Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 16:52 7 710 18

Би Би Си: Дигитални номади от цял свят отиват в този български град

  • интернет-
  • банско-
  • би би си-
  • работа-
  • криптовалути-
  • криптовалута-
  • пирин

Банско вече всеки месец е дом на повече от 300 служители, работещи дистанционно

Би Би Си: Дигитални номади от цял свят отиват в този български град - 1
Снимка: Shutterstock

Пристигайки в Банско за първи път, може да почувствате, че сте се пренесли в една по-обикновена епоха. Щъркели гнездят по телеграфни стълбове, баби със забрадки клюкарстват под ябълкови дървета по ъглите на улиците, а роми с конски каруци препускат по пътя. Над червените покриви, мраморните върхове на Пирин се издигат над покритите с борови гори склонове, надвисвайки над града и неговия ски курорт като разперени криле на приклекнал дракон. С тези думи журналистът на Би Би Си Алистър Гил започва своята статия, посветена на югозападния български курортен град, предаде БТА.

В един топъл летен ден повече от 700 предприемачи и представители на свободни професии препълниха кафенетата на Банско, докато многообразие от езици - от иврит до японски - изпълваше въздуха, разказва британският журналист.

Впечатленията, които той споделя, са от четвъртото издание на фестивала "Банско номад фест", "превърнал се от малко събитие в най-големия в света ежегоден празник на дигиталния номадски живот".

Едноседмичният фестивал включва десетки предавани на живо дискусии, групови вечери и дейности като партита с лагерен огън и рафтинг, всички организирани от малка "армия" от доброволци, описва атмосферата на "Банско номад фест" журналистът от Би Би Си. Нарастващият брой на дигиталните номади в Банско е най-видим по време на фестивала, но това е само половината от историята, продължава Гил.

Според информационния портал "Номад лист" (Nomad List) градът е "най-стабилно разрастващият се център за дистанционна работа" в света през последните пет години. От 2018 г. досега в това отношение Банско е нараснал с 231 процента - повече, отколкото Варшава, Мадрид и Талин.

Това изглежда донякъде необичайно: проучвания показват, че дигиталните номади обикновено предпочитат крайбрежните градове, островите и плажните дестинации. И така, защо все повече хора се насочват към малък планински курорт в България, пита британският журналист.

Историята започва с Матиас Цайтлер - германски предприемач, който идва в Банско през 2016 г., докато проучва места за създаване на споделени работни пространства. Той избира Банско, привлечен от естествената красота на района и неговите практически предимства: бърз безжичен интернет, достъпни разходи за живот и ниски данъци.

"Дойдохме тук през лятото с няколко приятели, наехме къща и решихме, че това може да е добро място за наша база", разказва Цайтлер пред Би Би Си. През 2016 г. той отваря първото споделено работно пространство в града, което бързо се разраства, а през 2020 г. започва инициативата "Банско номад фест", 729-те билета за тазгодишното издание на която бяха напълно разпродадени.

Банско вече всеки месец е дом на повече от 300 служители, работещи дистанционно, като броят на живеещите в града се увеличава през ски сезона. Банско предлага и изобилие от възможности за отдих на открито - от пешеходен туризъм до колоездене и конна езда.

"Това, което наистина отличава Банско, е колко спокойна, дружелюбна и гостоприемна е общността тук", споделя Камил Поаре, френски маркетинг мениджър, която идва в българския град заедно с половинката си от 2018 г. "Припомняме си това всеки път когато се връщаме от нашите пътувания и се включваме отново в социалния живот на Банско", добавя тя.

Разнообразието от социални събития в града е изумително и включва уроци по салса, събирания за вечеря, настолни игри, спорт, екскурзии до горещи извори, викторини и барбекюта, като много от тях са отворени за всички желаещи, независимо дали са дигитални номади или не.

"Жителите на Банско харесват тази международна атмосфера", казва заместник-кметът на общината Сашка Вучкова. Растящият брой чуждестранни и смесени семейства в града – включително украински бежанци – създава мултикултурна атмосфера в училищата. "Имаме един клас, в който има ученици от осем държави. Всички говорят български, някои не чак толкова добре – но те са деца, ще се научат", обяснява Вучкова за британската медия.

Международната общност в Банско включва мнозина занимаващи се с крипто активи, лайф коучове и уелнес гурута. Също така не липсват и софтуерни разработчици, видеооператори, стендъп комици, дизайнери, учители по английски език, художници, преводачи и дори учени.

