Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Октомври, 2023 13:31 6 096 61

Русия има за цел да докара зимата - и прекъсването на електрозахранването - по-рано в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • електричество-
  • запорожка аец

Стремежът на Киев да възстанови щетите от миналата зима и да повиши безопасността е подпомогнат от западна подкрепа, включително помощ от САЩ за електричество на стойност 375 милиона долара

Русия има за цел да докара зимата - и прекъсването на електрозахранването - по-рано в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В по-голямата част от Украйна дните и нощите са все още меки и летни, а във въздуха се усеща само слаб полъх на есен. Но ако Русия постигне своето, зимата ще дойде по-рано.

Характерната стратегия на Москва от миналия зимен сезон вече се разгръща отново през тази година под формата на светкавична серия от удари, които според украински официални лица са насочени към електрозахранващата инфраструктура в няколко части на страната.

Атаките от 21 септември, първите по рода си от шест месеца насам, предизвикаха частични прекъсвания на електрозахранването в редица провинции, включително в столичния регион. Това бе зловещ знак за предстоящи събития - и напомняне за минали трудности.

Почти всяко украинско семейство има какво да разкаже за несгодите, свързани с електрозахранването през миналата зима - големи градове наред с малки селца, потънали в непрогледна тъмнина; използването на генератори и свещи; старателното планиране на ежедневните дейности - готвене, пазаруване, къпане - в зависимост от предварително определените прекъсвания на електрозахранването, предназначени да запазят електропреносната мрежа.

"Спомням си как стоях в дъното на целия този ред стъпала в отчаяние - в напреднала бременност, с ръце, пълни с хранителни продукти", каза 37-годишната Юлия Статник, киевска фотографка, която миналата зима е живеела в апартамент на 20-ия етаж. Тази година тя и съпругът ѝ заедно с 10-месечното им бебе са се настанили в къща, оборудвана с генератор.

С надеждата да избегне повторение на миналата зима Украйна побърза да защити и укрепи електропреносната си мрежа, въпреки че от съображения за сигурност официалните украински представители са предпазливи по отношение на някои от предприетите конкретни мерки.

Президентът Володимир Зеленски в интервю за американска телевизия в средата на септември предупреди Русия, че ако бъде възобновена тактиката от миналата зима да се нанасят удари по инфраструктурата на електрозахранването Украйна ще смята ответните мерки за справедливи.

През последната година Украйна демонстрира, че може да извършва нападения с дронове дълбоко във вътрешността на Русия, включително в Москва, въпреки че правителството на Зеленски официално не признава отговорността за такива удари.

"Ако ни прекъснете електрозахранването, ако ни лишите от електричество, от вода, от бензин, трябва да знаете, че имаме право да го направим", каза Зеленски в предаването "60 минути" на Си Би Ес.

Но дори и да искаше, Украйна няма капацитета да удари руската гражданска енергийна инфраструктура толкова старателно и систематично, колкото силите на Москва направиха тук.

Украйна описва атаките срещу електропреносната мрежа от миналата зима като опит да се сломи духа на хората и да се замрази страната, но в много случаи трудностите са насърчавали чувството за общност.

Във високите жилищни сгради в Киев и на други места съседите се събират, за да оставят в асансьорите запаси за спешни случаи, в случай че хората попаднат в капана на неочакваното прекъсване на електрозахранването - вода, закуски, памперси.

Въпреки това мнозина гледат с ужас на перспективата за нов сезон с продължителни прекъсвания. През февруари, в цялата мразовитост на зимата, ще се отбележи втората годишнина от конфликта, който се превърна в безмилостен и без ясен край.

Миналата зима вълните от удари с дронове и ракетните удари в крайна сметка засегнаха около половината от украинския енергиен сектор, като взеха на прицел подстанции, огромни трансформатори и друга ключова електроенергийна инфраструктура.

В един момент миналата зима кметът на Киев Виталий Кличко дори се замисли относно възможността за масова евакуация, ако прекъсването на електрозахранването направи невъзможно осигуряването на течаща вода. Водещ на руско токшоу изрази страстното си желание да види украинската столица да се дави в непречистени отпадни води.

По време на тези наказателни удари Украйна се опитваше да изпревари нарастващите щети, а ремонтните екипи работеха денонощно и под обстрел, отчаяно подменяйки старо оборудване и извличайки ценна енергия.

Покрай това електрическите екипи придобиха статут на народни герои, а хората често изразяваха похвала и насърчение, когато виждаха да се извършват дори обикновени ремонти.

