Last news in Fakti

30 Септември, 2023 20:33 25 021 32

Всички искат само едно: по-бързо да се махнат от Тунис

  • тунис-
  • африка-
  • мигранти-
  • средиземно море-
  • лампедуза

Само на 12 септември на италианския остров Лампедуза пристигат над 5000 мигранти от Африка – никога не са били толкова много в рамките на 24 часа

Всички искат само едно: по-бързо да се махнат от Тунис - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Положението в Тунис е непоносимо. Хората се чудят как да напуснат страната", казва представител на "Лекар без граници". Властите изоставят бежанци в пустинята без вода и без телефони, оказват над тях натиск и принуда.

Само на 12 септември на италианския остров Лампедуза пристигат над 5000 мигранти от Африка – никога не са били толкова много в рамките на 24 часа. Тяхното основно желание е да се махнат от Тунис – страната, който според представите на ЕС би трябвало да играе ключова роля в новата миграционна политика, посочва „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“.

Климат на омраза

"Причината е в това, че властите в Тунис създават климат на омраза към мигрантите", казва пред изданието говорителят на Туниския форум за икономически и социални права Ромдане Бен Амор. На хората се поставят пречки да си намерят жилище и работа, да се придвижват с обществени и лични превозни средства. „По този начин спрямо мигрантите се оказва индиректен натиск бързо да напуснат Тунис, макар много от тях да не разполагат с нужните за това средства“, допълва Бен Амор.

В последно време дори цената за превоза по море до Италия е спаднала около четири пъти до около 450 евро. Все по-често хората потеглят на път със саморъчно направени лодки, а те са доста ненадеждни.

Изоставени под открито небе

Мигрантите в Тунис вече никъде не се чувстват сигурни. През септември се повтори един драстичен случай от юли, когато полицията беше извела от град Сфакс и изоставила под открито небе стотици мигранти - без вода и без мобилни телефони, застрашавайки живота им. Сред тях имаше и жени, и деца, информираха правозащитници, припомня ФАЦ.

През юли председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна в Тунис заедно с премиерите на Италия и Нидерландия, за да подпише декларация за намеренията в сферата на миграционната политика с президента Каис Сайед. Документът трябваше да се превърне в пример за другите държави в региона. Списание „Шпигел“ отбелязва обаче, че Тунис е обект на множество международни критики за това, че изоставя мигранти в пустинята. Либийските власти съобщават за поне 27 загинали.

От своя страна бежанците казват, че туниската брегова охрана краде моторите на техните лодки. А след една откровено расистка реч, произнесена от президента Каис Сайед, в която той говореше за „орди, които създавали насилие и престъпност“, се стигна и до погроми срещу бежанци. Силите за сигурност на Тунис връщат мигрантите обратно на сушата – точно там, където те изобщо не желаят да останат.

„Положението в Тунис стана непоносимо, хората само се чудят как да напуснат страната. Всички мигранти от района на Сахара, с които сме говорили, ни казват едно и също - всички търсят начини да напуснат Тунис“, посочва пред ФАЦ Хуан Матиас Гил от организацията „Лекари без граници“.

ЕС превежда пари на Тунис

В преговорите с ЕС ръководството на Тунис очевидно си дава сметка, че мигрантите към Европа могат да бъдат и средство за натиск, за да получи страната повече пари в рамките на ново споразумение: „Не бих казал, че ги изтласкват насила, но не ги и блокират“, казва сътрудникът на помощната организация по адрес на туниските сили за сигурност.

С тази сделка ЕС отправя „много опасно послание“ към президента Сайед, споделя пред „Швебише Цайтунг“ Хюсеин Бауми от „Амнести интернешънъл“. По този начин президентът добива представата, че „може да прави всичко, докато държи бежанците извън Европа“, казва още Бауми. Това вероятно е регистрирано и от други автократи в региона – по данни на медиите ЕС възнамерява да подпише сходно споразумение и с Египет. Така ЕС се изправя пред опасността „да изпадне в зависимост от настроенията на авторитарни политици“, допуска Бауми, цитиран от германското издание.

Човешкият поток няма да секне

ФАЦ припомня и казаното от говорителка на ЕК – за бюджетни помощи от 60 милиона евро плюс още 67 милиона, които се отпускат на Тунис. Страната трябва да получи нови кораби и термокамери, както и подкрепа в борбата срещу каналджиите и за връщането на мигрантите по родните им места.

„Не е много вероятно човешкият поток да секне. Ако един канал бъде затворен, се отваря друг – това вече сме го виждали в миналото“, казва пред франкфуртското издание Хуан Матиас Гил. Така например в момента расте притокът на бежанци към Канарските острови. В Испания се опасяват, че след земетресението в Мароко и на фона на политическата нестабилност в Сенегал, Мали и Нигер още повече хора ще се впуснат в бягство.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ма исляма е толкова свеж

    74 3 Отговор
    къде сте тръгнали ?
  • 2 Лорд Минчев

    14 42 Отговор
    Бедните африканци, трябва да помогнем на хората.

    Коментиран от #14

  • 3 ХАХАХА

    104 2 Отговор
    Ама що за глупости ,поставяли пречки пред приматите да си намерят работа ,жилище ,че и кола ,абе що за дивотия ,те не искат да работят ,а за жилище ако може да окупират някоя празна порутена сграда берекет версия! Искат живот без работа !

    Коментиран от #12

  • 4 Аве я

    98 13 Отговор
    Скапани германци постоянно съсипват Европа😬 Ай да ми обясни някой за чий са им тия м а н ги??? Да не ми казват само, че са хуманисти, щот всички ги видяха, как хуманно избиваха хора в газови камери и правеха експерименти!

    Коментиран от #30

  • 5 Естествен Интелект

    57 3 Отговор
    Велето да се забрани със задна дата!
  • 6 Тра-ла-ла

    66 4 Отговор
    Не започна ли именно там така наречената "Арабска пролет" която им донесе жадуваната демокрация?

    Коментиран от #18

  • 7 ЕСтремно

    79 5 Отговор
    Той Мъск им дори го каза на германците, а те се сърдят!? Реално са трафиканти на хора под прикритие на НПО-та. "Спасяват" ги, но всичко е договорено с координати, къде и кога да ги претоварят от лодките на корабите само, че после ги изсипват на италианците!
    Германците са неземни и3роди без извинение и никой не е длъжен да им тъпи нито антихуманизна, нито "хуманизма"!

    Коментиран от #20

  • 8 Анонимен

    22 5 Отговор
    Ти гледай да не цъфнат у София така не се говори за тях, от тях, който на запад, бойко стават да гасят пожар и полицаи. Живяха и ги превъзпитаха. Вие тука някои в дълбоките провинции на беседката общи манджи, от всяко стадо си има мърша, но иа издрави овце от тях, черна бяла порода, поне ще уате оборот от дрогата, едно ромпе младо идвайки си, да знаеш заедно прах, за да издържаме на тежъктруд, има ги всякакви, българките си падат потях на запад, ужасно било в тия квартали, но вие си знаете политика и политици, лъжите народа и овцете са на паветата за 20,30 лева, за грях.
  • 9 Билет за рая

    42 1 Отговор
    Бе те и в Беларус имат черни мигранти които атакуват полската ограда...да се правим че не знаем какво се случва ли..лагер в Лампедуза..кораби общежития и толкоз..вечен круиз посока там от където са дошли
  • 10 ханс

    13 2 Отговор
    Пълни глупости!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ХхХ

    31 1 Отговор

    До коментар #3 от "ХАХАХА":

    В Германия ги влачат по 6-7 маймунки и другото в корем, арабите и африканците
  • 13 Тоалетна хартия

    26 1 Отговор
    Ваксината срещу пишман емигранти-терористи,мееемет зомбита,т.е.нашествиници е АК 47!!!Другоо е фул денс сорос таша....!!!
  • 14 Маг Папазов

    7 6 Отговор

    До коментар #2 от "Лорд Минчев":

    Яла ми го подръж и ще ти дам стотачка.

    Коментиран от #15

  • 15 Лорд Минчев

    13 1 Отговор

    До коментар #14 от "Маг Папазов":

    Аааааа не, втори път няма да се хвана на въдицата — вчера половин час ти д.у.х.а.х и не можа да го надььрвиш... Явно и виа..грата не ти помага...
  • 16 Лекар Инженер

    21 2 Отговор
    950 милиона Лекари и Инженери африканци прегръщаме Евро ценностите !
  • 17 ЦРУ

    16 21 Отговор
    Нали не искате колониалните европейски сили а точно към тях багате отивайте в Бразилия , Мексико, Русия, китай, Северна Корея , Саудитска АРабия, ОАЕ, Нигерия, ЮАР, Турция, Индия, Индонезия, Афганистан, Судан все големците от БРИКС ШОС Юга и Ориента
  • 18 Добре дошли, добре дошли в ЕС

    33 2 Отговор

    До коментар #6 от "Тра-ла-ла":

    Заповядайте чувствайте се като у дома си! Всички западноевропейски държави ще ви приемат с удоволствие! Не пропускайте да да вземете и домашните си любимци- камили, магарета и каквото се сетите!
  • 19 СлаваРоссия, СлаваПутину

    57 8 Отговор
    Нямам представа какъв е фона на емигрантите в София. Но в Париж едвам се виждат и срещат бледолики като мен... На 200-300 чернокожи в Париж се падаме 5-6 бледолики. Същото е във футбола им: 2-3 бледолики и всички други чернокожи.
  • 20 Ами италианците

    45 0 Отговор

    До коментар #7 от "ЕСтремно":

    да НЕ ги стоварват на бреговете си. Или обратно на самолета и толкоз. Няма как Европа да побере целия африкански континент! Няма как! Ако урсулата смята обратното, да ги прибира в нейното имение и в покоите на шмеркел. Другите европейци не са длъжни да правят същото. 2015 идвах сирийци уж заради войната. Но после се почна от цяла Африка и Азия истинско нашествие! Тези, които се обявяват за хуманисти, най-напред да посмятат малко математика колко хора могат да приемат, колко пари са нужни и имат ли ги!
  • 21 Тц, тц, тц…

    24 3 Отговор
    Брей, какви хуманисти, какви филантропи… Ще си изпразнят и последните стотинки от джоба да ги дадат на някой да им пази рахатлъка от “добрите мигранти”, за които толкова много ни размахваха показалец… Да не повярваш… Най-сетне се разбра какви ки плямпат, а какви ги вършат.
  • 22 Перо

    38 1 Отговор
    Бяха преведени стотици милиони евро и на Турция за мигрантите, но резултата е нулев! Джендърията от ЕС не можа да разбере, че единствения сигурен начин за борба с нелегалната миграция е тотална защита на външните граници на ЕС, а не Меркел да ги кани в Германия! Тези пари, ако отиваха за охрана на границите и се приемаха по-тежки мерки срещу мигрантите, ефектът щеше да бъде много по-добър! Иначе е наливане на пари в каца, без дъно и богатеене на разни диктатори и диктаторчета! Защо никакви мигранти не се организират за влизане в САЩ??? Има солидно изградена охрана на границите и респектираща имиграционна служба!
  • 23 все не разбрал

    20 4 Отговор
    Някой да ги е канил. Акъде им е патриотизмът, да си решават проблемите в собствената страна. Европа не е длъжна да храни облича и дава подслон на всички желаещи

    Коментиран от #26

  • 24 Факт

    23 0 Отговор
    Целта е една - написана е още през 1923г. - "Планът Калерги" : миксиране на европейците кафявите, за да се затрие европейското население. По този начин новите европейци няма да имат високо IQ и съответно ще могат да се подчиняват на "богоизбрания" народ непрестанно жаден за власт,пари и жажда да управляват света, с отличителни белези: големи носове и уши! Европа ще бъде унищожена!
  • 25 Стойчев

    17 3 Отговор
    Да заповядат в Германия, Франция, Италия, Полша, Швеция, Холандия, Швейцария, Испания, Финландия - в цялата джендърска общност ЕС ! Може и краварите да приемат десетина ! А, и Панама може би !
  • 26 Кочо

    25 5 Отговор

    До коментар #23 от "все не разбрал":

    Европейските джендъри цели векове са ги грабили ! Сега ще ги хранят !
  • 27 Хехоо

    18 1 Отговор
    Като Европистан и Фащ се превърнат в кочини трети свят, накъде ще бегат, незнам.
  • 28 Мамун Мамунов

    4 1 Отговор
    Нещо и Вурстчо завъртя яко трибуквеника...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Манев

    18 1 Отговор

    До коментар #4 от "Аве я":

    Германците не са господари на собственатв си страна, господари са им безродните юдо-интернационали, както се наричаха през ВСВ, а сега глобалисти, пак същите юдео-масонски шмекери.
    Точно те имат интерес Германия и Европа да са задръстени с мигранти, безродници, за които няма нищо свято, които никога няма да се интегрират в чужда култура, а ще я косумират. С налагането на изопачена версия на "расизъм" и "антисемитизъм" във вид на върховни права и толеранс към нашествениците, държат "гоите" в срам, вина, подтиснатост, изключително много държат да се помни "холокоста" и да се прекланят всички "гои" пред тях, също както ти го правиш. На глупостта на такива като теб са се покатерили тия и си разиграват света, докато льокаш ракия и анализираш световната геоплитика.
  • 31 Груйо

    4 0 Отговор
    Добре е че сме бедни.
  • 32 Нов

    2 0 Отговор
    Да отварят концентрационни центрове за временно настаняване и производство на сапуун. Тези мак каци само клецанне, йедене и пийене искат. И по 2 душчета на ден да ни източат водата. Работа - йокк. Парра зитти вече си имаме в изобилие. Да си седят там