С увеличаването на номадите в града сега в там вече има девет пространства за споделена работа, управлявани от четири компании, сред които "Коуъркинг Банско" (Coworking Bansko) и "Нестуърк" (Nestwork) и "Фор Лийф КлоувърКоЛайф" (Four Leaf CloverCoLive).

Някои номади толкова се наслаждават на спокойния начин на живот в Банско, че пускат "корени" тук. Имотите са евтини за западните стандарти и въпреки че цените растат, те остават достъпни – апартамент с една спалня струва 40 000 - 70 000 евро. Месечният наем също е сравнително евтин, като подобен апартамент струва между 300 и 500 евро.

Според Ели Цонева, местен брокер на имоти в "Плюс Пропърти" (Plus Property), дигиталните номади са страна при около 5 процента от продажбите на жилища в Банско, а пазарът е доминиран от други чуждестранни инвеститори. "Тридесет процента от купувачите на нашата агенция са българи", допълва тя пред Би Би Си.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ехаа

    30 3 Отговор
    " ... а роми с конски каруци препускат по пътя. ". Идилия!

    Коментиран от #3, #14

  • 2 Роза

    16 10 Отговор
    Радвам се,че има такъв град в БГ,в който старото и новото си дават среща!
  • 3 Петричката леля

    15 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ехаа":

    Това е туристическа атракция и момчето е на заплата от кмета.
  • 4 В.В.П.

    19 7 Отговор
    Банско ,центъра на циганията ..И даже и циганя препускат с каруците ..Ахаха..Идилия на 200..
  • 5 Мухаа,хаа!

    19 9 Отговор
    Егати дигитал номадите.Ринг тонове, игри за недорасли, или чисти склададжии. Но през компа.Ще копат,още някоя година.Докато онзи- от супер компютъра не ги направи излишни.А това е неизбежно,както смъртта е неизбежна.. Революцията изяжда децата си! Но кой да чете назад в историята. Мислят ( по скоро им внушават) че шляпайки по клавишите са хванали Господ за Брадата.. Е,ще разберат колко са " необходими и незаменими" скоро.
  • 6 Калмук

    36 6 Отговор
    Номадите днес са в Банско, утре са на самолета за друго Банско. А поминъкът на местните продължава да е пране и смяна на чаршафи, поддръжка на ВиК и Ел инсталации, готвене на капама и изработката на някой рекламен надпис. Та не виждам особен повод за радост.
  • 7 🇧🇬🇪🇺💯

    9 18 Отговор
    Господ ще спаси България, това което Бог е дал трудно може да то унищожите скапани Татарски Номади, обратно във Волжски Казан и да научите езикът на Татаристан, столица град Казан , Волжска Болгария, номадско Китайско племе, къш…

    Коментиран от #16

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Европеец

    11 16 Отговор
    к0чина.... има къде къде по-големи и хубаво градове. Те се забиват точно там.

    Коментиран от #15

  • 10 Почти

    2 11 Отговор
    Нещо като в Русия
  • 11 Боби

    16 3 Отговор
    Тия ингилизи да не видят ром и се захласват!
  • 12 Хейт

    16 5 Отговор
    Типична тъповата статия изсмукана от пръстите на рептилиански журналист. Разбира се, албионецът си няма и представа от историята и културата на града. Не е чувал дори за къщата на най-известния поет от Банско, която се намира точно в центъра на града (сетете се от веднъж, за кого говоря). Интересува се само дали работи планът за мулти-култи интеграцията и етническото размиване на региона.
  • 13 Това ебанско

    6 4 Отговор
    Няма шест пет
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 лечение

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "Европеец":

    България в момента е като ОАЗИС, в сравнение с останалите европейски страни окупирани от всякакви "емигранти" и "гости-туристи". Положението в тях е ужасно.
  • 16 Петричката леля

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Не знам за кои но мади става въпрос, щото ние си имаме мади.
  • 17 дядото

    5 0 Отговор
    и все пак.целия,наричаст се демократичен свят десетилетия не го интересува настоящето и бъдещето на 30-40 милионен народ- на кюрдите.защо и докога ще мачкате тези хора,без надежда даже за вид автономия.това е една от свинщините на съвременния свят
  • 18 Шопо

    0 0 Отговор
    И я бе там, и я се напих
Новини по държави: