Last news in Fakti

28 Септември, 2023 20:08 8 061 26

Твърдост спрямо бежанците: Дания стана пример за подражание

  • дания-
  • мигранти-
  • бежанци

В съзнанието на много датчани трайно се запечата картината на огромните групи сирийски бежанци по датските магистрали през 2015 година

Твърдост спрямо бежанците: Дания стана пример за подражание - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Дания от години съществува консенсус за твърдо и дори сурово отношение към кандидатите за убежище. Повечето критики отвън остават без отзвук. Нещо повече. Страната все повече се превръща в модел за подражание.

От години насам правителствата в Дания проявяват твърдост спрямо кандидатите за убежище. Отначало това беше тема, на която залагаха само десните партии, но най-късно след бежанската криза през 2015 г. социалдемократите също се възползваха от нея, за да печелят гласове. И то с успех, отбелязва обществено-правната германска медия АРД в свой репортаж.

"В съзнанието на много датчани трайно се запечата картината на огромните групи сирийски бежанци по датските магистрали през 2015 година", казва политологът от Университета в Копенхаген Каспер Мьолер Ханзен. "Хората разбраха, че не е е възможно да се помогне на всички бежанци и започнаха доста открито да говорят, че броят на хората, които влизат в страната, не е фактор, който трябва да се подценява."

Социалдемократите отдавна направиха завой

Анализаторът обяснява политическите последствия за страната от този завой: "Социалдемократите видяха, че губят избори след избори заради политиката спрямо чужденците. Те осъзнаха, че трябва да се препозиционират там, където са избирателите." Мьолер Ханзен посочва, че това определено е политическа стратегия. Междувременно широко мнозинство от политици и граждани подкрепя твърдата политика спрямо чужденците, както и намерението да се ограничава броят на търсещите убежище с почти всички средства, коментира политологът пред АРД.

Мьолер Ханзен пояснява, че въпросът за чужденците вече дори не се обсъжда в Дания: "Съществува консенсус между политическите партии, както и мнозинство в парламента, според което е нужно да се проявява строг и твърд подход към чужденците. Всъщност и избирателите гледат на въпроса по същия начин".

През 2019 г. социалдемократите се върнаха във властта с лидерката си Мете Фредериксен и продължиха строгата линия към чужденците, водена от техните политически предшественици. Те дори преминаха отвъд нея, отбелязва АРД. Новите управляващи планираха създаването на лагер за бежанци в Руанда и искаха да депортират сирийците в родината им. Голяма част от тези намерения са чисто символна политика, коментира германската правна медия. Дания не си сътрудничи с режима на Асад, заради което експулсираните сирийци на първо време остават в страната. Намеренията за бежански център извън Европа засега също са замразени.

Критики без последствия

Оле Дамкяeр, говорител на датска неправителствена организация коментира темата така: "Опитаха се да изпратят сигнал към света, че Дания не е добро място за търсене на убежище. И успяха, особено когато стана известно, че смятат да търсят решение за бежанците с държава като Руанда".

Остри критики последваха не само от неправителствените организации и от леви партии в страната, но и от Върховния комисариат на ООН за бежанците, а и от Европейската комисия. „Но датското правителство никак не се е впечатли от критиките“, коментира експертът Мьолер Ханзен.

"Там са като от тефлон", казва политологът, цитиран от АРД. "Докато се придържат към международните конвенции, а те мислят, че правят именно това, възприемат почти като похвала, когато им се казва, че проявяват твърдост. Това потвърждава символиката, която желаят да постигнат. Така че, това е нещо, с което те по-скоро се гордеят".

Освен това Дания разполага с по-голяма свобода в политиката си за предоставяне на убежище. Правото на ЕС е само отчасти обвързващо за нея заради специалния режим в областта на правосъдието. А експертите подчертават, че страната привлича по-малко кандидати за убежище заради географското си разположение между големите имиграционни държави Германия и Швеция.

Промяна на парадигмата спрямо чужденците?

Със строгата политика за предоставяне на убежище страната се превърна в модел за подражание и на съседна Швеция. В Стокхолм министърката на миграцията Мария Малмер Стенергард говори за промяна на парадигмата в политиката за чужденците: "Силната имиграция от последните години, съчетана с липса на интеграция, изправи Швеция пред сериозни предизвикателства. Трябва да действаме, за да спрем и обърнем тази тенденция."

"Независимо дали искаме или не - именно такава е посоката, в която ще се върви. Дори в отделните държави да има известни разлики, в цяла Европа ще станем свидетели на по-строга политика за предоставяне на убежище", казва Мьолер Ханзен, цитиран от АРД.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Европа нали

    91 4 Отговор
    ги посрещаше с хляб и сол.Меркел си правеше селфита,сега ги гоните!

