Last news in Fakti

28 Септември, 2023 18:01 2 299 6

Безпрецедентна криза! Над 2000 мигранти дневно преминават през Дариен в Панама

  • мигранти-
  • панама-
  • сащ-
  • дариен

Панамските власти вече заявиха, че броят на хората, прекосили джунглата тази година, може да достигне половин милион

Безпрецедентна криза! Над 2000 мигранти дневно преминават през Дариен в Панама  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Броят на мигрантите, пристигнали в Панама през провлака Дариен в опит да се доберат до Северна Америка, е на път да надхвърли 400 000 души - безпрецедентен рекорд, който показва мащабите на нарастващата миграционна криза на американския континент, предава испанската новинарска агенция ЕФЕ.

Според данните на Националната миграционна служба на Панама от началото на годината до вчера сутринта през джунглата Дариен в страната са влезли общо 399 606 мигранти.

През целия месец септември дневният брой е надвишавал 2000 души, което означава, че прагът от 400 000 души съвсем скоро ще бъде надхвърлен.

Този безпрецедентен брой надминава миналогодишния рекорд от 248 000 мигранти и рекорда за 2021 г., когато те са били 133 000.

Панамските власти вече заявиха, че броят на хората, прекосили джунглата тази година, може да достигне половин милион.

Без пътища, непроходима джунгла

Дариенският провлак е покрит с гъста тропическа гора, която се простира на естествената граница между Южна и Централна Америка. През нея не минават никакви пътища, дори Панамериканската магистрала, която иначе свързва целия континент от юг на север, е прекъсната тук в продължение на 106 км.

От панамската страна на границата по-голямата част от района се намира на територията на национален парк с площ близо 6000 кв. км.

Скъп и опасен маршрут

Пътят през Дариен е опасен както заради пресечения терен на джунглата, така и заради въоръжените групи, които контролират преминаването на мигрантите.

По данни на проекта "Изчезнали мигранти" на Международната организация по миграция тази година там са загинали най-малко 37 души, но агенцията признава, че това са занижени данни, така че броят им може да е много по-голям.

В допълнение към смъртните случаи, се съобщава, че хора, предприели такова пътуване, са били ограбвани, нападани и изнасилвани.

През април 2023 г. службите на омбудсманите по правата на човека на Колумбия и Панама издават съвместно предупреждение за престъпните групи, които контролират всяка от страните на границата, и за опасността, която те представляват за мигрантите и местните общности.

Неотдавнашно разследване на "Ню Йорк таймс" установи, че въоръжената група, която контролира колумбийската страна на границата, събира от мигрантите "данък" от около 80 долара на човек за разрешение да преминат през Дариен.

Репортажът разкри също, че са се появили и "миграционни предприемачи", които взимат по 40 долара за превоз с лодка, 170 долара за водач или дори пакети "ол инклузив", които включват палатки за 500 долара.

Фирмите, които предлагат тези услуги, отвеждат мигрантите само до панамската граница, тъй като подпомагането на преминаването им може да се смята за незаконна контрабанда.

Защо мигрантите избират този маршрут

Панама е единствената държава в региона, която събира биометрични данни от мигрантите на контролно-пропускателните пунктове както на южната си граница с Колумбия, така и на северната си граница с Коста Рика, където осигурява и медицински грижи и храна.

Според панамските власти по-голямата част от пътниците, преминаващи през прохода Дариен, са южноамериканци. От близо 400 000 души, които са пресекли южната ѝ граница тази година, 324 000 са били от континента, включително над 252 000 венецуелци, следвани от 47 724 еквадорци и 13 404 колумбийци.

От друга страна, през 2023 г. Дариен са пресекли 39 200 мигранти от Карибския басейн, 27 878 азиатци и 7389 африканци.

По-свободните визови ограничения в Южна Америка са причината много от тези мигранти да изберат да летят до някоя от тези държави и да пътуват на север и през пролива Дариен.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Цар Долар

    10 3 Отговор
    това са дегизирани руснаци, като инки, бягащи за фалиралите щати.

    Коментиран от #4

  • 4 да им е честито

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Цар Долар":

    Халал да са им на краварите всичките тия мигранти , че и още три пъти по толкова . Варварите ще затрият краварника . Рекламата - елате в страната на марлборо продължава с пълна пара . Ще стане най голямото гето на света .
    Тия гърла искат хранене , а не могат да работят нищо .

    Коментиран от #5

  • 5 Да ама

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "да им е честито":

    Много от тях искат да отидат в Русия!
  • 6 БгТопИдиот🇧🇬

    4 1 Отговор
    Местя го за всичко ставащо извън България ,инициарано от френдовете в Д.аво-с !