"Може да се каже, че това, което правим, се оценява", каза Микола Мармур, 44-годишен електротехник от Мариупол, превзет от Русия южен украински град в началото на войната, след като е почти изравнен със земята по време на сраженията.

В един от последните дни, когато работи в покрайнините на Киев с екип на украинската компания ДТЕК, най-голямата частна електроразпределителна компания в страната, Мармур отбеляза, че опазването на електропреносната мрежа е повод за национална гордост.

"Надявам се, че някой ден ще мога да направя това и за собствения си град", каза той.

Стремежът на Украйна да възстанови щетите от миналата зима и да повиши безопасността е подпомогнат от западна подкрепа, включително помощ от САЩ за електричество на стойност 375 милиона долара.

В началото на лятото министърът на енергетиката на страната Герман Галушченко нарече това "най-мащабната ремонтна кампания в историята на енергийните съоръжения".

Един смразяващ аспект на руските въздушни удари, насочени към енергетиката, е че голяма част от енергийната инфраструктура на Украйна датира от съветско време, преди страната да получи независимост през 1991 година.

Много от най-разрушителните нападения през миналата зима се оказаха прецизно насочени към критично важна инфраструктура като подстанции - държавният електроразпределителен мрежов оператор "Укренерго" съобщи, че 70 процента от тях са били поразени поне два пъти през миналата зима. Някои от тях са били ударени отново почти веднага след като са били върнати в експлоатация.

Интензивността на нападенията обаче доведе до неочаквани последици - ударите помогнаха западните партньори да подсилят противовъздушната отбрана на Украйна. Въпреки това противовъздушната отбрана продължава да бъде от първостепенна важност в началото на зимата - несигурност, която Зеленски подчерта по време на посещението си във Вашингтон през септември и в неотдавнашните си разговори с гостуващи европейски представители.

В района на столицата последната наказателна зима дойде само месеци след като руските сили окупираха в началото на войната няколко общи спални в близост до Киев, включително Буча, чието име стана синоним на убийства и изтезания на цивилни.

Руските сили прекратиха опита си да превземат самия Киев през април 2022 г., но бойните действия и умишленият вандализъм от страна на окупаторите оставят след себе си огромни щети по електропреносната мрежа, което изправя енергетиците пред първото голямо предизвикателство на войната.

Само за месец и половина те успяха да възстановят над 9650 километра електропроводи и повече от 70 подстанции с високо напрежение в Киевска област, каза главният изпълнителен директор на ДТЕК Максим Тимченко.

Предстоящата зима "ще бъде не по-малко предизвикателство от предишната", каза той пред в. "Таймс".

В стремежа към подготовка за зимата бяха допуснати някои грешки.

В доклад от август Атлантическият съвет посочи бавната доставка на големи автотрансформатори и съобщи, че голяма пратка американска помощ в областта на енергетиката е включвала оборудване, несъвместимо с украинската мрежа.

През един ден неотдавна на паркинг край заведение за бързо хранене до многолентова магистрала екип на ДТЕК разкъртваше цимента, за да достигне до заровени в земята високоволтови линии, които се нуждаеха от поправка.

"Знаем, че тази зима отново ще се опитат да ни пречупят", каза 48-годишният ръководител на екипа Юрий Гераско. "Да бъдем готови за всякакви трудни сценарии - това е нашата работа и ние работим толкова усилено, колкото можем", добави той.

В Киев и на други места хората се надяват на най-доброто, но се подготвят за най-лошото.

Генераторите отново са търсени, а къде е най-добре да се набави дизелово гориво за тях е гореща тема. Жителите на селата събират купища дърва за огрев, а хората трупат в чекмеджетата си фенерчета и батерии.

"Няма да повярвате какъв набор от свещи събрах", казва киевската фотографка Статник. "От всеки цвят и всеки аромат - диня, ябълка, около 40 различни вида. Сега просто трябва да видим каква ще бъде тази зима", добави тя.

превод от английски език: Светослав Танчев, БТА


Поставете оценка:
Оценка 3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    65 19 Отговор
    Тази зима ще е като миналата до пълното унищожение на нацизма в 404

    Коментиран от #56

  • 2 Хмхмхмхмхм.

