Last news in Fakti

2 Август, 2023 12:50 1 802 5

Бойна мощ! Иранската Революционна гвардия представи нови кораби, оборудвани с ракети с обсег от 600 км

  • иран-
  • персийски залив-
  • аятолах али хаменей

Представянето на новите кораби бе направено по време на военно учение край бреговете на остров Абу Муса – един от трите острова в Залива, които са под контрола на Иран, но към тях имат претенции и Обединените арабски емирства

Бойна мощ! Иранската Революционна гвардия представи нови кораби, оборудвани с ракети с обсег от 600 км - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Военноморските сили на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция представиха днес нови кораби, оборудвани с далекобойни ракети с обсег от 600 км, в момент на нарастващо напрежение със Съединените щати в Залива, предаде Ройтерс, като се позова на полуофициалната информационна агенция Тасним, информира БТА.

Представянето на новите кораби бе направено по време на военно учение край бреговете на остров Абу Муса – един от трите острова в Залива, които са под контрола на Иран, но към тях имат претенции и Обединените арабски емирства.

Тасним не даде допълните подробности за ракетите, но цитира един от командирите за необходимостта за защита на островите.

"Островите в Персийския залив са част от честта на Иран и ние ще ги защитаваме", заяви командирът на военноморските сили на иранската Революционна гвардия Алиреза Тангсири и добави, че сигурността в Залива трябва да бъде осигурена от регионалните държави.

"Персийския залив принадлежи на всички страни от региона... Тези държави трябва да бъдат много предпазливи и да не се поддават на заговорите и плановете за разделение, идващи от извънрегионални държави", добави той.

Миналият месец Съединените щати изпратиха в Близкия Изток допълнително изтребители Ф-35 (F-35) и Ф-16 (F-16), както и военен кораб, в опит да наблюдават водните маршрути в региона след като Иран залови редица търговски кораби през последните месеци, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    17 0 Отговор
    Браво ! Флота е много важен !
  • 2 Русофил

    5 15 Отговор
    Въоръжават се иранците. След новата надпревара руснаците ще са на опашката.
  • 3 маймуни пъси (жълтото еврейчи)

    9 0 Отговор
    радвам са чак плача
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Иранска фистула

    1 6 Отговор
    вместу близалка....българите са с изтънчен вкус....все пак!