Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 08:49 2 991 55

"Загубихме всичко": бежанците от Нагорни Карабах в Армения

  • азербайджан-
  • армения-
  • арменци-
  • нагорни карабах-
  • кавказ-
  • русия-
  • война-
  • бежанци

Почти 100 000 етнически арменци са избягали от Нагорни Карабах в Армения. И Армения, и Русия ни предадоха, казват те.

"Загубихме всичко": бежанците от Нагорни Карабах в Армения - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Бежанците от Нагорни Карабах, които са избягали в Армения, са около 100 000. След военната операция на Азербайджан в региона на 19-20 септември етническите арменци започнаха да напускат територията, която е под контрола на Баку.

Бежанците преминават през граничното село Корнидзор, за да стигнат до Горис - първия голям арменски град след Нагорни Карабах. ДВ посети тези населени места, за да поговори с хората.

"И Армения, и Русия просто ни предадоха"

Женя Петросян и седемчленно ѝ семейство напускат Нагорни Карабах веднага след деблокирането на Лачинския коридор - единственият път, свързващ региона с Армения. "Загубихме всичко - и дома си, и родината. И от Армения, и Русия ни предадоха. Сега сме принудени да се преместим в Армения, но не знаем какво ще правим", казва Женя със сълзи на очи.

Женя и съпругът ѝ са от Степанакерт - столицата на непризнатата Нагорно-Карабахска република. "Живеехме там без да се оплакваме от условията - нито война, нито мир. Имахме дом, адрес, родина", разказва тя пред регистрационния център за бежанци в Горис. В Степанакерт Женя работела в хотел, мъжът ѝ е бил шофьор - както на такси, така и в институциите на непризнатата държава, които вече не съществуват.

За много от хората връщане назад няма

Техният живот, както и животът на хиляди други карабахски арменци става изключително труден с блокадата на Лачинския коридор през април. Семейството на Женя едва успява да си осигури дори продукти от първа необходимост, тъй като отвън храна не пристига, а местното производство е недостатъчно и много скъпо. "Не можех да дам на децата дори бонбони. Те бяха свикнали майка им да им отказва, ако поискат нещо сладко", споделя Женя пред ДВ.

От Баку официално обещават да гарантират правата и сигурността на арменците, които изберат да се интегрират в обществото на Азербайджан. Жителите на вече разпуснатата Нагорно-Карабахска република обаче не вярват на тези обещания.

"Няма да поема такъв риск - няма да се върнем, ако там има азербайджанци", казва Сероб, жител на Аскеран - друг град в Нагорни Карабах. На него и на петчленното му семейство са им били необходими около 24 часа, за да преминат през задръстването по пътя към Армения със своя автомобил "Жигули". Въпреки че разстоянието от Степанакерт до Корнидзор е само 80 километра, заради планинския терен то се преодолява трудно. В последно време този преход отнема няколко дни.

"Светът гледаше, докато ние гладувахме"

"Пътувахме повече от 36 часа. Държеше ни надеждата, че това е единственият начин да избягаме, че децата ни най-накрая ще излязат от бомбоубежищата и ще спрат да се страхуват от всеки силен звук, защото мислят, че престрелките са започнали отново", разказва Сероб. В Нагорни Карабах той работел в супермаркет.

"Имаше остър недостиг на всичко. Налагаше се да се редим с часове на опашка в пекарната, за да купим два хляба за семействата. Имаше моменти, в които хлябът не стигаше. Имаше дни, в които умирахме от глад. И светът гледаше, никой не правеше нищо, докато ние гладувахме", казва той гневно.

Хората, с които ДВ разговаря, описват военната операция на Азербайджан като "ад". Армине, друга бежанка от Нагорни Карабах, казва, че е мислила само за едно - да спаси себе си и децата си.

Те искат да избягат от призрака на войната

Администрацията на област Сюник в Южна Армения, която приема бежанците, работи денонощно. "Магазините и пекарните работят без прекъсване, Сюник приема преселници денонощно. В района оперира работна група от 350 души", заяви пред медиите областният управител Роберт Гукасян.

Партньорите на Армения също отпускат средства за нуждаещите се. ЕС обяви, че предоставя хуманитарна помощ, а САЩ изпратиха екип за реакция при бедствия, който да координира казваната от Вашингтон подкрепа.