    Коментиран от #19

  • 2 ЦРУ

    56 2 Отговор
    Дания която отдавна е е най твърда спрямо имигрантите пак има доста имигранти на собствена земя а и като държава бивша империя не би трявало да дава автономия на Гренландия която всеки ден се обсъжда нейната покупка, че то дори могъща Веурикобритания сдаде фронта от много много отдаван какво ли е за малка Дания с почти отцерпила се Гренландия но все пак заслужават да са пример за твърдост защото днешна Франция, Великобритания , Испания, Португалия Германия са дефакто новите АЛжир, новите Пакистан, нова Африка, Магреб, ил нова Турция
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Спецназ

    57 3 Отговор
    Твърда, твърда, колко пък да "твърда",

    щом Циганора араби и африканци си ОСТАВАТ ТАМ?? :)))

    БЛА-БЛА!

    Коментиран от #5, #21

  • 5 ЦРУ

    30 3 Отговор

    До коментар #4 от "Спецназ":

    Де факто еденствената чиста нация която е постигната в нашето съвремие е само в Германия по време на Втората световна в момента дори най чистите 99 и 99% от държавите пак са с имигранти масово

    Коментиран от #10, #20

  • 6 БгТопИдиот🇧🇬

    27 2 Отговор
    Местя го за западащият ЕСССР !

    Коментиран от #9

  • 7 Гертруд

    57 2 Отговор
    Няма да звучи гот, но Дания е на датчаните. Всичко което не говори, разбира и се вписва в техния социално- икономически живот ще бъде отхвърлено. Датчаните виждат как се промениха Белгия и Холандия с техните полу- либерални политики. Евтина и проста работна ръка създава само обществени напрежения и противопоставяне, язви и неконтролирани мултиетнически анклави. Точно обратното на ЕС и за наш ужас.

    Коментиран от #13

  • 8 Да пратят

    44 13 Отговор
    и украинците в Руанда. Или да ги върнат в Полша, където много им се радват.

    Коментиран от #14, #26

  • 9 оня с коня

    8 25 Отговор

    До коментар #6 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Е как ще си го местиш - не живееш ли в Европа?ОИсвен ако си в Азиятска Русия...

    Коментиран от #11

  • 10 Кви ги говориш

    28 3 Отговор

    До коментар #5 от "ЦРУ":

    Судан са си много чисти в етническо отношение.
  • 11 БгТопИдиот🇧🇬

    24 5 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    Ми гледам си коня на терасата и не знам къде съм !


    Местя го за загниващият ЕСССР !
  • 12 Лост

    43 2 Отговор
    Имаше един твърд Брайвик в Норвегия. Още тогава ги предупреждаваше, но не го разбраха.
  • 13 Да бе

    10 30 Отговор

    До коментар #7 от "Гертруд":

    Ксенофобска, расистка държава с нацистки уклон и слово на омразата! САНКЦИИ!
  • 14 Аспарух

    7 7 Отговор

    До коментар #8 от "Да пратят":

    Тогава и руснаците само в Германия са около 4 милиона.
  • 15 Иван

    13 5 Отговор
    Зад всичките тези критики стои нацистката хазарска държава Израел.
  • 16 Това го пиша от 2015г.

    21 1 Отговор
    План за окончателно решение на бежанския проблем: От 500млн. европейци ще се намерят 5млн. за една общоевропейска жандармерия със следните задачи: Концентриране на подходящи места близо до големи летища на пришълци извършили престъпления, без документи, от страни в които няма война или войната е на приключване - това на първо време. 10 броя 747 извършват по един чартърен полет с дестинации Кабул, Техеран, Дамаск, Алжир,Нигерия и др. подобни. 747 побира 660 души - 600 пришълци и 60 полицаи за охрана. По 6000 на ден, за 100 дни 0,6млн. , за година 2млн. и така до окончателно решаване на бежанския проблем. Цената на извозване на 1 пришълец да я сметнем 500евро. - 2млн. по 500евро - 1млрд. годишно. Издръжката на жандармерията е малка защото ще бъдат включени всички настоящи структури - полиция, войска, жандармерия и доброволци от всички страни от ЕС. Какво няма в тоя план - воля! Дори да се дадат по 10000евро на глава за сбогом - това са 200млрд. за 20млн. пришълци. Сумата не е толкова голяма за ЕС и е по-малка от гръцкия дълг. Планът може да се ускори десетократно със 100 бр. 747 или А-380. Алтернативата на този план е гражданска война след 10-15 години.

    Коментиран от #17

  • 17 Минаха 8 години

    28 2 Отговор

    До коментар #16 от "Това го пиша от 2015г.":

    и се оказа, че съм прав. Бях го написал 2015г. по повод поканата от Меркел донякъде на майтап използвайки думите "окончателно решение" измислени не от мен. В друг пост някой беше писал, че е много скъпо моето предложение, един куршум струвал $1. Това никой няма да го толерира, Хитлер ще изглежда като ангелче при такова решение. Ето какво му отговорих: Прекалено хуманно е с куршума. Да си отиде там откъдето е дошъл, да огладнее, да няма пиячка и наркотици, бардаци с бели жени, социални лелки да го настаняват в жилище, кредитни карти с редовно постъпващи средства, социални кухни, безплатно медицинско обслужване... Да се научи да работи защото иначе глад и мизерия, а ако не иска - да мре.
  • 18 ЕС сам си е виновен.

