показва, че там са воювали християни срещу мюсюлмани.
  • 13 ПРОДЪЛЖЕНИЕ

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "САТЪРА НА ХАНА":

    НЕ БЪРКАЙТЕ ТУРСКИЯ ОСМАНИЗЪМ - ФАШИЗИРАНИЯ ИСЛЯМ С ИСТИНСКИЯ ИСЛЯМ.
    .... ТУРСКИТЕ ХОДЖИ НЕ ВИ КАЗВАТ ЧЕ :
    Мариам бинт Имран е майката на ислямския пророк Иса (Исус), идентифициран с Дева Мария. Мариам се смята за една от праведните и най-почитаните жени в исляма, на нейно име е кръстена сура № 19 на Корана, която разказва за нея и за чудотворното раждане на нейния син. Тя е единствената жена, която се споменава по име в Корана.

    Иса в исляма е създаден от Аллах като Адам (Ал Имран 3:59). Мюсюлманите вярват в девственото раждане на Исус. Коранът разказва с някои подробности за чудотворното раждане на Иса. Ангелите (или един ангел под маската на „перфектен мъж“) информираха Мариам, че според словото на Аллах тя ще роди син, който ще проповядва Писанията и ще върши чудеса. Коранът оприличава Иса на Адам, тъй като той също е роден без баща благодарение на чудо, създадено от Аллах
  • 14 САТЪРА НА ХАНА

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "САТЪРА НА ХАНА":

    ТЪПИЯ ГООГЪЛ ГО ПРЕВЕДЕ НЕТОЧНО абдуллах (НЕ Е ограбване на Аллах)
    ... А "РАБ БОЖИ , ЧОВЕК БОЖИ "
    ...
    ЗАТОВА И ОРИГИНАЛНИЯ ПОЗДРАВ КАТО СЕ СРЕЩНАТ ДВАМА НЕПОЗНАТИ Е БИЛ
    ШАЛОМ АЛАХЕЙМ (САЛЯМ АЛЕЙКУМ) ( ЗДРАВЕИ АБДУЛЛАХ (ЧОВЕЧЕ БОЖИ)
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 гражданин

    2 1 Отговор
    а бритовете как го превземат в 1917 година, само с един ден сражения, няма дълга обсада, няма реки от кръв, втория свещен град в Исляма, турците го предават почти без бой
  • 17 Гост

    0 0 Отговор
    Филмът на Ридли Скот "Небесно царство " плътно се е придържал към историческата рамка . Там главен герой е Балиан ,но всички посочени лица присъстват във филма .
  • 18 САЙГОН

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ислямът":

    С всички имат Конфликт не само с Християните ето например в Мианмар Индия Китай Тайланд има конфликти между местните Будисти и Ислямските навлеци