    68 11 Отговор
    От вчера, руските подразделения провеждат контранастъпателна операция по позициите на украинските въоръжени сили в района на Запорожие. Съобщава се за масово изселване на украински военен персонал от окупираните им граници.
    Няколко руски и украински източници говорят за сериозно настъпление на руските въоръжени сили в района на Вербовой, Старомайорски и Новодаровка на Времевския издатък. Твърди се, че украинските въоръжени сили се оттеглят в паника, а руски части преследват врага.
    От земята съобщават за масирано използване на планиращи бомби от руските въоръжени сили срещу бягащия враг. Освен това активно работи артилерия. Все още е трудно да се говори за загубите на украинската армия, но очевидно те са доста големи, тъй като бойците на киевския режим използват за отстъпление и цивилен транспорт, който е много по-лесен за удар от военна техника.
    В подкрепа на тази версия говори и фактът, че украинските въоръжени сили към момента са прекратили активните действия в района на Вербовой. Вероятно украинското военно командване в този район спешно се опитва да се прегрупира. В противен случай пробивът на руската армия не може да бъде спрян. Украинските командири обаче засега се въздържат от масово включване на резервите си в битка. По всяка вероятност те все още се спасяват, за да продължат "контранастъплението"
  • 3 Джендър Путинофил в НАТО

    20 28 Отговор
    Нациски майки греят вода на нациски дечица за да си измият оченцата. Нациски малки краченца мръзнат под три одеала.

    Коментиран от #42, #55

  • 4 ха ха ха..

    49 6 Отговор
    Путин се обадил на дядо Мраз да идва по рано в Окрайна !
  • 5 Само питам

    53 8 Отговор
    А бе какво стана с украинската мантия невидимка ? Ползват ли я ?

    Коментиран от #10

  • 6 За да си я почиташ

    10 18 Отговор
    Ако искаш националност. Ще трябва да си я изгладуваш.извоюваш и изстудуваш
  • 7 Дед Мороз

    47 10 Отговор
    Ръководителят на Херсонска област Салдо каза, че войниците от украинските въоръжени сили не искат да влизат в битка

    Ръководителят на Херсонска област Владимир Салдо обяви нежеланието на украинските военни да участват във военните действия.

    Според него пленени войници от украинските въоръжени сили са му казали, че всъщност не искат да се бият с руската армия.
    "Те дори казват, че не разбират как ходят, че не разбират защо ходят", подчерта губернаторът
    Балдо не изключи, че готовите дажби, предназначени за военните от въоръжените сили на Украйна, съдържат някакви „вещества“, които притъпяват страха.
  • 8 Българин

    49 4 Отговор
    Ако зимата дойде рано и е люта да знаете, Путин е виновен
  • 9 Майк Помпео

    40 1 Отговор
    Тоа Путин мноо як ще дойде ,щом и зимата може да извика......!!!!
  • 10 Здрасти

    5 27 Отговор

    До коментар #5 от "Само питам":

    Познавам един украинец. Разправя,че бил ветеран от Афганистан. Ако искаш дай адрес. Той ще ти прати писмо дали я ползват тая мантия. Така ми каза да ти кажа

    Коментиран от #13, #15

  • 11 Блез Паскал

    40 4 Отговор
    Браво на Путин!
    Вече Управлява и времето!
    Русия има за цел да докара зимата по-рано в Укрия
  • 12 Набожен ли си

    16 1 Отговор
    Тия се превърнаха в мъченици.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хе-Хе

    56 8 Отговор
    Русия няма проблем с украинците! Има проблем с няколко бандеровеца неофашизирани елементи, менажерията на един клоун и чуждите наемници, финансирани от Сата Ната! По форумите все по често руснаците благодарят на украинците, че са дали координатите на натовски наемници, за да ги ударят руските бомби и ракети! Украинците правилно крадат каквото могат от западната ,,помощ"! Това не е корупция, а законна съпротива против империалистическата окупация!
  • 15 Снигурочка

    18 2 Отговор

    До коментар #10 от "Здрасти":

    Той от 7-те джуджака ли е? Не, благодаря. Много са невидими...от тая мантия. Дръж си го за себе си, щом ти харесва Фхахахаха.

    Коментиран от #24

  • 16 Джамбaза

    39 6 Отговор
    Зеленски е в Испания да моли за мека зима.
  • 17 зима в сърцата

    28 5 Отговор
    За управляващата върхушка ток ще има - в бункерите има генератори! Менторите им са се погрижили....
  • 18 Е Аз

    18 2 Отговор

    До коментар #13 от "бай Кадир":

    пък познавам Байдън ,да взема да ви го пратя и на двамата!По пощата!

    Коментиран от #19, #20

  • 19 говорещия с духове

    19 4 Отговор

    До коментар #18 от "Е Аз":

    бай дън е зает в момента ...
  • 20 Пък аз познавам

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Е Аз":

    Кимчо. Да взема да ви го пратя на тримата по въздушната поща.

    Коментиран от #23

  • 21 Уточнение

    33 4 Отговор
    да се знае: Путин определя сезоните ! ФАЩ отичат в канала.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 А не

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Пък аз познавам":

    много яде тоя!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 бай Кадир

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "хахаха":

    Колко човека живеят в тебе , че един път си "Аз" , а после "ние" ?

    Коментиран от #27

  • 26 окраинче

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "путинофила е остър галошш":

    Я първо се научи да пишеш. Няма да се чудим какво искаш да кажеш .

    Коментиран от #28

  • 27 кикот кикот

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "бай Кадир":

    Точно колкото и в теб. Ти бройл ли си ги.
  • 28 Путинофила острия галош на путин острото

    5 12 Отговор

    До коментар #26 от "окраинче":

    Глей Глей путинофила Те. Нямало да се чуди. Какво съм искал. Аз да му кажа. На тях

    Коментиран от #34

  • 29 Селянин

    31 7 Отговор
    За тези които все още не знаят или не им отърва да знаят:
    Русия се бори срещу фашизма и подкрепящите го чужди сили.
    Обречени са на успех, защото правото е на тяхна страна.
    Който се съмнява, да се позаинтересува
    какво е предсказанието на Баба Ванга по случая.

    Коментиран от #30

  • 30 Джендър Путинофил в НАТО

    6 7 Отговор

    До коментар #29 от "Селянин":

    Западните джендъри нацисти като тоя. Маскирани като путинофили. Спамят по форумите. Но през това време се къпят и не замръзват. Надявам се един ден да има справедливост и за тези нацисти проклети. Аз лично ще се погрижа. Ще бъда на путин дясната ръка която ще ги посочва.
  • 31 Забавно е някак си едно такова тривиално

    6 15 Отговор
    Най ме кефи. Когато путинофилич е измъдрил някаква мъдрост. И си я е лаикнал сам. Чакам малко да я посърцава. И слагам един минус от другата страна. А на тоя направо му се прихожда до тоалента братчето ми.
  • 32 Такива дълги статии никой не чете

    6 1 Отговор
    Трябва да ги направите за четене под 4 минути.
  • 33 Могучая Безаналоговая Армия

    4 14 Отговор
    Най-големия враг на украинските трафопостове!

    Мъка, мъкааааа
  • 34 то че си галош е ясно

    9 1 Отговор

    До коментар #28 от "Путинофила острия галош на путин острото":

    ама поне не се излагай .

    Коментиран от #36

  • 35 стоян георгиев

    6 22 Отговор
    Тази зима пък хептен нищо няма да могат да направят руснацитв.украйна е подготвена има и страхотно пво ,а и десетки хиляди генератора.та на руснаците ще им остане само срама от поредната атака на гражданска инфраструктура.

    Коментиран от #51

  • 36 Аз се предавам

    2 3 Отговор

    До коментар #34 от "то че си галош е ясно":

    Кази му го ти. Мене не ме слуша. Само путин птин .Купи ми гащи на путин . Искам тениска на путин. Мъж на 65 гонини стана ЕЙЙЙЙЙ
  • 37 Хахахаха

    4 16 Отговор
    Само, че тази година зимата ще дойде и в Москва. И там ще има спирания на тока. По-често от затварянето на летището даже.

    Коментиран от #39

  • 38 Втараята в мире

    4 13 Отговор
    Като не може да победи за три дни, ще мъчи хората без ток на тъмно да стоят
  • 39 Отец Дионисий

    11 2 Отговор

    До коментар #37 от "Хахахаха":

    А дано да е така. Белким тия САТАНИ да запалат по някоя свещ за избитите украинци. Мир на душите им.
  • 40 Питащ

    5 7 Отговор
    Защо така другари, нали братски християнски православни народи с една и съща кръв течаща във вените им

    Коментиран от #43

  • 41 Грета

    7 0 Отговор
    Тази година зимата ще се пада в сряда. Пригответе се че може да я пропуснете
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Джендър Путинофил в НАТО

    5 10 Отговор

    До коментар #40 от "Питащ":

    Според путинонаръчника. Ако ми кажеш че са една кръв и се избиват. Аз мога да отговоря че американците са виновни. Ако пък просто питаш защо руснаците избиват украинците. Аз тогава мога да им викам нацисти не хора.И годни за унищожение. Схващаш ли. Всичко си го има в путинонаръчника от телеграма

    Коментиран от #46, #49

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Тоа клюкарски сайт

    1 1 Отговор
    Точно знае кво стаа
  • 46 Това

    8 2 Отговор

    До коментар #43 от "Джендър Путинофил в НАТО":

    Което си написал е лишено от смисъл брат. Украйна не е нация а територия.