Бежанците от Нагорни Карабах не се оплакват от приема и оказването на първа помощ - те са разтревожени за бъдещето си. Много от тях обаче твърдо знаят къде не искат да живеят - в пограничните райони с Азербайджан, където също е неспокойно и периодически се стига до сблъсъци между арменските и азербайджанските военни.

"Не искаме призракът на войната да ни следва. Достатъчно, стига толкова! Искаме да живеем в мир. Децата ни заслужават правото на мирен живот на място, където няма изстрели и бомбоубежища", обобщава Армине.

Автор: Аршалуйс Мгдесян


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    35 6 Отговор
    Хекимян ще ги прибере в София.
  • 2 Делю Хайдутин

    30 7 Отговор
    Също като тракийските българи.

    Коментиран от #45

  • 3 няма страшно

    40 6 Отговор
    Оплачете се на арменския поп или на Пашиян ....

    Коментиран от #13

  • 4 Отец Дионисий

    12 27 Отговор
    Поганците настъпват срещу православието.Господ ще ги накаже пак със земетресение.
  • 5 Павел Николаев

    51 10 Отговор
    Пълни глупости. Пак Русия е виновна?! Армения призна Карабах за част от Азербайджан! Русия няма нищо общо!
  • 6 така да бъде

    40 8 Отговор
    Краварите ще ви помогнат . Направиха ви второ Косово.
  • 7 Русофил

    21 44 Отговор
    Руснаците ги подлъгаха и ги изоставиха. Така правят винаги. Лъжат.

    Коментиран от #11, #32, #35

  • 8 еийакув

    36 9 Отговор
    Честито. Нали гласувахте и избрахте Пашанян дето е на Шорос и на краварите кочияш? Станахте "демократи" и се заиграхте с крадците зад океана. Сега вече ревете, защо бре? Нали това искахте, не можем да разберем защо сега ревете? Каквото искахте го направихте а плачете? Ами плачете си колкото можете и колкото искате.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 комунистче

    17 5 Отговор
    знае се отдавна, Русия не вярва на сълзи, ако Зангезур падне, нищо чудно руснаците пак да си замълчат, да остане само едно малко анклавче около Ереван, с огромното УСА посолство там, алтернативата на Суецкия канал, си е голям залог, този път и коридор ще промени света, Египет вече няма да е толкова важен, в Северна Африка ще настане още по голям глад, и бежанците пак ще се качат на лодките
  • 11 че какво са им

    30 6 Отговор

    До коментар #7 от "Русофил":

    обещали руснаците ? Армения си е самостоятелна държава - кандидат за ЕС и нато ....
  • 12 Нищо, ще се приберете в

    22 3 Отговор
    Армения и ще започнете отначало.
    Там поне ще бъдете защитени, зер Никол с американците учения заедно прави, тренира как да защитава.
  • 13 Хахахаха

    21 6 Отговор

    До коментар #3 от "няма страшно":

    Много поздрави от Кольо Пашинян, Жорето Сорос и бай Байдън!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 оня с коня

    12 27 Отговор
    Свидетели сме на поредната Трагедия на Граждани на Армения - Държава СВЪРЗАНА С РУСИЯ и с Режим на управление по Руски образец.Няма как да не отчетем обаче и Факта че ДРУГИ Арменци именуващи се "Кеворкян","Бабикян" и т.н. закърточили се в България УПОРИТО обслужват Хибридната Руска Война срещу Държавата ни,ратуващи активно за Идеята да стигнем до Хала на Сънародниците им!