    26 0 Отговор
    Кани ги, събира ги по Средиземно море да не се удавят, и не ги пъди когато войните приключат. Нас обаче ни критикува защо не ги хващаме по границата с Турция и част от тях успяват да се доберат до тях. Не ни позволяват да ползваме оръжие за охрана на границата и да ги вкарваме в затвора за 1г по нашия закон за нелегалното ѝ преминаване. Като дойдат в ЕС се отнасят към тях като към дълго очаквани гости - веднага квартира, мед. обслужване, пари всеки месец, а те хукват по кръчми, бардаци, наркотици, искат джамии, халал, закачат жените, убиват, правят атентати, възмущават се от нашия начин на живот, не искат да работят.

    Коментиран от #22

  • 19 Кубрат

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Европа нали":

    Европа и в частност Дания в цялата си история обичат да правят завои.След няколко месеца очаквам още един голям завой да направят.
  • 20 Хахаха

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "ЦРУ":

    Голяма грешка,единствената чиста нация до ден днешен са поляците .
  • 21 Точно това е проблемът,

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "Спецназ":

    който лека полека държавите от ЕС осъзнават, а именно: че веднъж пуснали бежанци/мигранти (за мен няма разлика), повече не могат да ги изведат от страните си! А им се иска да ги върнат, защото само за 3-4 години числото на бежанци/мигранти в европейските градове става 4-5 пъти повече и защото за тези 3-4 години съжителстване с тях става ЯСНО, че НЕ е възможно да стане приобщаването им. Твърде различна философия и бит имат бежанци/мигранти, а да не говорим, че в някои градове местните изпитват ужас да влезнат в метрото, да излезнат вечер някъде... Животът им се промени в посока страх, затваряне, притеснения за децата си... Та, веднъж пуснали ги в страните си - няма връщане. Затова вече се говори все повече, че май по-правилно е да бъдат настанявани в бежански лагери в зони, близки до родината им. Което пък автоматично засили наплива от бежанци към ЕС още повече! Чудно що не остават в Русия или Белорус, а се пробват нон стоп да преминат на полска територия!

    Коментиран от #23

  • 22 Събират ги разните му

    13 0 Отговор

    До коментар #18 от "ЕС сам си е виновен.":

    НПО!!! Ако властите не им помогнат, същите тези НПО-та надават неистов вой до небесата!!! И за да не се повдигат подобни въпроси, властите "ги спасяват" от лодките им. Но след спасяването би трябвало да ги отвеждат в затворени лагери за чужденци, влезли нелегално в съответната държава. Грешка е да се пускат в градове и села. Съвместният живот с толкова различни от европейците хора, се оказа невъзможен. Ако бяха малък брой мигранти и единичен случай лесно щяха да се интегрират в европейските градове. Но такова множество хора се чувстват силни и твърдо отказват каквато и да е интеграция. Така че, проблемът с "пускането на мигранти" идва и се усилва главно от НПО, които... получават всяка година изключително голямо финансиране от държавния бюджет, който пък се формира от... нашите данъци, такси и удръжки!!? С една дума положението на обикновения човек в страна с много мигранти е: "Храни куче, да те лае"! Хем плащаш, хем с тези пари издържат приетите в страната мигранти.

    Коментиран от #24

  • 23 Защото

    20 0 Отговор

    До коментар #21 от "Точно това е проблемът,":

    в Русия много бият и не им дават помощи, а не като либерастите с меките китки да ги галят с перце и да имат повече права от обикновените хора, като нашите лилави имигранти...
  • 24 Има едно

    10 0 Отговор

    До коментар #22 от "Събират ги разните му":

    гениално решение на проблема(измислено от някой датчанин) - да се построят големи лагери в Руанда и там да се подават молбите за убежище. Вижте на картата къде се намира тази прекрасна за бежанците страна готова да ги приеме и обгрижва.
  • 25 незнайко

    6 0 Отговор
    АЛЕЛУЯ нашите цигани отначало им бяха виновни, но като дойдоха тези сирийци разбраха, че има и по лошо !!! Нека да си ги ИНТЕГРИРАТ нали само за това се говореше !!! Сега разбраха какво значи да не са прави и обръщат ПАЛАЧИНКАТА !!!
  • 26 Украйна не е Африка

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Да пратят":

    Украинците са образовани, с европейски манталитет, християни освен това. Какво общо имат те с тълпите от Африка?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания