Last news in Fakti

10 Ноември, 2023 21:01 3 972 20

Работа в Германия: свободни места в почти всички професии

  • работа-
  • труд-
  • германия-
  • работни места-
  • шофьори-
  • безработица-
  • професия

Броят на трудещите се в Германия е рекорден, но много висок остава и броят на свободните работни места

Работа в Германия: свободни места в почти всички професии - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Никога преди в Обединена Германия работещите не са били повече, отколкото днес - 46 милиона души, както показват актуалните данни на Федералната статистическа служба. Това представлява нов рекорд по отношение на заетостта в страната. Спрямо същия период на миналата година (до края на септември) броят на хората в Германия, които работят и плащат данъци и социални осигуровки, се е увеличил с 291 000 души. Заетостта обаче можеше да бъде и още по-висока.

Огромен брой незаети места

В момента в Германия има почти 749 000 незаети работни места. А на германските работодатели им се налага да чакат средно по пет месеца, докато намерят подходящ кандидат, включително от чужбина. Особено трудно се намират кадри за здравеопазването, в строителството и занаятчийските услуги.

Освен това има остър недостиг на професионални шофьори – мъже и жени, както и на педагози и болногледачи. В областта на математиката, информатиката и инженерните науки също спешно се издирват кадри. Вакантните работни места в тези сфери са близо 286 000. В случая обикновено става дума за висшисти.

Професионално обучение

В същото време, по данни на Агенцията по труда, има 73 000 свободни места за средно професионално обучение и усвояване на конкретна професия. То продължава между 2 и 3,5 години и представлява смесена форма на обучение – занятия в професионалното училище и практика на работното място. Най-трудно се запълват местата за професионално обучение на кадри за производството, продавачи, строители, шофьори, в металообработването, хотелиерството и ресторантьорството.

Това означава, че шансовете за намиране на работа на германския трудов пазар или за започване на средно професионално обучение в Германия остават добри - въпреки очевидното забавяне на германската икономика и очакваното леко свиване на БВП през тази година.

Всичко това е добра новина за намерилите убежище в Германия чужденци, които искат да работят – независимо от квалификацията им. Особено това важи за украинските граждани, бежанци от войната, от които вече се очаква да бъдат по-активни в търсенето на работа - след като миналия месец германското правителство промени курса си по отношение на заетостта на бежанците и сега наемането им на работа ще става по-лесно.

Безработицата не е висока, но се е увеличила

През последните месеци обаче търсенето на работна ръка е намаляло поради влошаващата се конюнктура. Фактът, че "германската икономика вече повече от година се задъхва, се отразява на пазара на труда, макар той да остава стабилен“, заяви ръководителката на Агенцията по труда Андреа Налес.

През октомври безработицата е спаднала леко спрямо септември, но не така силно, както е обичайно за периода след летните отпуски. Без работа в момента са 2,6 млн. души в Германия - 5,7% от населението в трудоспособна възраст. През октомври миналата година този показател е бил 5,3%, така че нивото на безработица леко се е повишило през годината.

Прогнозите за следващата година са по-оптимистични. Така например шефът на Дойче Бундесбанк Йоахим Нагел очаква икономиката да се върне към предишните си нива на растеж, а с това да нараства и търсенето на работна ръка. Това означава, че сегашният рекорд по отношение на заетостта в Германия явно няма да е последният.

Автор: Андрей Гурков


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги

    41 1 Отговор
    Без пари, никой не иска да работи. Живот от заплата до заплата.
  • 2 Що бе

    43 0 Отговор
    Мангустите не искат ли работа?
  • 3 жалка държава сме

    36 3 Отговор
    А в България се предлагат заплати за по 800 лв , колкото тези пари там ги вземат за 3 дена , и няма желаещи !!
  • 4 Шопо

    30 5 Отговор
    Що така бре дойчовци ?!?!
    Тетка Меркел нали покани и прие милиони свежа анадолска кръв да бачкан и правят дойчовчета .
    Са че го рупате празо со се мустаците ,немит

    Коментиран от #7

  • 5 Не знам!

    35 6 Отговор
    Чужда държава, чужда религия, изцяло хомосексуално население, диктатура на ЛГБТ, диктатура на Сорос и радикализирани либерасти и феминистки! Колко пари трябва да получава човек, че да се напъха тоя дюнерджийски 00 германистан!
  • 6 Уса

    23 3 Отговор
    Няма балъци да работят за мързеливите туземци
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кон Дом

    18 1 Отговор
    Кой е луд да работи в тоя халифат. По всяко време могат да го заколят във влака или в подлеза
  • 13 Леля Гошо

    14 0 Отговор
    Единствената област в която май няма недостиг е "лелки на гише". Навсякъде където трябва да можеш да вършиш нещо има свободни места. А за украинците важи старият виц: Циганче влиза в бара да проси. Собственикът му дава метла и му казва да премете за 20 лева. А циганчето: Аз не съм тръгнАл да работим, а да просим.

    Коментиран от #15

  • 14 България

    8 0 Отговор
    Се затрива вижте в една Малта колко е минималната и средната заплата.
  • 15 Какъв е проблема

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "Леля Гошо":

    Това за циганчето е вярно. Минава един покрай обекта . Здрав прав 40 годишен българин. познаваме се покрай лятната заетост . Ей как ми трябваше , много спешно ми трябват 50 лв. Казвам горе на третият етаж има 50 чувала с боклук по 25-30кг. свали ги до контейнера , по 5лв. на чувал , до обяд си готов заедно с времето за кафетата и цигарите . Врътна се , и повече не го видях.
  • 16 БгТопИдиот🇧🇬

    5 1 Отговор
    местя го за краварскиЯ ислямски германистан !
  • 17 Ники

    14 0 Отговор
    Ако видите само колко безработни " новиМургави немци" се разхождат по цял ден из градовете, по влакове ще ви стане зле. Държавата им дава кинти и плаща всички такси и данъците им за сметка на работещите
  • 18 Да, така е

    9 0 Отговор
    Която компания иска да се работи - плаща добре и няма проблеми с работната ръка. Обаче много от компаниите са си чисто използвачи - заплащането на нивото от 2019-2020 …. вярно е, че живота от ден на ден е все по-мизерен. Още малко….
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хмм

    1 0 Отговор
    Свободно работно място за професия просяк има ли 🤔🤣