    Коментиран от #20, #24, #28

  • 16 българина

    26 7 Отговор
    армения е напът да изчезне. шанса им беше част от РФ. като други, но все хитруват като нас, писнаха американски нпо та, избраха си пашинян и хоп етническо прочистване и оон гледа милозливо.... Кърджали го чакат същото
  • 17 Сталин

    26 4 Отговор
    Онова американски куче пашинян дори не си мръдна пръста да защити арменците в този район и сега обвиняват Русия за това
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Америка

    19 4 Отговор
    Сее единствено и само смърт.
  • 20 Абе

    8 3 Отговор

    До коментар #15 от "оня с коня":

    Глупав човек си ти и толкоз
  • 21 Груьо

    29 4 Отговор
    АРЕ СТИГА С ТОВА ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИ.РУСИЯ ИМ ВИНОВНА ЗА ТОВА ,РУСИЯ ИМ ВИНОВНА ЗА ОНОВА.СЛЕД КАТО И ПАШИНЯН ПРИЗНА ,ЧЕ НАГОРНИ КАРАБАХ Е АЗЕРБЕИДЖАНСКИ,КАКЪВ ИМ Е ПРОБЛЕМА.В ТЕЗИ СТАТИЙ СЕ ТЪРСИ ПОД ВОЛА ТЕЛЕ.САМИТЕ И АРМЕНЦИ ВКАРАХА АМЕРИКАНЦИТЕ В АРМЕНИЯ,А ПОСЛЕ РУСИЯ ВИНОВНА. КОЙ МИ С-РА В ГАЩИТЕ.
  • 22 Ами..

    20 5 Отговор

    До коментар #14 от "Ръцете на турци и азери":

    Кажи нещо и за кървавите ръце и на арменците..

    Коментиран от #25

  • 23 Днешна турция

    7 14 Отговор
    и нейните проксита от тюркски държави са издигнати върху планината от кости и реките от кръв които са пролени от техните ръце.

    Коментиран от #49

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Истината боли

    6 3 Отговор

    До коментар #22 от "Ами..":

    Безразличните не коментират.
  • 26 Ами, идете пак

    19 3 Отговор
    При франсетата, да ви помогнат! Нали се отказахте от руснаците!
  • 27 Един друг

    16 4 Отговор

    До коментар #9 от "Докато съществува":

    Щото арменците" само мир носят". НЕБЛАГОДАРНИ ЛИЦЕМЕРИ
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Българин

    8 3 Отговор
    Нагорни Карабах-Косово. Каква е разликата?
  • 30 Учител

    11 7 Отговор
    Ей такива ще пишат и за българите след 20 години като паднат под турско робство

    Коментиран от #42

  • 31 бай Иван

    20 5 Отговор
    "Загубихме всичко": бежанците от Нагорни Карабах в Армения.И Армения, и Русия ни предадоха, казват те.

    Това е поредното доказателство, какво се случва в резултат на грешни политически решения. И когато твърдиш ,че си предаден и изоставен си задай въпроса, а не бяхме ли ние първите които започнахме да предаваме и изоставяме . Искайте сега помощ от тези дето ви подкокоросваха в Армения като в Украйна.Плюхте по Русия , сега помощ чакате. Е няма да има . Тези дето ви подкокоросваха ще ви дадат някое милионче сега за бог да прости и ще си ходите като бежанци, щото имат стратегически интереси в Азърбейджан.Нито санкции нито нищо няма да има от Европа.Щото ако има санкции ЕС ще мръзне като куче зимата. Азерите си дочакаха моментау когато пък Европа ще е зависима от газта им и ще си вземат своето. За това се мисли , ама много се мисли когато се взимат политически решения и се лавира и се търси НАЦИОНАЛНИЯТ ИНТЕРЕС. Кой страда - виждате колоните от напускащи хора. Някъде политици да виждате в тия колони?.

    Коментиран от #52

  • 32 Русофоб

    14 5 Отговор

    До коментар #7 от "Русофил":

    Американците ги подлъгаха и ги изоставиха. Така правят винаги. Лъжат.
  • 33 Исторически парк

    14 4 Отговор
    Ако ереван не бяха предали Русия нямаше да стане така 😉
  • 34 Мдаа

    15 2 Отговор
    Така ли а вие колко азери избихте във първата война хиляди само в Ходжалъ
  • 35 Реалист

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Русофил":

    Сега руснаците са много на зор ама няма кой тях да оплаче:)
  • 36 комунистче

    6 1 Отговор
    най култовия виц, питат Радио Ереван в 1990 година, България е на нов път, предстоят големи промени, кога българите ще живеят по добре, и то живот нормален като в белите държави, и радиото отговаря, ми те вече го живяха този живот, не е ли верен вица, уважаеми съфорумници, дано азерите не разрушат Радио Ереван, при някои от бомбандировките дето предстоят да се случат
  • 37 отвратен

    4 5 Отговор
    Почакаха арменците да попостроят къщи и сега ще им ги вземат

    Коментиран от #47, #55

  • 38 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    3 2 Отговор
    Да се готвят кримчани ха хи хо
  • 39 Хахаха

    6 0 Отговор
    Аферата със запада е опасно нещо а и Армения си няма нищо общо със Карабах все пак Армения я призна за част от Азербайджан тази територия не влиза във територията на Армения нищо че там живеят арменци на карайте запада да ви помогне да си я вземете отново хахахаха
  • 40 Истината

    4 4 Отговор
    Много тъжно в Европа война, Етнически конфликти Косово ,Нагорни карабах,жертви ,геноцит и изселване на хора по етнически причини.Къде сте ООН,ЕС,НАТО ? Правото е на страната на силните и техните интереси.Нищо не се е променило и нищо ново.
    На държавата ни и трябват силни личности водачи ,който да изведат България от блатото, иначе нищи добро не ни чака
  • 41 Важно уточнение

    9 2 Отговор
    Загубихте всичко..... заграбено
  • 42 Искаш да кажеш

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Учител":

    Че след 20 години Турция ще си вземе земите както Азербайджан си ги взе. Признава, че са техни ли?
  • 43 Булдог

    3 0 Отговор
    А, Къде е ПАШИМЯН???В картинката!?
  • 44 Пак сте добре

    9 5 Отговор
    Запазвате живота си, а това което губите не е ваше, вие сте го заграбили. Ако азерите бяха като вас щяха да ви прекарат под ножа както вие постъпихте с тях преди 30години когато нахлухте в техните земи. Правят грешка като ви пускат живи....
  • 45 Турчин

    15 5 Отговор

    До коментар #2 от "Делю Хайдутин":

    Също като турците изгонени от България през 1989г.
    Българите и арменците са най-добрите учители на света.
    Какво търсят в тези "мирни граждани" 50 танка, 75 БТР-а,над 7000 различен калибър оръжия, Ак-47, тежки и леки картечници, гаубици, РПГ, миномети, оръдия и други?
    Коя държава би позволила чужди въоръжени чети да раздават правосъдие на нейна територия?
    България би ли го позволила?
    България стреля и уби мирни свои граждани от турски произход без причинно, като ли да позволи това.
    И преди да плачите на чужд гроб изтрийте кръвта от собствените си ръце.
  • 46 Турчин

    8 3 Отговор

    До коментар #14 от "Ръцете на турци и азери":

    А ръцете на българина и арменеца?
    1989 г. за България какво беше?
    А 1991 -94 за Азербайджан какво беше?
    Я ке погледни в огледалото. От вас се учим и ние....
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Честният арменец

    9 2 Отговор
    През 1991-94 години азербайджанци плачеха ние се смеехме и ликувахме. Никой те се изказа в подкрепа на избитите и изгонени азербайджанци.
    Сега ние,арменците плачем, азербайджанците ликуват и се смеят но цял свят се изправи на крака, главорезите българи дори претендират за хуманно отношение към братята си по начин на мислене и живот.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 123456778890

    2 0 Отговор
    Е поживели си са поне повече от 33 години.

    Ако е тая на снимката сиреч от как се помни.

    Ще и е много трудно.
    Разбира се.

    Всичко по един или друг начин се заплаща с нещо.
  • 51 Башибозука

    1 2 Отговор
    Пак ли геноцид ? Горките. Ах тези турци, Господ да ги по опази :)
  • 52 Българските турци

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "бай Иван":

    Всичко материално по някакъв начин се възстановява ! Само загубен живот не се връща обратно ! Арменците трябва да се помирят с Азерите и да заемат мястото си достойно до другите държави на региона !
  • 53 Тб2

    1 1 Отговор
    не думай,всичко били загубили,а като крадохте чужди земи неревахте:))
  • 54 така ще е

    1 1 Отговор
    и с носърчетата от домбабве и лугандония
  • 55 Дгх

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "отвратен":

    Те пък да не строят къщи на чужда територия. Когато нямаш нотариален акт за мястото няма да почваш строеж.