    Коментиран от #48

  • 47 стоян георгиев

    8 3 Отговор
    Укрите отсега да се запасят със свещи с двойна употреба.
  • 48 Джендър Путинофил в НАТО

    3 8 Отговор

    До коментар #46 от "Това":

    Аз нямам куче брат. Аз съм мечка. Ти си ми путинофилчето дето лае по хората. Знай си мястото.
  • 49 Харон

    8 2 Отговор

    До коментар #43 от "Джендър Путинофил в НАТО":

    А в путино наръчника има ли напътсвия да си мажиш гъььzzzaа със сало,преди руския курр да те напъне якоо?

    Коментиран от #50

  • 50 Джендър Путинофил в НАТО

    2 7 Отговор

    До коментар #49 от "Харон":

    Щом си написал zzzz Zначи си го чел путинонаръчника. Аз тая графа с обратните лакей на империята. Просто съм я пропуснал. Тя не е за мен.
  • 51 Майор Мишев

    6 0 Отговор

    До коментар #35 от "стоян георгиев":

    Как сме старшинка?Вървят ли стратегически аналлизи?Само така!
  • 52 Хлъц

    13 4 Отговор
    ...Но ако Русия постигне своето, зимата ще дойде по рано!" Ей,джурналя, направо къртите мивки.Внучката ми( шести клас) има по подредена и смислово правилна реч.Колкото до" зимата " Вовата все още ги гали! Зааради обикновения народ, включително вкараните насила в окопите мъже! Ако наистина бяхте вражеска държава( правителство + народ) да са ви смляли всички подходи,мостове, тунели,ж.п възли, складови инфраструктури, магистрали с бомбени килими,и ракетни системи.Само лековерен мисли,че РФ няма такива възможности.Всичко от полската и румънска граница навътре да е отдавна в лунен пейзаж.След това,без грам забавяне,тотално унищжаване на горивни складове и депа,цялата енергиина система.За един месец да сте коленичили.Но пазят народа,пазят максимално тръбопроводи, електропреносната мрежа,пътища,мостове.Защото утре, единствено Русия ще им помага във възстановяването.Запада няма да даде цент.

    Коментиран от #53

  • 53 мбуа ха ха ха

    1 10 Отговор

    До коментар #52 от "Хлъц":

    и тия умопомрачителни заключения на базата на какво ги правиш? Мерак? Позитивно мислене? Опорни точки?
    Ти мислиш ли че Пу ще се излага 19 месеца (повтарям за малоумните - ДЕВЕТНАДЕСЕТ МЕСЕЦА) и ще ги ГАЛИ С ПЕРО тия "НАЦИСТИ". Сладурано... много си зле ако наинстина вярваш в това, а не го пишеш просто за да се изхранваш. За второто ти е простено. Руся ЩЕ ЩЕ ЩЕ ЩЕ ЩЕ ЩЕ даде копейка колкото даде на Сирия която потроши.
  • 54 Zвяра 🇷🇺

    5 4 Отговор
    Украинските фашисти и терористи трябва да се унищожат
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Жуков

    6 1 Отговор
    Много мислим тези нацисти! Като стане тока в България по 2 лева киловата тогава ще давате коментари на свещи!!!
  • 58 Руски свине

    2 1 Отговор
    Свинеееееее

    Коментиран от #59, #60

  • 59 Руснак

    1 1 Отговор

    До коментар #58 от "Руски свине":

    Ми свине сме , и даже и смешни говорим , Крим не е руски , обаче ние го превзехме
  • 60 Московец

    2 0 Отговор

    До коментар #58 от "Руски свине":

    Бе ние руснаците обичаме водка и сме пиянициии , и обичаме да пърдиме , толкоз ни е възпитанието
  • 61 Йорго

    0 0 Отговор
    То у БГ е същото бе,Русия ли е виновна ?!
Новини по държави: